Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι

Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι

Εριξαν €650 εκατ. τη φετινή σεζόν και παίρνουν σταρ των γηπέδων, αλλά και νέους ποδοσφαιριστές από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με στόχο να μετατρέψουν την Αραβική χερσόνησο σε Μέκκα της μπάλας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι
Οταν τον περασμένο Δεκέμβριο, εν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που διεξαγόταν στο Κατάρ (η πρώτη αραβική χώρα που ανέλαβε να διοργανώσει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πάρτυ του πλανήτη), προέκυψαν οι πρώτες φήμες για ενδεχόμενη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν πως ο CR7, ένα από τα κορυφαία brand names παγκοσμίως, θα έκανε μια τόσο δραστική αλλαγή στην καριέρα του.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Κριστιάνο δεν φορά απλά τη φανέλα της Αλ Νασρ (πανηγυρίζοντας πρόσφατα και τον πρώτο του τίτλο), αλλά η δική του απόφαση να πει το «ναι» (αντί ενός συμβολαίου που θα του αποφέρει 200 εκατ. για τις ποδοσφαιρικές του υπηρεσίες και άλλα τόσα ως μπόνους) δημιούργησε μια τάση που πλέον δείχνει ικανή να αλλάξει το status quo του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Δείτε όλα τα γκολ του Ρονάλντο για την Αλ Νασρ μέχρι τώρα
Cristiano Ronaldo All 25 Goals For Al Nassr FC So Far 2023


Ουσιαστικά ο Πορτογάλος, λειτουργώντας σαν ένας σύγχρονος θαλασσοπόρος από την Ιβηρική χερσόνησο (όπως οι περίφημοι συμπατριώτες του που ανακάλυψαν τον Νέο Κόσμο), άνοιξε έναν νέο δρόμο στον ποδοσφαιρικό χάρτη που είναι στρωμένος με (πολλά) πετροδόλαρα και τον ακολουθούν μαγεμένοι από τις… Σειρήνες του, ο ένας μετά τον άλλον, και πολλοί άλλοι σούπερ σταρ της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής.

Κι όσο και αν οι αριθμοί πολλές φορές δεν λένε την αλήθεια (ή είναι ο εύκολος τρόπος για να παρουσιάσουν διαφορετικά την πραγματικότητα), στην προκειμένη περίπτωση τα νούμερα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Σύμφωνα με το έγκυρο transfermarkt.com, τη σεζόν 2021-2022 οι ομάδες που συμμετείχαν στη Saudi Pro League (SPL) ξόδεψαν για τις μεταγραφές τους 45 εκατ. ευρώ (αυτό είναι το ποσό που δόθηκε στους συλλόγους από τους οποίους αποκτήθηκαν οι ποδοσφαιριστές).
Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι
Η ομάδα που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα ήταν η Αλ Χιλάλ, η οποία ξόδεψε 300 εκατ. για να αποκτήσει μια σειρά αστέρων του ποδοσφαίρου, με πιο λαμπερό τον Νεϊμάρ ο οποίος λαμβάνει για δύο χρόνια το ποσό των 160 εκατ. ευρώ

Για τη σεζόν 2023-2024 μέχρι στιγμής οι σύλλογοι έχουν ξοδέψει το απίστευτο (ακόμα και για τα δεδομένα της χώρας) ποσό των 650 εκατ. ευρώ! Σχεδόν 15 φορές περισσότερα και ακόμη η μεταγραφική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί!

Κλείσιμο
Πολλοί συγκρίνουν τα όσα συμβαίνουν με την SPL με το πρωτάθλημα της Κίνας, το οποίο από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησε τη δική του επανάσταση δημιουργώντας νέα δεδομένα στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Κι εκεί αυτή η εξέλιξη ήταν μια κυβερνητική απόφαση, αλλά η διαφορά είναι πως την πίστευε μόνο ο πρόεδρος της χώρας και, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορούσε να τη στηρίξει εσαεί οικονομικά.

Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, όμως, πέρα από τα διαφορετικά οικονομικά δεδομένα, αποδεικνύεται πως το όλο πρότζεκτ δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής, αλλά ένα καλοστημένο σχέδιο που σιγά-σιγά έρχεται στην επιφάνεια.

Οι Σαουδάραβες ναι μεν έχουν ρίξει το βάρος στο ποδόσφαιρο, αλλά απλώνουν τα δίχτυα τους και σε άλλα σπορ, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία τους στην υλοποίηση του γενικότερου σχεδίου αναβάθμισης της χώρας που έχει των κωδική ονομασία «Vision 2030». Τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο πρότζεκτ η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει το ποσό των 7 τρισ. δολαρίων (!), ωστόσο από το 2019 και μετά οι πόροι που διατίθενται για τον αθλητικό βραχίονά του αυξάνονται διαρκώς.
Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι
Επειτα από 14 χρόνια και 25 τρόπαια με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Καρίμ Μπενζεμά υπέγραψε στην Αλ Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας, με τριετές συμβόλαιο ύψους 600 εκατ. ευρώ!

Ενδεκάδες γεμάτες αστέρια

«Σε λίγα χρόνια το πρωτάθλημα στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο…», έλεγε ο Ρονάλντο τις πρώτες ημέρες παρουσίας του στο Ριάντ και οι περισσότεροι γελούσαν θεωρώντας πως ο Πορτογάλος απλώς προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιλογή του και τα πολλά εκατομμύρια που παίρνει. Ο CR7 μπορεί τη σεζόν που ολοκληρώθηκε να ήταν το πιο λαμπερό αστέρι της SPL, όμως στο πρωτάθλημα που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες δεν θα λάμπει μόνον αυτός.

Η Αλ Νασρ φρόντισε να του προσφέρει τα ανάλογα στηρίγματα φέρνοντας από την Μπάγερν Μονάχου τον Σαντιό Μανέ, από τη δευτεραθλήτρια Γαλλίας Λανς τον Σεκό Φοφανά, από τη φιναλίστ του Champions League Ιντερ τον Κροάτη Ματέο Μπρόζοβιτς κι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Βραζιλιάνο μπακ Αλεξ Τέλες.

Ωστόσο η ομάδα που τίναξε κυριολεκτικά τη μπάνκα στον αέρα ήταν η Αλ Χιλάλ, η οποία ξόδεψε 300 εκατ. για να αποκτήσει τους Βραζιλιάνους Νεϊμάρ (από την Παρί) και Μάλκομ (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), τον Πορτογάλο Ρούμπεν Νέβες (από τη Γουλβς), τον Σενεγαλέζο Καλιντού Κουλιμπαλί (Τσέλσι), τον Μαροκινό τερματοφύλακα Γιασίν Μπόνο (Σεβίλη) και τον Σέρβο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Λάτσιο).
Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι
* Τα ποσά αφορούν τις ετήσιες αμοιβές των ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν ως ελεύθεροι

Δεύτερη σε έξοδα η Αλ Αχλί (125 εκατ. μέχρι τώρα) που έκανε δικούς της τους Ριγιάντ Μαχρέζ (Μάντσεστερ Σίτι), Φρανκ Κεσί (Μπαρτσελόνα), Εντουάρ Μεντί (Τσέλσι), Αλάν Σεν Μαξιμέν (Νιούκαστλ), Ρότζερ Ιμπάνιεθ (Ρόμα) και απέκτησε ως ελεύθερο τον Ρομπέρτο Φιρμίνο που έπαιζε στη Λίβερπουλ.

Η Αλ Ιτιχάντ με 80 εκατ. ακολουθεί, αλλά αυτά τα λεφτά αφορούν δύο μόνο παίκτες (Φαμπίνιο από Λίβερπουλ, Ζότα από Σέλτικ) καθώς ως ελεύθεροι ήρθαν ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης) και ο Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι).

Να προσθέσουμε σε αυτή τη λίστα και την Αλ Ετιφάκ, η οποία πήρε ως προπονητή τον Στίβεν Τζέραρντ, με τον θρύλο της Λίβερπουλ να φέρνει μαζί του τον αρχηγό των «Κόκκινων» Τζόρνταν Χέντερσον αντί 15 εκατ. ευρώ.

Ολες αυτές οι ομάδες μέχρι πρότινος είχαν στο ρόστερ τους άλλους ξένους, με σημαντική χρηματιστηριακή αξία, οι οποίοι πήραν μεταγραφή στους άλλους συλλόγους της χώρας (συνολικά 18 ομάδες αγωνίζονται στην SPL).
Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι
H Αλ Ετιφάκ πήρε ως προπονητή τον θρύλο της Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ αντί 15 εκατ. ευρώ

SportWashing

Από την πρώτη στιγμή που οι Σαουδάραβες μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου (PIF) ξεκίνησαν την επέλασή τους στον χώρο του ποδοσφαίρου προέκυψαν έντονες αντιδράσεις, οι οποίες ωστόσο έμοιαζαν με… ελαφρές αναταράξεις στην ξέφρενη πορεία που διαγράφεται.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο λίγους μήνες πίσω θα θυμηθούμε πως το πρώτο μεγάλο μπαμ δεν ήταν η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά η εξαγορά της Νιούκαστλ από τους Σαουδάραβες. Ενα deal που αρχικά είχε απορριφθεί από την Premier League (λόγω της εμπλοκής του PIF), αλλά εν τέλει πραγματοποιήθηκε, με την ιστορική ομάδα του αγγλικού Βορρά να αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και… πορεία. Καθώς πρόπερσι (σεζόν 2021-2022) κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό και πέρυσι (σεζόν 2022-2023) πήρε ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League.

Αυτή η επιχειρηματική κίνηση «κατηγορήθηκε» ως μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να… ξεπλύνει το (κακό) όνομα της χώρας μέσω του αθλητισμού. Το περίφημο SportsWashing, το οποίο από την προηγούμενη δεκαετία καθιερώθηκε ως όρος από τη στιγμή που τα διάφορα Εμιράτα του Κόλπου αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο (το Αμπου Ντάμπι ελέγχει τη Σίτι, το Κατάρ την Παρί Σεν Ζερμέν).Και οι Σαουδάραβες είχαν πολλούς λόγους για να το κάνουν, καθώς μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (επικριτής του καθεστώτος, τον οποίο σκότωσαν στην Κωνσταντινούπολη άνδρες της προσωπικής φρουράς του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) εντάθηκαν οι φωνές για την κατάσταση που επικρατεί στο βασίλειο. Εκεί όπου έχει ποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία, δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των γυναικών είναι μια παντελώς άγνωστη έννοια.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι άγνωστα στους ανθρώπους του καθεστώτος, ούτε φυσικά στους ιθύνοντες της Saudi Pro League, που τα αρνούνται κατηγορηματικά. Οχι ότι θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό, απλά πέρα από την άρνηση οι εκπρόσωποι της λίγκας «ντύνουν» την ποδοσφαιρική επενδυτική φρενίτιδα της χώρας και με συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι
Η προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους στη Σαουδική Αραβία έχει να κάνει με την επιθυμία του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να δημιουργήσει ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας στους συμπατριώτες του και δη στη νεολαία

Το πρώτο έχει να κάνει με την επιθυμία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να δημιουργήσει ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας στους συμπατριώτες του και δη στη νεολαία. Το δεύτερο, το οποίο πλέον χρησιμοποιείται επισήμως και από κυβερνητικά στελέχη, έχει να κάνει με την επιθυμία του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου να βελτιώσει άμεσα και δραστικά τη δημόσια υγεία, στρέφοντας τον κόσμο προς τον αθλητισμό. Κι αυτό γιατί οι έρευνες που έχουν γίνει έφεραν στην επιφάνεια ένα τεράστιο πρόβλημα δεδομένου ότι το 60% του πληθυσμού είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο.

Υπάρχει επίσης και μια επιχειρηματική εξήγηση των συγκεκριμένων επενδύσεων που έχει να κάνει με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας της χώρας, η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο, αλλά κάποια στιγμή τα… αποθέματα θα τελειώσουν και οι Σαουδάραβες θέλουν να έχουν έτοιμες εναλλακτικές λύσεις. Επενδύουν λοιπόν στην αθλητική βιομηχανία, ευελπιστώντας ότι οι σταρ που έχουν προσελκύσει θα δώσουν παράλληλα και τεράστια ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Κι εδώ δεν είναι τυχαία η συμφωνία που έχουν υπογράψει με τον Λιονέλ Μέσι (ο οποίος έχει τον ρόλο του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας αντί 25 εκατ. τον χρόνο), με τον Αργεντινό να διαφημίζει μέσω των social media (με τους σχεδόν 500 εκατομμύρια ακολούθους) τις… ομορφιές της.

Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε και κάτι ακόμη που έχει να κάνει με τον… εγωισμό. Για το μεγάλο βασίλειο της περιοχής η επιτυχία που γνώρισε το μικρό Κατάρ με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ήταν ένα μεγάλο πλήγμα. Τώρα όμως ήδη έχουν καταφέρει να… προσπεράσουν σε δημοσιότητα την ποδοσφαιρική λίγκα του Κατάρ και το σίγουρο είναι πως αργά ή γρήγορα θα φιλοξενήσουν κι αυτοί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι
Mόνο τυχαία δεν είναι η συμφωνία που έχουν υπογράψει με τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έχει τον ρόλο του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας αντί 25 εκατ. τον χρόνο, για να διαφημίζει μέσω των social media τις… ομορφιές της στους σχεδόν 500 εκατ. ακολούθους του

Επενδύσεις σε προβολή

Προφανέστατα η αλήθεια για τους λόγους που κρύβονται πίσω από την ποδοσφαιρική φρενίτιδα της Σαουδικής Αραβίας κρύβεται κάπου στη μέση, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως ένα σχεδόν αδιάφορο πρωτάθλημα έχει μετατραπεί σε διοργάνωση γεμάτη αστέρια.

Κι όσο κι αν αυτό από μόνο του λειτουργεί για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου, οι Σαουδάραβες δεν άφησαν το κομμάτι της προβολής και των media στην τύχη του προχωρώντας κι εκεί σε σημαντικές συμφωνίες. Κι η «σημαντικότητα» τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά οφέλη, αλλά με την προσπάθεια καθιέρωσης του προϊόντος προκειμένου σύντομα να αποκτήσει και πολύ μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.

Οταν μετά την πρώτη προσέγγιση στον Κριστιάνο Ρονάλντο ο Πορτογάλος έδειξε διατεθειμένος να αφήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να μετακομίσει στην Αραβική χερσόνησο, δεδομένου του μεγέθους της συγκεκριμένης κίνησης, το πρότζεκτ της συγκεκριμένης μεταγραφής δόθηκε στους… ειδικούς. Οι Σαουδάραβες συμφώνησαν με την εταιρεία IMG (αν όχι η κορυφαία, μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως) που ειδικεύεται στο sports marketing. Αρκεί να αναφέρουμε ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες της Premier League, καθώς έχει την ευθύνη διακίνησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό…

Η IMG ανέλαβε όλο το κομμάτι της παρουσίασης του Ρονάλντο από την Αλ Νασρ, για την οποία υπήρξε παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα ανέλαβε να τρέξει και το κομμάτι της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Saudi Pro League στο εξωτερικό.

Το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν μεταδόθηκε σε 45 χώρες (ελέω Ρονάλντο), αλλά φέτος το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας θα μεταδίδεται σε περισσότερες από 150. Η IMG ήρθε σε συμφωνία με ορισμένους από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς παρόχους στον κόσμο (DAZN, Sony Network, Canal+, SPOTV) και μέσω του δικού τους δικτύου η εικόνα της SPL θα φτάνει σε όλο τον κόσμο.
Saudi Pro League: Τα «πετροδόλαρα» αγοράζουν τα πάντα και οι Σαουδάραβες... σαρώνουν στο μεταγραφικό παζάρι

Για παράδειγμα, το DAZN θα μεταδίδει τους αγώνες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αυστρία και το SPOTV σε όλη την Aπω Ανατολή (Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ινδoνησία κ.α.).

Oλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες μπορεί να είναι εντυπωσιακό και ελκυστικό, αλλά πίσω από τη λαμπρή βιτρίνα δεν μπορεί να πει κανείς πως τα πράγματα είναι… ιδανικά.

Η χώρα, παρά την οικονομική άνεση που υπάρχει, δεν ήταν πρωτοπόρος στις αθλητικές υποδομές κι αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο πριν από λίγο καιρό μπορεί να μην είχε σημασία, αλλά τώρα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όσο ο θίασος των galacticos προσθέτει καινούρια μέλη. Κι εδώ όμως αποδεικνύεται πως οι Σαουδάραβες δούλευαν το συγκεκριμένο πρότζεκτ αρκετά χρόνια πριν.Γι’ αυτό οι ιθύνοντες της ποδοσφαιρικής λίγκας (οι οποίοι έχουν προσλάβει ειδικούς από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο) έχουν εκπονήσει (έστω και με σχετική καθυστέρηση) ένα σχέδιο βελτίωσης των υπαρχόντων και δημιουργία νέων αθλητικών κέντρων προκειμένου να προσφέρεται ένα πλήρες πακέτο στους αθλητές.

Αυτό όμως που έχει ήδη ολοκληρωθεί και δείχνει το μέγεθος του εγχειρήματος είναι η κατασκευή 23 πρότυπων αθλητικών κέντρων σε όλη τη χώρα, όπου θα συγκεντρώνονται οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές απ’ όλο το βασίλειο προκειμένου να λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα και να προετοιμάζονται να ενταχθούν στην SPL.

Μάλιστα η λίγκα ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την ομοσπονδία της χώρας έχει εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο από το 2025 και μετά οι ομάδες θα μπορούν να έχουν έως 25 ενήλικους παίκτες στο ρόστερ τους (από 35 που είναι τώρα) και οι υπόλοιποι 10 θα πρέπει να είναι όλοι κάτω των 21 ετών. Από τη σεζόν 2026-2027, μάλιστα, οι ομάδες θα πρέπει να έχουν στους 25 ενηλίκους του ρόστερ 8 παίκτες που θα είναι απόφοιτοι ποδοσφαιρικών ακαδημιών της Σαουδικής Αραβίας και οι 4 εξ αυτών από τις ακαδημίες του ίδιου του συλλόγου.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό το τεράστιο εγχείρημα είναι ο Μίκαελ Εμέναλο. Ο Νιγηριανός παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος στις αρχές του προηγούμενου μήνα ανέλαβε διευθυντής της SPL.

Ως αριστερός μπακ έκανε μια σεβαστή καριέρα (στην Τσέλσι και την εθνική ομάδα της χώρας του), αλλά όταν κρέμασε τα παπούτσια του έμεινε στον χώρο και την εξαετία 2011-2017 ήταν υπεύθυνος για το σκάουτινγκ και τις ακαδημίες της Τσέλσι, αναμορφώνοντας τα πάντα.

Ο Εμέναλο θα είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος στο νεοσύστατο Player Acquisition Center of Excellence (Κέντρο Αριστείας σε ελεύθερη μετάφραση) το οποίο θα έχει υπό την εποπτεία του όλα τα προπονητικά κέντρα στα οποία πέρα από τα ντόπια ταλέντα θα προσελκύονται και νεαροί ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό. Κάποτε το «παιδομάζωμα» γινόταν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους που εντόπιζαν μέσω των σκάουτερ νεαρούς Αφρικανούς, Λατινοαμερικάνους και τους έφερναν από πολύ μικρή ηλικία στις ομάδες τους.

Τώρα οι Σαουδάραβες θέλουν να αποκτήσουν το πάνω χέρι και σ’ αυτό τον τομέα, έχοντας πλέον τους ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά, αλλά και τους πόρους για να τους στηρίξουν.

Η επιλογή του Εμέναλο δεν είναι τυχαία, καθώς ο Νιγηριανός πέρα από την ανδρική ομάδα της Τσέλσι είχε παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην… ανοικοδόμηση του γυναικείου τμήματος.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο (και ο γυναικείος αθλητισμός γενικότερα) στη Σαουδική Αραβία είναι σε εντελώς εμβρυακή μορφή, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις κυβερνητικές δεσμεύσεις είναι και η δημιουργία γυναικείας λίγκας. Κάτι που πριν από λίγο καιρό θα έμοιαζε αδιανόητο, αλλά πλέον το σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά.

Αθλητικό fund

Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι στην κορυφή της πυραμίδας που χτίζουν με γοργούς ρυθμούς οι Σαουδάραβες, ωστόσο έχοντας ήδη εμπλοκή και σε άλλα σπορ (γκολφ, τένις, Formula 1) όχι μόνο δεν δείχνουν ικανοποιημένοι με όσα έχουν κάνει, αλλά ετοιμάζονται να ιδρύσουν μια επενδυτική εταιρεία (με πολλά δισεκατομμύρια αρχικό κεφάλαιο) που θα τους εδραιώσει στην αθλητική βιομηχανία ως ένα από τα κυρίαρχα έθνη.

Το συγκεκριμένο fund θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Public Investment Fund (PIF), το οποίο εκμεταλλευόμενο και την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στην αθλητική βιομηχανία μπόρεσε με τους ανεξάντλητους πόρους που διαθέτει να διεισδύσει πολύ πιο εύκολα (απ’ ό,τι στο παρελθόν) στις sports business.

Με το πρωτάθλημα να έχει αποκτήσει εντός και εκτός γηπέδου την απαραίτητη λάμψη και υποστήριξη, με το σχέδιο για τη φιλοξενία ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου να είναι υπαρκτό, οι Σαουδάραβες θέλουν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο.

Οπως αποκαλύφθηκε από ιταλικά ΜΜΕ, έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την UEFA για να δουν το κατά πόσο είναι εφικτό να δοθεί wild card σε μια ομάδα της χώρας για να συμμετάσχει στο Champions League από το 2025!

Το Champions League από την επόμενη περίοδο (2024-2025) αλλάζει και θα έχει 36 ομάδες, οι αγώνες θα αυξηθούν και θεωρητικά πολύ δύσκολα το συγκεκριμένο πλάνο μπορεί να διαφοροποιηθεί, συν βέβαια τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει πιθανή είσοδος των Αράβων. Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η σκέψη και γίνεται προσπάθεια αποδεικνύει πως αυτό που παρακολουθούμε εδώ και κάποιους μήνες δεν είναι ένα απλό καπρίτσιο ενός ηγεμόνα που θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιείται με αργά αλλά σταθερά και μελετημένα βήματα…

Ειδήσεις σήμερα:

Προκαλεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Εκτός πραγματικότητας» ο ΟΗΕ για το επεισόδιο της Παρασκευής στην Πύλα

Στάχτη έγιναν 6.500 στρέμματα στην Εύβοια - Έπεσαν οι άνεμοι, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές


Δυσμενείς οι συνθήκες μέχρι και το βράδυ στην περιοχή της Φυλής, λέει το meteo - Πνέουν άνεμοι έως 6 μποφόρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης