Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι «Αθάνατοι» και οι σκοτεινές ιστορίες τους
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι «Αθάνατοι» και οι σκοτεινές ιστορίες τους
Επειτα από σωρεία σκανδάλων με πρωταγωνιστές 11 «Αθανάτους» που αποβλήθηκαν, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιχειρεί να δείξει ένα νέο, αδιάβλητο πρόσωπο, εγγράφοντας στις τάξεις της μέλη βασιλικών οίκων, θρυλικούς Oλυμπιονίκες και βαθύπλουτους με κύρος
Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουνίου 1894 όταν στο Παρίσι, σε μια πολυτελή αίθουσα, ύστερα από πρόσκληση του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, 78 γνωστοί λάτρεις της ελληνικής αρχαιότητας αποφάσισαν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρόντες 58 Γάλλοι, εκπροσωπώντας 24 αθλητικούς οργανισμούς και άλλοι 20 από Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία και ΗΠΑ. Κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξη στα επόμενα 130 χρόνια της μετουσίωσης σε πράξη του ονείρου του Ντε Κουμπερτέν και του Δημήτρη Βικέλα, πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που γεννήθηκε εκείνο το βράδυ.
Αυτό το κλειστό κλαμπ, τα μέλη του οποίου ονομάζονται «Αθάνατοι», ασκεί εδώ και δεκαετίες σπάνια κατακτητική γοητεία σε κάθε ασχολούμενο με τον αθλητισμό σε όλο τον πλανήτη. Μία θέση με λάμψη, δόξα, προνόμια και δημοσιότητα στο προσκήνιο, ενίοτε αρκετά οφέλη και στο παρασκήνιο, που προσδίδει αδιαφιλονίκητο κύρος στον κάτοχό της. Τέτοιο ώστε συχνά να συνωστίζονται στην έδρα της ΔΟΕ ακόμα και πασίγνωστοι γαλαζοαίματοι, καθώς και μεγιστάνες του χρήματος. Οι θέσεις όμως είναι αυστηρά περιορισμένες, το ανώτερο 115. Και για να κατακτήσει κάποιος μία από αυτές απαιτούνται ουσιαστικά προσόντα και κορυφαίες διασυνδέσεις. Στη διαδρομή του χρόνου η επιρροή των «Αθανάτων» πολλαπλασιάστηκε. Στο κύρος και την προβολή από τη συμμετοχή σε μια παγκόσμια ελίτ, ήρθαν να προστεθούν και τα οικονομικά οφέλη. Και αυτό γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέκτησαν χαρακτηριστικά οικονομικού και επιχειρηματικού project στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης αθλητικής βιομηχανίας, αλλά και ισχυρές επιδραστικές πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους. Στον βωμό της ανάληψης μιας διοργάνωσης διαμορφώνονται στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα, προσαρμόζονται πολιτικές για τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, ενώ διεθνείς κολοσσοί συγκρούονται για να αναλάβουν τα κατασκευαστικά έργα στις πόλεις διεξαγωγής των Αγώνων.
Θνητές αδυναμίες
«Αθάνατοι» στον τίτλο, αλλά ορισμένοι... με γήινες και θνητές αδυναμίες, δεν αρκέστηκαν στα καθόλου ευκαταφρόνητα υλικά και άυλα οφέλη της συμμετοχής τους στη ΔΟΕ (η ετήσια αποζημίωση του προέδρου ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ) και έγιναν πρωταγωνιστές σκανδάλων δωροδοκιών. Αλλοτε πλουσιοπάροχων και άλλοτε ευτελούς, αναντίστοιχης αξίας συγκριτικά με το ύψιστο διακύβευμα της αξιοπρέπειάς τους. Από υποτροφίες μέχρι παρέα από... γκέισες και από δωρεάν διακοπές σε ακριβά θέρετρα μέχρι ρευστό, κάποιοι «Αθάνατοι» επέδειξαν χείριστα ανθρώπινα ελαττώματα. Το στρατηγείο της ΔΟΕ, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, αποπνέει μια διάχυτη μυστικοπάθεια στις εξαιρετικής ομορφιάς αίθουσές του.
Και μαζί μια μορφή «ομερτά». Καμία κυβέρνηση, κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να αγγίξει την ανώτατη αρχή του Ολυμπιακού Κινήματος. Θεωρήθηκε σπουδαία υπέρβαση το ότι η ΔΟΕ προχώρησε σε μια ριζική εσωτερική κάθαρση αποβάλλοντας 11 «Αθάνατους», με τη θύελλα των καταγγελιών να ξεκινάει από τις υποθέσεις δωροδοκιών μελών της προκειμένου να υπερψηφίσουν την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 από το Σολτ Λέικ, φτάνοντας μέχρι και το 2016 στο Ρίο. Κατά πολλούς ένας νέος αέρας φυσάει στη Λoζάνη. Η λίστα των μελών της ΔΟΕ ανανεώνεται πλέον τακτικά, καθώς τα ηλικιακά όρια τηρούνται αυστηρά. Μειώθηκε αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας και εμπλουτίστηκε με αθρόες εισόδους ανθρώπων με πρωτογενή αγωνιστική προέλευση από τον χώρο του αθλητισμού. Τριάντα τρεις Ολυμπιονίκες, με πλούσια διοικητική εμπειρία σε εθνικές ολυμπιακές επιτροπές και ομοσπονδίες. Ονόματα-πρότυπα για τους νεότερους, αλλά και αδιάβλητης ηθικής. Καταλυτικό ρόλο όμως παίζει και η παρουσία εμβληματικών προσωπικοτήτων, που όσο κι αν παραξενεύει κάποιους, στην πλειονότητά τους προέρχονται από βασιλικές οικογένειες, αλλά συμμετέχουν πολύ ενεργά στο Ολυμπιακό Κίνημα.
Η διεθνής ακτινοβολία και η ευρύτερη αποδοχή τους καθιστούν πυλώνες του σημερινού στάτους της ΔΟΕ, πλαισιώνοντας τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ και τους αντιπροέδρους. Οκτώ γαλαζοαίματοι και η σύζυγος ενός μεγιστάνα, με δύναμη πυρός μισού τρισ. δολαρίων, παρουσιάζουν πλούσια ενασχόληση με τον αθλητισμό και έντονη κοινωνική δράση.
Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό
Στην άτυπη ιεραρχία των γαλαζοαίματων που πλαισιώνουν τη λίστα των «Αθανάτων», ο 66χρονος Αλβέρτος του Μονακό πρωταγωνιστεί. Επικεφαλής του Οίκου των Γκριμάλντι, μιας δυναστείας με ιστορία στα όρια του μύθου. Γιος του πρίγκιπα Ρενιέ και της πριγκίπισσας Γκρέις Κέλι, ο Αλβέρτος ανήλθε στον θρόνο με τον θάνατο του πατέρα του στις 6 Απριλίου του 2005. Είχε προλάβει να αποκτήσει δύο εκτός γάμου παιδιά, που αναγνώρισε αργότερα. Την 34χρονη σήμερα Τζασμίν με την Καλιφορνέζα μεσίτρια Ταμάρα Ρότολο και τον 20χρονο Αλεξάντρ με τη Νικόλ Κοστ, πρώην αεροσυνοδό της Air France από το Τόγκο. Τακτικός θαμώνας των κοσμικών στηλών για τα ακριβά γούστα ή τις αγαθοεργίες του, είτε για τα σκάνδαλα και τις ερωτικές σχέσεις του με φωτομοντέλα και ηθοποιούς. Λάτρης του αθλητισμού, ιδιαίτερα των χειμερινών αθλημάτων.
Εχει συμμετάσχει σε 5 Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του έλκηθρου. Το πάθος του για τον αθλητισμό ήταν η αιτία να γνωρίσει τη γυναίκα του, τη Νοτιοαφρικανή κολυμβήτρια Σαρλίν Γουίτστοκ. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2011 και έκτοτε η ζωή τους φαίνεται ότι περνάει από πολλά διαφορετικά φεγγάρια... Τον Δεκέμβριο του 2014 το ζευγάρι καλωσόρισε τα δίδυμα παιδιά του, τον διάδοχο του θρόνου Ζακ και την Γκαμπριέλα. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Σε αυτά περιλαμβάνεται πλειάδα ακινήτων σε Γαλλία και Μονακό, καθώς και μετοχές στο Societe des Bains de Mer de Monaco που διαχειρίζεται τους χώρους καζίνο του Πριγκιπάτου και άλλες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας. Αγαπά την Ελλάδα και την επισκέπτεται συχνά για διακοπές, προτιμώντας Μύκονο και Σπέτσες. Αλλά και συμμετέχοντας σε σημαντικές εκδηλώσεις και φόρα, με τελευταία την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς «Our Oceans» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Πριγκίπισσα Αννα (Ηνωμένο Βασίλειο)
Η 74χρονη πριγκίπισσα Αννα είναι επίλεκτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Δεύτερο παιδί της Ελισάβετ Β’ και του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. 21 ετών κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιππασίας. Την επόμενη πενταετία αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου κερδίζοντας άφθονα μετάλλια, ενώ το 1976 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ - το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που πήρε μέρος. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας μεταξύ 1986-1994, είναι επίτιμη πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ στη ΔΟΕ εισήλθε το 1988 και μετέχει σε επιτελικές θέσεις σε διάφορες ομάδες της. Η προσωπική της ζωή, ταραχώδης. Ως πρώτη της σχέση λογίζεται εκείνη με τον Αντριου Πάρκερ Μπόουλς, ο οποίος αργότερα παντρεύτηκε την Καμίλα Σαντ, τη μετέπειτα δεύτερη σύζυγο του αδελφού της, βασιλιά Καρόλου. Στις 14 Νοεμβρίου 1973 παντρεύτηκε τον Μαρκ Φίλιπς στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, με 100 εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν την τελετή. Ο Φίλιπς αρνήθηκε τον τίτλο του κόμη, και έτσι ούτε τα παιδιά που απέκτησαν, ο Πίτερ και η Ζάρα, κατέχουν τίτλους ευγενείας.
Το ζευγάρι πήρε επίσημα διαζύγιο στις 23 Απριλίου 1992. Νωρίτερα η Aννα είχε γνωρίσει τον Τίμοθι Λόρενς που υπηρετούσε στο βασιλικό γιοτ «Britannia». Η σχέση τους αναπτύχθηκε στις αρχές του 1989, με τη «Sun» να δημοσιεύει προσωπική αλληλογραφία τους. Παντρεύτηκαν όταν εκείνος είχε γίνει ναύαρχος στο Βασιλικό Ναυτικό, στις 12 Δεκεμβρίου 1992, σε μια ιδιωτική τελετή στη Σκωτία, καθώς η Εκκλησία της Αγγλίας απαγόρευε την τέλεση γάμων διαζευγμένων εφόσον οι πρώην σύζυγοι ήταν εν ζωή. Ούτε ο Λόρενς αποδέχτηκε τους τίτλους ευγενείας, ενώ το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά.
Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί (Κατάρ)
Από τους πλέον γνώριμους στη χώρα μας, όχι ως «Αθάνατος», αλλά ως επενδυτής, ο 44χρονος εμίρης του Κατάρ έγινε στις 25 Ιουνίου 2013 ο νεότερος μονάρχης σε χώρα του Κόλπου μετά την παράδοση της εξουσίας από τον πατέρα του, Σεΐχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, εξαιτίας της κλονισμένης υγείας του. Εχει... 23 αδέλφια, τα περισσότερα των οποίων ετεροθαλή. Απόφοιτος της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Σάντχερστ, παντρεμένος από το 2005 με τη δεύτερη ξαδέρφη του Τζαβαχέρ μπιν Σουχάιμ αλ Θανί, με την οποία έχει 4 παιδιά, δύο γιους και δύο κόρες. Μέλος της ΔΟΕ από το 2002, από μόλις 22 ετών. Ο Αλ Θανί επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα με στόχο την προώθηση της διμερούς πολιτικής, αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας. Η τελευταία επίσκεψη έγινε στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ανταποδίδοντας αντίστοιχη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας.
Πριγκίπισσα Ρίμα μπιν Μπαντάρ αλ Σαούντ (Σαουδική Αραβία)
Σε ηλικία 49 ετών είναι η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας με ισχυρά αρνητικό πρόσημο στον τομέα των ανθρωπίνων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Βεβαίως, ανέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα ούσα η ίδια μέλος της βασιλικής οικογένειας. Είναι δισέγγονη του Ιμπν Σαούντ, ιδρυτή της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας. Ο παππούς από τη μητέρα της ήταν ο βασιλιάς Φαϊζάλ, γιος του Ιμπν Σαούντ. Διορίστηκε στην Ουάσινγκτον -ο πατέρας της είχε υπηρετήσει στο ίδιο πόστο επί 23 ολόκληρα χρόνια- από τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στις 8 Ιουλίου 2019 στον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κατέχει επίσης τον βαθμό της υπουργού. Εχει υποστηρίξει την ενδυνάμωση της θέσης και των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της. Εχοντας ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, διαθέτει πλούσια Δυτική παιδεία, με πτυχίο Τεχνών στις μουσειακές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Το 2016 ανέλαβε τη θέση της αντιπροέδρου Γυναικείων Υποθέσεων στη Γενική Αθλητική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας. Επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πολιτικών που ωφέλησαν τις γυναίκες και τα παιδιά σε όλη τη χώρα και πέτυχε την ένταξη της Φυσικής Αγωγής για τα κορίτσια στα σχολεία! Είναι μόνιμη εκπρόσωπος της χώρας της στην UNESCO και μέλος της ΔΟΕ από το 2020. Συμπεριελήφθη στους «100 πιο ισχυρούς Αραβες» από το 2018 έως το 2021 από το Gulf Business.
Πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν αλ Χουσεΐν (Ιορδανία)
Ο 60χρονος Ιορδανός πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν αλ Χουσεΐν είναι γιος του βασιλιά Χουσεΐν και της πριγκίπισσας Μιουνά και ο μικρότερος αδελφός του νυν βασιλιά Αμπντουλάχ Β’. Γεννήθηκε στο Αμάν, είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Μπράουν της Ουάσινγκτον και κάτοχος master στη Διαχείριση Επιχειρήσεων από το London Business School. Πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, θήτευσε στον Βασιλικό Στρατό της Ιορδανίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, όταν αποσύρθηκε με τον βαθμό του αντιστράτηγου.
Είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιορδανίας από το 2003 και πρόεδρος και ιδρυτής της Generations For Peace από το 2007, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την οικοδόμηση της ειρήνης. Εξελέγη μέλος της ΔΟΕ το 2010, ενώ από το 2019 συμμετέχει στο Εκτελεστικό της Συμβούλιο.
Πριγκίπισσα Νόρα του Λιχτενστάιν
Η 74χρονη πριγκίπισσα είναι μοναχοκόρη του Φραγκίσκου Ιωσήφ Β’, πρίγκιπα του Λιχτενστάιν, και αδελφή του σημερινού πρίγκιπα Ιωάννη Αδάμ Β’. Το 1984 παντρεύτηκε τον Δον Βισέντε Σαρτόριους ντε Βάκα. Μαζί απέκτησαν, το 1992, τη Μαρία-Τερέζα. Η Νόρα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο και στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών της Γενεύης. Εχει εργαστεί ως ερευνήτρια στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον και στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ενώ μιλάει τέσσερις γλώσσες. Η αθλητική της δραστηριότητα ήταν πολλαπλή -καταδύσεις, κολύμβηση, ιππασία και σκι- χωρίς κάποιες αξιοσημείωτες διακρίσεις. Είναι το αρχαιότερο σήμερα τακτικό μέλος της ΔΟΕ, καθώς εισήλθε σε αυτήν το 1984. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Λιχτενστάιν μεταξύ 1982-1992.
Ερρίκος, μέγας δούκας Λουξεμβούργου
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι οι τελευταίοι στους οποίους ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου θα παραβρεθεί με τον τίτλο του. Μετά από 24 χρόνια πετυχημένης πορείας στον θρόνο, ο 69χρονος Ερρίκος ανακοίνωσε στις 9 Ιουλίου ότι θα αποσυρθεί στις 8 Οκτωβρίου από τα καθήκοντά του υπέρ του πρωτότοκου γιου του, πρίγκιπα Γουλιέλμου. Ο Ερρίκος είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, διδάκτορας στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χον Καέν της Ταϊλάνδης και επίτιμος διδάκτορας στις Ανθρωπιστικές και Πολιτικές Επιστήμες και τη Νομική σε επτά πανεπιστήμια ΗΠΑ και Γερμανίας. Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Λουξεμβούργου και από το 1998 μέλος της ΔΟΕ, με την οποία θα ασχοληθεί ακόμη πιο ενεργά στο εξής.
Πρίγκιπας Τζιγκιέλ Ουγκιέν Γουάνγκτσακ (Μπουτάν)
Από τους νεότερους «Αθανάτους», ο 40χρονος, δεύτερος γιος του βασιλιά του Μπουτάν Τζίγκμε Σίνγκιε Γουάνγκτσακ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γούλινγκφορντ του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ και Σύγχρονη Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες στο Σεντ Πίτερς Κόλετζ της Οξφόρδης. Μοιράζοντας τις ευθύνες με τα αδέλφια του, εκπροσωπεί συχνά τον βασιλιά σε διάφορες υποχρεώσεις εντός και εκτός Μπουτάν. Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας και μέλος της ΔΟΕ από το 2018. Με την αδελφή του, την πριγκίπισσα Ασί Σόναμ Ντέτσεν, συνεργάζονται στο Ιδρυμα Tarayana, που ιδρύθηκε από τη βασίλισσα μητέρα τους και εστιάζει σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της φτώχειας στο Μπουτάν.
Η Ινδή billionaire Νίτα Αμπάνι
Μια κατηγορία από μόνη της, η σύζυγος του πλουσιότερου Ασιάτη στον πλανήτη. Μια οικογένεια με περιουσία 122 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το «Forbes». Με τον «πατριάρχη» της Μούκες Αμπάνι στην 11η θέση των billionaires, πίσω από 9 Αμερικανούς και έναν Γάλλο, απειλώντας ήδη ορισμένους εξ αυτών με... έξωση από την πρώτη δεκάδα. Εγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη τις τελευταίες ημέρες με τον μυθικό γάμο του μικρότερου γιου της οικογένειας, Ανάτ Αμπάνι, που ξεσήκωσε παγκόσμιο σάλο εξαιτίας της απίστευτης χλιδής που συνόδευσε τα προγαμήλια events. Η Νίτα Αμπάνι είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος Reliance και του Διεθνούς Σχολείου Dhirubhai Ambani. Ο σύζυγός της είναι πρόεδρος και CEO της Reliance Industries Limited, εταιρεία στην οποία μετέχει και η ίδια ενεργά. H RIL δραστηριοποιείται στην ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ΑΠΕ) διαθέτοντας διυλιστήρια και ακόμη στις τηλεπικοινωνίες -όπου διαθέτει εταιρεία με 470 εκατομμύρια συνδρομητές-, στο λιανικό εμπόριο και σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Είναι συλλέκτης έργων τέχνης και ιδιοκτήτρια της ομάδας κρίκετ της ινδικής Πρέμιερ Λιγκ, Indian Mumbai. Εχει πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο σε μια χώρα με τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ταυτόχρονα όμως και πρωτοφανή φτώχεια. Ηγήθηκε της πρωτοβουλίας «Εκπαίδευση και Αθλητισμός για Ολους» (ESA), προσεγγίζοντας πάνω από 100.000 μη προνομιούχα παιδιά και εισήλθε στη ΔΟΕ το 2016.
Οι 33 Ολυμπιονίκες-θρύλοι
Τριάντα τρεις Ολυμπιονίκες, αρκετοί ονόματα-μύθοι και σύμβολα του παγκόσμιου αθλητισμού, κοσμούν πλέον τις τάξεις της ΔΟΕ. Σαφής η προσπάθεια της Επιτροπής να παρουσιάσει στον κόσμο ένα διαφορετικό πρόσωπο. Συμβάλλοντας με την ηθική ακεραιότητα και την ευρύτερη κοινωνική επιρροή τους, η Ολυμπιακή οικογένειαεπιχειρεί να αποτινάξει πλήρως τις δυσάρεστες σκιές του παρελθόντος.
Ονόματα-θρύλοι, όπως του Ουκρανού υπεραθλητή του επί κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα, που πρόλαβε να κατακτήσει το Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στη Σεούλ, το 1988, με τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης. Ή του Βρετανού χρυσού Ολυμπιονίκη σε Μόσχα (1980) και Λος Αντζελες (1984) στα 1.500 μέτρα, λόρδου, πλέον, Σεμπάστιαν Κόε και της Ρωσίδας Γελένα Ισινμπάγεβα, χρυσής Ολυμπιονίκη στο επί κοντώ σε Αθήνα και Πεκίνο (2008) και παγκόσμιας ρεκορντγούμαν.
Ολυμπιονίκης στο Μόντρεαλ (1976) και ο νυν πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Γερμανός Τόμας Μπαχ, στο ομαδικό φλερέ της ξιφασκίας. Κάτι που δείχνει τον δρόμο και για την Ελλάδα, που διαθέτει Ολυμπιονίκες με τεράστιο εκτόπισμα (Πύρρος Δήμας, Νίκος Κακλαμανάκης, Βούλα Πατουλίδου κ.ά.), ενώ παράγει και νέους.
Στην 142η Σύνοδο της ΔΟΕ που θα συνέλθει στο Παρίσι την Τρίτη θα εκλεγούν 8 νέα μέλη (4 άνδρες και 4 γυναίκες). Πρόκειται για τους ανεξάρτητους -δεν απαιτείται να είναι μέλη Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών- Αγια Μεντάνι (Αίγυπτος), Σάρα Γουόκερ (Νέα Ζηλανδία), Πάουλα Μπέλεν Παρέτο (Αργεντινή) και σερ Χιου Ρόμπερτσον (Βρετανία). Τρεις υποψήφιοι έχουν προταθεί ενώ λειτουργούν ως πρόεδροι σε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Ντάμαρις Γιανγκ από τον Παναμά, Τζιν Σάικς από τις ΗΠΑ και ο Αυστραλός Ιαν Τσέστερμαν. Επίσης ο Γιόχαν Ελιάς, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι και Σνόουμπορντ.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν επιστρέψει στην κοιτίδα τους και η σχετική πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1976, έχει παγώσει, αν και από καιρό σε καιρό η ιδέα επανέρχεται. Ωστόσο, ευρεία πεποίθηση στους κύκλους των «Αθανάτων» συνιστά ότι αυτό που μετά βεβαιότητας μπορεί να επιστρέψει είναι η ανά οκταετία ή δωδεκαετία (ή εκτάκτως αν χρειαστεί) πραγματοποίηση της εκλογής προέδρου της ΔΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία. Ιδέα που υπερασπίζεται και προωθεί με σθένος ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.
Ούτως ή άλλως, η μεθεπόμενη 143η Σύνοδος της ΔΟΕ, που θα επιλέξει τον νέο πρόεδρό της, θα γίνει τον Μάρτιο του 2025 στην Ελλάδα. Η θητεία του Μπαχ ολοκληρώνεται. Ως φαβορί για τη διαδοχή του προβάλλουν ο Βρετανός λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, παλαιός χρυσός Ολυμπιονίκης στα 1.500 μέτρα του στίβου (1980, 1984), και ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Σάλισαχς, γιος του πρώην προέδρου της ΔΟΕ, επί θητείας του οποίου, το 1997, η διοργάνωση ανατέθηκε στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλα μέλη της ΔΟΕ. Η αντιπρόεδρος Νικόλ Χέβερτζ από την Αρούμπα, η Χιλιανή Νέβεν Ιλιτς, η Κροάτισσα Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, η Κίρστι Κόβεντρι από τη Ζιμπάμπουε και ο Ουκρανός Σεργκέι Μπούμπκα. Υπάρχει ωστόσο και το σενάριο μιας νέας θητείας για τον Μπαχ. Απαραίτητη προϋπόθεση, η τροποποίηση του Ολυμπιακού Χάρτη. Εκδοχή με πολλές πιθανότητες, καθώς ήδη από τη Σύνοδο της ΔΟΕ στη Βομβάη πολλοί «Αθάνατοι» πρότειναν την αλλαγή του ακριβώς γι' αυτό τον λόγο.
Αυτό το κλειστό κλαμπ, τα μέλη του οποίου ονομάζονται «Αθάνατοι», ασκεί εδώ και δεκαετίες σπάνια κατακτητική γοητεία σε κάθε ασχολούμενο με τον αθλητισμό σε όλο τον πλανήτη. Μία θέση με λάμψη, δόξα, προνόμια και δημοσιότητα στο προσκήνιο, ενίοτε αρκετά οφέλη και στο παρασκήνιο, που προσδίδει αδιαφιλονίκητο κύρος στον κάτοχό της. Τέτοιο ώστε συχνά να συνωστίζονται στην έδρα της ΔΟΕ ακόμα και πασίγνωστοι γαλαζοαίματοι, καθώς και μεγιστάνες του χρήματος. Οι θέσεις όμως είναι αυστηρά περιορισμένες, το ανώτερο 115. Και για να κατακτήσει κάποιος μία από αυτές απαιτούνται ουσιαστικά προσόντα και κορυφαίες διασυνδέσεις. Στη διαδρομή του χρόνου η επιρροή των «Αθανάτων» πολλαπλασιάστηκε. Στο κύρος και την προβολή από τη συμμετοχή σε μια παγκόσμια ελίτ, ήρθαν να προστεθούν και τα οικονομικά οφέλη. Και αυτό γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέκτησαν χαρακτηριστικά οικονομικού και επιχειρηματικού project στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης αθλητικής βιομηχανίας, αλλά και ισχυρές επιδραστικές πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους. Στον βωμό της ανάληψης μιας διοργάνωσης διαμορφώνονται στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα, προσαρμόζονται πολιτικές για τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, ενώ διεθνείς κολοσσοί συγκρούονται για να αναλάβουν τα κατασκευαστικά έργα στις πόλεις διεξαγωγής των Αγώνων.
Θνητές αδυναμίες
«Αθάνατοι» στον τίτλο, αλλά ορισμένοι... με γήινες και θνητές αδυναμίες, δεν αρκέστηκαν στα καθόλου ευκαταφρόνητα υλικά και άυλα οφέλη της συμμετοχής τους στη ΔΟΕ (η ετήσια αποζημίωση του προέδρου ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ) και έγιναν πρωταγωνιστές σκανδάλων δωροδοκιών. Αλλοτε πλουσιοπάροχων και άλλοτε ευτελούς, αναντίστοιχης αξίας συγκριτικά με το ύψιστο διακύβευμα της αξιοπρέπειάς τους. Από υποτροφίες μέχρι παρέα από... γκέισες και από δωρεάν διακοπές σε ακριβά θέρετρα μέχρι ρευστό, κάποιοι «Αθάνατοι» επέδειξαν χείριστα ανθρώπινα ελαττώματα. Το στρατηγείο της ΔΟΕ, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, αποπνέει μια διάχυτη μυστικοπάθεια στις εξαιρετικής ομορφιάς αίθουσές του.
Και μαζί μια μορφή «ομερτά». Καμία κυβέρνηση, κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να αγγίξει την ανώτατη αρχή του Ολυμπιακού Κινήματος. Θεωρήθηκε σπουδαία υπέρβαση το ότι η ΔΟΕ προχώρησε σε μια ριζική εσωτερική κάθαρση αποβάλλοντας 11 «Αθάνατους», με τη θύελλα των καταγγελιών να ξεκινάει από τις υποθέσεις δωροδοκιών μελών της προκειμένου να υπερψηφίσουν την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 από το Σολτ Λέικ, φτάνοντας μέχρι και το 2016 στο Ρίο. Κατά πολλούς ένας νέος αέρας φυσάει στη Λoζάνη. Η λίστα των μελών της ΔΟΕ ανανεώνεται πλέον τακτικά, καθώς τα ηλικιακά όρια τηρούνται αυστηρά. Μειώθηκε αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας και εμπλουτίστηκε με αθρόες εισόδους ανθρώπων με πρωτογενή αγωνιστική προέλευση από τον χώρο του αθλητισμού. Τριάντα τρεις Ολυμπιονίκες, με πλούσια διοικητική εμπειρία σε εθνικές ολυμπιακές επιτροπές και ομοσπονδίες. Ονόματα-πρότυπα για τους νεότερους, αλλά και αδιάβλητης ηθικής. Καταλυτικό ρόλο όμως παίζει και η παρουσία εμβληματικών προσωπικοτήτων, που όσο κι αν παραξενεύει κάποιους, στην πλειονότητά τους προέρχονται από βασιλικές οικογένειες, αλλά συμμετέχουν πολύ ενεργά στο Ολυμπιακό Κίνημα.
Η διεθνής ακτινοβολία και η ευρύτερη αποδοχή τους καθιστούν πυλώνες του σημερινού στάτους της ΔΟΕ, πλαισιώνοντας τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ και τους αντιπροέδρους. Οκτώ γαλαζοαίματοι και η σύζυγος ενός μεγιστάνα, με δύναμη πυρός μισού τρισ. δολαρίων, παρουσιάζουν πλούσια ενασχόληση με τον αθλητισμό και έντονη κοινωνική δράση.
Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό
Στην άτυπη ιεραρχία των γαλαζοαίματων που πλαισιώνουν τη λίστα των «Αθανάτων», ο 66χρονος Αλβέρτος του Μονακό πρωταγωνιστεί. Επικεφαλής του Οίκου των Γκριμάλντι, μιας δυναστείας με ιστορία στα όρια του μύθου. Γιος του πρίγκιπα Ρενιέ και της πριγκίπισσας Γκρέις Κέλι, ο Αλβέρτος ανήλθε στον θρόνο με τον θάνατο του πατέρα του στις 6 Απριλίου του 2005. Είχε προλάβει να αποκτήσει δύο εκτός γάμου παιδιά, που αναγνώρισε αργότερα. Την 34χρονη σήμερα Τζασμίν με την Καλιφορνέζα μεσίτρια Ταμάρα Ρότολο και τον 20χρονο Αλεξάντρ με τη Νικόλ Κοστ, πρώην αεροσυνοδό της Air France από το Τόγκο. Τακτικός θαμώνας των κοσμικών στηλών για τα ακριβά γούστα ή τις αγαθοεργίες του, είτε για τα σκάνδαλα και τις ερωτικές σχέσεις του με φωτομοντέλα και ηθοποιούς. Λάτρης του αθλητισμού, ιδιαίτερα των χειμερινών αθλημάτων.
Εχει συμμετάσχει σε 5 Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του έλκηθρου. Το πάθος του για τον αθλητισμό ήταν η αιτία να γνωρίσει τη γυναίκα του, τη Νοτιοαφρικανή κολυμβήτρια Σαρλίν Γουίτστοκ. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2011 και έκτοτε η ζωή τους φαίνεται ότι περνάει από πολλά διαφορετικά φεγγάρια... Τον Δεκέμβριο του 2014 το ζευγάρι καλωσόρισε τα δίδυμα παιδιά του, τον διάδοχο του θρόνου Ζακ και την Γκαμπριέλα. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Σε αυτά περιλαμβάνεται πλειάδα ακινήτων σε Γαλλία και Μονακό, καθώς και μετοχές στο Societe des Bains de Mer de Monaco που διαχειρίζεται τους χώρους καζίνο του Πριγκιπάτου και άλλες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας. Αγαπά την Ελλάδα και την επισκέπτεται συχνά για διακοπές, προτιμώντας Μύκονο και Σπέτσες. Αλλά και συμμετέχοντας σε σημαντικές εκδηλώσεις και φόρα, με τελευταία την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς «Our Oceans» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Πριγκίπισσα Αννα (Ηνωμένο Βασίλειο)
Η 74χρονη πριγκίπισσα Αννα είναι επίλεκτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Δεύτερο παιδί της Ελισάβετ Β’ και του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. 21 ετών κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιππασίας. Την επόμενη πενταετία αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου κερδίζοντας άφθονα μετάλλια, ενώ το 1976 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ - το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που πήρε μέρος. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας μεταξύ 1986-1994, είναι επίτιμη πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ στη ΔΟΕ εισήλθε το 1988 και μετέχει σε επιτελικές θέσεις σε διάφορες ομάδες της. Η προσωπική της ζωή, ταραχώδης. Ως πρώτη της σχέση λογίζεται εκείνη με τον Αντριου Πάρκερ Μπόουλς, ο οποίος αργότερα παντρεύτηκε την Καμίλα Σαντ, τη μετέπειτα δεύτερη σύζυγο του αδελφού της, βασιλιά Καρόλου. Στις 14 Νοεμβρίου 1973 παντρεύτηκε τον Μαρκ Φίλιπς στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, με 100 εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν την τελετή. Ο Φίλιπς αρνήθηκε τον τίτλο του κόμη, και έτσι ούτε τα παιδιά που απέκτησαν, ο Πίτερ και η Ζάρα, κατέχουν τίτλους ευγενείας.
Το ζευγάρι πήρε επίσημα διαζύγιο στις 23 Απριλίου 1992. Νωρίτερα η Aννα είχε γνωρίσει τον Τίμοθι Λόρενς που υπηρετούσε στο βασιλικό γιοτ «Britannia». Η σχέση τους αναπτύχθηκε στις αρχές του 1989, με τη «Sun» να δημοσιεύει προσωπική αλληλογραφία τους. Παντρεύτηκαν όταν εκείνος είχε γίνει ναύαρχος στο Βασιλικό Ναυτικό, στις 12 Δεκεμβρίου 1992, σε μια ιδιωτική τελετή στη Σκωτία, καθώς η Εκκλησία της Αγγλίας απαγόρευε την τέλεση γάμων διαζευγμένων εφόσον οι πρώην σύζυγοι ήταν εν ζωή. Ούτε ο Λόρενς αποδέχτηκε τους τίτλους ευγενείας, ενώ το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά.
Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί (Κατάρ)
Από τους πλέον γνώριμους στη χώρα μας, όχι ως «Αθάνατος», αλλά ως επενδυτής, ο 44χρονος εμίρης του Κατάρ έγινε στις 25 Ιουνίου 2013 ο νεότερος μονάρχης σε χώρα του Κόλπου μετά την παράδοση της εξουσίας από τον πατέρα του, Σεΐχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, εξαιτίας της κλονισμένης υγείας του. Εχει... 23 αδέλφια, τα περισσότερα των οποίων ετεροθαλή. Απόφοιτος της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Σάντχερστ, παντρεμένος από το 2005 με τη δεύτερη ξαδέρφη του Τζαβαχέρ μπιν Σουχάιμ αλ Θανί, με την οποία έχει 4 παιδιά, δύο γιους και δύο κόρες. Μέλος της ΔΟΕ από το 2002, από μόλις 22 ετών. Ο Αλ Θανί επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα με στόχο την προώθηση της διμερούς πολιτικής, αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας. Η τελευταία επίσκεψη έγινε στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ανταποδίδοντας αντίστοιχη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας.
Πριγκίπισσα Ρίμα μπιν Μπαντάρ αλ Σαούντ (Σαουδική Αραβία)
Σε ηλικία 49 ετών είναι η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας με ισχυρά αρνητικό πρόσημο στον τομέα των ανθρωπίνων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Βεβαίως, ανέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα ούσα η ίδια μέλος της βασιλικής οικογένειας. Είναι δισέγγονη του Ιμπν Σαούντ, ιδρυτή της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας. Ο παππούς από τη μητέρα της ήταν ο βασιλιάς Φαϊζάλ, γιος του Ιμπν Σαούντ. Διορίστηκε στην Ουάσινγκτον -ο πατέρας της είχε υπηρετήσει στο ίδιο πόστο επί 23 ολόκληρα χρόνια- από τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στις 8 Ιουλίου 2019 στον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κατέχει επίσης τον βαθμό της υπουργού. Εχει υποστηρίξει την ενδυνάμωση της θέσης και των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της. Εχοντας ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, διαθέτει πλούσια Δυτική παιδεία, με πτυχίο Τεχνών στις μουσειακές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Το 2016 ανέλαβε τη θέση της αντιπροέδρου Γυναικείων Υποθέσεων στη Γενική Αθλητική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας. Επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πολιτικών που ωφέλησαν τις γυναίκες και τα παιδιά σε όλη τη χώρα και πέτυχε την ένταξη της Φυσικής Αγωγής για τα κορίτσια στα σχολεία! Είναι μόνιμη εκπρόσωπος της χώρας της στην UNESCO και μέλος της ΔΟΕ από το 2020. Συμπεριελήφθη στους «100 πιο ισχυρούς Αραβες» από το 2018 έως το 2021 από το Gulf Business.
Πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν αλ Χουσεΐν (Ιορδανία)
Ο 60χρονος Ιορδανός πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν αλ Χουσεΐν είναι γιος του βασιλιά Χουσεΐν και της πριγκίπισσας Μιουνά και ο μικρότερος αδελφός του νυν βασιλιά Αμπντουλάχ Β’. Γεννήθηκε στο Αμάν, είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Μπράουν της Ουάσινγκτον και κάτοχος master στη Διαχείριση Επιχειρήσεων από το London Business School. Πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, θήτευσε στον Βασιλικό Στρατό της Ιορδανίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, όταν αποσύρθηκε με τον βαθμό του αντιστράτηγου.
Είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιορδανίας από το 2003 και πρόεδρος και ιδρυτής της Generations For Peace από το 2007, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την οικοδόμηση της ειρήνης. Εξελέγη μέλος της ΔΟΕ το 2010, ενώ από το 2019 συμμετέχει στο Εκτελεστικό της Συμβούλιο.
Πριγκίπισσα Νόρα του Λιχτενστάιν
Η 74χρονη πριγκίπισσα είναι μοναχοκόρη του Φραγκίσκου Ιωσήφ Β’, πρίγκιπα του Λιχτενστάιν, και αδελφή του σημερινού πρίγκιπα Ιωάννη Αδάμ Β’. Το 1984 παντρεύτηκε τον Δον Βισέντε Σαρτόριους ντε Βάκα. Μαζί απέκτησαν, το 1992, τη Μαρία-Τερέζα. Η Νόρα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο και στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών της Γενεύης. Εχει εργαστεί ως ερευνήτρια στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον και στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ενώ μιλάει τέσσερις γλώσσες. Η αθλητική της δραστηριότητα ήταν πολλαπλή -καταδύσεις, κολύμβηση, ιππασία και σκι- χωρίς κάποιες αξιοσημείωτες διακρίσεις. Είναι το αρχαιότερο σήμερα τακτικό μέλος της ΔΟΕ, καθώς εισήλθε σε αυτήν το 1984. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Λιχτενστάιν μεταξύ 1982-1992.
Ερρίκος, μέγας δούκας Λουξεμβούργου
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι οι τελευταίοι στους οποίους ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου θα παραβρεθεί με τον τίτλο του. Μετά από 24 χρόνια πετυχημένης πορείας στον θρόνο, ο 69χρονος Ερρίκος ανακοίνωσε στις 9 Ιουλίου ότι θα αποσυρθεί στις 8 Οκτωβρίου από τα καθήκοντά του υπέρ του πρωτότοκου γιου του, πρίγκιπα Γουλιέλμου. Ο Ερρίκος είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, διδάκτορας στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χον Καέν της Ταϊλάνδης και επίτιμος διδάκτορας στις Ανθρωπιστικές και Πολιτικές Επιστήμες και τη Νομική σε επτά πανεπιστήμια ΗΠΑ και Γερμανίας. Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Λουξεμβούργου και από το 1998 μέλος της ΔΟΕ, με την οποία θα ασχοληθεί ακόμη πιο ενεργά στο εξής.
Πρίγκιπας Τζιγκιέλ Ουγκιέν Γουάνγκτσακ (Μπουτάν)
Από τους νεότερους «Αθανάτους», ο 40χρονος, δεύτερος γιος του βασιλιά του Μπουτάν Τζίγκμε Σίνγκιε Γουάνγκτσακ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Γούλινγκφορντ του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ και Σύγχρονη Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες στο Σεντ Πίτερς Κόλετζ της Οξφόρδης. Μοιράζοντας τις ευθύνες με τα αδέλφια του, εκπροσωπεί συχνά τον βασιλιά σε διάφορες υποχρεώσεις εντός και εκτός Μπουτάν. Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας και μέλος της ΔΟΕ από το 2018. Με την αδελφή του, την πριγκίπισσα Ασί Σόναμ Ντέτσεν, συνεργάζονται στο Ιδρυμα Tarayana, που ιδρύθηκε από τη βασίλισσα μητέρα τους και εστιάζει σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της φτώχειας στο Μπουτάν.
Η Ινδή billionaire Νίτα Αμπάνι
Μια κατηγορία από μόνη της, η σύζυγος του πλουσιότερου Ασιάτη στον πλανήτη. Μια οικογένεια με περιουσία 122 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το «Forbes». Με τον «πατριάρχη» της Μούκες Αμπάνι στην 11η θέση των billionaires, πίσω από 9 Αμερικανούς και έναν Γάλλο, απειλώντας ήδη ορισμένους εξ αυτών με... έξωση από την πρώτη δεκάδα. Εγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη τις τελευταίες ημέρες με τον μυθικό γάμο του μικρότερου γιου της οικογένειας, Ανάτ Αμπάνι, που ξεσήκωσε παγκόσμιο σάλο εξαιτίας της απίστευτης χλιδής που συνόδευσε τα προγαμήλια events. Η Νίτα Αμπάνι είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος Reliance και του Διεθνούς Σχολείου Dhirubhai Ambani. Ο σύζυγός της είναι πρόεδρος και CEO της Reliance Industries Limited, εταιρεία στην οποία μετέχει και η ίδια ενεργά. H RIL δραστηριοποιείται στην ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ΑΠΕ) διαθέτοντας διυλιστήρια και ακόμη στις τηλεπικοινωνίες -όπου διαθέτει εταιρεία με 470 εκατομμύρια συνδρομητές-, στο λιανικό εμπόριο και σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Είναι συλλέκτης έργων τέχνης και ιδιοκτήτρια της ομάδας κρίκετ της ινδικής Πρέμιερ Λιγκ, Indian Mumbai. Εχει πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο σε μια χώρα με τρομακτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ταυτόχρονα όμως και πρωτοφανή φτώχεια. Ηγήθηκε της πρωτοβουλίας «Εκπαίδευση και Αθλητισμός για Ολους» (ESA), προσεγγίζοντας πάνω από 100.000 μη προνομιούχα παιδιά και εισήλθε στη ΔΟΕ το 2016.
Οι 33 Ολυμπιονίκες-θρύλοι
Τριάντα τρεις Ολυμπιονίκες, αρκετοί ονόματα-μύθοι και σύμβολα του παγκόσμιου αθλητισμού, κοσμούν πλέον τις τάξεις της ΔΟΕ. Σαφής η προσπάθεια της Επιτροπής να παρουσιάσει στον κόσμο ένα διαφορετικό πρόσωπο. Συμβάλλοντας με την ηθική ακεραιότητα και την ευρύτερη κοινωνική επιρροή τους, η Ολυμπιακή οικογένειαεπιχειρεί να αποτινάξει πλήρως τις δυσάρεστες σκιές του παρελθόντος.
Ονόματα-θρύλοι, όπως του Ουκρανού υπεραθλητή του επί κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα, που πρόλαβε να κατακτήσει το Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στη Σεούλ, το 1988, με τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης. Ή του Βρετανού χρυσού Ολυμπιονίκη σε Μόσχα (1980) και Λος Αντζελες (1984) στα 1.500 μέτρα, λόρδου, πλέον, Σεμπάστιαν Κόε και της Ρωσίδας Γελένα Ισινμπάγεβα, χρυσής Ολυμπιονίκη στο επί κοντώ σε Αθήνα και Πεκίνο (2008) και παγκόσμιας ρεκορντγούμαν.
Ολυμπιονίκης στο Μόντρεαλ (1976) και ο νυν πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Γερμανός Τόμας Μπαχ, στο ομαδικό φλερέ της ξιφασκίας. Κάτι που δείχνει τον δρόμο και για την Ελλάδα, που διαθέτει Ολυμπιονίκες με τεράστιο εκτόπισμα (Πύρρος Δήμας, Νίκος Κακλαμανάκης, Βούλα Πατουλίδου κ.ά.), ενώ παράγει και νέους.
Στην 142η Σύνοδο της ΔΟΕ που θα συνέλθει στο Παρίσι την Τρίτη θα εκλεγούν 8 νέα μέλη (4 άνδρες και 4 γυναίκες). Πρόκειται για τους ανεξάρτητους -δεν απαιτείται να είναι μέλη Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών- Αγια Μεντάνι (Αίγυπτος), Σάρα Γουόκερ (Νέα Ζηλανδία), Πάουλα Μπέλεν Παρέτο (Αργεντινή) και σερ Χιου Ρόμπερτσον (Βρετανία). Τρεις υποψήφιοι έχουν προταθεί ενώ λειτουργούν ως πρόεδροι σε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Ντάμαρις Γιανγκ από τον Παναμά, Τζιν Σάικς από τις ΗΠΑ και ο Αυστραλός Ιαν Τσέστερμαν. Επίσης ο Γιόχαν Ελιάς, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι και Σνόουμπορντ.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν επιστρέψει στην κοιτίδα τους και η σχετική πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1976, έχει παγώσει, αν και από καιρό σε καιρό η ιδέα επανέρχεται. Ωστόσο, ευρεία πεποίθηση στους κύκλους των «Αθανάτων» συνιστά ότι αυτό που μετά βεβαιότητας μπορεί να επιστρέψει είναι η ανά οκταετία ή δωδεκαετία (ή εκτάκτως αν χρειαστεί) πραγματοποίηση της εκλογής προέδρου της ΔΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία. Ιδέα που υπερασπίζεται και προωθεί με σθένος ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.
Ούτως ή άλλως, η μεθεπόμενη 143η Σύνοδος της ΔΟΕ, που θα επιλέξει τον νέο πρόεδρό της, θα γίνει τον Μάρτιο του 2025 στην Ελλάδα. Η θητεία του Μπαχ ολοκληρώνεται. Ως φαβορί για τη διαδοχή του προβάλλουν ο Βρετανός λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, παλαιός χρυσός Ολυμπιονίκης στα 1.500 μέτρα του στίβου (1980, 1984), και ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Σάλισαχς, γιος του πρώην προέδρου της ΔΟΕ, επί θητείας του οποίου, το 1997, η διοργάνωση ανατέθηκε στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλα μέλη της ΔΟΕ. Η αντιπρόεδρος Νικόλ Χέβερτζ από την Αρούμπα, η Χιλιανή Νέβεν Ιλιτς, η Κροάτισσα Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, η Κίρστι Κόβεντρι από τη Ζιμπάμπουε και ο Ουκρανός Σεργκέι Μπούμπκα. Υπάρχει ωστόσο και το σενάριο μιας νέας θητείας για τον Μπαχ. Απαραίτητη προϋπόθεση, η τροποποίηση του Ολυμπιακού Χάρτη. Εκδοχή με πολλές πιθανότητες, καθώς ήδη από τη Σύνοδο της ΔΟΕ στη Βομβάη πολλοί «Αθάνατοι» πρότειναν την αλλαγή του ακριβώς γι' αυτό τον λόγο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα