Εθνικός Πειραιώς: Ενα βιβλίο για την πορεία του ιστορικού του Συλλόγου

Εθνικός Πειραιώς: Ενα βιβλίο για την πορεία του ιστορικού του Συλλόγου

Την ιστορία του αθλητικού συλλόγου «Εθνικός Πειραιώς» πραγματεύεται το βιβλίο του δημποσιογράφου Γιώργου Αρκουλή με τίτλο «Εκατό Χρόνια Εθνικός-Όσα δεν πήρε ο άνεμος...»

arkoulis-arthrou
Η ιστορία ξεκινάει τον Νοέμβρη του 1921, όταν τρεις φίλοι αποφάσιαν να ιδρύσουν τον Εθνκό, συγχωνεύοντας τρία μικρά σωματεία, τη Φαληρική, τον Πειραϊκό και μια παρέα ενός εγγλέζικου κλαμπ της εποχής , τα μέλη του οποίου μπόλιασαν στον νέο σύλλογο το ποδόσφαιρο, που ανθούσε ήδη από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στη Βρετανία. Τελικά η ιδρυτική πράξη για τη δημιουργία του συλλόγου κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο του Πειραιά δύο χρόνια αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου 1923, με πρώτο πρόεδρο τον Χατζηανδρέου.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Αρκουλή, ο αναγνώστης μεταφέρεται εικονικά στην πολιτική κατάσταση της εποχής μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικρασίας και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, καθώς και στις περιπέτειες του Εθνικού Πειραιώς, με κυριότερο σημείο την απώλεια των δικαιωμάτων του συλλόγου από το Στάδιο Καραϊσκάκη που παραχωρήθηκε για 50 χρόνια στον Ολυμπιακό.
Οι ιστορίες που αναπτύσσονται αναλυτικά στις 240 σελίδες του επετειακού τόμου αφορούν τόσο τα σημαντικά πρόσωπα που συνδέονται με την ιστορία του Συλλόγου, όπως οι διατελέσαντες Πρόεδροι, παράγοντες, χρηματοδότες, παίκτες, αλλά και πολιτικοί που σημάδεψαν με τις αποφάσεις τους τη σημαντική πορεία του συλλόγου από τις ημέρες δόξας μέχρι την ολοκληρωτική καταπόντισή του.
Ονόματα που συνδέθηκαν με την πορεία του Εθνικού, όπως οι μεγαλοπαράγοντες Δημήτρης Καρέλλας, Νίκος Πατέρας, παίκτες που έγραψαν χρυσές σελίδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως ο Τάσος Μητρόπουλος, ο Μιχάλης Κρητικόπουλος, κορυφαίοι προπονητές όπως ο Μάρκοβιτς και ο Μπράιαν Μπερντς περιλαμβάνονται στα στοιχεία που παραθέτει ο συγγρφέας.
Κλείσιμο
Όπως είναι φυσικό, δεν λείπει από το βιβλίο και ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον Γιάννη Μαντζουράνη, τον «Εθνικάαααααααρααααα». που σε κάθε αγώνα εμψύχωνε τους παίκτες της ομάδας με την κραυγή του από τις εξέδρες.
«Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε μόνον αλήθειες και γεγονότα που ίσως δεν έχει υποστεί άλλο ιστορικό σωματείο στην Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια κλείνει τον επίλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας Γιώργος Αρκουλής.

Ειδήσεις σήμερα

Πάσχα με κοσμοσυρροή και opening στη Μύκονο - Δείτε φωτογραφίες

Πώς ο Χάρβεϊ Γουάινστιν από θύτης έγινε «θύμα»

Ο Τραμπ εξισώνει την κυβέρνηση του Μπάιντεν με την «Γκεστάπο» - Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης