Νόβακ Τζόκοβιτς: Σφοδρή επίθεση κατά της ATP και προαναγγελία «μάχης» για τα λεφτά του στοιχήματος - Δείτε βίντεο

Ο, κατά πολλούς, κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών εξαπέλυσε επίθεση κατά της ATP, που ελέγχει τον κόσμο του τενις, με αφορμή τα οικονομικά δεδομένα

Είναι ο Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, είναι ο αθλητής που έχει κατακτήσει τα περισσότερα Grand Slam (24 τον αριθμό), είναι αυτός που έχει κερδίσει τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλον στο Tour (172 εκατ. δολάρια από έπαθλα κατακτήσεων τουρνουά), ωστόσο είναι κι αυτός που μάχεται περισσότερα από κάθε άλλον για τα δικαιώματα των... «φτωχών» του αθλήματος που υπηρετεί.

Ο λόγος για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος πέρα από την πλούσια φιλανθρωπική δράση στην πατρίδα του, προσπαθεί να αλλάξει και όλο τον κόσμο του τένις μιλώντας για τα κακώς κείμενα του αθλήματος που υπηρετεί.

Εδώ και τρία χρόνια περίπου ο Τζόκοβιτς ηγείται μιας ομάδας αθλητών οι οποίοι δημιούργησαν την PTPA (Professional Tennis Players Association) προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αθλητών και των αθλητριών.

Η δημιουργία της PTPA προέκυψε γιατί ο Νόβακ και αρκετοί ακόμη αθλητές και αθλήτριες θεώρησαν πως η Επιτροπή των Αθλητών που είχε δημιουργήσει η ATP (και στην οποία μετείχε ο Τζόκοβιτς μαζί με τους Φέντερερ, Ναδάλ) δεν έκανε αυτά που έπρεπε καθώς η ATP είναι ο μοναδικός οργανισμός παγκοσμίως που έχει την ευθύνη τόσο των τουρνουά όσο και των συμμετεχόντων σε αυτά.

Η πίεση από τη δημιουργία της PTPA έφερε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα καθώς η ATP την οποία διοικεί ο Ιταλός άλλοτε αθλητής Αντρεά Γκαουντέντσι ανακοίνωσε ότι από φέτος θα υπάρχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για ένα σημαντικό αριθμό αθλητών (έως το Νο250 στην παγκόσμια κατάταξη).

Αυτή η εξέλιξη έγινε δεκτή με... χειροκροτήματα από την PTPA, ωστόσο ο Νόβακ Τζόκοβιτς με αφορμή ένα σχόλιο του Ινδού Σουμίτ Ναγκάλ, νούμερο 159 στην κατάταξη, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι ο... αγώνας για δικαίωση μόλις τώρα έχει ξεκινήσει.

«Αν κοιτάξω τα λεφτά μου στην τράπεζα έχω αυτά που είχα στην αρχή του χρόνου: 900 ευρώ. Αυτά που κερδίζω τα επενδύω. Έλαβα μια μικρή βοήθεια, αλλά δεν έχω μεγάλο χορηγό. Δεν έχω στην άκρη τίποτα. Μου φτάνουν μόνο για να συντηρηθώ», πόσταρε ο Ναγκάλ και ο Τζόκοβιτς δεν έχασε την ευκαιρία.

«Ήμουν στη θέση όλων εκείνων των παικτών του τένις που έχουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Καταλαβαίνω τον αγώνα τους, ξέρω τις δυσκολίες που θα πρέπει να πληρώσουν για ταξίδια, προπονητές, φυσιοθεραπευτές. Αν δεν έχεις την υποστήριξη μιας δυνατής ομοσπονδίας θα έχει μεγάλα προβλήματα» ήταν το σχόλιο του Νόλε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της PTPA και συμπλήρωσε:

«Εγώ κατάγομαι από τη Σερβία και δεν είχα τίποτα από αυτά. Τώρα που έχω επιρροή και δύναμη, θέλω να το εκμεταλλευτώ για να βελτιώσω τις συνθήκες. Συνήθως μιλάμε πολύ για το ποιοι τενίστες έχουν κερδίσει, ποιοι έχουν συμμετάσχει στο US Open, αλλά όχι για το πόσοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν από το τένις, άνδρες, γυναίκες, παίκτες του διπλού.Υπάρχουν περίπου 400 τενίστες που μπορούν να ζήσουν από το τένις, κάτι που είναι πολύ φτωχό για ένα άθλημα τόσο παγκόσμιο όπως το δικό μας. Είναι αποτυχία για το τένις».



Ζητούν ποσοστά από το Στοίχημα
Κι αν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, η Ένωση των παικτών μέσω του Τζόκοβιτς φρόντισε να στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα της για το τι πρόκειται να διεκδικήσει στο άμεσο μέλλον.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ποσοστό που θέλουν να δίνεται στους αθλητές (άνδρες και γυναίκες) από το στοίχημα και γενικότερα από τα χρήματα που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες.

Αυτή τη στιγμή ναι μεν ένα ποσοστό από τα έσοδα που υπάρχουν από τις στοιχηματικές εταιρίες (πληρώνουν δικαιώματα για να χρησιμοποιούν τα στοιχεία των αγώνων για το live στοίχημα) πηγαίνουν για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των αθλητών, στο οποίο έχουν πρόσβαση από την ηλικία των 50-55 ετών, ωστόσο αυτό είναι το δέντρο.



«Οι μεγαλύτερες πηγές εσόδων είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το στοίχημα. Αλλά οι αθλητές είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν διεκδικούν αυτά που τους αναλογούν από το Στοίχημα», είπε ο Τζόκοβιτς σε συνέντευξη του στο κανάλι της PTPA στο youtube.

Το δάσος έχει να κάνει με τις χορηγίες των στοιχηματικών εταιριών προς τα τουρνουά και τα έσοδα που αποκομίζουν αυτές...



«Οι αθλητές δίνουν πολλά περισσότερα απ' όσα παίρνουν. Πρώτα απ' όλα άνδρες και γυναίκες δίνουν τα ονόματα τους και πάνω σ' αυτά παίζονται δισεκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα.
Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει και πρέπει πρώτα απ' όλα να ενημερώσουμε τους αθλητές για τα δικαιώματα τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τζόκοβιτς και συνέχισε:

«Δεν μπορεί επίσης τα τουρνουά να έχουν το δικαίωμα να έχουν ως χορηγούς στοιχηματικές εταιρίες, αλλά να απαγορεύεται σε εμάς να έχουμε ως χορηγούς τις ίδιες εταιρίες στο όνομα της ακεραιότητας του αθλήματος».



Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Πέμπτη - Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου για την κακοκαιρία Elias

New York Times για την Ελλάδα: Ανθεί μετά από μία δεκαετία, είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης


Κασσελάκης μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα: Τον τιμώ, ελπίζω να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr