Εθνική μπάσκετ: Με... πιστολέρο Τολιόπουλο στο Παρίσι - Η προσωπική διαδρομή του παίκτη που σκοράρει τρίποντα από τα 10 μέτρα σε 2 δευτερόλεπτα

Ο «μπόμπερ» του Άρη μεγάλωσε στον Ταύρο με την αφίσα του Βασίλη Σπανούλη στο δωμάτιό του - Η καριέρα του από το ξεκίνημα στον Ταύρο μέχρι σήμερα και η σχέση του με τη Μαρία Χατζηπαρασίδου

Την Κυριακή 7 Ιουλίου, λίγα λεπτά μετά το τέλος του ματς της εθνικής ομάδας μπάσκετ στον τελικό του Προολυμπιακού με την Κροατία, το γνωστό πλέον σε όλους σύνθημα «Ατουταλέρ» κυριαρχούσε στις κερκίδες και στο παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έβαλε μέσα στο γήπεδο τους γιους του και λίγο αργότερα κάθισε σε μια γωνιά κουρασμένος αλλά ευτυχισμένος, ενώ δάκρυα άρχισαν να τρέχουν από τα μάτια του.

Ο Κώστας Παπανικολάου αγκαλιάζεται με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο Νικ Καλάθης μιλάει με τον Βασίλη Σπανούλη, ο Ντίνος Μήτογλου υπογράφει αυτόγραφα σε μικρά παιδιά και το κλίμα είναι πανηγυρικό. Επειτα από 16 χρόνια η Εθνική επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο κόσμος που κατέκλυσε το ΣΕΦ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, όπως και οι παίκτες.

Ανάμεσα σε αυτούς κι ένα συνεσταλμένο παιδί, που φέτος εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του και κάποια απίθανα τρίποντα από τα δέκα μέτρα, που έκαναν τον κόσμο να ξεσπάσει. Λέγεται Βασίλης Τολιόπουλος, έκανε μια φοβερή σεζόν με τον Αρη και πλέον με την ευστοχία που σουτάρει χρίστηκε άτυπα ως ο «πιστολέρο» της εθνικής ομάδας.

Το ένστικτο του killer

Την προηγούμενη μέρα, στις 6 του μήνα, η Αθήνα έβραζε από τη ζέστη, όπως και το ΣΕΦ, στο οποίο η Εθνική μπάσκετ παίζει τον ημιτελικό του Προολυμπιακού τουρνουά με τη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς. Απομένουν τέσσερα δευτερόλεπτα για το τέλος της πρώτης περιόδου όταν ο Τολιόπουλος δέχεται την μπάλα και κατεβαίνει προς την αντίπαλη ρακέτα. Στα δύο δευτερόλεπτα που απομένουν ο Ελληνας γκαρντ σηκώνεται από τα δέκα μέτρα και σουτάρει έχοντας έναν Σλοβένο «κρεμασμένο» πάνω του.


Η μπάλα πηγαίνει συστημένη από τον «Πιστολιόπουλο» -παρατσούκλι που του έβγαλε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ιωάννου- στο καλάθι των Σλοβένων και στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας ξεσηκώνεται.

Ο 28χρονος μπασκετμπολίστας χτυπάει με τη γροθιά το στήθος του, ενώ οι συμπαίκτες του τον συγχαίρουν και στις κερκίδες η σύντροφός του Μαρία Χατζηπαρασίδου χαμογελάει. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανε και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία γι’ αυτό το παιδί που μεγάλωσε στον Ταύρο και είχε την αφίσα του Βασίλη Σπανούλη στο δωμάτιό του. Τον περασμένο Φεβρουάριο εκτέλεσε με συνεχόμενα τρίποντα τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας Παναθηναϊκό, ενώ στα προημιτελικά με τον Προμηθέα έβαλε το νικητήριο καλάθι -τρίποντο φυσικά εκτός ισορροπίας- στο τελευταίο δευτερόλεπτο και έστειλε τον Αρη στα ημιτελικά της Super League.
Από αριστερά, Ουόκαπ, Καλάθης, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Τολιόπουλος πανηγυρίζουν τη νίκη στο ΣΕΦ και την πρόκριση της Εθνικής μπάσκετ στους Ολυμπιακούς
Από τον Ταύρο στον Ολυμπιακό

Οι εμφανίσεις του με την Εθνική απέδειξαν ότι αυτό το παιδί που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στα 7 του, αφού είχε παρακολουθήσει έναν αγώνα, δικαιώθηκε, έστω και αν αυτό έγινε λίγο αργά, λένε αυτοί που πίστεψαν στο ταλέντο του να «εκτελεί» την αντίπαλη ομάδα.

Μεγαλωμένος στους κόλπους μιας τυπικής μεσοαστικής οικογένειας, ο μικρός τότε Βασίλης ερωτεύτηκε την πορτοκαλί μπάλα το 2003, στην ηλικία των επτά ετών. Οταν είπε στους γονείς του ότι θέλει να παίξει μπάσκετ, τον έγραψαν αρχικά στην Αθλητική Ενωση Ταύρου, όπου έμαθε τα βασικά του αθλήματος τα επόμενα δύο χρόνια, δείχνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής.


Στα 9 του μεταπηδάει στις Ακαδημίες του Πανιωνίου, οι οποίες φημίζονταν για τη δουλειά που γινόταν με τα νέα παιδιά, με τον Τολιόπουλο να ξεχωρίζει σταδιακά. Κάποιοι φίλοι του από εκείνα τα χρόνια θυμούνται ότι στο δωμάτιο του έφηβου πλέον Τολιόπουλου δέσποζε σε περίοπτη θέση στον τοίχο η αφίσα του Βασίλη Σπανούλη.

Ηταν ο αθλητής που θαύμαζε, αυτός στον οποίο ήθελε να μοιάσει ο νεαρός γκαρντ, που ξεκίνησε σε ηλικία 17 ετών τη διαδρομή του στον χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ. Τότε δεν φανταζόταν ότι έπειτα από λίγα χρόνια θα μοιραζόταν τα ίδια αποδυτήρια με το ίνδαλμά του στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα του έδινε πολύτιμες συμβουλές.

Στον Αρη

Ο Τολιόπουλος παίρνει το βάπτισμα του πυρός ως επαγγελματίας πλέον στον Ικαρο Καλλιθέας τη σεζόν 2013-14 και την επομένη αγωνίζεται στον Κολοσσό Ρόδου, όπου ξεχωρίζει, το όνομά του ακούγεται και έρχεται αντιμέτωπος με την πιο ποθητή μεταγραφή της ζωής του. Υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και ξαφνικά ο 19χρονος γκαρντ είναι συμπαίκτης με τον Βασίλη Σπανούλη, στον οποίο ήθελε να μοιάσει.

Τα τέσσερα χρόνια στον Θρύλο του έδωσαν πολλά, αλλά μετά το πέρας του συμβολαίου του δεν προέκυψε η ανανέωση και το 2019 υπογράφει για πρώτη φορά συμβόλαιο με τον Αρη, την ομάδα στην οποία έμελλε να γράψει φέτος το πιο λαμπρό κεφάλαιο της διαδρομής του.
Το σουτ του, ειδικά το τρίποντο, συζητιέται αρκετά, αν και ο ίδιος μέχρι τότε μάλλον δεν έχει βάλει το μεγάλο καλάθι σε έναν μεγάλο αγώνα. Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει είχε πει ότι θαύμαζε το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη απέναντι στη Γαλλία -απ’ όπου έμεινε και η φράση του Βασίλη Σκουντή «βάλ’ το, αγόρι μου!»- κι αυτό του Βασίλη Σπανούλη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στο Final Four του 2015 από τα οκτώ μέτρα, που έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Βαθιά μέσα του πίστευε ότι θα ερχόταν και η δική του σειρά κάποια στιγμή.

Μετά την πρώτη του φορά στον Αρη δεν μένει, αλλά ντύνεται πάλι στα κιτρινόμαυρα, υπογράφοντας το 2019 στην ΑΕΚ διετές συμβόλαιο, όμως τη σεζόν 2020-21 δίνεται δανεικός στον Ιωνικό Νικαίας. Μετά το τέλος της υπογράφει στον ΠΑΟΚ με απολαβές 60.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά παρά την προσπάθεια που καταβάλλει δεν «κολλάει» στην ομάδα.
 


Αντίθετα θα «κολλήσει» για τα καλά με την εντυπωσιακή καλλονή Μαρία Χατζηπαρασίδου, η οποία ήταν μέχρι πρότινος αρχηγός της γυναικείας ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ. Η πρώτη γνωριμία εξελίσσεται σε σταθερή σχέση που μετράει τρία χρόνια, η οποία βοήθησε πολύ τον Τολιόπουλο, αφού με αυτή την κοπέλα βρήκε τις ισορροπίες του.

Τις τελευταίες μέρες, αμέσως μετά την πρόκριση της εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας, το ζευγάρι έκανε ολιγοήμερες διακοπές στην Κύθνο απολαμβάνοντας ήλιο και θάλασσα.

Ο ίδιος είναι ένας κλειστός χαρακτήρας που δεν λέει πολλά, ενώ περνάει από σκάνερ ανθρώπους που θέλουν να τον προσεγγίσουν και να είναι στο φιλικό του περιβάλλον. Επίσης, όταν αισθάνεται ότι δεν «κολλάει» σε μια ομάδα, προτιμάει να φύγει για κάποια άλλη, ακόμη και με σημαντικά μικρότερες απολαβές, κάτι που διαπίστωσαν όλοι όταν μετά τη μία σεζόν του στον ΠΑΟΚ έφυγε για τον Αρη, ο οποίος δεν μπορούσε να του δώσει τα χρήματα που έπαιρνε και υπέγραψε με απολαβές 25.000 ευρώ τον χρόνο, έχοντας όμως την αμέριστη υποστήριξη του προπονητή Γιάννη Καστρίτη, ο οποίος τον πίστευε πολύ.
Ο Βασίλης Τολιόπουλος με τη σύντροφό του Μαρία Χατζηπαρασίδου, η οποία ήταν μέχρι πρότινος αρχηγός της γυναικείας ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ

Η μεταμόρφωση

Φίλος του από τη Θεσσαλονίκη λέει ότι ο Τολιόπουλος επιστρέφοντας στον Αρη βρήκε τις ιδανικές συνθήκες για να λάμψει, αφού ο Καστρίτης τού έδωσε ρόλο βασικού, ενώ ο ίδιος δούλεψε πολύ, άκουγε τα πάντα και άνοιξε τα μάτια του. Μέσα σε έναν χρόνο ήταν πλέον μια αποκάλυψη και στη φετινή σεζόν το άστρο του έλαμψε τόσο στο Πρωτάθλημα όσο και στους αγώνες της Ευρώπης, στο Eurocup.

Μετά τον πρώτο χρόνο οι απολαβές του διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 55.000 ευρώ, όμως φέτος το καλοκαίρι ο Βασίλης Τολιόπουλος, που ήθελε να μείνει στον Αρη, άρχισε να δέχεται προτάσεις από το εξωτερικό.

«Μου προσφέρουν 200.000 ευρώ», είπε κάποια στιγμή χαμηλόφωνα και οι άνθρωποι του Αρη ζορίστηκαν, αφού το μπάτζετ της ομάδας παραμένει περιορισμένο και πολύ μακριά από αυτά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Τότε φέρεται να έβαλαν πλάτη κάποιοι επιχειρηματίες που αγαπούν την ομάδα, οι οποίοι πρόσφεραν τα υπόλοιπα χρήματα για να μείνει ο ύψους 1.86 γκαρντ στην ομάδα, όπερ και εγένετο.

Σε λίγες εβδομάδες το πάλαι ποτέ παιδί που μεγάλωσε με την αφίσα του Σπανούλη στο δωμάτιό του θα τον ακούει να του δίνει οδηγίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας, στον δρόμο για ένα μετάλλιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 400 οι κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο - Απετράπη η πρόσβαση στη βάση δεδομένων

Συγκλονίζει η γυναίκα – σύμβολο Χαρίτα Μάντολες, 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: Νομίζω ότι δεν πέρασε ούτε ημέρα από τότε


Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καύσωνα: 41αρια μέχρι και τη Δευτέρα - Πότε θα δροσίσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr