Παρίσι 2024: Ο Έλληνας διευθυντής των Αγώνων σχεδιάζει την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα και το beach volley κάτω από τον Πύργο του Άιφελ

Το «who is who» του Ελληνα υπεύθυνου Συντονισμού και Σχεδιασμού, Λάμπη Κωνσταντινίδη, ο οποίος περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» τις καινοτομίες που έχει εμπνευστεί από την Ελλάδα

Μπορεί ο Ιβ Μοντάν κάποτε να ύμνησε με τον δικό του ρομαντικό τρόπο όλα όσα συμβαίνουν κάτω από τον υπέροχο ουρανό του Παρισιού, αλλά για την ώρα η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού: από τα έργα που έχουν ακινητοποιήσει κυριολεκτικά την κυκλοφορία μέχρι τα μέτρα ασφαλείας που μπλοκάρουν κεντρικά σημεία. Κάθε Γάλλος ήδη ξέρει -και όχι μόνο οι μικροπωλητές που πλασάρουν τα μεμοραμπίλια των Ολυμπιακών του 2024- ότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα μιας πόλης που υποφέρει από τον υπερτουρισμό και την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος, που δικαιολογημένα υπάρχει ως φόβος σε κάθε γωνιά.

Οι κάδοι απορριμμάτων έχουν ήδη αποκατασταθεί από ειδικά stands με διάφανες σακούλες ενώ τα μέτρα ελέγχου είναι αυξημένα ακόμα και στα εστιατόρια. Μπορεί, λοιπόν, οι Παριζιάνοι να βλέπουν τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ταυτόχρονα ως υπόσχεση επιτυχίας και διαρκούς απειλής, γεγονός που τους προκαλεί μια γενικότερη αμφιθυμία, αλλά στην πλειονότητά τους είναι περήφανοι που η πόλη τους και πατρίδα τους θα είναι γι’ αυτό το καλοκαίρι το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Είναι ωραίες, εν προκειμένω, οι χιουμοριστικές ταμπέλες που είδαμε να κοσμούν τις εισόδους εστιατορίων καθησυχάζοντας σχετικά τους τουρίστες: «Μη φοβάστε, μιλάμε αγγλικά χωρίς να χρεώνουμε, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής προφοράς!».

Ενας Θεσσαλονικιός στο Παρίσι

Αναμφίβολα, οι Γάλλοι έχουν ήδη καταφέρει να επιλέξουν τους καλύτερους για τη διοργάνωση και τον σχεδιασμό των Αγώνων παίρνοντας παραδείγματα από προηγούμενες όπως η δική μας, πριν από 20 χρόνια, και φροντίζοντας να προετοιμαστούν όσο μπορούν από νωρίς. Ευτυχές έργο είναι ότι στο τιμόνι του Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» βρίσκεται ένας Ελληνας με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει αναλάβει όχι μόνο να λειτουργήσουν τα πάντα ρολόι και στην ώρα τους, αλλά και να εμφυσήσει στους Γάλλους την ανάγκη του να συμμετάσχουν στη διοργάνωση με ψυχική ανάταση και χαρά, μια δύσκολη εξίσωση για έναν λαό που έδειχνε ανέκαθεν καχυποψία σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Για την ώρα, ο αρχικός πανικός που είχε καταβάλει τους κατοίκους για το πώς θα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο έχει αντικατασταθεί από μια γενικότερη τάση προς εκμετάλλευση, με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας να έχουν χτυπήσει ήδη κόκκινο: τα ξενοδοχεία για τις ημέρες των Αγώνων είναι ήδη κλεισμένα και τα σπίτια που διατίθενται φαίνεται να απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά από τους αμέτρητους υποψήφιους ενοίκους.
«Θέλουμε οι Αγώνες να γίνουν στο κέντρο, ανάμεσα στα υπουργεία, στο Προεδρικό Μέγαρο και τη Βουλή, εκεί όπου ζει και αναπνέει η πόλη», δηλώνει ο επικεφαλής Σχεδιασμού των Αγώνων Λάμπης Κωνσταντινίδης

Διάφορες εταιρείες έχουν καταγγείλει αδιανόητες αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων, με τη γαλλική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα εντείνει τους σχετικούς ελέγχους. Η αρμόδια υπουργός Τουρισμού Ολιβιά Γκρεγκουάρ δήλωσε μάλιστα αποφασισμένη να ελέγξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας λέγοντας ότι «είναι σημαντικό οι επισκέπτες από τη Γαλλία και το εξωτερικό να παίρνουν ό,τι πληρώνουν και όχι κάτι λιγότερο από αυτό». Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση που φαίνεται ότι κάθε Παριζιάνος δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει το σπίτι του και την πόλη για να επωφεληθεί από το αυξημένο ενοίκιο τις ημέρες των Αγώνων. Σύμφωνα πάντως με τον Ελληνα υπεύθυνο Σχεδιασμού, οι Ολυμπιακοί είναι μια καλή αφορμή για να καθαριστούν σημαντικά σημεία της πόλης, όπως τα νερά του Σηκουάνα. Ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ενθουσιασμένος που οι πολίτες θα μπορούν να κολυμπούν στο ποτάμι επικροτώντας την απόφαση της δημάρχου να κολυμπήσει εκείνη πρώτη χωρίς να έχει να φοβηθεί τίποτα!

«Είναι σίγουρα πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι θα μπορεί ο κόσμος να ξανακάνει μπάνιο στο ποτάμι, αν και η βασική μας αρχή είναι αυτή της λαϊκής συμμετοχής», δήλωσε σχετικά ο ίδιος. «Πρόθεσή μας είναι ο θεατής να είναι μέτοχος αυτής της ιστορίας, γι’ αυτό και θέλαμε οι πολίτες να τρέξουν, να συμμετάσχουν και αυτοί σε έναν μαραθώνιο, να δουν τις τελετές από κοντά, αλλά και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στα διάφορα αγωνίσματα - εξ ου και διοργανώνουμε τόσα αθλήματα στο κέντρο της πόλης. Αντί δηλαδή να πάμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο πάρκο κάπου έξω, στην εξοχή, που θα ήταν πιο εύκολο όσον αφορά τον έλεγχο ασφαλείας, είπαμε αντ’ αυτού ότι θέλουμε οι Αγώνες να γίνουν στο κέντρο, ανάμεσα στα υπουργεία, στο Προεδρικό Μέγαρο και τη Βουλή, εκεί ακριβώς που θα είναι πιο δύσκολο αφού κυκλοφορεί ο κόσμος. Αλλά εκεί είναι που αναπνέει και ζει η πόλη».

Οι καινοτομίες

Αρκεί ένα πέρασμα σήμερα από τη διάσημη Πλας ντε λα Κονκόρντ με τα σιντριβάνια και τους αιγυπτιακούς οβελίσκους, τα οποία πρόσφατα επιχρυσώθηκαν για να φαντάζουν ακόμα πιο εντυπωσιακά στους επισκέπτες, για να διαπιστώσει κανείς από κοντά ένα αμέτρητο εύρος εργασιών που μεταμορφώνουν την αχανή και άκρως εμβληματική τοποθεσία της αχανούς αυτής πλατείας, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους αμέτρητους επισκέπτες. Στη γαλλική Πλατεία Ομονοίας, όπως είναι η ακριβής μετάφραση της Place de la Concorde, όπου οι νικητές της Γαλλικής Επανάστασης κάποτε καρατόμησαν τη Μαρία Αντουανέτα μετονομάζοντάς τη σε Πλατεία της Επανάστασης, με τον περίφημο οβελίσκο από τον ναό του Λούξορ να δεσπόζει στη μέση και την ομώνυμη γέφυρα να συνδέει τα δύο σημεία της πόλης -την αριστερά και τη δεξιά όχθη- του Παρισιού, θα χτυπά κυριολεκτικά και συμβολικά η καρδιά των Αγώνων.

Ανάμεσα στις καινοτομίες που προτίθενται, επομένως, να εισαγάγουν οι Γάλλοι, οι οποίοι έδειξαν να αλλάζουν για τα καλά τη λογική της διοργάνωσης καθιστώντας την πιο ανοιχτή στο κοινό, είναι ότι εκεί όπου κάποτε είχαν στηθεί γκιλοτίνες να κατασκευαστούν πρόσκαιρες εξέδρες αγώνων BMX και skate αλλά και πίστες breakdancing! Και σαν να μην έφτανε αυτός ο ακραίος εκμοντερνισμός που μόνο οι Γάλλοι είναι ικανοί να προτείνουν, οι υπεύθυνοι των Αγώνων δηλώνουν έτοιμοι να μετατρέψουν τις όχθες του Σηκουάνα σε ακόμα μία ευκαιρία για θερινού τύπου διασκέδαση και -γιατί όχι;- βουτιές. Οσο για το μπιτς βόλεϊ, ακολουθούν και αυτοί τη λογική να διεξάγονται οι αγώνες σε διάφορα μέρη του Παρισιού τιμώντας την Ιστορία του και να μην είναι κλεισμένοι σε στάδιο: εξ ου και το κοινό θα βλέπει τους αθλητές του μπιτς βόλεϊ να κυλιούνται στην τεχνητή άμμο έχοντας ως φόντο όχι κάποια γνωστή παραλία, αλλά τον Πύργο του Αϊφελ!
Το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας ζει στους ρυθμούς των Αγώνων. Από τα στολισμένα κυβερνητικά κτίρια και τις μασκότ στα ράφια των καταστημάτων ως τις εργασίες κατασκευής ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπεύθυνος Συντονισμού: «Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι Αγώνες διεξάγονται στο Παρίσι. Γι’ αυτό και θέλουμε οποιοσδήποτε θεατής, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται στον πλανήτη, να ξέρει, χωρίς να γράφεται κάπου, ότι οι Αγώνες γίνονται στη Γαλλία. Για να το πετύχουμε επιλέξαμε αυτές τις εγκαταστάσεις σε εμβληματικές περιοχές και μνημεία του Παρισιού, σκεπτόμενοι ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί η Πόλη του Φωτός. Εξ ου ότι οι αγώνες του μπιτς βόλεϊ θα διεξαχθούν στον Πύργο του Αϊφελ, οι αντίστοιχοι της ξιφασκίας και του τάε κβον ντο στο Μεγάλο Παλάτι (Grand Palais) ενώ το άθλημα της ιππασίας θα γίνει στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών». Είναι πραγματικά απίστευτο να βλέπει κανείς τα άλλοτε επιβλητικά και διάσημα παλάτια να φιλοξενούν τους ιππείς και το μοντέρνο πένταθλο - γι’ αυτό και γίνονται εντατικές εργασίες αποκατάστασης των ζημιών όπως στην Πύλη Τιμής, αλλά και κατασκευάζονται προσωρινές εγκαταστάσεις για τους αθλητές.

Μετατρέποντας, επομένως, διάσημες και εμβληματικές τοποθεσίες σε κέντρα διεξαγωγής των Αγώνων το Παρίσι δεν χρειάστηκε να χτίσει νέα στάδια: αξιοποίησε στο έπακρο τα τοπόσημά του, έδειξε σεβασμό προς το περιβάλλον και φρόντισε να μην αφήσει αποτύπωμα με το χτίσιμο επιπλέον κτιρίων. Επίσης, σημαντικό για τους Γάλλους είναι και το πολιτικό στοιχείο, καθώς καλούνται να αξιοποιήσουν όχι μόνο τα διάσημα αξιοθέατα, αλλά και τις υποβαθμισμένες περιοχές στα πέριξ της πόλης: για παράδειγμα, το κέντρο υγρού στίβου θα βρίσκεται σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της πρωτεύουσας, εκεί όπου μέχρι πρότινος τα μισά από τα παιδιά δεν γνώριζαν καν κολύμπι, αλλά ήδη έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο νερό πάνω από 10.000 παιδιά.

Οπως εξήγησε σχετικά παρουσιάζοντας το πλάνο ο κ. Κωνσταντινίδης, «το Ολυμπιακό Χωριό είναι κατασκευασμένο με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και έλεγχο της θερμοκρασίας μέσω καινοτόμων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε το νερό του ποταμού, ο οποίος θα ψυχραίνει τα πατώματα των διαφόρων διαμερισμάτων παρέχοντας ψύξη μέσω ενός συστήματος με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα κλιματιστικά». Βέβαια, η επιλογή αυτή ακούστηκε παράδοξη σε κάποιους αθλητές, οπότε όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να έχουν τα δικά τους συστήματα ψύχρανσης του αέρα όπως τα κλιματιστικά.

Η τελετή έναρξης

Η πιο σημαντική καινοτομία όσον αφορά τους επικείμενους Ολυμπιακούς είναι το ακραίο, για πολλούς, σχέδιο της τελετής έναρξης που θα γίνει στον Σηκουάνα, όπου οι αθλητικές αποστολές θα διασχίσουν με βάρκες το ποτάμι σε μήκος 6 χιλιομέτρων αντί για τη συνηθισμένη παρέλαση σε κλειστό στάδιο. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα υπάρχουν ζώνες ανοιχτές στο κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν την τελετή ανταποκρινόμενο στο καίριο αίτημα των διοργανωτών, όπως τόνισε σχετικά και ο κ. Κωνσταντινίδης, για λαϊκή συμμετοχή. Ωστόσο, το διακύβευμα όσο εντυπωσιακό και μεγαλεπήβολο και αν ακούγεται, είναι επικίνδυνα φιλόδοξο καθώς εγκυμονεί αμέτρητους κινδύνους αναφορικά με την ασφάλεια. Εδώ και τρία χρόνια οι υπεύθυνοι ασφαλείας δουλεύουν κάθε πιθανό σενάριο, με τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος να αυξάνεται ακόμα περισσότερο μετά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.

Ως εκ τούτου τα μέτρα αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο ανεβάζοντας τον αριθμό των αστυνομικών που θα συμμετάσχουν στους 45.000, με τα ΜΜΕ να σχολιάζουν αρνητικά τον υπέρογκο αριθμό τους που θα συναγωνίζεται αυτό των επιτρεπόμενων ελεύθερων θεατών. Φόβοι επίσης εκφράστηκαν αναφορικά με την ασφάλεια των μπαλκονιών των διαμερισμάτων που θα φιλοξενήσουν τον κόσμο που θα θελήσει να δει δωρεάν ή πληρώνοντας αντίτιμο στους ιδιοκτήτες το υπερθέαμα. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα στις εφημερίδες και τις συζητήσεις στη γαλλική τηλεόραση, πολύ μεγάλη είναι η ανησυχία όχι μόνο για τρομοκρατικό χτύπημα και για ενδεχόμενους ελεύθερους σκοπευτές που μπορεί να έχουν ακροβολιστεί στα μπαλκόνια αλλά και για τη σχετική στατικότητα και αντοχή τους. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα σπίτια είναι του 19ου αιώνα, είναι αμφίβολο αν η κατασκευή τους μπορεί να αντέξει το βάρος του κόσμου που θα θελήσει να τα επισκεφτεί. Γι’ αυτό και αρχιτέκτονες εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να γίνουν από τώρα έλεγχοι στις κατοικίες, με τους υπευθύνους να δηλώνουν έτοιμοι να εξετάσουν μία-μία σχολαστικά τις κατοικίες.
Σάκοι με οικοδομικά υλικά στην Place de la Concorde

Ελληνίδα θεά

Οι καινοτόμες ιδέες των υπευθύνων δεν θα μπορούσαν να λείπουν κι από τον σχεδιασμό των μεταλλίων, καθώς σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλό μαζί με το ύψιστο σύμβολο της διάκρισης, που είναι το μετάλλιο, οι αθλητές να παίρνουν μαζί τους και ένα κομμάτι από το αντίστοιχο σύμβολο της πόλης ως αναμνηστικού ζωής. Σχεδιασμένο από τον γαλλικό οίκο πολυτελών κοσμημάτων και ρολογιών Chaumet σε εξαγωνικό σχήμα, αντίστοιχο με το σχήμα της Γαλλίας και με βάρος σχεδόν 20 γραμμαρίων, κάθε μετάλλιο είναι κατασκευασμένο από σίδηρο που πάρθηκε από τον Πύργο κατά τη διάρκεια προηγούμενων ανακαινίσεών του. Τα θραύσματα αυτά αποθηκεύτηκαν για χρόνια σε μυστική τοποθεσία, γεγονός που μετατρέπει την κατασκευή κάθε μεταλλίου σε αφορμή για μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε περίοπτη θέση, την καρδιά του μεταλλίου, με αυλακώσεις που παραπέμπουν σε ακτίνες φωτός που εκρήγνυνται προς τα έξω, δίνοντας την εντύπωση ότι βγαίνουν από ένα σχέδιο τιάρας που ήταν αποθηκευμένο στα αρχεία το οίκου Chaumet. Στο πίσω μέρος των μεταλλίων δεσπόζει η μορφή της αρχαίας Ελληνίδας θεάς Νίκης με τη δική μας ελληνική Ακρόπολη να συνιστά έναν μεγάλο φόρο τιμής εκ μέρους των Γάλλων στον τόπο προέλευσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ακρόπολη στα μετάλλια: Απεικονίζουν στη μια πλευρά ακτίνες φωτός που εκρήγνυνται προς τα έξω και έχουν στο κέντρο ένα εξαγωνικό σχέδιο αντίστοιχο με το σχήμα της Γαλλίας, ενώ στην άλλη δεσπόζει η μορφή της αρχαίας Ελληνίδας θεάς Νίκης με φόντο την Ακρόπολη

Στο κάτω μέρος το μετάλλιο φέρει τη σφραγίδα «Παρίσι 2024» σε γραφή Μπράιγ ως άμεση παραπομπή στον Γάλλο που την επινόησε. Και επειδή η λεπτομέρεια, όπως φαίνεται, παίζει καθοριστικό ρόλο για τους Γάλλους, εννοείται ότι κάθε μετάλλιο με τα μυστικά που φέρει δεν θα μπορούσε να παραχθεί παρά στο Εθνικό Νομισματοκοπείο της Γαλλίας.

Κόντρες για το μπάτζετ

Ολα αυτά μοιάζουν πολύ αγαστά και σίγουρα εντελώς γαλλικά, όπως αντίστοιχα οι γκρίνιες για τον τεράστιο προϋπολογισμό αλλά και τα σκάνδαλα που συνδέονται ήδη με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την υπέρμετρη αμοιβή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει εν μέσω αντιδράσεων η Οργανωτική Επιτροπή, ο πρόεδρός της φέρεται να αμείβεται με 270.000 ευρώ ετησίως χωρίς τα μπόνους, με τους δημοσιογράφους να επιμένουν ότι το διαφαινόμενο σκάνδαλο δεν συνίσταται τόσο στο εξωφρενικό ομολογουμένως ποσό όσο στον τρόπο πληρωμής.

Αντιδράσεις, επίσης, υπάρχουν για το εξωφρενικό μπάτζετ των Ολυμπιακών που φαίνεται να αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε Γάλλος, όπως αντίστοιχα συνέβη με τη δική μας περίπτωση, θα χρεώνεται εφ’ όρου ζωής. Ωστόσο ο κ. Κωνσταντινίδης, αρνούμενος τις αιτιάσεις αυτές, επιμένει ότι το μεγαλύτερο ποσό εξασφαλίζεται από σχετικές χορηγίες και ιδιωτικά χρήματα αλλά και από τηλεοπτικά δικαιώματα και προϊόντα.

Ολυμπιακό Χωριό

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι σχετικές εγκαταστάσεις, όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, συνιστά μια μορφή επένδυσης για το γαλλικό κράτος, αφού τα διαμερίσματα αυτά θα πωληθούν και το κράτος θα εισπράξει τα έσοδα έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει σχετικές βελτιώσεις σε κτίρια, προπονητήρια αλλά και δρόμους, πράγματα τα οποία ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνουν. Για όλους όσοι προασπίζονται την παράδοση, που πιστεύουν ότι απειλείται με τους υπερσύγχρονους Ολυμπιακούς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: ακόμα και οι περίφημοι bouquinistes, δηλαδή οι γραφικοί βιβλιοπώλες με τα υπαίθρια πωλητήριά τους στις όχθες του Σηκουάνα, θα παραμείνουν στις θέσεις τους παρά το αίτημα των υπεύθυνων ασφαλείας για μετακίνησή τους.

Γιατί μπορεί οι Ολυμπιακοί να απαιτούν θυσίες, αλλά κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να υποτάξει το ελεύθερο γαλλικό φρόνημα - αλήθεια, τι θα κάνουν κατά τους Αγώνες οι διάφορες συνδικαλιστικές ομάδες και πόσο έτοιμοι είναι να αγνοήσουν τα κελεύσματα των καιρών οι αγρότες; Μέχρι τον επόμενο Ιούλιο ο κ. Μακρόν εύχεται να έχουν λυθεί όλες οι διαφορές που θα επιτρέψουν στους πάντοτε ανυπόταχτους Γάλλους όχι μόνο να διεξάγουν τους πιο πρωτότυπους Ολυμπιακούς Αγώνες των τελευταίων χρόνων, αλλά και να φέρουν ξανά μαζικά και με ασφάλεια τον κόσμο στα στάδια, μετά τους σχεδόν ατυχείς και υπό αυστηρή επιτήρηση Αγώνες του Τόκιο σε καιρό πανδημίας. Πρωτεύοντα ρόλο, άλλωστε, δεν έχει το ευ αγωνίζεσθαι, αλλά η χαρά. Και αυτό οι Γάλλοι ξέρουν να το κερδίζουν με την πανέμορφη πόλη τους και τον πολιτισμό τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Κράτησαν τον Ναβάλνι στο ψύχος και τον σκότωσαν με γροθιά στην καρδιά, λέει ακτιβιστής

21 Φεβρουαρίου 1985: Όταν η 17Ν εκτέλεσε με έξι σφαίρες και χαριστική βολή τον Νίκο Μομφεράτο

Φουντώνει ο πόλεμος ΣΚΑΪ - Κανάκη: Πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε στην ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr