Ολυμπιακός: Κατ' αρχήν συμφωνία με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Ολυμπιακός: Κατ' αρχήν συμφωνία με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Οι Πειραιώτες φέρεται πως βρήκαν τον νέο τους προπονητή μετά την απομάκρυνση του  Καρβαλιάλ, στο πρόσωπο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ - Η καριέρα του Βάσκου τεχνικού ο οποίος κατέκτησε πέρσι το Europa League με την Σεβίλλη

medilibar
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και ο Ολυμπιακός έχουν φτάσει σε κατ' αρχήν συμφωνία προκειμένου ο Βάσκος τεχνικός να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των ερυθρόλευκων και πλέον απομένει να αποτυπωθεί η συμφωνία στα συμβόλαια για να ξεκινήσει το ταξίδι για την Ελλάδα.

Ο Ισπανός στα 62 του χρόνια έχει ως πιο μεγάλη του επιτυχία την κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλλη και έχει σημαντική εμπειρία και παρουσία σε ισπανικές ομάδες (και επί σειρά ετών φυσικά).

Οι ισπανικές πηγές κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα υψηλό συμβόλαιο και για ένα πλάνο που θα ρίξει βάρος και στις Ακαδημίες.

Εφόσον όλα πάνε καλά ο Μεντιλίμπαρ θα είναι σε θέση να έρθει άμεσα στην Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει και επίσημα πλέον την ομάδα. Θα είναι ο τρίτος τεχνικός για φέτος στους Πειραιώτες μετά τους Μαρτίνεθ και Καρβαλιάλ και εκτός απροόπτου θα κοουτσάρει από τον πρώτο αγώνα με τη Φερεντσβάρος και μετά.

Το who is who του Μεντιλίμπαρ
Κλείσιμο
Για τους μυημένους στο ισπανικό ποδόσφαιρο, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν είναι άγνωστος.

Ειδικά στη Βασκονία είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους τεχνικούς της προηγούμενης δεκαετίας, παρουσιάζοντας τρομερό έργο στην Εϊμπάρ. Ένα έργο που την κράτησε στη La Liga από τις αρχές της σεζόν του 2015 έως και το τέλος αυτής του 2021 και χάρισε πολλά χαμόγελα στους οπαδούς της οι οποίοι την έχουν χαρεί στα «σαλόνια» όλες κι όλες επτά σεζόν.

Η ιστορία θα ήταν διαφορετική εάν ο σύλλογος δεν είχε σωθεί εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Έλτσε που την οδήγησαν στον υποβιβασμό, αλλά έτσι ξεκινάνε να γράφονται τα περισσότερα stories. Σαν τη ζωή. Από τύχη. Αν και -για τα πρακτικά- στην περίπτωσή τους είχαν ήδη μια πρώτη γνωριμία το 2004-05.

Χοντρικά λίγο μετά τα 50 του χρόνια και έχοντας φτάσει πλέον τα 62, ο Μεντιλίμπαρ πήγε στην Εϊμπάρ και ενώ πολλοί θα περίμεναν μια κλασική αντιμετώπιση απέναντι σε μια ομάδα που θα μαχόταν διαρκώς για το τομάρι της, εκείνος είπε να το κάνει με τον δικό του τρόπο.

27743349


Διορατικός -όπως στην περίπτωση εκείνου του «μικρού ανταγωνιστικού μπάσταρδου» Νταβίδ Σίλβα- και φαν του επιθετικού ποδοσφαίρου, ο κόουτς από το Βισκάι παραλίγο να βγάλει την ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά στο τέλος η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Το όνειρο έμεινε όνειρο αλλά η μπάλα που παιζόταν στο «Ιπουρούα» αποζημίωνε την εξέδρα, ενώ φυσικά εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του κλαμπ με την συνεχή παρουσία του στην πρώτη κατηγορία μέχρι και τις αρχές της νέας δεκαετίας, όταν πια ο σύλλογος δεν μπορούσε να στηρίξει τον προπονητή του και το ποδοσφαιρικό του στυλ.

Ο δικαιολογημένος κορεσμός έστειλε την Εϊμπάρ στη Σεγούντα και τον Μεντιλίμπαρ σε αναζήτηση εργασίας.

Η αποτυχημένη επιστροφή στους πάγκους για λογαριασμό της Αλαβές -σε ένα πρότζεκτ που ήταν ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο με την Ντεπορτίβο να μην σώνεται με τίποτα και να υποβιβάζεται ως τελευταία στο τέλος της σεζόν- δεν πτόησε τη Σεβίγια που εξέπεμπε SOS και είχε το υλικό να στηρίξει την ποδοσφαιρική του τρέλα.


27241425

Μετά την απομάκρυνση του Χόρχε Σαμπάολι τον περασμένο Μάρτιο η αποστολή για τον Μεντιλίμπαρ ήταν απλή, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται μετά από μια κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου. Να την κρατήσει στην κατηγορία.

Με εξαίρεση ένα διπλό που του έκανε η πωρωμένη νεοφώτιστη τότε Τζιρόνα, αλλά και ένα πολύ πρόσφατο 1-2 που του έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μεντιλίμπαρ δεν έχασε στα άλλα εννέα παιχνίδια που κάθισε στην άκρη του πάγκου και με 6 νίκες-3 ισοπαλίες χάρισε όλη την απαιτούμενη ηρεμία στους παίκτες του για να κοιτάξουν τον... προφανή στόχο, την κατάκτηση του Europa League.

27258211


Άλλωστε με έξι (μέχρι πρότινος) κατακτήσεις, θες - δεν θες συγκαταλέγεσαι στα φαβορί. Ειδικά από τη στιγμή που οι Σεβιγιάνοι πήραν ξανά ζωή επιστρέφοντας από το εις βάρος τους 2-0 στο «Ολντ Τράφορντ» για το τελικό 2-2 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τα προημιτελικά, κατά την παρθενική παρουσία του Μεντιλίμπαρ σε ευρωπαϊκό ματς.

Όσο όμορφη και να είναι η Βουδαπέστη για εκείνον η πιο ωραία ανάμνηση θα είναι η αποθέωση των ποδοσφαιριστών του αλλά και το χρυσό μετάλλιο στο στήθος του. Γιατί -και ενώ είχε πετάξει εκτός και τη Γιουβέντους- μπορεί να ζορίστηκε στον τελικό, μπορεί να του έκανε και λίγη αβάντα η διαιτησία, αλλά όσο περνούσε από το χέρι του, τον διαχειρίστηκε άψογα.

Ειδήσεις σήμερα:

Με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι βρέθηκε νεκρός ο 50χρονος μουσικός στα Εξάρχεια

Νέο βίντεο από το σημείο της εκτέλεσης του Γιαλιά στη Μάνδρα – Οι συγκλονιστικοί διάλογοι των αστυνομικών


Έρχονται βροχές και καταιγίδες από την Κυριακή - Πότε επηρεάζεται η Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης