UEFA: Η παρουσίαση του νέου format των διασυλλογικών διοργάνωσεων

Ο νέος τρόπος διεξαγωγής των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το προεδρείο της Stoiximan Super League 1 και κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας

Στην εκδήλωση πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Stoiximan Super League 1, Μηνάς Λυσάνδρου, κάνοντας λόγο για χρονιά - ορόσημο καθώς εκτός από τις προκρίσεις των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και των Νέων των Πειραιωτών είναι και οι 2 τελικοί ευρωπαϊκών διοργανώσεων επί ελληνικού εδάφους (το Super Cup στο Καραϊσκάκη και του Conference στην OPAP Arena).

Ακολούθησε η σύντομη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της UEFA, Θόδωρου Θεοδωρίδη ενώ προβλήθηκαν και τα γκολ των ελληνικών ομάδων. «Θα καταλάβετε από την παρουσίαση του Τζιόρτζιο όλο το σύστημα γίνεται για να ενισχύσουμε τα Πρωταθλήματα της κάθε χώρας. Πρώτα οι συναντήσεις γίνονται με τις ομάδες και μετά με τα ΜΜΕ για να δούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με το νέο σύστημα. Θα συμφωνήσω με τον Μηνά Λυσάνδρου που νομίζω πώς επανέρχεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα το βράδυ δεν μπορώ να μην είμαι με μία από τις 2 ομάδες στο παιχνίδι στην Τιφλίδα. Είναι μία χρονιά που δείχνουμε πώς μπορούμε να επιστρέψουμε. Είμαστε εδώ για να ρωτήσετε ότι θέλετε», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Ο γενικός γραμματέας της UEFA Θεόδωρος Θεοδωρίδης.


Τη σκυτάλη πήραν μετά οι κ.κ. Μαρκέτι και Οσελμό για να παρουσιάσουν τον νέο τρόπο της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της UEFA, Τζιόρτζιο Μαρκέτι και ο κ. Οσελμό ανέβηκαν στο βήμα για τις σεζόν 2024-2027.

Στην ανάλυση που ακολούθησε τονίστηκε από τους ανθρώπους της UEFA και αρχικά από τον Μαρκέτι πώς «για εμάς είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό το πώς θα γίνουν οι διοργανώσεις. Θα σας εξηγήσω τα κίνητρα που μας οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις. Θα εξηγήσουμε κάποιες λεπτομέρειες. Πρώτα θέλουμε να πούμε πώς πάντα αναθεωρούμε τις διοργανώσεις μας. Είναι πιθανότατα η πιο 'επαναστική' αλλαγή που κάνουμε εδώ και 25 χρόνια στο Champions League. Κοιτάμε το τι χρειάζεται για να τις κάνουμε πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές. Δουλεύουμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις ομάδες. Κάθε τι που κάνουμε το συζητάμε με τις ομάδες. Από το 2018 είχαμε συμφωνήσει για σε βάθος αλλαγές για το 2024. Κάποιες σημαντικές αλλαγές και το κάναμε αυτό. Ακούμε πολύ. Ακούσαμε πολύ τις ομάδες. Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η φάση κάνουμε τις προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή γα την επικύρωση. Μετά προχωρούμε στη φάση της εφαρμογής.

Ο πρόεδρος της Stoiximan Super League Μηνάς Λυσσάνδρου.


Το λογικό ερώτημα είναι γιατί αλλάζεις κάτι που είναι πετυχημένο; Έχουμε μία πετυχημένη πορεία με το Champions League, το Europa και το Conference το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Και ομάδες από το top 5 των ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων παίζουν για να τα κατακτήσουν όπως η Ρόμα ή η Γουέστ Χαμ. Είναι 4 οι βασικοί λόγοι των αλλαγών.

Λόγος Νο1: υπάρχει κόσμος που θα σου πει για τα ματς της φάσης των ομίλων. Να άλλαζε αυτό. Θέλαμε να βρούμε format που θα δίνει πιο μεγάλη αθλητική και αγωνιστική σημασία στα ματς.

Λόγος Νο2: Το format με τα γκρουπ των 4 δεν είναι τόσο ευέλικτο. Ένα άλλο θέμα είναι πώς δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί πιθανοί αντίπαλοι. Όταν ξέρεις τα γκρουπ δυναμικότητας τότε βλέπεις τον περιορισμό. Θέλουμε να κάνουμε πιο απρόβλεπτα τα πράγματα.

Λόγος Νο3: Ήταν σημαντικό η UEFA να βρει τις πιθανότητες για περισσότερες ομάδες να παίξουν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Είναι μία πιο ευέλικτη διαδικασία.

Τέλος χρειαζόμαστε νέες ιστορίες για να πούμε στον κόσμο. Θέλαμε μία πιο ελκυστική format πιθανώς για τους φανς της νέας γενιά και γενικά τη νέα γενιά. Συμφωνούμε πώς έτσι τικάρουμε όλα τα κουτάκια των ζητουμένων μας. Άρα περισσότερο ανταγωνιστική πρώτη φάση, περισσότερα μεγάλα ματς, πιο μεγάλο άνοιγμα με συμμετοχή ομάδων και γενικότερη επέκταση των διοργανώσεων με την ανάλογη ποιότητα και ώθηση, κάτι που θα φέρει και πιο καλά πράγματα σε επίπεδο καναλιών, κάλυψης και χορηγών

Πολλοί θα είναι σκεπτικοί αλλά αυτό είναι κάτι απόλυτα λογικό γιατί πας από τη σιγουριά των προηγούμενων διοργανώσεων σε μία πιθανή αβεβαιότητα των νέων. Πάμε από μία φάση ομίλων με 32 ομάδων σε ένα Πρωτάθλημα με 36 ομάδες. Από 96 ομάδες θα έχουμε 108, με 36 σε κάθε διοργάνωση. Θεωρούμε πώς είναι ο μόνος τρόπος να συνεχιστούν σωστά οι διοργανώσεις. Εάν δεν έχεις ζητούμενο ως ομάδα δεν έχεις ενδιαφέρον και χάνει το ενδιαφέρον της και η διοργάνωση».

Στη συνέχεια ακολούθησε ο κ. Οσελμό για πιο εξειδεικευμένες λεπτομέρειες. Στο Champions League οι ομάδες γίνονται 36 από 32 και όπως ξεκαθάρισε οι 4 ομάδες προστίθενται με μία από τα πρωταθλήματα TOP 5, έναν εγχώριο πρωταθλητή και 2 ομάδες με βάση τις επιδόσεις των προηγούμενων ετών. Ο ίδιος μάλιστα έδωσε ως παράδειγμα του ότι με τα σημερινά δεδομένα επωφελούνται οι Ρόμα και Λειψία. Στάθηκε στο πώς οι ελληνικές ομάδες μπορούν να μπουν σε αυτή τη... μάχη του Champions League και για να βρεθούν στους ομίλους μέσω του συντελεστή βαθμολογίας τους δίνοντας μάλιστα έμφαση στην αύξηση των πιθανοτήτων για τις ελληνικές ομάδες. Μάλιστα το 2024-2025 ο Πρωταθλητής Ελλάδας θα πηγαίνει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και όχι στον πρώτο.

Το Champions League θα είναι σαν μία Λίγκα με 8 αγωνιστικές και μία βαθμολογία. Σε 8 αγωνιστικές ημέρες θα είναι 8 διαφορετικοί αντίπαλοι. Η ίδια ιδέα είναι και για τις άλλες 2 διοργανώσεις.

Πώς επιλέγονται όμως οι αντίπαλοι στο Champions League; Θα υπάρχουν τέσσερα γκρουπ επιλογών με 2 ομάδες στο καθένα για 1 ματς εντός έδρας και 1 εκτός. Το μάξιμουμ θα είναι 2 ομάδες από την ίδια χώρα. Για παράδειγμα η Σίτι θα πάρει για παράδειγμα με το προηγούμενο καθεστώς δεν είχε αντίπαλο από το γκρουπ δυναμικότητάς της. Τώρα θα υπάρχουν 2 αντίπαλοι από κάθε γκρουπ. Η Σίτι θα μπορεί να παίξει από την αρχή λοιπόν με τη Μπάγερν ή την Παρί Σεν Ζερμέν και δεν θα περιμένουμε τις επόμενες φάσεις. Στη συνέχεια ο κ. Οσελμό έδωσε το παράδειγμα της ΑΕΚ ότι με το τωρινό καθεστώς θα κληρωνόταν με 2 ομάδες από το δικό της γκρουπ δυναμικότητας άρα πιο μεγάλη ευκολία για βαθμούς και για πρόκριση. Άρα οι τοπ ομάδες θα παίζουν περισσότερο μεταξύ τους και οι πιο κάτω ομάδες θα παίρνουν παραπάνω πόντους.

Με το νέο σύστημα όλες οι ομάδες θα έχουν ίδες πιθανότητες και όχι να πέφτουν σε φοβερά δύσκολους ομίλους, όπως συνέβη με την Βικτόρια Πλζεν. Στάθηκε και αυτός στην έλλειψη ανταγωνισμού και το πώς άλλαζε με τα χρόνια. Ανέδειξε τον δυναμισμό της νέας προσέγγισης αλλά και στο πόσες διαφορετικές επιλογές υπάρχουν για την ανάδειξη αντιπάλων. Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι πώς η κάθε διοργάνωση θα έχει τη δική της εβδομάδα με αγώνες σε τρεις ημέρες στη διάρκεια της εβδομάδας. Στάθηκε επίσης στη νέα γενιά και στον τρόπο κάλυψης στη λογική του λεπτού προς λεπτό και πώς για τον κόσμο θα είναι κάτι φοβερό.

Μετά τη φάση του Πρωταθλήματος θα πηγαίνουμε στη νοκ άουτ φάση. Εκεί ανέλυσε τον τρόπο κλήρωσης για τη νοκ άουτ φάση και ότι θα ακολουθεί η κλήρωση για την επόμενη φάση. Το νόημα όλων ήταν η 'επέκταση' όλων αυτών των διοργανώσεων. Το Europa League επίσης αλλάζει με +4 ομάδες. Και εδώ μιλάμε για 36 ομάδες. Και εδώ η επιλογή των αντιπάλων θα γίνεται από όλα τα γκρουπ. Η διαφορά είναι πώς έχουμε να κάνουμε με 6 αγωνιστικές και όχι 8 που είναι στο Champions League. Και αυτή η διοργάνωση θα έχει τη δική της αποκλειστική εβδομάδα.

Ακολούθως πήρε ξανά τον λόγο ο κ. Μαρκέτι για να σταθεί στο ότι τα οφέλη είναι πιο καλή ισορροπία στις διοργανώσεις και πιο έντονο το στοιχείο του απρόβλεπτου. Επίσης περισσότερα μεγάλα ματς και πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Η διασφάλιση επίσης είναι για 37 χώρες και το ότι θα μπορούν να έχουν μία θέση στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ακολούθησαν ερωτήσεις...

-Η πρώτη για την αποκλειστική εβδομάδα των διοργανώσεων.

Το Champions League θα το έχει στην πρώτη αγωνιστική, το Europa στη 2η και στην 6η στο Conference. Δεν θα πέφτουν η μία εβδομάδα πάνω στην άλλη. Το Conference θέλουμε να το δούμε να εδραιώνεται στο νέο προφίλ (με 6 αγωνιστικές). Στο Conference League έχεις πιο μεγάλο γεωγραφικό εύρος.

- Για τον τρόπο της κλήρωσης και τις καχυποψίες.

Είναι μία διαδικασία που τη 'δουλεύουμε' ακόμα. Θα δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Μία χειροκίνητη κλήρωση θα ήταν αδύνατη. Προσπαθήστε να το καταλάβετε. Δεν μπορείς να πας τελείως... random (εννοεί στην τύχη) με 8 αντιπάλους. Θα επιλέγουμε μία ομάδα και μετά το κομπιούτερ με το software θα κάνει την επιλογή με βάση όλα τα κριτήρια και τα δεδομένα. Η ηλεκτρονική προσέγγιση είναι ότι κάνετε εσείς και στη Stoiximan Super League 1.

- Εάν σας προβληματίζει πώς ο 1ος και ο 2ος της κανονικής περιόδου δεν μπορούν να συναντηθούν έως τον τελικό.

Θα είναι δύο οι κληρώσεις. Η κλήρωση των νοκ άουτ και μετά αυτή της φάσης των 16 ομάδων. Φυσικά κανείς δεν ξέρει στην αρχή ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος. Η αθλητική δικαιοσύνη και αξιοκρατία υπάρχει με το σύστημα αυτό.

- Για τα κριτήρια των ισοβαθμιών και το πώς ξεκαθαρίζουν.

Πηγαίνουμε με τη διαφορά των γκολ και τις νίκες εντός και εκτός έδρας. Βάζουμε και άλλο κριτήριο. Υπολογίζουμε και τον συνολικό αριθμό των πόντων των ομάδων. Μετά έαν έχουμε ισοαβαθμία τότε έχει το πλεονέκτημα η ομάδα με το πιο καλό ranking.

- Το εάν θα διατηρηθούν τα ίδια slots στις ώρες.

Ναι θα είναι τα ίδια.

- Το πόσα ματς θα είναι ανά ζώνη.

Σε μία κανονική μέρα έχουμε 2 ματς ανά ζώνη. Μετά θα μοιραστούν ανά 6.

- Το ότι διακόπτεται η σύνδεση των τριών διοργανώσεων μετά τη φάση των ομίλων.

Έχει προστεθεί η νοκ άουτ φάση. Έχετε δίκιο υπό το πρίσμα πώς θα έρχονται ομάδες από το Champions League. Όμως το σύστημα αυτό δέχθηκε κριτική και αποφασίσαμε να ξεκινά μία ομάδα την ίδα διοργάνωση και να την τελειώνει.

- Την καταπόνηση των παικτών.

Ότι αποφασίστηκε αποφασίστηκε με τις ομάδες. Οι ομάδες είχαν τα αιτήματά τους. Αρχικά είχαμε τις 10 αγωνιστικές και μετά μιλήσαμε με τον κόσμο και τις ομάδες και τις μειώσαμε στις 8.

- Το ότι το νέο format δυσκολεύει πολύ μία τηλεοπτική κάλυψη και το να δείχνει τη βαθμολογία των 36. Τώρα θα έχουμε 18 ματς ταυτόχρονα. Άρα θα υπάρχουν στο ίδιο λεπτό 3 ή 4 γκολ που θα αλλάξουν τη βραδιά και θα είναι αδύνατον να μεταφερθεί αυτό στο κοινό αλλά και το δράμα. Άρα μέρος της 'μαγείας' την τελευταία αγωνιστική υπάρχει κίνδυνος να χαθεί.

Κάναμε μία συνάντηση εργασίας με τα κανάλια. Κανείς δεν είχε τέτοιες ανησυχίες αλλά το βλέπουν ως πρόκληση. Ως νέες προκλήσεις. Νομίζω πώς τα κανάλια έχουν όλα τα φόντα και τις δυνατότητες να τα καταφέρουν. Το Mission Impossible είναι μία πολύ καλή ταινία (μετά από σχόλιο σε τέτοια ταινία).

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Γ.Γ. της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, τονίζοντας πώς θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα η διοργάνωση του Champions League. Όπως και για τις άλλες διοργανώσεις και ανέφερε πώς οι Γερμανοί προετοιμάζονται ήδη.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βαλτιμόρη: Καρέ καρέ η σύγκρουση του πλοίου στη γέφυρα μετά από απώλεια ισχύος - Δείτε βίντεο

Εφιάλτης για 43χρονη στον Χολαργό: Τη συνόδευσε από το μπαρ στο σπίτι της και την βίασε

Τζορτζ Τσούνης: Έχασα 39 κιλά με ελληνικό φαγητό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr