Basket League: Με 6+1 ξένους και τη σεζόν 2024-2025

Στη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ αποφασίστηκε η διατήρηση των 6+1 ξένων για την επόμενη σεζόν, ενώ απορρίφθηκε η χρήση των 7+1 ξένων - Η μοναδική αλλαγή που αποφασίστηκε για τους τελικούς

Η συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ έβγαλε μπόλικες ειδήσεις. Δεν είναι μόνο η απόφαση για τη συζήτηση του salary cap, μιας πρότασης που έβαλε στο τραπέζι η ΑΕΚ, αλλά υπήρξαν εξελίξεις και στο θέμα των ξένων παικτών.

Στη Basket League της σεζόν 2024-2025 θα διεξαχθεί με 6+1 ξένους.Δηλαδή θα δηλώνονται στη λίστα του ΕΣΑΚΕ επτά παίκτες, αλλά σε κάθε ματς θα αγωνίζονται οι έξι. Και μπορούν να αλλάζουν από αγωνιστική σε αγωνιστική. Η πρόταση που απορρίφθηκε ήταν η αύξηση των ξένων κατά έναν (7+1).

Αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός διαθέτει επτά ξένους παίκτες (Ματίας Λεσόρ, Λορέντζο Μπράουν, Όλεκ Μπαλτσερόφσκι, Τζέριαν Γκραντ, Κέντρικ Ναν, Μάριους Γκριγκόνις, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ), ενώ ο Ολυμπιακός δέκα (Γουίλιαμς Γκος, Μουσταφά Φαλ, Mόουζες Ράιτ, Άλεκ Πίτερς, Ίγκνας Μπραζντέικις, Φιλίπ Πετρούσεφ, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Σακιέλ ΜακΚίσικ, Λούκα Βιλντόζα, Κίναν Έβανς), με τον Κίναν Έβανς να είναι εκτός αγωνιστικής δράσης μέχρι το Φεβρουάριο. Και τον Μπραζντέικις... φευγάτο, πιθανότατα προς τη Ζαλγκίρις.

Την περσινή σεζόν μόνο η ΑΕΚ είχε κάνει χρήση των επτά ξένων, πλην του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Η μοναδική αλλαγή στο 6+1
Ο κανονικός των 6+1 θα ισχύει μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος. Εκεί οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα έχουν και πάλι υποχρεωτική τη χρήση έξι ξένων ανά αγώνα, ωστόσο θα μπορούν να το κάνουν από το σύνολο των συμβολαίων που έχουν καταθέσει στον ΕΣΑΚΕ.

Αν δηλαδή μία ομάδα έχει 9 ξένους, αλλά 7 δηλωμένους στη λίστα του ΕΣΑΚΕ, στους τελικούς θα μπορεί να βγάλει την εξάδα του από το σύνολο των ξένων (9).

Συζητήθηκε το salary cap
Η ΑΕΚ κατέθεσε την πρόταση της για την εφαρμογή salary cap στην ολομέλεια του ΕΣΑΚΕ και παρά τις αρχικές αντιδράσεις του Ολυμπιακού και του Λαυρίου, τέθηκε προς συζήτηση! Στο πλευρό της Ένωσης βρέθηκε και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος αρχικά ήταν αρνητικός.

Παράλληλα, οι άνθρωποι των «πρασίνων» εξέφρασαν ως επιφύλαξη να μην ισχύσει ο φόρος πολυτελείας (το πρόστιμο δηλαδή που θα πρέπει να πληρώνει μία ομάδα αν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο). Επίσης, θερμή υποστήριξη στην «κιτρινόμαυρη» πρόταση έδειξε και ο Πανιώνιος.

Τελικά το αίτημα αποφασίστηκε να τεθεί προς συζήτηση με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας.

Τι ακολουθεί για το salary cap
Αλλά για να φτάσει ο ΕΣΑΚΕ σε αυτό το στάδιο θα χρειαστεί χρόνος. Οι ομάδες θα έχουν διορία μέχρι το τέλος του έτους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους αναφορικά με το salary cap, αλλά και για άλλα ζητήματα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Και μία ειδική επιτροπή της διοργανώτριας θα αναθέσει σε μία ιδιωτική εταιρία τη μελέτη της πρότασης. Αν δηλαδή μπορεί να είναι βιώσιμη.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στον λάκκο που έσκαψε για την ηλικία του Τζο Μπάιντεν πέφτει ο Ντόναλντ Τραμπ που τον αποκαλούν «παππού»

«Λουκέτο» και πρόστιμο 50.000 ευρώ σε παραλιακό κατάστημα στην Καλαμάτα μετά από καταγγελίες στο MyCoast


Συγκλονιστικό βίντεο: Πειρατές Χούθι προσπάθησαν να καταλάβουν πλοίο στον κόλπο του Άντεν, τους ανατίναξαν οι ένοπλοι φρουροί του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr