Ντόρτμουντ: Υπέγραψε χορηγική συμφωνία με μεγάλη εταιρεία όπλων και πυρομαχικών

Είναι η πρώτη φορά που ένας σύλλογος της Μπουντεσλίγκα συμφώνησε για χορηγία με γερμανική αμυντική εταιρεία -  Πρόκειται για τη Rheinmetall, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή πυρομαχικών στην Ευρώπη - Αντιδράσεις από οπαδούς και ακτιβιστές

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ υπέγραψε τριετή συμφωνία χορηγίας με την εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall. Το λογότυπο της εταιρείας θα εμφανίζεται στα αδειοδοτημένα προϊόντα της Ντόρτμουντ ενόψει του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης την 1η Ιουνίου και σε διαφημιστικούς πίνακες του γηπέδου κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου, αλλά όχι στις φανέλες των παικτών.

Ο γερμανικός σύλλογος δήλωσε ότι η συμφωνία θα κάνει τη Rheinmetall να κερδίσει «τη χρήση εκτεταμένου διαφημιστικού χώρου, δικαιώματα μάρκετινγκ και ρυθμίσεις εκδηλώσεων και φιλοξενίας στο γήπεδο και στους χώρους του συλλόγου».

Είναι η πρώτη φορά που ένας σύλλογος της Μπουντεσλίγκα συμφώνησε για χορηγία με γερμανική αμυντική εταιρεία. Με έδρα το Ντίσελντορφ, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ντόρτμουντ, η Rheinmetall είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυρομαχικών στην Ευρώπη, παράγοντας μια ποικιλία θωρακισμένων οχημάτων μάχης και μαχητικά drones.

«Η ασφάλεια και η άμυνα είναι θεμελιώδεις λίθοι της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Χανς-Γιόαχιμ Βάτσκε. «Ειδικά σήμερα, που βλέπουμε καθημερινά πώς πρέπει να υπερασπιστείς την ελευθερία στην Ευρώπη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Αρμίν Πάπεργκερ, δήλωσε ότι η εταιρεία «μοιράζεται παρόμοιες συμπεριφορές, φιλοδοξίες και καταγωγή» με το κλαμπ.

Η επίσημη ομάδα φιλάθλων της Ντόρτμουντ διευκρίνισε ότι ενώ είχε διάλογο με τον σύλλογο πριν από την ανακοίνωση, είχε εκφράσει τις ανησυχίες και την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε συμφωνία και αρνήθηκε ότι είχε διεξαχθεί ψηφοφορία για το θέμα.

Η German Peace Society, μια ειρηνιστική ομάδα της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Μίχαελ Σούλτσε φον Γκλάσερ είναι οπαδός της Ντόρτμουντ, απαίτησε από τον σύλλογο να τερματίσει τη συμφωνία.

«Είμαι πολύ σοκαρισμένος. Δεν θα περίμενα ποτέ ότι η Ντόρτμουντ θα σκεφτόταν καν να συνάψει συνεργασία με μια εταιρεία όπλων», δήλωσε ο Φον Γκλάσερ, προσθέτοντας ότι προσβλήθηκε τόσο ως οπαδός της Ντόρτμουντ όσο και ως ακτιβιστής της ειρήνης.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ασυνήθιστη», λόγω του κοινωνικού ρόλου των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η Μόνα Νέουμπαουρ, η υπουργός Οικονομίας για την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου εδρεύει η Ντόρτμουντ, δήλωσε: «Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμό του εναντίον του λαού της Ουκρανίας, έχει καταστεί σαφές: χρειαζόμαστε εταιρείες όπως η Rheinmetall για να μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την ελευθερία μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Για να προσθέσει: «Αλλά η βιομηχανία όπλων δεν μοιάζει με καμία άλλη και μπορώ να καταλάβω γιατί οι οπαδοί της Ντόρτμουντ έχουν ανάμεικτα συναισθήματα».

Για το 2023 η Ντόρτμουντ κατέγραψε έσοδα 420 εκατομμυρίων ευρώ, το δεύτερο υψηλότερο ποσό στη Γερμανία (πίσω από την Μπάγερν Μονάχου) και το 12ο υψηλότερο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τώρα, στόχος των «κιτρινόμαυρων» είναι να κατακτήσουν τον δεύτερο τίτλο τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και πρώτο από το 1997, εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στο Γουέμπλεϊ, το Σάββατο (1/6).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν μπλοφάρουμε για τα πυρηνικά, λέει ο Μεντβέντεφ - Πιθανός ο γενικευμένος πόλεμος με τη Δύση

Στην Ελλάδα τα οστά οχτώ αγνοούμενων πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κύπρο - Δείτε φωτογραφίες

Στις 8 Ιουλίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό για το Μάτι - Στο εδώλιο ξανά οι 21 κατηγορούμενοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr