Στίβος: Απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών, έγραψε ιστορία η Ασέφα!

Στίβος: Απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών, έγραψε ιστορία η Ασέφα!

Η Αιθιόπισσα Τιγκίστ Ασέφα διέλυσε πραγματικά το παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών τερματίζοντας στο αδιανότητο 2:11:52.

asefa
Φοβερή εμφάνιση έκανε η 27χρονη δρομέας από την Αθιοπίσα, Τιγκίστ Ασέφα, η οποία κατάφερε να βάλει την υπογραφή της στο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου.

Η περσινή νικήτρια του μαραθωνίου του Βερολίνου ετοιμαζόταν να διατηρήσει τον τίτλο της όμως αποφάσισε να συνδυάσει τη δεύτερη σερί νίκη της και με ένα μεγάλο ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, η Ασέφα βρισκόταν σε ρυθμό παγκοσμίου ρεκόρ από τα μισά της διαδρομής και σύντομα θεωρήθηκε σχεδόν δεδομένο πως θα δούμε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Ασέφα κατάφερε όχι απλά να διατηρήσει τον γρήγορο ρυθμό της αλλά να τον βελτιώσει ακόμη περισσότερο και τελικά να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, που ήταν 2:14.04 και την Μπρίτζιτ Κοσγκέι (2019), με το εξαιρετικό 2:12 . Η Ασέφα έγινε παράλληλα η πρώτη γυναίκα που διαλύει το φράγμα των 2 ωρών και 12 δευτερολέπτων στον μαραθώνιο γυναικών βελτιώνοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά δύο λεπτά και 11 δευτερόλεπτα! Πριν την Ασέφα, το ζητούμενο ήταν το φράγμα των 2:14 στον μαραθώνιο γυναικών και η ίδια μέσα σε μία μέρα έσπασε και αυτό το φράγμα αλλά και τα φράγματα των 2:13 και 2:12, τους χρόνους που ούτε τολμούσαμε να διανοηθούμε.

O χρόνος της, μάλιστα, ήταν περίπου 23 δευτερόλεπτα μακριά από το Ολυμπιακό όριο που είχε τεθεί για το Τόκιο το 2020, για τον μαραθώνιο των ανδρών!

Τα περάσματα της Ασέφα

Κλείσιμο
Η δεύτερη στον αγώνα, Σέιλα Τσεπκρούι (Κένυα), τερμάτισε περίπου 5 λεπτά μετά την Ασέφα, σε 2:17.49 ενώ η τριάδα έκλεισε με την Μαγκνταλένα Σαούρι από την Ταζμανία που τερμάτισε σε 2:18.41.

Κιπτσόγκε και πάλι Κιπτσόγκε στο Βερολίνο

Εξαιρετικός για μία ακόμη φορά ήταν ο μοναδικός δρομέας από την Κένυα, Έλιουντ Κιπτσόγκε. Ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ βρισκόταν σε τροχιά ενός χρόνου γρηγορότερου από το 2:01.09 που κατέχει ο ίδιος όμως μετά τα 25χλμ. ο ρυθμός έπεσε ελαφρώς. Έτσι, ο Κιπτσόγκε τερμάτισε στο εξαιρετικό 2:02.42, επίδοση που είναι η όγδοη καλύτερη του κόσμου, για να κατέχει πλέον τις πέντε από τις δέκα κορυφαίες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στον μαραθώνιο από άνδρα.

Παράλληλα, ο Κιπτσόγκε νίκησε για πέμπτη φορά τον major μαραθώνιο του Βερολίνου.

Τον Κιπτσόγκε τον ακολούθησε ο συμπατριώτης του Βίνσεντ Κίπκεμοϊ με 2:03.13 και την πρώτη τριάδα έκλεισε ο Αιθίοπας Ταντέσε Τακέλε με 2:03.24.

Πηγή: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης