Εθνική Αγγλίας: Πότερ, Χάου, Ποτσετίνο, Κλοπ, Τούχελ και Γκουαρδιόλα υποψήφιοι διάδοχοι του Σάουθγκεϊτ

Τι γράφουν BBC και Sky Sports για τον διάδοχο - Οι πιο... εύκολες περιπτώσεις, οι άνεργοι και οι «απλησίαστοι» - Δύσκολα θα επιλεχθεί μη Άγγλος

Ο Γκάρεθ Σάουγκεϊτ αποτελεί από σήμερα παρελθόν από τον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας. 

Δύο ημέρες μετά από την ήττα στον τελικό του Euro 2024 από την Ισπανία, ο Άγγλος τεχνικός, αν και η ομοσπονδία ήθελε να τον κρατήσει έως το 2026, αποφάσισε να παραιτηθεί και ήδη έχει ξεκινήσει η ονοματολογία για τον διάδοχό του. 

Ο Σάουθγκεϊτ που κάθισε σε 102 παιχνίδια στον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας είχε 61 νίκες και 17 ήττες. Έχασε στους τελικούς του Euro 2020 και Euro 2024 ενώ οδήγησε την Αγγλία στην 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. 



Θυμίζουμε η Αγγλία κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966 στην έδρα της και έκτοτε και πριν την εποχή Σάουθγκεϊτ είχε να επιδείξει μια 4η θέση στο Μουντιάλ του 1990. Ο Σάουθγκεϊτ έφυγε και το θέμα είναι ποιος έρχεται. 

Το Sky Sports αναφέρει ως πιθανούς διαδόχους τον Έντι Χάου, τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, τον Γκράχαμ Πότερ και τον Λι Κάρσλεϊ. Οι Times ακόμη πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Σάουθγκεϊτ είχαν βάλει στο κάδρο τον Χάου. 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC SPORT (@bbcsport)


Το BBC σε θέμα του για τον διάδοχο αναφέρει τα 4 ονόματα του Sky Sports και προσθέτει τους Πεπ Γκουαρδιόλα, Γιούργκεν Κλοπ αλλά και τον Τόμας Τούχελ. Στη λίστα με τα ονόματα υπάρχουν οι πιο... εύκολες περιπτώσεις, οι άνεργοι και οι απλησίαστοι. 

Πάντως ο τελευταίος μη Άγγλος προπονητής των "Τριών Λιονταριών" ήταν ο Φάμπιο Καπέλο (Ιταλός, 2008-12) ενώ ο προηγούμενος ήταν ο Σβεν Γκόραν Έρικσον (Σουηδία, 2001-06). Δύσκολα πάντως η ομοσπονδία της Αγγλίας επιλέγει μη Άγγλο. 

Τα ονόματα 

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα μετά από την σπουδαία θητεία στη Μπαρτσελόνα έγινε ο αναμορφωτής της Μάντσεστερ Σίτι. Είναι από το 2016 στην Αγγλία, έχει κερδίσει 6 πρωταθλήματα Premier League και 1 Champions League με τους "Πολίτες". 



Πολλοί από τους παίκτες της Σίτι είναι και μέλη της Εθνικής Αγγλίας, ξέρει καλά πλέον την νοοτροπία και τα θέλω των Άγγλων, αλλά ο Καταλανός έχει συμβόλαιο έως το 2025 με την Σίτι και μοιάζει απίθανο να το... σπάσει και δύσκολο να δουλέψει παράλληλα σε Αγγλία και Σίτι. 

Η Αγγλία θα ψάξει την πρόκρισή της στο Μουντιάλ του 2026 και δεν θα μπορεί να περιμένει τον Πεπ. Δύσκολη περίπτωση είναι και ο Γιούργκεν Κλοπ. Έφυγε από τη Λίβερπουλ πριν από λίγους μήνες για να ξεκουραστεί και να σκεφτεί για τη συνέχεια της καριέρας του. 



Το όνομα του για την Εθνική Αγγλίας είχε ακουστεί και παλαιότερα, όπως και για την Εθνική Γερμανίας. Πριν από λίγες ημέρες γράφτηκε και για την Εθνική των ΗΠΑ. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και εάν επιμείνει στην απόφασή του να πάρει χρόνο δύσκολα θα τον δούμε στον πάγκο της Αγγλίας. 

Άλλοι δύο άνεργοι είναι ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και ο Τόμας Τούχελ. Ο Αργεντινός που ζει μόνιμα στο Λονδίνο, απολύθηκε πρόσφατα από την Τσέλσι ενώ έχει θητεύσει στη Σουθάμπτον και στην Τότεναμ. Είναι χωρίς δουλειά όπως και ο Γερμανός που κατέκτησε Champions League με την Τσέλσι αλλά δεν τα κατάφερε ιδιαίτερα στο τελευταίο πέρασμά του από την Μπάγερν Μονάχου. Πάντως στην Αγγλία τον έχουν ως μεγάλο αουτσάιντερ για τη θέση. 



Ο Λι Κάρσλεϊ είναι Άγγλος, προπονητής της Κ-21 της Εθνικής Αγγλίας, και το 2023 οδήγησε την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Σάουγκεϊτ πριν ανέβει το 2016 στην Εθνική Ανδρών ήταν στην Κ-21 για 3 χρόνια. Ο 50χρονος είχε πρόταση από την Ιρλανδία αλλά επέλεξε να μείνει στην Κ-21 για να πάρει κάποια στιγμή τη μεγάλη ευκαιρία. Έχει θητεύσει στις ακαδημίες της Σίτι, της Μπρέντφορντ και της Κόβεντρι. 

Ο επικρατέστερος ως διάδοχος μοιάζει να είναι ο Έντι Χάου. Αυτόν δίνουν φαβορί και οι στοιχηματικές. O 46χρονος είναι προπονητής της Νιούκαστλ από 2021 ενώ έχει θητεύσει με επιτυχία στην Μπόρνμουθ και στην Μπέρνλι. 



Έχει συμβόλαιο έως το 2027 με τη Νιούκαστλ και το BBC σημειώνει ότι είναι ψηλά στη λίστα της FA. Πάντως ο CEO της ομάδας σημείωσε ότι είναι πολύ ευχαρστημένοι από τον Έντι και θα ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι μαζί του. 

Άλλη μια περίπτωση Άγγλου είναι ο Γκράχαμ Πότερ. Μαζί με τον Χάου είναι φαβορί. Έκανε σπουδαία δουλειά για τρία χρόνια στη Μπράιτον αλλά δεν τα κατάφερε στην Τσέλσι και απολύθηκε γρήγορα. Τον έχουν πλησιάσει Άγιαξ και Λέστερ και αρνήθηκε να μιλήσει. 



Θα του άρεσε να γίνει ο διάδοχος του Σάουθγκεϊτ. Είναι πάντως χωρίς δουλειά από το 2023. Θεωρείται εύκολη περίπτωση και δεν θα αρνηθεί σε περίπτωση πρότασης. 




Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρεάλ Μαδρίτης παρουσίασε μ' ένα φαντασμαγορικό σόου τον Κιλιάν Εμπαπέ - Δείτε βίντεο

H τουρκάλα αρχαιολόγος που στρίμωξε τους Βρετανούς στον Δανίκα: «Πήρα προσωπικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»


Ήταν μία παρεξήγηση, το λύσαμε μόνοι μας, είπε η Φαίη Ζαφειράκου για το επεισόδιο με τον Ανδρέα Κομπόση στην Κάρυστο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr