Ευαγγελία Πλατανιώτη: Το life story της «χρυσής» κολυμβήτριας : Κολύμπησε 25 χρόνια για να φτάσει στην κορυφή

Ενώ ήταν έτοιμη να τα παρατήσει επέστρεψε και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα κατακτώντας δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα ασημένιο - Η διαδρομή της με την Εθνική Ομάδα από το 2007 και το πέρασμα από το ριάλιτι επιβίωσης Nomads

Αρκούν δύο λεπτά, δηλαδή μόλις 120 δευτερόλεπτα, ή αλλιώς όσο διαρκεί ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής κολύμβησης σε επίσημη διοργάνωση για να δικαιώσουν την προσπάθεια μιας ολόκληρης ζωής, να ευοδώσουν ένα όνειρο που μοιάζει απρόσιτο, άφταστο ή καμιά φορά ακόμα και ουτοπικό και να αποσβέσουν τον κόπο και τον πόνο, την υπομονή και την επιμονή και βέβαια τις θυσίες στις οποίες a priori μια πρωταθλήτρια υποβάλλει τον εαυτό της ώστε να διεκδικεί το δικαίωμα να συγκαταλέγεται στην ελίτ του σιναφιού της; Τα παραπάνω είναι ερωτήματα που τίθενται σχεδόν αυτόματα, επιδέχονται πολλών, υποκειμενικών και σίγουρα καθόλου εύκολων απαντήσεων και ενδεχομένως μοιάζουν άκαιρα, ειδικά τη στιγμή που ένας πρωταθλητής φτάνει στο απόγειο της καριέρας του.

Δείτε το βίντεο: Δείτε την προσπάθεια της Ευαγγελίας Πλατανιώτης που της χάρισε το χρυσό μετάλιο στην Ντόχα
Κανείς, για παράδειγμα, δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα έχει στο μυαλό της η Ευαγγελία Πλατανιώτη, πλέον παγκόσμια πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης, όταν σε λίγες ώρες πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής από την Ντόχα για την Αθήνα, με τις αποσκευές τις βαρύτερες κατά δύο μετάλλια, σοδειά από το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου. Με ένα χρυσό στο τεχνικό πρόγραμμα (σόλο), ένα αργυρό στο ελεύθερο πρόγραμμα (σόλο) και εξασφαλισμένη την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, τους τέταρτους της καριέρας της, χάρη στην έκτη θέση που κατέλαβε μαζί με τη συναθλήτριά της Σοφία Μαλκογεώργου στον τελικό του ελεύθερου ντουέτου, η 30χρονη αθλήτρια πρέπει λογικά να νιώθει τουλάχιστον ικανοποιημένη.

Σίγουρα θα αισθάνεται ευγνώμων απέναντι στον εαυτό της, αυτόν που έπεισε να υπομείνει απειράριθμες ώρες προπονήσεων στην πισίνα -ούτε λίγο ούτε πολύ για ένα τέταρτο του αιώνα (βλ. 25 χρόνια)-, που δεν αποθαρρύνθηκε από τις απογοητεύσεις και δεν λύγισε από το κρύο, με το οποίο ακόμα λέει πως παλεύει να συμφιλιωθεί, για να ζήσει αυτό το σημαδιακό δίλεπτο στο Κατάρ, όπου με όχημα το πρόγραμμα με θέμα «Μαύρο Κοράκι» και κινητήριες δυνάμεις το ταλέντο και το πάθος της, αναρριχήθηκε στην κορυφή του κόσμου. Και μάλιστα σε μια ηλικία όπου οι περισσότερες συναθλήτριές της είθισται να αποσύρονται από την ενεργό δράση, να κρεμούν τα ολόσωμα φανταχτερά μαγιό τους και να ολοκληρώνουν την καριέρα τους. Κι αυτό είναι κάτι που από τη μια μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη διάκρισή της, τη σπουδαιότερη έως σήμερα στην αθλητική διαδρομή της, και από την άλλη καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το μέταλλο της αθλήτριας.

Στα 5 της χρόνια ξεκίνησε να μαθαίνει κολύμπι και ύστερα άρχισε μαθήματα ρυθμικής γυμναστικής. Της άρεσε όμως και το μπαλέτο. Η καλλιτεχνική, όπως λέγεται πια, κολύμβηση ήταν ένας περίφημος τρόπος για να μπορέσει να χορέψει σε ένα περιβάλλον στο οποίο ένιωθε οικεία από την πρώτη στιγμή, το νερό.

Δείτε το βίντεο: Η θριαμβευτική επιστροφή της Ευαγγελίας Πλατανιώτη στην Αθήνα

Ναι, στα μάτια ενός μικρού κοριτσιού, που απέκτησε τις πρώτες καλλιτεχνικές αναφορές του από τη ζωγράφο μητέρα του, ο χορός στην πισίνα έμοιαζε πράγμα υπεράνθρωπο και άρα αναπόφευκτα σαγηνευτικό. Σαν παραμύθι. Μόνο που δεν γίνονταν όλα ως διά μαγείας. Αλλά αυτό η Πλατανιώτη το αντιλήφθηκε αφότου πέρασε το κατώφλι της εθνικής ομάδας στα 13 της χρόνια, το 2007. Εκεί ξεκίνησε να σφυρηλατεί τον αθλητικό χαρακτήρα της και πήρε την απόφαση πως θα έκανε ό,τι χρειαζόταν προκειμένου να γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερη. Δεν ήταν η κορυφαία αθλήτρια της γενιάς της, όμως με πίστη, μεθοδικότητα και προπονήσεις, οι οποίες ακόμα και σήμερα μπορεί να φτάνουν τις 10 ή τις 12 ώρες και κάποτε απέβαιναν σε βάρος ακόμα και των μαθημάτων της στο σχολείο, το κατάφερε.

Μέσα σε μια πενταετία, στα 18 της χρόνια, κέρδισε το εισιτήριο για τους πρώτους της Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Λονδίνο μαζί με το τότε αθλητικό alter ego της, τη Δέσποινα Σολωμού, κατετάγησαν όγδοες. Τέσσερα χρόνια μετά, στους Αγώνες του Ρίο, μπορεί να είχε αλλάξει η συναθλήτριά της -τη θέση της Σολωμού είχε πάρει η Εβελίνα Παπάζογλου-, αλλά όχι η πίστη και η προσήλωσή της στο άθλημα. Η δέκατη θέση που κατέκτησαν δεν τις δικαίωσε, αλλά δεν ήταν κι αρκετή για να τις σταματήσει. Εβαλαν αμέσως πλώρη για το Τόκιο.
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη με το χρυσό μετάλλιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Το φιάσκο του Τόκιο

Τη διετία 2019-2021 η Πλατανιώτη τη θυμάται μάλλον ως την πιο απαιτητική της καριέρας της. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που τελικά πραγματοποιήθηκαν με ένα καλοκαίρι καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν λάβει διαστάσεις ορόσημου για εκείνη,αφού πιθανότατα θα ήταν οι τελευταίοι της καριέρας της. Τελικά εξελίχθηκαν σε φιάσκο. Η πρωταθλήτριά μας έφτασε στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας λίγες μόνο ώρες πριν από τον προκριματικό αγώνα του ντουέτου, αφού προηγουμένως είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό. Τελικά κατάφεραν να αγωνιστούν με την Παπάζογλου, όμως κατόπιν αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης, αφού η Πλατανιώτη βρέθηκε ξανά θετική στον ιό σε τεστ που πραγματοποίησαν οι Ιάπωνες.

Τα νέα από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα γίνονταν ακόμα χειρότερα για εκείνη, αφού το φως της δημοσιότητας είδαν φήμες πως η πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης είχε επιτεθεί και είχε τραυματίσει τη συναθλήτριά της Μαρία Αλιγκούζη. Σύμφωνα με το σενάριο που διακινήθηκε, η Πλατανιώτη, που έφτασε καθυστερημένη στο Τόκιο λόγω της ασθένειάς της, εξοργίστηκε όταν είδε πως η Αλιγκούζη είχε εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Χωριό μαζί με την Εβελίνα Παπάζογλου και της επιτέθηκε λεκτικά αλλά και σωματικά, προκαλώντας μάλιστα αμυχές στο πρόσωπό της με τα νύχια της.

Η ίδια η Πλατανιώτη αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδόθηκαν μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο και δήλωσε πως όσοι ήταν παρόντες στο Τόκιο γνωρίζουν την αλήθεια. Πάντως, εκείνοι που επιμένουν πως ο καβγάς ανάμεσα στις δύο αθλήτριες τωόντι συνέβη, υποστηρίζουν πως η αποχή της Πλατανιώτη από αγώνες το αμέσως επόμενο διάστημα ήταν απότοκο της πειθαρχικής ποινής που της είχε επιβάλει η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος.
Πανηγυρική πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όπου στόχος της είναι να κατακτήσει ό,τι της στέρησε μια περιπέτεια που έζησε το 2021 στο Τόκιο

Παρότι σήμερα η Πλατανιώτη γνωρίζει εύλογα την πάνδημη αναγνώριση, κάποιοι σπεύδουν να υπενθυμίζουν το ανταγωνιστικό του χαρακτήρα της. Είναι δηλαδή σαν να λένε πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή. Ποιος αθλητής της κλάσης, του επιπέδου και των διακρίσεών της δεν είναι ανταγωνιστικός; Μάλιστα, για να υπερθεματίσουν πως το ευ αγωνίζεσθαι είναι ψιλά γράμματα για την πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης ανατρέχουν σε ένα ξέσπασμά της στα κοινωνικά δίκτυα στο περιθώριο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το καλοκαίρι του 2022 στη Ρώμη. Τότε είχε καταλάβει τελικά την τέταρτη θέση και είχε ψέξει τους κριτές για μεροληπτική συμπεριφορά, βάζοντας εμμέσως στο κάδρο την πρώην συναθλήτριά της Βασιλική Αλεξανδρή, η οποία αγωνιζόταν για την ομάδα της Αυστρίας και είχε καταταγεί τρίτη.

Γενικά, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς πως η νυν παγκόσμια πρωταθλήτρια δεν έχει εκφραστεί με τον πιο θετικό τρόπο για τους κριτές του αθλήματός της, θεωρώντας πως δεν είχαν αναγνωρίσει -μέχρι τώρα τουλάχιστον- την προσπάθεια και την αξία της. Την παλαιότερη δήλωσή της, δε, πως ένα από τα προβλήματα της καλλιτεχνικής κολύμβησης είναι ότι γυναικοκρατείται, μόνο ως ατυχή μπορεί να την εκλάβει κανείς.

Ριάλιτι και έρωτες

Βέβαια, η πιο αμφιλεγόμενη στιγμή της δεν αφορά στις επιδόσεις και τη συμπεριφορά της εντός του υγρού στίβου, αλλά την απόφασή της να συμμετέχει στο αλήστου μνήμης τηλεοπτικό reality show «Nomads». Το μακρινό πια 2017 η Πλατανιώτη ταξίδεψε στις Φιλιππίνες και αγωνίστηκε στο παιχνίδι επιβίωσης, γεννώντας σε πολλούς την απορία τι στην ευχή ήθελε μια αθλήτρια ολυμπιακού βεληνεκούς στη δίνη της τηλεοπτικής υποκουλτούρας. Δεν ήταν βέβαια η μόνη, αφού στο εν λόγω reality συμμετείχαν η Βασιλική Μιλλούση αλλά και ο Μιχάλης Ζαμπίδης. Περασμένα ξεχασμένα για το κοινό.
Φωτογράφια από την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της στο reality «Nomads» το 2017 στις Φιλιππίνες

Αν πάντως η ίδια θα θυμάται για κάποιον λόγο την εμπλοκή της με το τηλεπαιχνίδι και τον βραχύ εκπατρισμό της στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι για την πρόταση γάμου που δέχθηκε -μέσω αλληλογραφίας- από τον τότε σύντροφό της πολίστα Αγγελο Βλαχόπουλο. Τελικά, η από τηλεοράσεως πρόταση δεν τελεσφόρησε ποτέ, αφού το ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. Για την ιστορία η Πλατανιώτη έχει βρει τον έρωτα στο πρόσωπο του τέως ποδοσφαιριστή, νυν μοντέλου Ηλία Πολλάλη.

Δείτε το βίντεο: Η πρόταση γάμου που δέχθηκε η Ευαγγελία Πλατανιώτη στο τηλεοπτικό ριάλιτι «Nomads»

Ναι, ίσως οι παραπάνω πληροφορίες είναι περιττές και άνευ ουσίας για τη γυναίκα που έχει φέρει τις κορυφαίες επιδόσεις για τη χώρα στην καλλιτεχνική κολύμβηση και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία για την τέταρτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες – η πολύωρη καθημερινή αθλητική ρουτίνα της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προπονήσεις στην πισίνα, γυμναστική με βάρη, χορό, μαθήματα ακροβατικών και καλλισθενικής. Στο Παρίσι πιθανότατα θα φτάσει μαζί με το γούρι της, μια μαξιλαροθήκη που της είχαν δωρίσει η μητέρα και η αδελφή της το 2005, λίγο πριν από τους πρώτους της αγώνες, αλλά και με αναπτερωμένη την πεποίθηση πως η προσπάθεια αργά ή γρήγορα ανταμείβεται.


Αλλωστε, εκτός από σπουδαία αθλήτρια, η Πλατανιώτη ενσαρκώνει ένα θετικό πρότυπο. Πολλοί -από τον πρωθυπουργό της χώρας μέχρι την Κατερίνα Καινούργιου- μπορεί να έσπευσαν να τη συγχαρούν μέσω κοινωνικών δικτύων για τα δύο της μετάλλια στην Ντόχα, όμως πιο καίρια από όλους το διατύπωσε ο Νίκος Γκάλης στην ανάρτησή του στο Instagram: «Εκτός από παγκόσμια πρωταθλήτρια είσαι και έμπνευση για κάθε παιδί που ασχολείται με ένα άθλημα δύσκολο και όμορφο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας». Αυτή είναι η Ευαγγελία Πλατανιώτη. Μια επίμονη, μαχητική και, κυρίως, αλύγιστη γυναίκα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τα τροχαία και το κυκλοφοριακό: Online πρόστιμα από την κάμερα στο κινητό με SMS

Άδωνις Γεωργιάδης για Πάνο Βλάχο: Δεν πάω στη δικαιοσύνη για το «Μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε»

Στο σφυρί η βίλα-φρούριο του άγρια δολοφονημένου επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr