Πρέμιερ Λιγκ: Έτοιμη να καταργήσει το VAR εάν ψηφίσουν θετικά οι 14/20 συλλόγους σε συνεδρίαση μέσα στον Ιούνιο

Πρέμιερ Λιγκ: Έτοιμη να καταργήσει το VAR εάν ψηφίσουν θετικά οι 14/20 συλλόγους σε συνεδρίαση μέσα στον Ιούνιο

Μετά από ενέργεια της Γουλβς οι σύλλογοι στην Αγγλία είναι έτοιμοι να κόψουν το VAR με άμεση ισχύ - Αντίθετη η Πρέμιερ Λιγκ, που στηρίζει τη χρήση της τεχνολογίας

var-premier-league
Μετά από πολλές εις βάρος της αποφάσεις φέτος, και με τη σεζόν να είναι μια «στροφή» πριν την ολοκλήρωσή της, η Γουλβς αποφάσισε να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να υπάρξει ψηφοφορία για την κατάργηση του VAR στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ρίχνοντας έτσι κι άλλο λάδι στη φωτιά για ένα ζήτημα που δεν σταματάει να απασχολεί.

Είναι αλήθεια πως στην Αγγλία η σχέση VAR και διαιτητών δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, με τα παιχνίδια να καθυστερούν αρκετά όταν πρέπει να παρθεί μια σημαντική απόφαση αλλά και την απόφαση αυτή καθ' αυτή να είναι σε αρκετές των περιπτώσεων εξόφθαλμα λανθασμένη.

Φέτος έγινε η προσπάθεια να μην επικρατήσει η ίδια κατάσταση με πέρυσι όσον αφορά τα οφσάιντ, που πλέον δείχνουν αρκετά πιο δίκαια μιας και δεν υπολογίζεται σε αυτά το χιλιοστό που έκοβε κανονικά γκολ (σ.σ. ως κανονικά ορίζονται τα γκολ στα οποία η απειροελάχιστη διαφορά δεν έδινε απολύτως κανένα πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο). Όμως τα λάθη σε άλλου είδους φάσεις (κάρτες, πέναλτι) τα λάθη φαίνεται να έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε αυτό το κομμάτι της συζήτησης δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα βάζουν αποκλειστικά με τους διαιτητές, που αντί να διευκολύνονται από τα πολλά ριπλέι, παίρνουν κακές αποφάσεις είτε από ανικανότητα είτε από ενδεχόμενο δόλο.

Από την πλευρά της, η Γουλβς δεν τα βάζει (επισήμως) με κανέναν, απλώς εμμέσως λέει «enough is enough» και ζητάει επιστροφή στα παλιά μιας και φέτος έχει καεί από τον χυλό και πλέον φυσάει και το γιαούρτι. Στο παρακάτω βίντεο υπάρχει ένα από τα αρκετά παραδείγματα, το οποίο μάλιστα είχε προκαλέσει την ηρεμία του Γκάρι Λίνεκερ, με τον πολύπειρο, ατακαδόρο παρουσιαστή να επεξηγεί γιατί η Πρέμιερ Λιγκ θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη χρήση γύρω από το VAR και να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί αλλά στα πρότυπα του κρίκετ και του τένις.

Κλείσιμο
Lineker calls for VAR appeal system after Wolves' disallowed goal ‘doesn’t make sense‘ | BBC Sport


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γουλβς:

«Η εισαγωγή του VAR τη σεζόν 2019/20 ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με καλή θέληση και με γνώμονα το συμφέρον του ποδοσφαίρου και της Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες ακούσιες αρνητικές συνέπειες οι οποίες ζημιώνουν τη σχέση των οπαδών με το άθλημα και υποβαθμίζουν την αξία της Πρέμιερ Λιγκ.

Η απόφαση να ζητήσουμε ψήφιση μετά συμβουλίου ήρθε μετά από πολλή σκέψη και με τεράστιο σεβασμό προς την Πρέμιερ Λιγκ, την PGMOL (το υπεύθυνο όργανο για τη διαιτησία) και τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στη λίγκα. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε την ευθύνη κάπου, απλώς θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το ποδόσφαιρο. Όλοι οι μέτοχοι δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά για να προσπαθήσουν να κάνουν επιτυχία την εισαγωγή περαιτέρω τεχνολογίας.

Ωστόσο μετά από πέντε σεζόν με VAR στην Πρέμιερ Λιγκ είναι ώρα για μια εποικοδομητική και μεγάλης σημασίας αντιπαράθεση για το μέλλον του. Η θέση μας είναι πως το τίμημα που πληρώνουμε για μια μικρή αύξηση της ακρίβειας πάει κόντρα με το πνεύμα του σπορ και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταργήσουμε το VAR από τη σεζόν 2024/25 κι έπειτα».

Από την δικιά της πλευρά, πάντως, η Πρέμιερ Λιγκ συνεχίζει να υποστηρίζει πως το Video Assistant Referee είναι ο τρόπος για να πάει μπροστά το προϊόν της, προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους σε αυτό που θα είναι ένα κρίσιμο 30ημερο, μιας και εάν οι 14 από τους 20 συλλόγους που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν συμφωνήσουν για την κατάργησή του, τότε θα καταργηθεί.

Η δήλωση εκπροσώπου της Πρέμιερ Λιγκ: «Η Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα έχει συζήτηση όσον αφορά το VAR με τους συλλόγους στη γενική ετήσια συνάντησή μας τον ερχόμενο μήνα. Οι σύλλογοι μπορούν να κάνουν προτάσεις στα μίτινγκ των μετόχων και να γνωστοποιήσουν τις ανησυχίες τους γύρω από τη χρήση του Video Assistant Referee. Ωστόσο η λίγκα υποστηρίζει πλήρως τη χρήση του και συνεχίζει να δεσμεύεται, μαζί με την PGMOL πως θα συνεχίσει να κάνει βελτιώσεις στο σύστημα, με στόχο το όφελος του αθλήματος και των οπαδών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης