European Super League: Κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο με FIFA και UEFA - Ποιοι πανηγυρίζουν, ποιοι γυρνάνε την πλάτη στο νέο εγχείρημα

European Super League: Κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο με FIFA και UEFA - Ποιοι πανηγυρίζουν, ποιοι γυρνάνε την πλάτη στο νέο εγχείρημα

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πανηγυρίστηκε δεόντως από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, ωστόσο δεν αμφισβητεί επί της ουσίας την ηγεμονία των FIFA και UEFA

European Super League: Κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο με FIFA και UEFA - Ποιοι πανηγυρίζουν, ποιοι γυρνάνε την πλάτη στο νέο εγχείρημα
Μία από τις σημαντικότερες δικαστικές μάχες στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού -και δη, του ποδοσφαίρου- ολοκληρώθηκε (;) αλλά οι πρόωροι πανηγυρισμοί των νικητών (;) μάλλον ήταν υπερβολικοί και ανεξήγητοι.

Για όσους τυχόν δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη, αναφερόμαστε στην κόντρα της UEFA (αλλά και της FIFA) με την European Super League (στην οποία πλέον έχουν απομείνει μόνο οι καταχρεωμένες-έχει κι αυτό τη σημασία του- Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) που προσπάθησε τον Απρίλιο του 2021 να δημιουργήσει το δικό της ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων (όπως η μπασκετική Euroleague).

BREAKING NEWS: European Court Rules Super League IS BACK | Morning Footy | CBS Sports Golazo


Οι απίστευτες αντιδράσεις των οπαδών σε όλη την Ευρώπη ανάγκασαν τις υπόλοιπες 10 ομάδες (Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ, Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Ατλέτικο Μαδρίτης) να αποχωρήσουν (η Γιουβέντους το έκανε πριν από λίγους μήνες, οι υπόλοιποι σχεδόν άμεσα), με τη Ρεάλ και τη Μπάρτσα να συνεχίζουν μόνες τους τον αγώνα σε δικαστικό επίπεδο και να καταφέρνουν τελικά να πάρουν την πρώτη τους νίκη με τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε προσεκτικά το εύρος αυτής της απόφασης, αλλά αναμένω δύο συμπεράσματα: Πρώτον, ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ξανά μονοπώλιο. Και δεύτερον, ότι από σήμερα οι σύλλογοι θα είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το μέλλον τους» δήλωσε περιχαρής ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ, μόλις έγινε γνωστή η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μόνο που, μέσα στις χιλιάδες λέξεις του σκεπτικού αυτού, αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι το γεγονός ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA σχετικά με την προηγούμενη έγκριση για διασυλλογικές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, όπως για παράδειγμα η European Super League, παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

James Corden Is Against the Super League Proposal


Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ότι πρέπει να δημιουργηθεί η ESL και στην πραγματικότητα το πλεονέκτημα εξακολουθεί να το έχει η UEFA, η οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη διετία που μεσολάβησε από το «πραξικόπημα των 12», λανσάροντας ένα νέο φορμάτ στο Champions League, το οποίο προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό της ECL και θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2024-2025).

Κλείσιμο
Πέρεθ και Λαπόρτα μπορούν να πανηγυρίζουν ότι έγιναν οι πρώτοι που αμφισβήτησαν ανοικτά και με επιτυχία την απόλυτη εξουσία της UEFA. Ωστόσο ακόμη και τώρα το δημιούργημα τους (ESL), αν θέλουν να αποκτήσει σάρκα και οστά, θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες και τις διαδικασίες αδειοδότησης της Ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς και ξεκάθαρες.

Γιατί η απόφαση επιπλήττει την UEFA για τις διαδικασίες που επιβάλλονται μέσα από τους νόμους της και όχι για την ουσία τους.

Κι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο: Με τη δικαστική μάχη των δύο πλευρών να έχει ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2022, σχεδόν 17 μήνες αργότερα οι κανόνες αυτοί έχουν διαφοροποιηθεί. Αυτό από μόνο του είναι ικανό για να προκαλέσει έναν δεύτερο γύρο επί του συγκεκριμένου ζητήματος, αν και μάλλον δεν θα χρειαστεί.

Κι αυτό γιατί το Ευρωπαϊκό δικαστήριο σε καμία περίπτωση ΔΕΝ απαίτησε από τις UEFA και FIFA να διακόψουν τις όποιες διοργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια. Για όσους τυχόν το ξέχασαν, η European Super League «φώναζε» από την πρώτη στιγμή πως αυτός που νομοθετεί τους κανόνες (UEFA, FIFA) δεν μπορεί να είναι και ο διοργανωτής, αλλά κι αυτός που εισπράττει και μοιράζει τα χρήματα.

Σε κανένα σημείο της απόφασης όμως δεν αμφισβητείται αυτή η εξουσία των δύο ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.

Αντιθέτως η απόφαση αναγνωρίζει, στην παράγραφο 144, ότι «...είναι θεμιτό για αθλητικούς φορείς όπως η FIFA και η UEFA να προστατεύουν την αθλητική αξία των διοργανώσεων». Κάτι που η αρχική European Super League προσπάθησε να υπονομεύσει καθώς προέβλεπε μία κλειστή λίγκα με 12 σταθερά μέλη και κάποια άλλα που θα προστίθεντο, αλλά δεν θα είχαν μόνιμη θέση».

Γι' αυτό βέβαια η (νέα;) European Super League λίγες ώρες μετά την απόφαση παρουσίασε το νέο φορμάτ της διοργάνωσης που προβλέπει τρεις κατηγορίες με 64 ομάδες και σε κάθε κατηγορία υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός.

Ωστόσο, αυτή η αναγνώριση του Δικαστηρίου στα ειδικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού, επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε παραπάνω: Αν UEFA και FIFA παρουσιάσουν πιο ξεκάθαρους κανόνες και διαδικασίες, τότε ίσως το δικαστήριο κρίνει ότι εν τέλει έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη δημιουργίας μίας άλλης διοργάνωσης.

Με τη μορφή που έχουν τώρα, παραβιάζεται η αντιμονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ, αλλά η σημερινή απόφαση σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στην εγκυρότητα δημιουργίας της European Super League.

"I'm absolutely DISGUSTED!" | Gary Neville's verdict on the European Super League proposals


Οι αντιδράσεις των ομάδων, ο παράγοντας χρόνος και η προοπτική της πλήρους ανατροπής

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μοιάζουν (ελέω και καταγωγής) με σύγχρονους «Δον Κιχώτες», καθώς πανηγυρίζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή για έναν δικό τους... φανταστικό κόσμο, τον όποιο απορρίπτουν ο ένας μετά τον άλλον οι παλιοί τους συνοδοιπόροι.

Κι είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν κανείς δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό τους. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι ήδη Ατλέτικο Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και η Ένωση Ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA) τάχθηκαν κατά της ESL...

Διακεκριμένοι νομικοί, με ειδικότητα στο αθλητικό δίκαιο, ξεκαθάρισαν πως με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η δημιουργία της ESL είναι ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο.

Με την UEFA να έχει κλειδώσει το νέο Champions League για την επόμενη τριετία (2024-2027), την αγγλική κυβέρνηση να έχει απαγορεύσει με νόμο τη συμμετοχή των συλλόγων της χώρας σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, τις γερμανικές ομάδες (που ουσιαστικά διοικούνται από τους οπαδούς καθώς απαγορεύονται οι μεγαλομέτοχοι) να είναι από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά αντίθετες, ο Πέρεθ και ο Λαπόρτα προφανέστατα δεν μπορούν να έχουν τα μεγέθη που θα ήθελαν στο... υπερπρωτάθλημα τους.

Ίσως τελικά η σημερινή απόφαση οδηγήσει όλες τις πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συναποφασίσουν για το μέλλον των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων και η European Super League να αποτελέσει πραγματικότητα μέσα από την ίδια την UEFA.

Κι αυτό είναι μια προοπτική διόλου απίθανη, καθώς η συνέχεια της διαμάχης το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές...

Γιατί το λέμε αυτό; Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζει το δικαίωμα σε UEFA, FIFA να «προστατεύσουν το ποδόσφαιρο». Η τωρινή δομή των δύο Ομοσπονδιών, όπου υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση των εξουσιών στους δύο προέδρους, παρά τα παράπονα κάποιων ομάδων, είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργεί υπέρ των μεγάλων συλλόγων μεγαλώνοντας το χάσμα με τους «μικρότερους» (κυρίως με τις ομάδες που δεν ανήκουν στο Big 5-Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία-των πρωταθλημάτων).

Αν λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπηρεσίες της ασχοληθούν με το όλο θέμα το πιο πιθανό είναι να θεωρηθεί ως «μονοπώλιο» το γεγονός ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν (και καρπώνονται ουκ ολίγα χρήματα) οι ίδιοι και οι ίδιοι σύλλογοι απ' όλη την Ευρώπη μέσω του Champions League και να απαιτηθεί δικαιότεροι μοίρασμα της πίτας.

Γιατί όσο κι αν κόπτονται όλοι για το καλό του ποδοσφαίρου, στην πραγματικότητα η φασαρία γίνεται για τα λεφτά. Για το ποιος θα τα μοιράζει και το πόσα θα βάζουν στα ταμεία τους οι ομάδες...

Ειδήσεις σήμερα:

«Πατέρα κάτσε φρόνημα, μην γίνεσαι ρεζίλι» - Οι αντιδράσεις των παιδιών του Κωνσταντίνου Πλεύρη για τον γάμο του

Πρεμιέρα το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Οι 4 προϋποθέσεις για την αδειοδότηση

Ανησυχία μετά τον θάνατο του 8χρονου από στρεπτόκοκκο - Ποια τα συμπτώματα, πότε προκαλεί σηπτικό σοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης