Euro 2004: 20 χρόνια από τότε που το «πειρατικό» κατέκτησε τη Λισαβόνα - Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης

Euro 2004: 20 χρόνια από τότε που το «πειρατικό» κατέκτησε τη Λισαβόνα - Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης

Σαν σήμερα ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο θαύμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Η Ελλάδα των Ρεχάγκελ, Χαριστέα, Μπασινά, Ζαγοράκη, Δέλλα, Σεϊταρίδη και των άλλων παιδιών τρέλανε το 2004 όλη την Ευρώπη

ethniki-ellados
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πιο σημαντική ημέρα του ελληνικού αθλητισμού. Από την μεγαλύτερη και πλέον απρόσμενη, επιτυχία που έχει φέρει ποτέ Εθνική ομάδα.

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια στις 4 Ιουλίου 2004 η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Απέδειξε πως είναι ο σύγχρονος Δαβίδ και η αλησμόνητη αυτή επιτυχία, αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη στον θεσμό!

Ο πρωτομάστορας Οτο Ρεχάγκελ, οι... ήρωες Θοδωρής Ζαγοράκης, Αγγελος Χαριστέας, Μιχάλης Καψής, Αντώνης Νικοπολίδης, Αγγελος Μπασινάς και τα άλλα παιδιά κατάφεραν να «τρελάνουν» την ποδοσφαιρική υφήλιο και να πετύχουν το... ακατόρθωτο! Να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης.

Το Ταξίδι

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκπληξη, αλλά η χρυσή γενιά είχε στείλει τα μηνύματα πολύ πιο πριν! Από τον προκριματικό γύρο, εκεί όπου η Εθνική μας ομάδα έκανε πράγματα και θαύματα και φυσικά να ξεχωρίζει η νίκη της Εθνικής στο Σαράγεβο επί της Ισπανίας με 1-0 με το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

Τελευταίος σταθμός πριν την... δόξα, ήταν το παιχνίδι με την Βόρεια Ιρλανδία στη Λεωφόρο. Η Εθνική μας ήθελε νίκη απέναντι στους αδιάφορους Βορειοϊρλανδούς και ήρθε με 1-0, χάρη στο πέναλτι που εκτέλεσε ο Βασίλης Τσιάρτας.

Κλείσιμο
Είναι γεγονός! Η Ελλάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Euro. Στόχος; Όλοι κρατούσαν μικρό καλάθι, εν αντιθέσει με τον προπονητή της Ελβετίας. Ο Γιάκομπ Κουν είχε τεθεί αντιμέτωπος με την Εθνική Ομάδα στο τελευταίο φιλικό πριν το Euro. Οι «γαλανόλευκοι» νίκησαν με 1-0 στο Παγκρήτιο και πέτυχαν την 15η συνεχόμενη νίκη. Μετά τον αγώνα ο προπονητής των Ελβετών είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη έκπληξη του Euro. Δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν φτάσει ακόμα και στον τελικό».

Η Πορτογαλία

Το ταξίδι για το όνειρο ξεκίνησε και η Ελλάδα όταν έφτασε στην Πορτογαλία συνάντησε το πούλμαν που ήταν και ο καλύτερος οιωνός. «Η αρχαία Ελλάδα είχε 12 θεούς, η σύγχρονη 11», είχαν γράψει οι διοργανωτές στο πούλμαν της Εθνικής και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτοί οι... Θεοί θα επισκίασαν τα όνειρά τους.
karagkoynis
 

Πρεμιέρα βγαλμένη από όνειρο

Η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Πορτογαλία στην Πρεμιέρα του Euro. Οι διοργανωτές είχαν όλη την στήριξη του κόσμου, είχαν μεγάλα ταλέντα όπως ο Φίγκο, ο Ντέκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ήταν το ακλόνητο φαβορί. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Η Εθνική μας με σκόρερ τους Καραγκούνη και Μπασινά επικράτησε με 2-1 της Πορτογαλίας που το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το σκορ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.
Πορτογαλία - Ελλάδα: 1-2 | Φάση Ομίλων Euro 2004

Το... βουνό της Ισπανίας

Η Ισπανία ήταν το μεγάλο φαβορί του ομίλου, αλλά η Ελλάδα ήθελε να το ξανακάνει όπως στο Σαράγεβο! Οι «φούριας ρόχας», όμως, ήθελαν να πάρουν εκδίκηση. Πίεσαν την Εθνική όσο καμία άλλη ομάδα στη διοργάνωση και προηγήθηκαν στο 28' με τον Μοριέντες. Η ελληνική καρδιά, όμως, δεν σταμάτησε. Μία απίθανη πάσα, αλά Playstation του Τσιάρτα στον Ζαγοράκη και το τελείωμα του Χαριστέα έκαναν το 1-1 και η χώρα μας πλέον καλοβλέπει την πρόκριση!
Ελλάδα - Ισπανία: 1-1 | Φάση Ομίλων Euro 2004

Ακατάλληλο για καρδιακούς

Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Ρωσία. Το σκηνικό τελείως διαφορετικό. Η αρμάδα του Ρεχάγκελ ήθελε το αποτέλεσμα και με την εικόνα που είχε δείξει ήταν το φαβορί! Η αδιάφορη Ρωσία έβαλε δύσκολα στην Ελλάδα και τελικά τη νίκησε με 2-1. Το γκολ όμως του Βρύζα ήταν αυτό που έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση, μιας και υπερτερούσε στην ισοβαθμία με την Ισπανία.
Ρωσία - Ελλάδα: 2-1 | Φάση Ομίλων Euro 2004

Η Γαλλία στα προημιτελικά

Η Ελλάδα είχε κάνει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Είχε προκριθεί στα προημιτελικά. Εκεί οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι πηγαίναμε για... εμπειρία, μιας και αντίπαλός μας η Γαλλία των μεγάλων αστεριών και του Ζινεντίν Ζινταν. Ο Οτο Ρεχάγκελ είχε και πάλι όμως την λύση. Η Ελλάδα νίκησε με 1-0 τους «πετεινούς», χάρη στο γκολ του Χαριστέα και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Η ντρίμπλα του Ζαγοράκη στον Λιζαραζού μνημονεύεται ακόμα και σήμερα!
Γαλλία - Ελλάδα: 0-1 | Προημιτελικά Euro 2004

Το μοναδικό ασημένιο γκολ!

Οταν έχεις κερδίσει Πορτογαλία και Γαλλία κι έχεις αναδειχθεί ισόπαλος με την Ισπανία, η Τσεχία δεν φαντάζει τεράστιο εμπόδιο. Οποιος το σκέφτηκε αυτό έκανε μεγάλο λάθος, καθώς η Τσεχία είχε παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο στο τουρνουά. Κι έτσι ακριβώς έγινε και στον ημιτελικό. Η Τσεχία πίεσε αφόρητα την εθνική, η οποία με άμυνα γρανίτη κατάφερε να μείνει όρθια. Η τύχη βέβαια χαμογέλασε στην ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ, καθώς στο 39' τραυματίστηκε ο Νέντβεντ κι έγινε αλλαγή.

Τα πράγματα έκτοτε έγιναν πιο ομαλά και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Το... χρυσό κεφάλι του Δέλλα έγραψε διπλή Ιστορία. Αφενός έστειλε την χώρα μας στον τελικό και αφετέρου πετύχαμε το μοναδικό ασημένιο γκολ στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς μετά άλλαξε ο κανονισμός!
Ελλάδα - Τσεχία: 1-0 | Ημιτελικά Euro 2004
 

Στη γη της επαγγελίας

Καμία φορά η Ιστορία σου παίζει περίεργα παιχνίδια! Η Εθνική έφτασε στον τελικό και θα αντιμετώπιζε την Πορτογαλία, που την είχε κερδίσει στην πρεμιέρα. Οπως ακριβώς ξεκίνησε η διοργάνωση, έτσι και τελείωσε. Ο Αγγελος Μπασινάς εκτέλεσε το κόρνερ στο 57' και ο Αγγελος Χαριστέας με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 1-0. Η Ελλάδα στον έβδομο ουρανό. Ολες οι πλατείες γέμισαν με κόσμο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε τα... κλάματα και 20 χρόνια μετά, άπαντες θυμούνται και ανατριχιάζουν γι αυτόν τον θρίαμβο!
Ο Μεγάλος Άθλος

Ρεχάγκελ: Όπως και ο Οδυσσέας ήταν ο ευρηματικός ήρωας που ταξίδεψε μακριά

«Ο Ότο Ρεχάγκελ, όπως και ο Οδυσσέας, ήταν ο ευρηματικός ήρωας που ταξίδεψε μακριά». Με αυτά τα λόγια η FIFA περιέγραψε τον Γερμανό προπονητή που οδήγησε την Ελλάδα πριν από 20 χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης.

«Πες μου, μούσα, για εκείνον τον ευρηματικό ήρωα που ταξίδεψε πολύ μακριά», ξεκινάει παραθέτοντας στοίχους από το ποιητικό έπος του Ομήρου.

«Οδήγησε τη Φορτούνα Ντίσελντορφ σε μια νίκη (σ.σ: 2-1) επί της Κολωνίας των Τόνι Σουμάχερ, Μπερντ Σούστερ, Πιερ Λιτμπάρσκι, Τόνι Γούντκοκ και Ντίτερ Μίλερ στον τελικό του γερμανικού Κυπέλλου το 1980. Μετέτρεψε τη Βέρντερ Βρέμης από μικρούς σε τέρατα, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα στη Bundesliga και ξεπερνώντας τη Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ, που είχε Εμανουέλ Πετί, Γιούρι Τζοργκαέφ και Ζωρζ Γουεά, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1992. Ανέλαβε στη δεύτερη κατηγορία την Καιζερσλάουρερν το 1996 και, εντυπωσιακά, την οδήγησε στον μοναδικό τίτλο της κορυφαίας κατηγορίας μόλις στη δεύτερη σεζόν του. Τότε επέλεξε να δοκιμάσει το μυαλό του ενάντια σε έθνη. Η Ελλάδα βρισκόταν σε χάος όταν ανέλαβε το 2001 και το ντεμπούτο του έληξε με 5-1 από τη Φινλανδία. Ωστόσο, ο Γερμανός οδήγησε το μονοπάτι στο A EURO 2004. Εκεί, έγραψε ένα ελληνικό έπος αντάξιο της αφιερωμένης συλλογής του Ομήρου», αναφέρει και συνεχίζει:

«Ο Ρεχάγκελ δημιούργησε μια νίκη 2-1 επί της Πορτογαλίας των Ντέκο, Λουίς Φίγκο, Μανουέλ Ρουί Κόστα, Κριστιάνο Ρονάλντο και μία ισοπαλία 1-1 με τους Ίκερ Κασίγιας, Ραούλ, Φερνάντο Τόρες και Ισπανία, περνώντας τους στη φάση των ομίλων. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Τιερί Ανρί και η Γαλλία έπεσαν θύματα γιγαντοκτονίας στα προημιτελικά. Ο Πετρ Τσεχ, ο Πάβελ Νέντβεντ και η Τσεχία αποκλείστηκαν στα ημιτελικά. Στη συνέχεια, έχοντας νικήσει την Πορτογαλία στο Πόρτο, το ίδιο έκανε ζάλισε στη Λισαβόνα. Η Ελλάδα, 300/1 αουτσάιντερ για να κερδίσει το τουρνουά, είχε δημιουργήσει αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο σοκ τίτλου στη διεθνή ιστορία του ποδοσφαίρου.


Ο Ρεχάγκελ δεν είχε τελειώσει. Αφού οδήγησε την Ελλάδα σε μια ανατροπή της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Αντρέι Σεφτσένκο στο Ντόνετσκ για να την οδηγήσει στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, δημιούργησε την παρθενική της νίκη στους τελικούς: 2-1 της Νιγηρίας στο Μπλουμφοντέιν το 2010.
Άφησε την Ελλάδα να χρειάζεται ένα αποτέλεσμα κόντρα στον Λιονέλ Μέσι και την Αργεντινή στο κλείσιμο του 2ου ομίλου. Η Ελλάδα αποκλείστηκε. Το όνομα του Ότο Ρεχάγκελ ήταν στα βιβλία των ρεκόρ. Είχε, σε ηλικία 71 ετών και 317 ημερών, ξεπέρασε την κατάταξη του Τσέζαρε Μαλντίνι και έγινε ο γηραιότερος προπονητής στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.

Ο γεννημένος στο Έσσεν είχε συγγράψει ανατροπές, κατακτήσεις και ορόσημα στο Γκελζενκίρχεν, τη Βρέμη, το Καϊζερσλάουτερν, το Πόρτο, τη Λισαβόνα, το Ντόνετσκ, το Μπλουμφοντέιν και το Πολοκβάνε. Ο Ότο Ρεχάγκελ, όπως και ο Οδυσσέας, ήταν ο ευρηματικός ήρωας που ταξίδεψε μακριά και μακριά.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 


Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Αυτό είναι το drone που κατέπεσε και πιθανόν προκάλεσε την πυρκαγιά - Δείτε βίντεο

Τζο Μπάιντεν: Σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα για τη προεδρία των ΗΠΑ, λένε οι New York Times

Αυγενάκης: «Εχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό που κάλεσε ο 22χρονος υπάλληλος στο αεροδρόμιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης