Εμίλιο Ενσουέ: Έπαιζε 11 χρόνια χωρίς να έχει δικαίωμα ο πρώην παίκτης του ΑΠΟΕΛ

Έβαλε 23 γκολ με το εθνόσημο της Ισημερινής Γουινέας αλλά δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί - Ως τιμωρία η FIFA «ακύρωσε» τις νίκες της εθνικής του ομάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026 κόντρα σε Ναμίμπια και Λιβερία ενώ ο ίδιος δεν θα παίξει ξανά για τους επόμενους έξι μήνες

Για 11 ολόκληρα χρόνια χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής αγωνιζόταν με τη φανέλα της Ισημερινής Γουινέας ο Εμίλιο Ενσουέ, ο οποίος αποτελεί και τον αρχηγό της.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα Λεμεσού είχε παίξει με τα μικρότερα κλιμάκια της εθνικής Ισπανίας αρκετά παιχνίδια ώστε να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής με κάποια άλλη εθνική ομάδα, κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί από τη FIFA με σχετικό έγγραφο από το 2013.

Το δελτίο του δεν εστάλη ποτέ από τη μία ομοσπονδία στην άλλη, ωστόσο εκείνος συνέχισε να παίζει κανονικά επί της ουσίας παρανομώντας. Τελικά η FIFA αποφάσισε να ανοίξει έρευνα μόλις τον περασμένο Μάρτιο, έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε τώρα. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως δεν είχε δικαίωμα να επέμβει όσο ο παίκτης δεν αγωνιζόταν σε κάποια διοργάνωσή της. Σημειώνεται ότι το AFCON (Κύπελλο Εθνών Αφρικής) γίνεται υπό την αιγίδα της αφρικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (CAF), ενώ η FIFA μπορούσε να κινηθεί για την υπόθεση μόνο όσο ο παίκτης αγωνίζεται σε διοργάνωση που είναι σε εξέλιξη.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας αυτής, ο 34χρονος δέχθηκε εξάμηνη τιμωρία αποκλειστικά για τις διεθνείς εθνικές διοργανώσεις, σε μια απόφαση που μάλλον τον ρίχνει στα μαλακά, εν αντιθέσει με την ομάδα της χώρας του αλλά και την Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα η FIFA αποφάσισε ότι η Ισημερινή Γουινέα θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους κάτι περισσότερων από 150.000€, ενώ στην εθνική επιβλήθηκε μηδενισμός για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026, αφού πάρθηκαν πίσω τα δύο τρίποντα κόντρα σε Ναμίμπια και Λιβερία τα οποία κατέκτησε κερδίζοντας αμφότερα τα ματς με σκορ 1-0, με δύο τέρματα του Ενσουέ.

Φυσικά το πλήγμα είναι και αγωνιστικό μιας και ο Ενσουέ είναι πρώτος (και μόνιμος σκόρερ) της εθνικής με 23 τέρματα. Λόγου χάρη στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής πήρε το Χρυσό Παπούτσι με πέντε γκολ σε τέσσερα ματς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο Ενσουέ ήταν έτσι κι αλλιώς τιμωρημένος μέχρι νεοτέρας από την εθνική, από τον περασμένο Φεβρουάριο, για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr