Λιόν: Ο... υποβιβασμός, η Τέιλορ Σουίφτ και η χαραμάδα ελπίδας απέναντι στο ορατό σενάριο «καταστροφής»

Οι άλλοτε επτά φορές σερί πρωταθλητές Γαλλίας είναι τελευταίοι στη βαθμολογία της Ligue 1 και μοιάζουν καταδικασμένοι - Η αποχώρηση Ολάς, το μεταγραφικό εμπάργκο, η χαραμάδα ελπίδας σε μια χρονιά που ακόμη και η... Τέιλορ Σουίφτ είναι απέναντι στους «Gones»

Είναι πολλές εκείνες οι φορές που μόνο όταν χάσεις κάτι εκτιμάς πραγματικά την αξία του και αυτό είναι κάτι που κατάλαβαν οι οπαδοί της Λιόν μετά την απόφαση του Ζαν-Μισέλ Ολάς να πουλήσει τον σύλλογο στον Αμερικανό Τζον Τέξτορ έναντι 800 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και εκείνη του να αφήσει το πόστο του προέδρου έπειτα από 36 συναπτά έτη.

Πίσω στο 1987 ο Ολάς αγόρασε τις μετοχές του συλλόγου με στόχο να τον επαναφέρει στην πρώτη κατηγορία, σε ένα εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν ήταν, με τα χρέη να τον κάνουν σχεδόν μη βιώσιμο. Το πλάνο του 74χρονου πλέον επιχειρηματία απέδωσε καρπούς και μέσα σε κάτι παραπάνω από μια δεκαετία η OL έγινε μια ομάδα που πρωταγωνιστούσε τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη, όπου μπορεί να μην κατέκτησε κάποια διάκριση αλλά έβαζε δύσκολα στους αντιπάλους της εκείνα τα μεσοβδόμαδα ποδοσφαιρικά βράδια.

Οι δυσκολόπιστοι μπορούν εύκολα να ρωτήσουν προς Ρεάλ Μαδρίτης πλευρά, με το απόλυτο αφεντικό της διοργάνωσης να μην μπορεί να νικήσει τους Γάλλους για επτά διαδοχικά παιχνίδια από το 2005/06 έως και το 2010/11, όταν πια τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν.



Με ποδοσφαιριστές όπως ο τερματοφύλακας Γκρεγκορί Κουπέ (1997-2008), ο Καρίμ Μπενζεμά (2004-2009), ο Σιντνέ Γκοβού (2000-2010), ο Κιμ Σέλστρεμ (2006-2012), ο Φλοράν Μαλουντά (2003-2007), ο Κρις (2004-2012), ο Σόνι Άντερσον (1999-2003), ο Ζερεμί Τουλαλάν (2006-2011) ο Αντονί Ρεβεγιέρ (2003-2013) και φυσικά ο σπουδαίος Ζουνίνιο (2001-2009), η Λιόν έβρισκε τον τρόπο να είναι ανταγωνιστική κάθε σεζόν, κατακτώντας για επτά συναπτά έτη τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Ligue 1. Η επίδοση αυτή -ακόμη και όταν μπήκαν τα πετροδόλαρα στην Παρί Σεν Ζερμέν- παραμένει άσπαστη στο κορυφαίο γαλλικό πρωτάθλημα.

Τις επιτυχημένες φουρνιές μετά το μιλένιουμ ήρθαν να διαδεχθούν κάποιοι πολύ ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, με τις ακαδημίες να μην είναι... Μασία, αλλά να παράγουν σωρρηδών τρομερά εξελίξιμους ποδοσφαιριστές, την ώρα που η γυναικεία ομάδα αποτελούσε οδηγό για την εξέλιξη του αθλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε οι «Lyonnaises» είναι πρώτες στη λίστα με τις κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ (8) και όχι αδίκως.

Εν ολίγοις, σε Άνδρες & Γυναίκες, η γενικότερη εικόνα του συλλόγου δεν προμήνυε επουδενί αυτά που θα συζητούσαν σήμερα οι διαρκώς ανήσυχοι οπαδοί του, οι οποίοι μέσα σε μισό ημερολογιακό έτος βλέπουν το οικοδόμημα να γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια τους αλλά παρά την κριτική τους -σε συνάρτηση με το πόσο άγρια μπορούν να γίνουν τα πράγματα στις γαλλικές εξέδρες- στηρίζουν ακόμη την προσπάθεια για παραμονή.



Αλλαγή σκυτάλης, ποινές κι αποχωρήσεις

Έχοντας ήδη μετοχές στην Κρίσταλ Πάλας (Αγγλία), τη Μολενμπέκ (Βέλγιο) και τη Μποταφόγκο (Βραζιλία), ο Τζον Τέξτορ απέκτησε σχεδόν το 75% στη Λιόν στις 20 Ιουνίου του 2022, υποσχόμενος πως στόχος του είναι να ρίξει την Παρί Σεν Ζερμέν από την κορυφή και να επαναφέρει σύλλογο και ομάδα εκεί που τους αξίζει.

Ωστόσο ο εφιάλτης δεν άργησε να έρθει. Πλέον με τον Λοράν Μπλαν στο τιμόνι και αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές (μεταξύ αυτών και Αλεξάντρ Λακαζέτ - Κορεντέν Τολισό που είχαν επιστρέψει στην ομάδα της παιδικής τους ηλικίας) να μην μπορούν να σπρώξουν την ομάδα στις θέσεις της Ευρώπης. Δεν κοβόταν ο Μπραντλέ Μπαρκολά που τώρα είναι στην Παρί Σεν Ζερμέν, καλά τα ασταμάτητα τριγωνάκια από τα άκρα, αλλά το ήδη χαμένο έδαφος και κάτι... χαζές ήττες -όπως στην έδρα της Κλερμόν- σε μια γενική περίοδο φορμαρίσματος την άφησαν πέντε βαθμούς πίσω από την πεντάδα και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Η αποτυχία αυτή δημιούργησε αμέσως προβλήματα. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο «καυτός» επιθετικός Μπαρκολά αλλά και το κτήνος της άμυνας Καστελό Λουκεμπά, αποχώρησαν. Στο οικονομικό, η Εθνική Διεύθυνση Ελέγχου Διαχείρισης (DNCG, το ελεγκτικό όργανο των δύο επαγγελματικών κατηγοριών) παρά τα χρήματα που εισπράχθησαν από τις αποχωρήσεις, παρά τις εγγυήσεις και τα ποσά που ο Τέξτορ ισχυρίζεται ότι έδωσε, αποφάφισε να τιμωρήσει τον σύλλογο μιας και αυτός δεν έπραξε τα δέοντα για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του πλάνου του για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2023-24).

Με απλά λόγια, μεταγραφές... γιοκ. Τα κενά καλύφτηκαν από χαμηλού κόστους αποκτήματα, πιτσιρικάδες, ελεύθερους και δανεικούς και η σεζόν ξεκίνησε με τα... ψέματα και τον Φάμπιο Γκρόσο στην άκρη του πάγκου. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη χειρότερο από τις χαμηλότερες προσδοκίες τους, τόσο που πρώτοι σκόρερ της ομάδας είναι ο Λακαζέτ (λογικό ως επιθετικός αλλά και φύσει και θέσει αρχηγός) κι ο 22χρονος Ιρλανδός στόπερ, Τζέικ Ο'Μπράιεν με τρία (3) γκολ αμφότεροι...

Και συνεχίστηκε έτσι, με μόλις μία νίκη σε 13 αγωνιστικές (συν τέσσερις ισοπαλίες), ενώ όλοι περίμεναν την έφεση που θα τους έλυνε τα χέρια για το δεύτερο μισό της περιόδου. Παράλληλα, ο Γκρόσο όπως ήρθε, έφυγε, με την απόλυσή του να ανακοινώνεται μετά το πέρας της τελευταίας χρονικά αγωνιστικής.



Από την Τέιλορ Σουίφτ στην Goldman Sachs και το... χριστουγεννιάτικο μεταγραφικό δώρο των 50 εκατ. ευρώ

Ενώ η Λιόν έμοιαζε καταδικασμένη μερικές αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ειδικά από τη στιγμή που έπρεπε να φτάσει 12η αγωνιστική για να πανηγυρίσει τρίποντο (συνήθως εκεί κερδίζουν τα τελευταία χρόνια οι ομάδες που πέφτουν), ερχόντουσαν στο φως διάφορα στοιχεία που έδειχναν πως όντως ο σύλλογος δεν έχει ελπίδα. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση της περασμένης Δευτέρας από τη «Le Progres» πως στο «Groupama Stadium» είχε οριστεί συναυλία (είναι ήδη sold out) της Τέιλορ Σουίφτ στην ίδια ημερομηνία κατά την οποία είναι ορατό το ενδεχόμενο οι «λιονέ» να χρειάζονταν να παίξουν το πρώτο τους ματς στα μπαράζ ανόδου-καθόδου με τη νικήτρια των πλέι οφ της Ligue 2. Σε περίπτωση δηλαδή που η Λιόν τερματίσει 16η, θα πρέπει να βρει άλλη έδρα για να παίξει αφού το γήπεδο των 59.000 θέσεων θα είναι σε μουσικούς ρυθμούς!

Παράλληλα έπρεπε να διαχειριστούν και άλλου είδους εσωτερικά προβλήματα, με τον Ολάς και τον Τρέξτορ να βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο εδώ και λίγο καιρό...

Ενώ, λοιπόν, στη Γαλλία και στην Ευρώπη οι απέναντι γελάνε με τα τεκταινόμενα, δυο μέρες μετά οι οπαδοί του συλλόγου θυμήθηκαν πώς είναι να χαμογελούν, με την DNCG να ανακοινώνει την άρση του εμπάργκο στον σύλλογο μετά από την παρουσίαση του νέου μπάτζετ από τον Τρέξτορ, κάτι που θα επιτρέψει στην OL να βάλει από 50 έως και (με βάση δημοσίευμα του RMC Sport) 65 εκατομμύρια ευρώ για χειμερινές μεταγραφές! Όπλα στη φαρέτρα των συνεργατών του Τρέξτορ ήταν τα 94 εκατομμύρια από τις μεταγραφές του καλοκαιριού, η αναχρηματοδότηση χρέους συνολικού ύψους 385 εκατομμυρίων ευρώ και τα 53 εκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να μπουν στα ταμεία από την πώληση της OL Reign στους Σιάτλ Σάουντερς.

Στην αναχρηματοδότηση του χρέους έπαιξε ρόλο σύμφωνα με το «Bloomberg» και η Goldman Sachs, που συμβούλευσε τον σύλλογο στην πώληση ομολόγων ιδιωτικής τοποθέτησης που θα πληρώνουν επιτόκιο 5,8% έναντι 320 εκατομμυρίων ευρώ, με τα χρήματα αυτά να προορίζονται για το χρέος του γηπέδου αλλά και κρατικά δάνεια που έχει εισπράξει η Λιόν.

Ξεσκαρτάρισμα και restart με το νέο έτος

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις πλέον είναι μετρημένα τα βήματα που πρέπει να παρθούν για να αντιστραφεί το κλίμα. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «L' Equipe» οι «λιονέ» ποντάρουν σε έξι μεταγραφές παικτών που προορίζονται για το αρχικό σχήμα.

Πριν όμως γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μειωθούν τα συμβόλαια στην πρώτη ομάδα (αυτή τη στιγμή 27 παίκτες), με κάποιες γλώσσες να κάνουν λόγο για αποχώρηση των Λακαζέτ - Τολισό, που με μια πρώτη ανάγνωση φαντάζει απίθανο αφού μαζί με τους Αντονί Λόπες και Ντέγιαν Λόβρεν αποτελούν τις «σημαίες» του συνόλου.

Βεβαίως, απομένει να φανεί τι θα συμβεί και με το πόστο του προπονητή, με τον Πιερ Σαζ να έχει αναλάβει για την ώρα χρέη υπηρεσιακού. Μέχρι τότε υπομονή για τους φίλους του συλλόγου που τα τελευταία χρόνια είχαν συνηθίσει στο αστείο «0 μέρες χωρίς ατύχημα», αφού για φέτος και μέχρι τώρα φυσάνε και το γιαούρτι...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr