Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο σπουδαίος λόγος του για το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τις μπίζνες, τη χαμένη ταυτότητα και το κακό θέαμα - Βίντεο

Μαρσέλο Μπιέλσα: Ο σπουδαίος λόγος του για το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τις μπίζνες, τη χαμένη ταυτότητα και το κακό θέαμα - Βίντεο

Όταν μιλάει ο «Τρελός», κάθεσαι πίσω και ακούς - Δυο λεπτά σοφίας για το σύγχρονο ποδόσφαιρο... κόντρα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

bielsa
Ο Μαρσέλο Μπιέλσα πανηγυρίζει την πρόκριση της εθνικής Ουρουγουάης στα ημιτελικά του Copa America, εκεί όπου η ομάδα του θα κοντραριστεί με την Κολομβία για μια θέση στον τελικό - κατά πάσα πιθανότητα κόντρα στην Αργεντινή.

Ωστόσο ο «Τρελός» (El Loco Bielsa) από το Ροσάριο έγινε ξανά viral τις τελευταίες ώρες για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να μιλήσει για το σύγχρονο ποδόσφαιρο... κόντρα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, παρά για τον αποκλεισμό της Βραζιλίας.



Κλείσιμο
Ανάμεσα στις πιο δυνατές του ατάκες ο προπονητής της «σελέστε» ανέφερε ότι σημασία δεν έχει να αυξάνεις το (τηλεοπτικό) κοινό αλλά να δίνεις αξιόλογο προϊόν σε αυτούς που θέλουν να παρακολουθήσουν, πως δεν θα υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες στο μέλλον και πως φυσικά (άλλωστε προπονεί την εθνική της πατρίδας του Εντουάρντο Γκαλεάνο) το άθλημα θα πρέπει να είναι «μια πολιτισμική έκφραση, ένας τρόπος ταυτοποίησης» και όχι μπίζνες.

Αναλυτικά όσα δήλωσε πριν τον προημιτελικό:

«Το ποδόσφαιρο αποκτά όλο και περισσότερους θεατές, αλλά γίνεται ολοένα και λιγότερο ελκυστικό. Αυτά που έκαναν αυτό το παιχνίδι το καλύτερο παιχνίδι του κόσμου είναι αυτά που σήμερα δεν τους δίνουμε καμία σημασία. Μετά αυτή η διαδικασία θα τελειώσει.

Δεν έχει σημασία πόσος κόσμος παρακολουθεί το άθλημα εάν δεν διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα έχει κάτι ευχάριστο για να παρακολουθήσει και το μόνο που θα επωφεληθεί θα είναι οι μπίζνες. Γιατί αυτούς τους νοιάζει πόσος κόσμος θα παρακολουθήσει.

Αλλά σε λίγα χρόνια οι παίκτες που θα αξίζουν να καθίσεις να τους παρακολουθήσεις θα είναι λιγότεροι και το προϊόν θα είναι λιγότερο απολαυστικό. Αυτή η τεχνητή αύξηση θεατών θα τελειώσει.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο πέντε λεπτά με highlights. Το ποδόσφαιρο είναι περισσότερα από αυτό. Είναι μια πολιτισμική έκφραση, ένας τρόπος ταυτοποίησης. Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν Ουρουγουανοί που κοιτάνε μόνο τις καλύτερες στιγμές των αγώνων της εθνικής, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αίσθηση που μας επέτρεψε να ερωτευτούμε έναν λαό με το πιο χαρακτηριστικό σημάδι αναγνώρισης που έχει, το ποδόσφαιρο.

Θεωρώ ότι πρέπει να αγνοήσουμε το μοτίβο που μας προτείνουν, όπου η αντιπαράθεση, η κατηγορία, η αποφασιστικότητα εκείνου που είναι ένοχος, γίνεται εμμονη που δυσχεραίνει την ατμόσφαιρα στην οποία θα έπρεπε να παίζεται κανονικά το ποδόσφαιρο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης