Η ΑΕΚ πάλεψε αλλά έχασε ξανά με 2-1 από την Αντβέρπ και συνεχίζει στο Europa League - Δείτε τα γκολ

Η ΑΕΚ προσπάθησε να ανατρέψει την ήττα του πρώτου αγώνα, ωστόσο οι Βέλγοι πήραν το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League - Προηγήθηκαν στο 73' με τον Κερκ, ισοφάρισε ο Αραούχο στο 90', όμως στο 90'+5' έγινε το 1-2

Παρά την προσπάθειά της, παρά την επιμονή της και τη μεγάλη δίψα που είχε για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε γνωρίζοντας τον αποκλεισμό με ήττα και στη Νέα Φιλαδέλφεια με 1-2 από την Αντβέρπ. Μια στιγμή έλλειψης συγκέντρωσης αρκούσε για να την τιμωρήσει, με τον Κερκ να σκοράρει στο 73' και να δίνει το προβάδισμα στην Αντβέρπ.

Ο Αραούχο απάντησε ακριβώς στο 90' ισοφαρίζοντας σε 1-1, αλλά με την άμυνα ψηλά ψάχνοντας το δεύτερο γκολ ο Μπαλικβίσα στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων στην αντεπίθεση έγραψε το 1-2 δίνοντας το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League στη βελγική ομάδα. Η ΑΕΚ ήταν κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο της OPAP Arena αλλά παρά την πίεσή της δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα... μπετόν των Βέλγων. Η Ένωση τα έδωσε όλα, αλλά δεν ήταν αρκετό και θα βρεθεί πλέον στην κλήρωση της Παρασκευής για τους ομίλους του Europa League. Κάτι φυσικά που δεν είναι καθόλου αμελητέο. Το κιτρινόμαυρο ευρωπαϊκό ταξίδι θα συνεχιστεί...



Την επικρατέστερη ενδεκάδα επέλεξε ο Ματίας Αλμέιδα με τον Πόνσε στην κορυφή της επίθεσης της ΑΕΚ, ενώ ο Λιβάι Γκαρσία, που δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, έμεινε τελείως εκτός καθώς δεν βρισκόταν ούτε στον πάγκο. Ο Στάνκοβιτς επέστρεψε στην εστία, οι Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα και Ρότα συνέθεταν την τετράδα της άμυνας, ο Πινέδα ξεκίνησε μαζί με τον Σιμάνσκι στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τον Τσούμπερ αριστερά, τον Άμραμπατ δεξιά και τον Γκατσίνοβιτς πίσω από τον προωθημένο Πόνσε σε μια διαφοροποίηση σχετικά με τον Ελβετό και τον Σέρβο μεσοεπιθετικό.

Για την Αντβέρπ ο Μαρκ Φαν Μπόμελ ξεκίνησε με τον Μπιτέζ στην εστία, τους Ντε Λάετ, Κουλιμπαλί, Αλντερβάιρελντ και Βάινς τετράδα στην αμυντική γραμμή, τους Κεϊτά, Βερμέερεν και Εκέλενκαμπφ στον άξονα της μεσαίας γραμμής, τους Μπαλικβίσα και Μούγια στα δύο άκρα και τον Γιάνσεν στην κορυφή της επίθεσης.

Κυρίαρχη η ΑΕΚ και η Αντβέρπ σε φάση άμυνας
Η ΑΕΚ μπήκε στο ματς με υπομονή και χωρίς να ψάχνει απεγνωσμένα το γκολ προκειμένου να μην εκτεθεί στα μετόπισθεν από κάποια αντεπίθεση. Βέβαια η Αντβέρπ ξεκίνησε απειλητικά το παιχνίδι έχοντας ένα επικίνδυνο σουτ του Μούγια στο 3' το οποίο κόντραρε πάνω στον Βίντα και ανάγκασε τον Στάνκοβιτς να αποκρούσει. Αλλά από εκείνο το σημείο και έπειτα η Ένωση ήταν εκείνη που πήρε σταδιακά τον έλεγχο του παιχνιδιού, πιέζοντας ψηλά την άμυνα των Βέλγων και δημιουργώντας τους πρόβλημα στο να βγάλουν την μπάλα από πίσω. Οι κιτρινόμαυροι άρχιζαν να πιέζουν και στο 16' είχαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο ματς με σέντρα του Χατζισαφί και κεφαλιά του Πόνσε που δεν βρήκε στόχο.

Το πρέσινγκ ψηλά εξακολουθούσε να δυσκολεύει την άμυνα της Αντβέρπ στο build up, παρότι ανασταλτικά η βελγική ομάδα ήταν συμπαγέστατη με εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις. Στο 20' ο Πινέδα με την επιμονή του πήρε την κεφαλιά στην έξοδο του Μπιτέζ και ο Πόνσε μια δεύτερη, χωρίς να βρει και πάλι στόχο, ενώ στο 24' μία από τις αρκετές ανακτήσεις που είχε η ΑΕΚ στο μισό της Αντβέρπ έφερε και τη μεγαλύτερη ευκαιρία της στο πρώτο μέρος. Ο Πινέδα έκλεψε, πάσαρε στον Πόνσε και αυτός έπιασε ένα δυνατό σουτ, βρίσκοντας όμως τον Μπιτέζ σε ετοιμότητα. Από το μισάωρο και μετά ο Αλμέιδα πέρασε τον Τσούμπερ πίσω από τον Πόνσε και έφερε τον Γκατσίνοβιτς αριστερά, αλλά παρά την κιτρινόμαυρη κυριαρχία η άμυνα της Αντβέρπ δεν άφηνε χώρους και δεν επέτρεπε κατ' επέκταση τη δημιουργία φάσεων πέρα από το σουτ του Άμραμπατ στο 37' που πέρασε άουτ.


Μια στιγμή έλλειψης συγκέντρωσης κόστισε στην ΑΕΚ
Η ΑΕΚ βγήκε από τα αποδυτήρια δυνατά, με ένταση και πίεση ψηλά, προσπαθώντας να κλείσει όλο και περισσότερο την Αντβέρπ στα καρέ της. Αυτό που χρειαζόταν να διατηρήσει ήταν την υπομονή, την ηρεμία και τη συγκέντρωσή της. Το σκηνικό δεν άλλαζε με τους φιλοξενούμενους συμπαγείς στα μετόπισθεν και υποχρεωμένους συνεχώς σε ανασταλτικό ρόλο. Ωστόσο οι Βέλγοι έχασαν τρομερή ευκαιρία στο 61' όταν σε αντεπίθεση ο Μπαλίκβισα έβγαλε την παράλληλη πάσα από δεξιά και ο Μούγια σε άδειο τέρμα δεν μπόρεσε να πλασάρει.

Ο κορυφαίος παίκτης της Αντβέρπ και αρχηγός της, ο πολύπειρος Τόμπι Αλντερβάιρελντ λίγα λεπτά αργότερα τραυματίστηκε σε μια πτώση και δεν μπόρεσε να συνεχίσει τη στιγμή που η Ένωση έπρεπε να ξαναβρεί πάλι τον ρυθμό της. Μια κούρσα του Χατζισαφί στο 68' και σουτ του Ιρανού κατέληξε άουτ και τον Αλμέιδα αμέσως μετά να προχωρά σε δύο αλλαγές με τους Ελίασον και Αραούχο αντί των Άμραμπατ και Τσούμπερ. Μία έλλειψη συγκέντρωσης ωστόσο στο 73' αρκούσε για να κοστίσει στην ΑΕΚ. Από ένα πλάγιο, ο Ρότα έχασε τελείως τη φάση και τον Μπαλικβίσα, ο οποίος μπήκε από αριστερά, πάσαρε στον Κερκ, το μαρκάρισμα του οποίου χάθηκε από τον Χατζισαφί και ο παίκτης της βελγικής ομάδας που είχε περάσει ως αλλαγή πλάσαρε για το 0-1.

Η ΑΕΚ πλέον κυνηγούσε δύο γκολ για να στείλει το ματς στην παράταση έχοντας ένα... βουνό να ανέβει και την Αντβέρπ με διπλή ζώνη άμυνας να έχει χτίσει ένα ανθρώπινο τείχος μπροστά από την περιοχή. Ο Αλμέιδα παίζοντας τα πλέον όλα για όλα πέρασε Γιόνσον, Μάνταλο και Πισάρο, αντί Σιμάνσκι, Ρότα και Γκατσίνοβιτς. Τελικά το γκολ ήρθε για την ΑΕΚ ακριβώς στο 90' με τον Ελίασον να σεντράρει και τον Αραούχο να κατεβάζει και να πλασάρει στη γωνία ισοφαρίζοντας σε 1-1 και δίνοντας ενέργεια στην OPAP Arena για τα επτά λεπτά των καθυστερήσεων.

Ωστόσο, με όλη την ΑΕΚ ψηλά που έψαχνε και το δεύτερο γκολ για να στείλει το ματς στην παράταση, η Αντβέρπ «χτύπησε» στην αντεπίθεση σφραγίζοντας την πρόκρισή της. Στο 95' ο Μπαλίκβισα υποδέχθηκε την μπαλιά, ο Πινέδα δεν μπόρεσε να τον σταματήσει και ο μεσοεπιθετικός των Βέλγων προχώρησε κατά μέτωπο πλασάροντας τον Στάνκοβιτς και γράφοντας το τελικό 1-2. Παρά τον αποκλεισμό, ο κόσμος της ΑΕΚ χειροκρότησε παίκτες και Αλμέιδα, με το ευρωπαϊκό ταξίδι να συνεχίζεται πλέον στους ομίλους του Europa League.


MVP: Ο Μπαλικβίσα με ασίστ και γκολ αποτέλεσε τον απόλυτο πρωταγωνιστή της Αντβέρπ.

Στο ύψος τους: Ο Βίντα έσβησε τον Γιάνσεν στην επίθεση της Αντβέρπ, ενώ καλό ματς έκανε και ο Σιμάνσκι με αρκετές δεύτερες μπάλες. Ογκόλιθος στα μετόπισθεν των Βέλγων ο πολύπειρος Αλντερβάιρελντ μέχρι τη στιγμή της αναγκαστικής αλλαγής του.

Αδύναμος κρίκος: Ο Γκατσίνοβιτς δεν μπόρεσε να δώσει κάτι μεσοεπιθετικά, ούτε με κάποια ατομική του ενέργεια. Ξεκίνησε πίσω από τον Πόνσε, στη συνέχεια μεταφέρθηκε αριστερά, αλλά έμεινε σε ρηχά νερά.

Η γκάφα: Την έκανε αρχικά ο Ρότα που έχασε τον Μπαλικβίσα μετά το πλάγιο στο πρώτο γκολ της Αντβέρπ και στην ίδια φάση ο Χατζισαφί που έχασε το μαρκάρισμα του Κερκ με τον τελευταίο να σκοράρει.

Το στραγάλι: Ο Ισπανός ρέφερι Χεσούς Χιλ Μανθάνο έκανε μια καλή διαιτησία. Άφηνε τα μαρκαρίσματα εκατέρωθεν.

Το ταμείο του Gazzetta: Η ΑΕΚ κυριάρχησε και στη ρεβάνς, με την Αντβέρπ να δυσκολεύει τους κιτρινόμαυρους με την εξαιρετική ανασταλτική της λειτουργία. Η Ένωση είχε υπομονή, αλλά μια έλλειψη συγκέντρωσης κόστισε. Και όταν ήρθε η ισοφάριση με τον Αραούχο, με την ΑΕΚ όλη μπροστά για να σημειώσει το δεύτερο γκολ που θα έστελνε το ματς στην παράταση, οι Βέλγοι «χτύπησαν» στην αντεπίθεση σβήνοντας τα όνειρα της Ένωσης για τους ομίλους του Champions League. Σε κάθε περίπτωση όμως η συμμετοχή της ΑΕΚ στους ομίλους του europa League δεν είναι κάτι αμελητέο. Το κιτρινόμαυρο ευρωπαϊκό ταξίδι θα συνεχιστεί εκεί, με τον κόσμο της ένωσης να αναγνωρίζει την προσπάθεια των παικτών στο φινάλε.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα, Ρότα (80' Γιόνσον), Σιμάνσκι (80' Πισάρο), Πινέδα, Γκατσίνοβιτς (80' Μάνταλος), Άμραμπατ (69' Ελίασον), Τσούμπερ (69' Αραούχο), Πόνσε

Αντβέρπ (Μαρκ Φαν Μπόμελ): Μπιτέζ, Ντε Λάετ, Κουλιμπαλί, Αλντερβάιρελντ (65' Φαν Ντεν Μπος), Βάινς, Κεϊτά, Βερμέερεν, Εκέλενκαμπφ (66' Κερκ), Μπαλικβίσα (97' Οντρέικα), Μούγια, Γιάνσεν (83' Γιουσούφ)

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς έγινε η τραγωδία με τον 3χρονο που πνίγηκε από σταφύλι στην Τήνο: «Ήρθε στο Κέντρο Υγείας χωρίς αναπνοή»

Νέες ταυτότητες: Έτσι θα είναι η μπροστά και πίσω όψη – Ποια στοιχεία θα αναγράφουν

Άγιος Παντελεήμονας: Το αυτοκίνητο πρόδωσε τον 19χρονο που συνελήφθη για τους πυροβολισμούς - Είχε ληστέψει 14χρονους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr