Conference League: Μ' ένα όνειρο τρελό... που έγινε πραγματικότητα - Το 12ωρο που άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού - Βίντεο, φωτογραφίες

Conference League: Μ' ένα όνειρο τρελό... που έγινε πραγματικότητα - Το 12ωρο που άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού - Βίντεο, φωτογραφίες

Ο αετός που μαγνήτισε τον κόσμο, η αποθέωση του μικρού Γιαννάκη, το ερυθρόλευκο καράβι από τη Χίο και η συγκέντρωση στον Πειραιά που έκανε... σκόνη την υποδοχή του Ντέταρι

maketa_olympiakos_poulman_kosmos

Στο 99ο έτος της ιστορίας του ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός άλλαξε level. Στην Ελλάδα έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα και Κύπελλα από άλλη ομάδα όμως στην Ευρώπη έψαχνε για χρόνια τη μεγάλη διάκριση. 

Για δεκαετίες από τα χείλη των Ολυμπιακών έβγαινε το σύνθημα «Με ένα όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό» και το βράδυ της 29ης Μαϊου 2024 το σύνθημα αυτό πλέον καταργήθηκε. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mig08xyjjd)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mh81ej46ix)
Κλείσιμο



Ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του στο ποδόσφαιρο. Από το απόγευμα της 29ης Μαϊου έως τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 30ης Μαϊου ο Ολυμπιακός άλλαξε επίπεδο. 

Πόλος έλξης ο αετός στη Νέα Φιλαδέλφεια 

Οι πρώτοι οπαδοί του Ολυμπιακού φτάνουν μεμονωμένα έξω από την OPAP Arena μετά τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης. Ο περιβάλλοντας χώρος του γηπέδου της ΑΕΚ που θα φιλοξενούσε τον τελικό έχει αρχίσει να κοκκινίζει... 

6237036
6237038
6237043



Το ESPN έχει στήσει κάμερα κάτω από τον "αετό" της OPAP Arena και μπροστά από τον φακό της παιρνούν οι Ολυμπιακοί που θέλουν να βγάλουν φωτογραφία με φόντο το σημείο αναφοράς του γηπέδου. 


Τα... κινητά παίρνουν φωτιά. Η φωτιά σε ένα μαγαζί κοντά στην Arena έχει ανοίξει την όρεξη σε όσους είναι στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της αφού ο μάστορας πάνω στη θράκα ψήνει καλαμάκια και παντσέτες. 

Ο μικρός Γιάννης, ο ήρωας του τελικού 

Εκαντοντάδες οπαδοί του Ολυμπιακού και όχι μόνο μαθαίνουν ότι στο γήπεδο έχει φτάσει ο Γιάννης Παπαστεφανάκης. Είναι ο μικρός φίλος του ΠΑΟΚ που έχει προσκληθεί από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για να δει τον μεγάλο τελικό. 

6236938
6237113



Ο μικρός Γιαννάκης που είναι χρόνια στο αναπηρικό αμαξίδιο και έχει πάντα δίπλα τον πατέρα του «ενώνει» τους πάντες με την παρουσία του και μόνο. Ο κόσμος τον πλησιάζει για να του μιλήσει αφού εδώ δεν υπάρχουν ομάδες, αλλά ένα παιδί ήρωας. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mhb069ge1l)



Ο νεαρός οπαδός του ΠΑΟΚ μετά τον τελικό μπήκε στο γήπεδο και οι παίκτες του Ολυμπιακού έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν και να του δώσουν την κούπα για να την αγκαλιάσει. 

Η δίψα του κόσμου 

Χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού από όλο τον κόσμο έχουν κατακλύσει τη Νέα Φιλαδέλφεια. Παντού υπάρχουν ουρές. Άλλοι θέλουν να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες στο κιόσκι επίσημου συνεργάτη της UEFA, άλλοι έχουν στηθεί στην ουρά για να πάρουν αναμνηστικά του τελικού και άλλοι για να φάνε και να πιουν. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1ms9opqx1t5)

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mj94y28jvt)



Το t-shirt και το μπλουζάκι πόλο του αγώνα κάνει... θραύση. Στα κιόσκα δέχονται μόνο πιστωτικές κάρτες και οι οπαδοί ζητούν ο ένας από τον άλλο να πληρώσε με κάρτα και να πάρει μετά τα μετρητά. 


Οι πύλες για το γήπεδο ανοίγουν στις 7. Ο κόσμος σπρώχνεται για να εισέλθει στην αρένα που θα γίνει ο τελικός. 

Ο Βαλβέρδε και οι τρελοί 

Ο Ολυμπιακός έχει καλέσει πολλούς παλιούς του παίκτες αλλά και προπονητές στον τελικό. Ξεχωρίζει ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος κάθισε για 3 χρόνια στον πάγκο της ομάδας και στη συνέχεια έμεινε άλλα 2,5 στη Μπαρτσελόνα. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mbu7gfpngh)



Ο Βάσκος που είναι φίλος και παλιός συμπαίκτης του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εισέρχεται νωρίς στην αρένα και ο κόσμος αρχίζει να φωνάζει: «Ερνέστο Βαλβέρδε». Το σύνθημα δονεί την OPAP Arena. 

6237209



Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δηλώνει στη συνέχεια ότι οι οπαδοί είναι τρελοί. Loco,Loco. 

O Πειραιάς ζει το όνειρο πριν γίνει πραγματικότητα 

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά, και στην κεντρική του πλατεία έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 80.000 οπαδοί του Ολυμπιακού για να δουν τον αγώνα από γιγαντοοθόνη. Όλοι με φανέλες του Ολυμπιακού. 

6237081
6237183
6237232
6237280
6237415



Η εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου από νωρίς. Από νωρίς έχουν φτάσει στον Πειραιά και 100 οπαδοί του Ολυμπιακού από τη Χίο. Δεν έχουν εισιτήριο για τον αγώνα αλλά ταξίδεψαν με το καράβι για να δουν τον αγώνα στην κεντρική πλατεία του Πειραιά με την ελπίδα το πρωί να γιορτάσουν μαζί με την ομάδα. 

Την ίδια ώρα στα Καμίνια έχουν ετοιμαστεί αρνιά για να σουβλιστούν και να ψηφούν για να εορταστεί ο τίτλος. 

Ο αγώνας της ιστορίας του 

Ο μεγάλος τελικός αρχίζει στις 22:00. Στο γήπεδο είναι περισσότεροι από 20.000 Ολυμπιακοί που δεν σταματούν να τραγουδούν. Στα δημοσιογραφικά της OPAP Arena εκτός από Έλληνες συναντά κανείς Ιταλούς, Γερμανούς, Πορτογάλους, Ισπανούς, Άγγλους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mvohv5zdgx)



Ο κόσμος του Ολυμπιακού «τινάζεται» σαν ελατήριο στις ευκαιρίες του Ποντένσε, του Κάρμο και των άλλων ποδοσφαιριστών της αρμάδας του Μεντιλίμπαρ. Ο Ντανιέλ Ποντένσε μετά από μια ευκαιρία του σηκώνει τα χέρια τους προς τους οπαδούς της ομάδας του και τους ζητά να φωνάξουν και άλλο και να σπρώξουν στη νίκη την ομάδα.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος τραυματίζεται. Βγαίνει εκτός γραμμών, είναι ζαλισμένος, και ο γιατρός ζητά αλλαγή. 

6237170
6237590
6237604



Ο Ντόη ετοιμάζεται στην απέναντι πλευρά. Ο Ρέτσος όταν καταλαβαίνει ότι είναι καλά λέει πως δεν μπορεί να αφήσει την ομάδα του στον μεγαλύτερο αγώνα της ιστορίας του και συνεχίζει. 

6238558



Το παιχνίδι θα πάει στην παράταση. Οι Ιταλοί έχουν "δέσει" τον Ελ Κααμπί αλλά εκείνος βρίσκει τρόπο και σκοράρει στο 116'. Ο Ολυμπιακός είνα Κυπελλούχος Ευρώπης. Οι οπαδοί της Φιορεντίνα έχουν αρχίσει να σπάνε καθίσματα και οι Ολυμπιακοί αρχίζουν να τους φωνάζουν «Ciao, Ciao». 

6237148




Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσα στο γήπεδο δεν βλέπει την ώρα να σηκώσει η ομάδα του την κούπα και ο γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, ο Θόδωρος, που είναι γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, και παλιό διοικητικό στέλεχος του Ολυμπιακού, παραδίδει την κούπα στα χέρια του Φορτούνη. 


6238256
6238341
6238394

Το γήπεδο έχει γεμίσει σημαίες της Ελλάδος, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ισπανίας... Της έχουν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Το Μαρόκο έχει την τιμητική του και μια τεράστια σημαία της χώρας είναι στις πλάτες του «φονιά» Ελ Κααμπί. 

6237790
6237972
6238118



Ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα κλάψει και στο γήπεδο και αργότερα στον Πειραιά. Είναι η δικαίωση μιας γενιάς. Η δικαίωση ενός κλαμπ. Όλοι βγάζουν φωτογραφίες με την κούπα και ήδη στον Πειραιά έχουν αρχίσει οι προετοιμασίας για την φιέστα. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mhincgdbvt)



Στα αποδυτήρια η σαμπάνια ρέει άφθονη. Οι παίκτες προμηθεύονται και μπύρες από τον χορηγό της UEFA, ενώ άλλοι οι Λατίνοι και οι Αφρικανοί βάζουν μουσική και δίνουν τον ρυθμό. 

Ο Ελ Αραμπί, που δύσκολα θα παίξει άλλο παιχνίδι με τη φανέλα του Ολυμπιακού, θα αποθεωθεί από τους συμπαίκτες του εκεί αλλά και τρεις ώρες μετά στο Δημοτικό Θέατρο με προτροπή του Φορτούνη. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1n19bpcsuhl)



Γύρω στις 03:00 το πρωί ο Ολυμπιακός φεύγει από το γήπεδο για να κατευθυνθεί στη Λεωφόρο Συγγρού για να αλλάξει πούλμαν και να μπει σε ανοιχτό. Προορισμός Πειραιά.


Η κούπα έχει τοποθετηθεί σε ειδική βαλίτσα, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς έχει πάρει από τα αποδυτήρια ένα τεράστιο σήμα του Ολυμπιακού και το δείχνει με περηφάνεια σε όλους στη μικτή ζώνη ενώ ο Καρεμπέ νιώθει δικαιωμένος αφού για χρόνια έλεγε ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει ευρωπαϊκό και κάποιοι ... γελούσαν. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mx62pb77qx)



Όλη η Ελλάδα έχει βγει στους δρόμους. Πανηγύρια έχουν στηθεί σε Αγγλία, Σερβία, Γερμανία, Αυστραλία και όπου υπάρχουν Ολυμπιακοί. 

Η πορεία προς τον Πειραιά 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mku9gk5nnt)



Η αποστολή του Ολυμπιακού φτάνει σε χρόνο ρεκόρ στη Συγγρού για ν' αλλάξει πούλμαν. Εκαντοντάδες μηχανές συνοδεύουν την ομάδα στον Πειραιά. Με μια μηχανή θα φτάσει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά για να υποδεχτεί τους νικητές. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1mujoi9thld)



6238253
6238209



Η ομάδα πάνω στο ανοιχτό πούλμαν πλησιάζε γύρω στις 05:00 στο σημείο υποδοχής. Ο Πασχαλάκης έχει βγάλει την μπλούζα, ο Ροντινέι έχει ανάψει καπνογόνο πάνω στο πούλμαν και ο Ιμπόρα των 4 Europa League, λέει στους συμπαίκτες του, ότι δεν έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο. 

6238465
6238475
6238485



Την ίδια ώρα οι παίκτες βλέπουν στα κινητά τους ότι έχουν βίντεο από τον Πειραιά διεθνή ΜΜΕ όπως το BBC, το ESPN και άλλα. Το εξώφυλλο της Marca που παρουσιάζει τον Μεντιλίμπαρ ως Δία στην κορυφή του Ολύμπου έχει κάνει αίσθηση σε όλους. Ο Βάσκος κάθεται στην οροφή του πούλμαν. Χαμογελάει και απολαμβάνει τα συγχαρητήρια όλων. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1n1bewnp07l)



Για να διανύσει 100 μέτρα η ομάδα λόγω των 100.000 οπαδών που είναι στην πλατεία κάνει 20'. Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, έχει πάρει την ντουντούκα για να ζητήσει από τον κόσμο να ανοίξει δρόμο. 


Η τρομπέτα παίζει τον ύμνο του Ολυμπιακού. Οι παίκτες μαζί με τον προπονητή και τον Βαγγέλη Μαρινάκη αποθεώνονται. Οι περισσότεροι οπαδοί δουλεύουν σε λίγη ώρα και δεν τους νοιάζει. 

Πολλοί ψάχνουν ένα μέρος να φάνε ή να πιουν ένα καφέ πριν από την δουλειά. Η πιο ιστορική ημέρα στην 99χρονη πορεία του Ολυμπιακού έχει ξημερώσει. Η υποδοχή του Ντέταρι στο δημαρχείο έχει απλά μείνει στη δεύτερη θέση των συγκεντρώσεων των Ολυμπιακών στην πόλη του γέννησε τον Ολυμπιακό. 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο ευρωπαϊκός άθλος του Ολυμπιακού: To συγκλονιστικό ρεκόρ, οι πανηγυρισμοί και η μαγική πορεία ως την κορυφή

Βίντεο από drone: Δείτε τι έγινε στον Πειραιά τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 με τη Φιορεντίνα

Υπό τον φόβο των προστίμων για την πυροπροστασία οι ιδιοκτήτες ξεριζώνουν ακόμα και δέντρα από τα οικόπεδά τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης