Απίστευτο φινάλε στη Ligue 1: «Αυτοχειρία» για Λιλ, Ευρώπη για τη Λυών, έβαλε 5 γκολ αλλά υποβιβάστηκε η Λοριάν

Τα παιχνίδια που είχαν ενδιαφέρον δεν απογοήτευσαν στο φινάλε τους - Ισοπαλίες 2-2 σε Λιλ και Λανς τους άλλαξαν τα δεδομένα για την Ευρώπη, τα κατάφερε η Λύων, έλειψε ένα ακόμη γκολ στη Λοριάν για τη σωτηρία

Όλο το ενδιαφέρον κατά την τελευταία αγωνιστική της Ligue 1 στράφηκε στις θέσεις της Ευρώπης και σε αυτές του υποβιβασμού, με τις Λιλ και Λανς να... βγάζουν τα μάτια τους στο φινάλε, τη Λυών να είναι η μεγάλη κερδισμένη, και τη Λοριάν να μην μπορεί να βρει ακόμη ένα γκολ για να πάει στα μπαράζ.

Από πάνω προς τα κάτω, η Λιλ υποδέχθηκε τη Νις και ήθελε μόνο νίκη με συνδυασμό κατάλληλη διαφορά τερμάτων για να πάει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι βρήκαν σκορ με τον Γκαετάν Λαμπόρντ στο 10ο λεπτό και η ανατροπή δεν ήρθε παρά μόνο στο 73ο λεπτό, με τον αρχηγό Μπενζαμίν Αντρέ να κάνει το 2-1 μετά από εκτέλεση κόρνερ. Εκεί που το φινάλε έμοιαζε γλυκό στους 61 βαθμούς (μιας και η Μπρεστ δεν μπορούσε να βρει τέταρτο γκολ κόντρα στην Τουλούζ για να πάρει κεφάλι στην ισοβαθμία), οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Ζορντάν Λοτομπά στο 93' και άφησαν τη Λιλ στην 4η θέση. Μάλιστα παραλίγο να «κλέψουν» το τρίποντο δύο λεπτά αργότερα, αλλά το γκολ ακυρώθηκε. Έτσι οι «λιλουά» θα παίξουν στα προκριματικά του Champions League.





Πάνω από την μισητή αντίπαλο Μαρσέιγ, αλλά και τη Λανς, τερμάτισε η Λυών. Εκεί που μέχρι τα μισά της σεζόν οι «λιονέ» φαινόταν πως είναι αντιμέτωποι με το ορατό σενάριο του υποβιβασμού, η κερδισμένη έφεση για τα οικονομικά στην αρχή του έτους τούς οδήγησε στην κατάκτηση της εξάδας. Κι εκεί δραματικό το φινάλε, με τους γηπεδούχους να είναι ανώτεροι του Στρασβούργου σε όλο το ματς αλλά να μην καταφέρνουν να το καθαρίσουν. Ο Αλεξάντρ Λακαζέτ άνοιξε το σκορ στο πρώτο ημίχρονο αλλά οι Αλσατοί ισοφάρισαν σε 1-1. Ενώ η Λανς κρατούσε το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος, «κατάφερε» να ισοφαριστεί κι αυτή στο δικό της ματς, με έναν 18χρονο, τον Μινκαρελί Νταβάν, να σκοράρει στο ντεμπούτο του για λογαριασμό της Μονπελιέ και να διαμορφώνει το τελικό 2-2 στο 74'. Πίσω στο ματς της Λυών, ο Λακαζέτ κερδίζει πέναλτι αλλά μετά από χρήση VAR ο διαιτητής το πήρε πίσω, ωστόσο λίγο αργότερα έδωσε νέο πέναλτι το οποίο επικύρωσε και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ο σπεσιαλίστας Λακαζέτ δεν αστόχησε (2-1) κι έτσι οι «gones» θα είναι στα προκριματικά του Conference League.



Στη μεγάλη μάχη της ουράς, η Λοριάν ήθελε ένα θαύμα για να παίξει μπαράζ και να μην υποβιβαστεί κατευθείαν αλλά αυτό δεν ήρθε. Έχοντας να κερδίσουν για εννέα αγωνιστικές, οι «μπακαλιάροι» ήθελαν μεγάλη νίκη κόντρα στην υποβιβασμένη Κλερμόν και παράλληλα ήττα της Μετς από την Παρί Σεν Ζερμέν με πολλά τέρματα. Το δικό τους το κομμάτι το έκαναν και σκόραραν πέντε φορές, τη μία με γενναιόδωρο πέναλτι, αλλά για κακή τους τύχη χρειάζονταν ακόμη ένα γκολ για την 16η θέση μιας και η Μετς την ίδια ώρα μπορεί να δέχθηκε δύο γρήγορα τέρματα από τους Παριζιάνους, αλλά εν τέλει κράτησαν το εις βάρος τους σκορ μόλις στο 2-0 από το 12ο λεπτό! Έτσι η Λοριάν ξανά πήρε τον κατήφορο λίγο μετά την επιστροφή της στην Ligue 1, ενώ η Μετς θα έχει τη δυνατότητα να παίξει την παραμονή της απέναντι είτε στην Σεντ Ετιέν είτε σε μία εκ των Ροντέ - Παρί FC.



Στις μάχες των πλέι οφ της Ligue 2, οι 4-5 της βαθμολογίας, Ροντέ και Παρί FC, θα παίξουν σε μονό παιχνίδι στην έδρα της πρώτης. Η νικήτρια θα πάει στο «Ζοφρουά Γκισάρ» για να παίξει κόντρα στην ASSE, που έβγαλε τα μάτια της κατά τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές παίζοντας κάκιστο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα δύο ισοπαλίες και μία ήττα στο φινάλε που επέτρεψαν στην Ανζέ να της κάνει την προσπέραση κατά την 37η και 38η αγωνιστική. Η νικήτρια του τελικού, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα παίξει κόντρα στη Μετς και για την ώρα τα δεδομένα λένε πως πιο πιθανό θα είναι αυτή η ομάδα να είναι εκείνη που θα κερδίσει στον ημιτελικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr