Europa League: Δυσκόλεψε η πρόκριση για τον Παναθηναϊκό, ηττήθηκε 1-0 από τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ - Δείτε τo γκολ

Το μοναδικό γκολ του αγώνα ο Μπέργκχαους στο 28' - Ο Μπακασέτας είχε δοκάρι στο 44' - Στις 15/8 η ρεβάνς του 3ου προκριματικού του Europa League στο Άμστερνταμ

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε απέναντι στον Άγιαξ και ηττήθηκε με 1-0 στο ΟΑΚΑ στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Οι «πράσινοι» μπορεί να προσπάθησαν, όμως αυτό δεν έφτανε για να παρουσιαστούν αξιόμαχοι, στο βαθμό που απαιτούσε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τέτοιου επιπέδου.

Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Παναθηναϊκός μπήκε αρκετά νωθρά με τον Άγιαξ να μην έχει μεν καλές στιγμές, αλλά βρισκόταν διαρκώς γύρω από την περιοχή του «τριφυλλιού» πιέζοντας και ψάχνοντας την στιγμή του.








Σ' αυτό το διάστημα πάτησε τέσσερις φορές στην περιοχή των «πρασίνων» με αξιώσεις, οι δύο προσπάθειες σταμάτησαν λόγω παράβασης (η μία οφσάιντ και η άλλη για χέρι) και στις άλλες δύο ο Ντραγκόφσκι επενέβη αποκρούωντας αρχικά το σουτ του Άκπομ και μπλοκάροντας ένα γύρισμα στη συνέχεια.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο άρχισε να ζητάει στους παίκτες να περιμένουν πιο ψηλά τον Άγιαξ, περίπου στον χώρο του κέντρου, αφού η ομάδα είχε οπισθοχωρήσει από τις δυσκολίες που αντιμώπισε.

Με το ανέβασμα αυτό ήρθε και το πρώτο κλέψιμο ψηλά για τον Παναθηναϊκό και η πρώτη του φάση. Στο 11ο λεπτό ο Τζούρισιτς έκλεψε την μπάλα ψηλά κι έτρεξε κατά μέτωπο στην περιοχή. Ενώ είχε χώρο να σουτάρει έσπασε την μπάλα, στον Μλαντένοβιτς που έκανε το σουτ από πλάγια θέση και κέρδισε το κόρνερ από την επέμβαση του Πασβίερ.

Η φάση αυτή γέμισε με αυτοπεποίθηση τα «πανιά» των παικτών του Παναθηναϊκού και τους βοήθησε να ισορροπήσουν το παιχνίδι.

Οι τρεις μεγάλες ευκαιρίες του Μπεργκχάους και το γκολ
Ωστόσο, ο Άγιαξ φροντισε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τους παραπάνω χώρους που εμφανίστηκαν. Στο 25' είχαν την πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία στον αγώνα, όταν Μπέργκχαους έπαιξε το 1-2 με τον Άκπομ και εκτέλεσε μέσα από την περιοχή του Παναθηναϊκού με τον Ντραγκόφσκι να λέει «όχι» με σημαντική επέμβαση.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος θα έχει και δεύτερη ευκαιρία από το ίδιο περίπου σημείο και τελικά δεν θα λαθέψει. Στο 28' οι παίκτες του Άγιαξ συνδυάστηκαν ωραία και εκμεταλλεύτηκαν την ολιγορία που υπήρξε στην άμυνα των «πρασίνων», ο Μπέργκχαους βρέθηκε ξανά σε καλή θέση κι αυτή τη φορά δεν αστόχησε, νικώντας τον Ντραγκόφσκι για το 1-0.

Ο Παναθηναϊκός δεν έμαθε από τα λάθη του και τέσσερα λεπτά αργότερα έδωσε ξανά χώρο στον Μπεργχάους, αλλά το σουτ που επιχείρησε ο Ολλανδός πέρασε άουτ αυτή τη φορά.

Η πιο μεγάλη στιγμή με το δοκάρι του Μπακασέτα
Η ώθηση του κόσμου από την εξέδρα τόσο μετά το γκολ που δέχθηκε η ομάδα όσο και καθ΄όλη την διάρκεια του εναπομείνταντος διαστήματος, δεν ήταν αρκετές για να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό να βελτιωθεί στο δημιουργικό κομμάτι.

Ως αποτέλεσμα αυτού οι «πράσινοι» μπόρεσαν να δημιουργήσουν μόλις δύο καλές στιγμές μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους.Το δοκάρι του Μπακασέτα σ' ένα γύρισμα που κατέληξε σε σουτ στο 44ο λεπτό κι ένα σουτ του Τσέριν ένα λεπτό αργότερα.

Κάπως έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στο ημίχρονο με το σκορ στο 0-1.

Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά και προσπάθησε χτυήπσει κάθετα την άμυνα του Άγιαξ. Οι παίκτες του «Αίαντα» όμως έπαιξαν σωστά το τεχνητό οφσάιντ και τις δύο φορές που χρειάστηκε με αποτέλεσμα τόσο το τετ α τετ του Γερεμέγεφ που απέκρουσε εύκολα ο Πασβίερ όσο κι εκείνο που έκανε γκολ ο Μαντσίνι να ακυρωθούν ως οφσάιντ.

Στο 61' οι «πράσινοι» βρήκαν την πρώτη τους ουσιαστικά μεγάλη ευκαιρία με τον Γερεμέγεφ. Ο Σουηδός βγήκε απέναντι στον Πασβίερ, αλλά το πλασέ του κατέληξε λίγο άουτ.

Οι αλλαγές που δεν βοήθησαν και οι λιγοστές στιγμές των «πρασίνων»
Οι δύο αλλαγές που έκανε στο 56' ο Φαριόλι βγάζοντας τους δύο εξτρέμ της ομάδας, Φορμπς και Μπεργκχάους και η τριπλή αλλαγή που έκανε ο Αλόνσο περνώντας στο ματς τους Ιωαννίδη, Μπάλντοκ και Τετέ άλλαξαν το πως αντιμετώπιζαν το παιχνίδι οι δύο ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός έγινε πιο επιθετικός, ο Άγιαξ άρχισε να περιμένει πιο πίσω και να παίζει περισσότερο με τον χρόνο ψάχνοντας στην κόντρα τις στιγμές τους. Όμως οι τρεις διακοπές που έγινε μέσα σε δέκα λεπτά για αλλαγές και το ένα cooling break έριξαν τον όποιο ρυθμό είχε αποκτήσει το ματς.

Στην επανέρναξη ο Παναθηναϊκός είχε την στιγμή του στο 78ο λεπτό, όταν η μπάλα στρώθηκε μετά από κόντρες στον Τζούρισιτς, αλλά το ωραίο σουτ που έπιασε το απέκρουσε ο 40χρονος Πασβίερ.

Από κει κι έπειτα δεν υπήρξε κάποια άλλη αξιόλογη στιγμή στο παιχνίδι, αφού οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να πιάσουν ποτέ ρυθμό και να πιέσουν για συνεχόμενο διάστημα και με αξιώσεις τον Άγιαξ, παρ' ότι άρχισαν να στέκονται σε πιο ψηλά μέτρα στο γήπεδο. Ο «Αίαντας» από την άλλη έπεσε αρκετά μετά την αλλαγή των Μπεργκχάους και Φορμπς, όμως, όπως δεν δημιούργησε και ιδιαίτερους κινδύνους, δεν κινδύνεψε κιόλας, φεύγοντας μ' ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για κείνον από το ΟΑΚΑ.

MVP: Ο Στίβεν Μπεργκχάους. Ο 32χρονος εξτρέμ του Άγιαξ αποτελούσε μόνιμη πηγή κινδύνων από την δεξιά πλευρά των Ολλανδών. Εκτέλεσε τρεις φορές με καλές προϋποθέσεις και την δεύτερη προσέφερε απλόχερα το γκολ στην ομάδα του.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Αράο ήταν εκείνος που ξεχώρισε με τις επεμβάσεις τόσο σε καταστάσεις άμυνας όσο και αμυντικού τρανζίσιον ενώ δεν ήταν λίγες φορές που ήταν εκείνος που με τοποθετήσεις του βοηθούσε στην επανάκτηση της μπάλας μετά το πρέσινγκ ψηλά που έκανε η γραμμή της επίθεσης.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Νομίζω πως εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε στην γενικότερη ολιγωρία που υπήρχε στην άμυνα του Παναθηναϊκού σε καταστάσεις άμυνας, όπως συνέβη π.χ. με τον Τζούρισιτς που αφήνει ανενόχλητο τον Μπεργκχάους να μπει στην περιοχή και να εκτελέσει και γενικότερα με τις αλληλοκαλύψεις και την παθητικότητα που υπήρχε σε ορισμένες στιγμές.

Η ΓΚΑΦΑ: Με την κατάληξη που είχε το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την φάση του γκολ όπου όταν η μπάλα πηγαίνει στο πλάι υπάρχουν τρεις του Παναθηναϊκού που κοιτάνε τους δύο του Άγιαξ κι έπειτα ο Τζούρισιτς δεν ακολούθησε τον Μπεργκχάους, ο οποίος ξεκίνησε από δίπλα του και μπήκε στην περιοχή και σκόραρε.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Σλοβάκος διαιτητής του αγώνα Γκλόβα ίσως θα μπορούσε να έχει βγάλει κάποιες παραπάνω κάρτες προς τους παίκτες του Άγιαξ, όμως γενικά τα πήγε καλά στο παιχνίδι και δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς ότι αδίκησε κάποιον, παίζοντας 50-50 και αγνοώντας την έδρα.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων σ' ένα παιχνίδι όπου ο αντίπαλος έθεσε τον πήχη ψηλά. Μπορεί οι Ολλανδοί να μην βρίσκονται στην καλύτερη περίοδό τους, ωστόσο απέδειξε πως παραμένει μία ομάδα με ποιότητα και καλή ομαδική λειτουργία. Και για να αντιμετωπίσεις μία ομάδα του επιπέδου αυτού, πρέπει εσύ να παίζεις παραπάνω από τον μέσο όρο σου, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει απόψε ο Παναθηναϊκός.

Ενδεκάδες:

Παναθηναϊκός (πρ. Ντιέγκο Αλόνσο): Ντρακόφσκι, Ίνγκασον, Γεντβάι, Κώτσιρας (63' Μπάλντοκ), Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν (76' Μαξίμοβιτς), Μπακασέτας, Μαντσίνι (63' Τετέ), Τζούρισιτς (87' Λημνιός), Γερεμέγεφ (63' Ιωαννίδης).

Άγιαξ (πρ. Φραντσέσκο Φαριόλι): Πασβίερ, Ρενς, Χάτο, Χέντερσον, Τέιλορ (82' Μπρόμπεϊ), Άκπομ (67' Τραορέ), Φορμπς (57' Γκοντς), Μπάας, Μπεργκχάους (56' Γκααέι), Φιτζ-Τζιμ (67' Φαν ντε Μπούμεν), Σούταλο.

Πηγή: www.gazzetta.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέιλορ Σουίφτ: Με μαχαίρια και αυτοσχέδια εκρηκτικά θα γινόταν το χτύπημα στη συναυλία στη Βιέννη

Ρωσία: Στα 10 χλμ. έχουν διεισδύσει οι Ουκρανοί στο Κουρσκ, «νόμιμη» η εισβολή, λέει η Κομισιόν

Κίσινγκερ: «Επέμβαση Βρετανών; Μα είναι ηλίθιοι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr