Οικογένεια Τσιτσιπά: Γιατί ο Στέφανος βρίζει δημόσια τους γονείς του
tsitsipas-mak

Οικογένεια Τσιτσιπά: Γιατί ο Στέφανος βρίζει δημόσια τους γονείς του

Η απόλυση του πατέρα του και οι άγνωστες πτυχές μιας πολύ στενής και συνάμα τοξικής σχέσης που αρχίζει από την αγωνιστική τακτική και φτάνει στην Μπαντόσα

Οι Καρντάσιαν εδώ και 20 τηλεοπτικές σεζόν τρώνε τις σάρκες τους και βγάζουν τα οικογενειακά άπλυτά τους στη φόρα σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση. Μαλλιοτραβιούνται και φιλιώνουν ώσπου να πεις «Κιμ». Τα έξι παιδιά του Μπραντ Πιτ θρυλείται πως δεν θέλουν να βλέπουν τον πατέρα τους ούτε ζωγραφιστό - κάποια μάλιστα σκοπεύουν να πορευτούν στη ζωή κρατώντας μόνο το επώνυμο της μητέρας τους.

Ο πρίγκιπας Χάρι και ο βασιλιάς Κάρολος ουκ ολίγες φορές έχουν γίνει βούκινο στον Τύπο για την ταραχώδη σχέση τους που επιδεινώνεται σταθερά μετά το Megxit του 2020. Παροιμιώδης είναι και η έριδα της Μπρίτνεϊ Σπίαρς με τον πατέρα της Τζέιμι, τον οποίο για χρόνια στοχοποιούσε για οικονομική απομύζησή της και τον κατηγορούσε εμμέσως για την ψυχολογική περιδίνησή της. Ο Μακόλεϊ Κάλκιν, η Ζεντάγια, η Ντρου Μπάριμορ και αναρίθμητα αλλοτινά παιδιά-θαύματα έχουν συχνά καταφερθεί εναντίον των γονιών τους και του τρόπου με τον οποίο αποφάσισαν να τα αναθρέψουν - μπρος στα φώτα της δημοσιότητας.

Δείτε το βίντεο με το ξέσπασμα οργής του Στέφανου Τσιτσιπά
Η οργή του Στέφανου Τσιτσιπά κατά του πατέρα του την ώρα του αγώνα

Κοινώς, από την εποχή του Κάιν και του Αβελ ο θεσμός της οικογένειας κατατρύχεται από παθογένειες. Και ο Στέφανος Τσιτσιπάς φαίνεται να έχει ταχθεί να αποδείξει του λόγου το ασφαλές απογυμνώνοντας ολοένα πιο συχνά την τοξική σχέση που διατηρεί τόσο με τον πατέρα και πρώην προπονητή του Απόστολο Τσιτσιπά όσο και και με τη μητέρα του Τζούλια Αποστόλη.

Την τελευταία παράσταση αψάδας και τσαμπουκά έδωσε με αξιώσεις μόλις την προηγούμενη Πέμπτη στο Open του Μόντρεαλ, όπου ηττήθηκε 2-0 από τον Ιάπωνα Κέι Νισικόρι. Ο 26χρονος τενίστας απηύθυνε επανειλημμένα ύβρεις που δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν να τις επαναλάβει, προς τον πατέρα του ο οποίος βρισκόταν στις κερκίδες και τελικά του έδειξε την άγουσα της εξόδου από το στάδιο - λίγες ώρες αργότερα και από τη θέση του προπονητή του. Με στωικότητα ο τελευταίος ακολούθησε την επιταγή του γιου του, ο οποίος από φαινόμενο του τένις μετατρέπεται -με συνέπεια οφείλει να ομολογήσει κανείς- σε παράδειγμα προς αποφυγήν.
Μάλιστα για να δικαιολογήσει την απρεπή συμπεριφορά του την ώρα του αγώνα του το Νο 11 της παγκόσμιας κατάταξης του ATP δήλωσε κατόπιν απογοητευμένος από την προπονητική προσέγγιση του πατέρα του, χαρακτήρισε όχι έξυπνες τις επιλογές του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε ριζικές αλλαγές. Το απόγευμα της Παρασκευής μέσα από το προσφιλές για την επικοινωνία του X ο Στέφανος ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας του με τον πατέρα του, σε μια προσπάθεια να βρει διαφυγή από την αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσε η συμπεριφορά του, να αναζητήσει λύτρωση από ένα αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται πως βρισκόταν καιρό τώρα και ίσως να φέρει την κάθαρση σε ένα οικογενειακό δράμα που επεισόδιο το επεισόδιο μετατρεπόταν σε σαπουνόπερα.

«Ο πατέρας μου προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να με εκπαιδεύσει, να με αναθρέψει με τον σωστό τρόπο και να μου παρέχει γνώση και σοφία τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Τον ευχαριστώ για τις θυσίες, τον πόνο και την ταλαιπωρία που έχει υποστεί για να κάνει αυτή την προσπάθεια να πετύχει. Από εδώ και στο εξής, ο ρόλος του θα παραμείνει εντός των ορίων του πατρικού ρόλου, και μόνο αυτού», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο τενίστας στο εκτενές απολογητικό του υπόμνημα.

Θα μπορούσε να παρατηρήσει, πάντως, κάποιος ότι αυτή τη φορά ο Απόστολος Τσιτσιπάς, τον διάδοχο του οποίου δεν έχει αποφασίσει ακόμα ο Στέφανος, τη γλίτωσε φθηνά. Τον Ιανουάριο του 2020 είχε φύγει με τραυματισμένο χέρι από το ATP Cup του Σίδνεϊ όταν τον πήραν τα σκάγια από τη ρακέτα που έσπασε δίπλα του ο θερμόαιμος γιος του.
Βρισιές στη μητέρα του

Σύμφωνα με το κλισέ, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Αυτό ακριβώς επαληθεύεται μέχρι κεραίας στην περίπτωση του Στέφανου, του τενίστα με την κάποτε φρενήρη άνοδο στα κορτ και τη ραγδαία πτώση στους στοιχειώδεις τρόπους καλής συμπεριφοράς, αφού τα παθήματά του φαίνεται πως δεν μπορούν να του εντυπωθούν ως μαθήματα. Μόλις τον Μάιο του 2023 σε έναν άλλον αγώνα του ATP Masters 1000 στη Ρώμη ο Ελληνας πρωταθλητής έγραψε ιστορία και πάλι για τους λάθος λόγους. Αντιμέτωπος με τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ στον υπό βροχή ημιτελικό του τουρνουά επέλεξε να τραβήξει επάνω του τα βλέμματα όχι για τις επιδόσεις του στο χωμάτινο γήπεδο (ηττήθηκε 2-0 από τον Ρώσο αντίπαλό του), αλλά διαπομπεύοντας δημόσια τη μητέρα του που παρακολουθούσε το ματς από το box του σταδίου.

Ο Στέφανος, φανερά εκτός εαυτού, στράφηκε προς το μέρος της και τη ρώτησε -προφανώς ρητορικά- αν είναι μαλακισμένη ενώ κατόπιν την πρόσταξε να μην του δίνει οδηγίες στα ρωσικά, τη γλώσσα δηλαδή που μπορούσε να κατανοήσει ο αντίπαλός του. Λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος αποφάσισε να απολογηθεί για εκείνο που ο πατέρας και προπονητής του χαρακτήρισε ατυχές συμβάν μεταξύ μητέρας και γιου και μέσω συνέντευξής τους να εκφράσει τη γνήσια και ειλικρινή μετάνοιά του. «Ηταν μεγάλο λάθος μου. Ντρέπομαι που μίλησα έτσι στη μητέρα μου. Εκείνη τη στιγμή, όμως, είχα χάσει την μπάλα νοητικά μέσα στον αγώνα. Δεν περίμενα ότι ο αντίπαλός μου θα πάλευε τόσο πολύ, ότι θα έδινε μια τόσο καλή παράσταση μέσα στο γήπεδο.

Ενιωσα σαν να με τσιμπάνε (από το box) όταν έπαιζα. Και ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα, πάνω από αυτό που υπήρχε ήδη», είπε και συνέχισε: «Βλέποντας το βίντεο αυτό που έγινε δεν νομίζω ότι είναι καλό παράδειγμα για τα παιδιά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω ότι ο ρόλος της μητέρας είναι να μένει εκτός coaching και να μην της δίνεται η δυνατότητα να το κάνει αυτό. Στη δική μου περίπτωση, όμως, η μητέρα μου έχει γνώσεις και ξέρει από τένις, οπότε είναι κάπως διαφορετικό. Εύχομαι να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί σίγουρα δεν είναι επαγγελματική συμπεριφορά. Την επόμενη φορά που μπορεί να φτάσω σε ένα τέτοιο σημείο θα μου περάσει όλο αυτό από το μυαλό πριν πω κάτι».

Δεκαπέντε μήνες μετά ο Στέφανος φρόντισε να διαψεύσει τον εαυτό του με τον πιο πανηγυρικό τρόπο επαναλαμβάνοντας την πιο κακή εκδοχή του και κερδίζοντας λίγο ακόμα virality στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πάλι για όλους τους λανθασμένους λόγους. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν εύλογα να συγκρίνουν το ξέσπασμά του με το δημόσιο ευχαριστώ που απηύθυνε ο Εμμανουήλ Καραλής στον επίσης προπονητή του πατέρα Χάρη και στη μητέρα του Σάρα αμέσως μετά τον αγώνα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όπου είχε τερματίσει τέταρτος.

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Παρισιού είχε γράψει πίσω από το νούμερο της εμφάνισής του τη φράση «Thank you Mom + Dad» και το είχε σηκώσει ψηλά προς τις κερκίδες μετά το τελευταίο του άλμα. Αλλά δεν είναι όλες οι οικογένειες ίδιες. Ή, όπως έγραψε ο Τολστόι στην «Αννα Καρένινα», «κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο».
Τι πήγε λάθος

Η αλήθεια είναι ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι το 2016 ανέβηκε στην κορυφή της junior κατάταξης, ειδικά στις αρχές της καριέρας του, όταν το άστρο του ξεκινούσε να ανατέλλει στα διεθνή τουρνουά και ο ίδιος να κερδίζει με το ταλέντο και τη δουλειά του τον τίτλο του κορυφαίου τενίστα που γέννησε ποτέ η Ελλάδα, είχε μόνο καλά λόγια να πει για τους γονείς του.

Μιλούσε στις συνεντεύξεις του για τις οικονομικές θυσίες που έκαναν προκειμένου εκείνος να μπορεί να εξασφαλίζει τα ναύλα για τα ταξίδια και τις συμμετοχές του σε διεθνή τουρνουά, για τη συνεισφορά της αδελφής της μητέρας του, για την επιρροή και την επίδραση που είχαν ο προπονητής τένις πατέρας του και η παλαίμαχη πρωταθλήτρια του αγωνίσματος στην πρώην ΕΣΣΔ μητέρα του στην απόφασή του να ασχοληθεί με την αντισφαίριση από την ηλικία των 5 ετών, για το γεγονός ότι δεν θα ήταν ο ίδιος άνθρωπος αν δεν προερχόταν από αυτή την οικογένεια.

Και έμοιαζε ευγνώμων. Μάλιστα, το 2022 δώρισε με κινηματογραφικό τρόπο μια Aston Martin DBX αξίας 240.000 ευρώ στον πατέρα του, ενώ είναι γνωστό ότι στο αγαπημένο του Tesla έχει δώσει τιμής ένεκεν το όνομα της μητέρας του. Ηταν η εποχή που ο Στέφανος αυτοπροσδιοριζόταν ως ένθερμος θαυμαστής του Ρότζερ Φέντερερ -έχει δηλώσει πως έκλαιγε δύο μερόνυχτα μετά την αποχώρηση του Ελβετού από την ενεργό δράση τον Σεπτέμβριο το 2022- και έλεγε ότι περισσότερο από σπουδαίο αθλητή στα κορτ θα ήθελε να τον μνημονεύουν ως σπουδαίο άνθρωπος εκεί έξω, στην αληθινή ζωή. Να εμπνέει και να συνιστά παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους. Εκ του πρόσφατου αποτελέσματος, το οποίο άλλοι παρακολούθησαν αμήχανοι, άλλοι αποσβολωμένοι, κάποιοι ακόμα και με αίσθημα ετεροντροπής, είναι ξεκάθαρα σε κακό δρόμο.

Τι πήγε λάθος; Αυτό είναι κάτι που μόνο ο στενός πυρήνας της οικογένειας Τσιτσιπά μπορεί να γνωρίζει - όλοι οι υπόλοιποι γινόμαστε με δίαυλο τα ξεσπάσματα του Στέφανου απλώς κοινωνοί της πίεσης και του θυμού που φαίνεται να υποβόσκουν ανάμεσα σε γονείς και πρωτότοκο γιο. Είναι μια σχέση με χαρακτηριστικά roller coaster. Τον Μάιο που μας πέρασε, για παράδειγμα, ο Στέφανος και η Τζούλια Αποστόλη δημιούργησαν ένα βίντεο που θα το έλεγες έως και τρυφερό με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας.

Εκείνος είχε αναλάβει τον ρόλο του συνεντευξιαστή, για να της εκμαιεύσει σπαράγματα αναμνήσεων και στιγμιότυπα από τη ζωή της. Και όμως, λίγες ημέρες αργότερα εκείνη μίλησε μάλλον άκομψα ή τέλος πάντων φάνηκε να μη δίνει ακριβώς την ευχή της για την επανασύνδεση του γιου της με την επίσης τενίστρια Πάουλα Μπαντόσα: «Είναι μία απόφαση που έχει παρθεί, κανείς δεν ρώτησε την άποψή μου. Για την ακρίβεια, δεν έχω άποψη, γιατί όταν ήταν μαζί δεν είδα ποτέ την Πάουλα να παίζει τένις. Μερικές φορές αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, αλλά από τον καιρό που τη γνωρίζω ήταν πολύ καλή απέναντί μου.

Δεν είναι ένα κορίτσι με πάρα πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, αν και μερικές φορές δίνει αυτή την εντύπωση. Επίσης, χρειάζεται μεγάλη στήριξη και πρέπει να μάθει πράγματα, να έχει εμπειρίες. Οπότε με τα καλά και τα κακά είμαι μαζί τους, γιατί είναι νέοι. Και δεν είναι μόνο το τένις και οι σχέσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν από πίσω. Πρέπει να τους στηρίζεις. Κι όταν χρειάζονται τη στήριξή μου, θα είμαι πάντα εκεί για εκείνους».

Ισως θα ήταν λογικό ο Στέφανος να θιγεί ή τέλος πάντων να μην πετά τη σκούφια του από τις δηλώσεις της μητέρας του. Ισως βέβαια και όχι, αφού και εκείνος μοιάζει να μην έχει την καλύτερη άποψη για τη σύντροφό του, την οποία φάνηκε να περιπαίζει στα κοινωνικά δίκτυα προ ημερών: μόλις στις αρχές Ιουλίου με φόντο το Μονακό ο Ελληνας αντισφαιριστής δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram στο οποίο ακούγεται να χαρακτηρίζει την αγαπημένη του «ιπποπόταμο», λόγω της υποτιθέμενης έξης της στο φαγητό, ενώ σε άλλη ανάρτησή του δεν είχε ακριβώς τα καλύτερα να πει για τη φυσική κατάσταση και το μέγεθός της. Body shaming; Ποιο body shaming;
Στέφανος έφα

Γενικά, παρότι ο Τσιτσιπάς είναι δραστήριος στα κοινωνικά δίκτυα και μάλιστα διατηρεί και το δικό του vlog στο YouTube, δεν είναι ακριβώς δεξιοτέχνης στη χρήση τους. Ισως γιατί τα χέρια του πληκτρολογούν γρηγορότερα από το μυαλό του - εκτός κι αν έχει αποφασίσει να λειτουργεί ως τρολ, οπότε θριαμβεύει.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι τόσο πολλές φορές που έχει θέσει τον εαυτό του βορά στους haters, όπως όταν λιγουρευόταν ένα πολυκατάστημα «Harrods» στην Ελλάδα καταμεσής της πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όταν δήλωνε ότι θα έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μόνο στην περίπτωση που γινόταν υποχρεωτικό ενώ προηγουμένως είχε πρωταγωνιστήσει σε καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό ή όταν ως απάντηση στα επικριτικά σχόλια για την παρουσία του στο Ντουμπάι, όπου βρισκόταν για προετοιμασία, την Πρωτοχρονιά του 2021 έγραψε στο τότε Twitter, νυν X: «Στη ζωή ή θα ξεχωρίζεις και θα σε σχολιάζουν ή θα σχολιάζεις αυτούς που ξεχωρίζουν. Είναι απλό - Κουτσομπολεύω, άρα υπάρχω».

Ναι, οι κατά καιρούς φιλοσοφικές αναλαμπές του είναι παροιμιώδεις. Για παράδειγμα, έχει προκρίνει ως λύση στην κλιματική κρίση την αλλαγή των συμβατικών αυτοκινήτων με Tesla, έχει αποφανθεί πως ο μισθός δεν είναι τίποτε άλλο παρά δωροδοκία για να βάζει κανείς στην άκρη τις φιλοδοξίες του και έχει αναρωτηθεί αν όσες γυναίκες παρκάρουν χάλια έχουν στοίβες από άπλυτα πιάτα.

Αύριο ο Στέφανος Τσιτσιπάς γίνεται 26 χρόνων. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος μετά το πρόσφατο περιστατικό με τον πατέρα του ότι θα γιορτάσει περιστοιχισμένος από την οικογένειά του, η οποία πάντως φαίνεται να κατέχει απαράμιλλη τεχνογνωσία σε αυτό που ο θυμόσοφος λαός (και η Καίτη Γαρμπή) έχει περιγράψει ως «περασμένα ξεχασμένα».

Είναι σε κάθε περίπτωση μια καλή ευκαιρία να κάνει τον απολογισμό του. Εχει φτάσει έως την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης -αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο 11-, έχει συγκεντρώσει κέρδη 31,5 εκατ. δολαρίων ως επαγγελματίας τενίστας, ζει και προπονείται στο Μονακό, συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένη ντίβα και κυρίως έχει καταφέρει άξια να τοποθετήσει τον επιθετικό προσδιορισμού του αμφιλεγόμενου μπροστά από το όνομά του. Δεν τα λες και λίγα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης