Οδηγός για φιλάθλους: Ξεκινά το πρωτάθλημα, μόνο με κινητό στα γήπεδα

Αρχίζει απόψε η Super League και το εισιτήριο θα βρίσκεται υποχρεωτικά και μόνο στο Gov.gr Wallet - Οι κάμερες και οι νέες ρυθμίσεις - Τι ισχύει για όσους είναι άνω των 67 ετών και δεν έχουν smartphone - Αν δεν λειτουργούν οι κάμερες, τα παιχνίδια θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους

Από τη θύρα… gov.gr θα περνούν υποχρεωτικά οι φίλαθλοι προκειμένου να παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες του Πρωταθλήματος που ξεκινά απόψε. Πρόγευση της διαδικασίας που υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθείται πλέον πήραν όσοι πήγαν στα παιχνίδια στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων - είναι χαρακτηριστικές οι ουρές που δημιουργήθηκαν πριν από το ματς ΠΑΟ - Αγιαξ, με τους φιλάθλους να μυούνται στη νέα διαδικασία ταυτοποίησής τους που μαζί με τις κάμερες θα βοηθήσουν καθοριστικά τις Αρχές τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση επεισοδίων, αφού πλέον η ταυτοποίηση τυχόν ταραξιών θα είναι ευκολότερη.

Η ταυτοποίηση των φιλάθλων μέσω του gov.gr είναι το τελευταίο από το πακέτο των μέτρων για την πάταξη της βίας στα γήπεδα που σχεδιάστηκαν μετά τα απανωτά κρούσματα οπαδικής βίας, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Η υποχρέωση των ομάδων να εγκαταστήσουν σύστημα καμερών στα γήπεδα, αλλά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν βασικοί πυλώνες των μέτρων που έχουν τεθεί πλέον σε ισχύ. Μάλιστα, όταν διαπιστώνεται ότι ένα γήπεδο είτε δεν διαθέτει κάμερες, είτε αυτές δεν λειτουργούν, τότε τα παιχνίδια διεξάγονται μεν, χωρίς φιλάθλους δε.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), που από γνωμοδοτικό όργανο, απέκτησε αποφασιστικές αρμοδιότητες, ελέγχει πριν από τους αγώνες τόσο αν είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν οι κάμερες στα γήπεδα, ενώ πια μπορεί και επιβάλλει αυτομάτως πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, ενώ αποφασίζει και για τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Η επικύρωση εισιτηρίου

Η μεγάλη αλλαγή για τους φιλάθλους, όμως, είναι ο τρόπος προμήθειας και επικύρωσης του εισιτηρίου, με το κινητό τηλέφωνο να είναι απαραίτητο.

Ο κάθε φίλαθλος θα προμηθεύεται το εισιτήριο του αγώνα από τους παρόχους των υπηρεσιών διάθεσης εισιτηρίων και στη συνέχεια θα ανοίγει την εφαρμογή Gov.gr Wallet, θα επιλέγει την καρτέλα των εισιτηρίων και θα πατά στο κουμπί «Προσθήκη εισιτηρίου ενηλίκου». Τότε θα ανοίγει την κάμερα του κινητού, θα σαρώνει το QR code ή το barcode του εισιτηρίου κι αυτό θα προστίθεται στη σχετική λίστα. Με την επίδειξη-σκανάρισμα του κώδικα θα επιτρέπεται η είσοδος στο γήπεδο. Τα εισιτήρια είναι βεβαίως ονομαστικά και η ταύτιση γίνεται μέσω του gov.gr, όπου μπαίνει ο καθένας με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Τaxisnet.

Σε περίπτωση που οι φίλαθλοι θέλουν να συνοδεύσουν στον αγώνα το ανήλικο παιδί τους (κάτω των 15 ετών), η διαδικασία προσθήκης του εισιτηρίου πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της αντίστοιχης διαδικασίας για το δικό τους εισιτήριο, πατώντας «Προσθήκη εισιτηρίου ανηλίκου» και ορίζοντας ως συνοδό είτε τους ίδιους, είτε κάποιον τρίτο.

Με δεδομένη λοιπόν την ταυτοποίηση, στη συνέχεια η σκυτάλη ελέγχου περνά στις κάμερες που βρίσκονται τόσο εντός των γηπέδων όσο και πέριξ αυτών. Από τη στιγμή που όλοι οι φίλαθλοι θα είναι ταυτοποιημένοι η διαδικασία εντοπισμού τους έπειτα από τυχόν επεισόδια θα αποτελεί πολύ πιο εύκολη υπόθεση.
Σκανάρισμα του κωδικού QR στο τουρνικέ του γηπέδου
Εντοπισμός ταραξία

Οπως εξήγησαν στο «ΘΕΜΑ» καλά ενημερωμένες πηγές, τα εν λόγω μέτρα πρόκειται να βοηθήσουν σημαντικά το έργο της ΕΛ.ΑΣ.: «Με τα νέα μέτρα έχουμε ασφαλέστερες αθλητικές εγκαταστάσεις όσον αφορά τη διαχείριση των οπαδών. Οι κάμερες δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται έλεγχος σε όλη την εγκατάσταση. Στους κλειστούς χώρους, περιμετρικά, στον αγωνιστικό χώρο, παντού. Επίσης όλοι οι εισερχόμενοι στο γήπεδο πολύ δύσκολα θα κάνουν παράνομες πράξεις γιατί θα συλληφθούν. Κι αυτό γιατί ο κάθε εισερχόμενος εντός των γηπέδων ποδοσφαίρου ή μπάσκετ θα πρέπει να έχει εισιτήριο που να είναι ηλεκτρονικά ταυτοποιημένο μέσω του gov.gr, αλλιώς δεν θα μπορεί να μπει. Θα είναι δηλαδή γνωστό το ποιος είναι και πότε μπήκε στο γήπεδο».

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν και στα οπαδικά επεισόδια που λαμβάνουν χώρα εκτός γηπέδων, εξηγώντας ότι αυτοί που προκαλούν προβλήματα έξω από τα γήπεδα είναι συνήθως αυτοί που τα προκαλούν και εντός. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός πως όλοι οι φίλαθλοι θα είναι ταυτοποιημένοι, θα είναι πολύ πιο εύκολος ο εντοπισμός και η σύλληψή τους σε περίπτωση που εμπλακούν σε τέτοιες υποθέσεις.

«Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο ΟΑΚΑ πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Αγιαξ. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης εντοπίστηκαν από τους προελέγχους τρία άτομα με μικροποσότητα χασίς και ένα άτομο που έφερε πάνω του ένα στιλέτο. Ξεκίνησε ο αγώνας και τότε άναψε ένας πυρσός από τη θύρα των οργανωμένων.

Στο ημίχρονο το άτομο που τον άναψε συνελήφθη, καθώς ταυτοποιήθηκε κατευθείαν από τις κάμερες. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για τέτοιες ενέργειες. Φυσικά το φαινόμενο δεν γίνεται να εξαλειφθεί τελείως, αυτό που γίνεται όμως είναι να περιοριστεί σημαντικά» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Οι ηλικιωμένοι

Την ίδια ώρα βέβαια αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα μπαίνουν στο γήπεδο οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν smartphone ή δεν ξέρουν να το χρησιμοποιούν. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα εισιτήρια διαρκείας θα ισχύει κανονικά ό,τι ισχύει και για τα απλά εισιτήρια, ενώ για τους φιλάθλους άνω των 67 ετών χωρίς έξυπνο κινητό προβλέπεται ειδική διαδικασία προκειμένου η ταυτοποίηση να γίνεται με τον κλασικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα ο ενδιαφερόμενος φίλαθλος άνω των 67 ετών που δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο με προηγμένη υπολογιστική ικανότητα και συνδεσιμότητα (smartphone) θα μπορεί να προσέρχεται σε ειδικό σημείο εξυπηρέτησης έξω από την αθλητική εγκατάσταση (γκισέ), που λειτουργεί με φροντίδα και ευθύνη της εκάστοτε ΠΑΕ.

Η ταυτοποίηση των στοιχείων του εισιτηρίου του ενδιαφερομένου πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένο από την εκάστοτε ΠΑΕ υπάλληλο με χρήση κωδικών πρόσβασης στην πλατφόρμα που χορηγούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης ο υπάλληλος εκτυπώνει το προσωποποιημένο εισιτήριο, το οποίο φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό (barcode) και είναι έτοιμο προς χρήση στην υποδοχή των συσκευών σάρωσης και αναγνώρισης του εισιτηρίου. Η δυνατότητα εκτύπωσης ισχύει αποκλειστικά για τα άτομα άνω των 67 ετών που δεν διαθέτουν smartphone.

Κυρώσεις στις ΠΑΕ

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους κατόχους εισιτηρίων πέριξ και εντός των γηπέδων προβλέπονταν ήδη από το 2019. Πέραν του προστίμου, που από το 2019 είχε προβλεφθεί ότι θα επιβάλλεται σε όσους δεν κατέχουν εισιτήριο ή δεν είναι ονομαστικό ή δεν φέρει το ονοματεπώνυμό τους αλλά τα στοιχεία κάποιου άλλου, θα επιβάλλονται πλέον και οι εξής κυρώσεις:

α/ O παραβάτης θα απομακρύνεται υποχρεωτικά από την αθλητική εγκατάσταση.

β/ Tα στοιχεία τόσο του παραβάτη - κατόχου όσο και του πραγματικού δικαιούχου θα καταχωρίζονται σε βάση δεδομένων και θα απαγορεύεται η είσοδός τους στο συγκεκριμένο γήπεδο για 6 μήνες αρχικά και σε περίπτωση υποτροπής, εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, για 12 μήνες.

Τα πρόστιμα πλέον θα είναι 500 ευρώ στην περίπτωση μη κατοχής ονομαστικού εισιτηρίου ή το 10πλάσιο του αντιτίμου του εισιτηρίου στην περίπτωση κατοχής εισιτηρίου που φέρει διαφορετικά στοιχεία από τα στοιχεία του κατόχου του. Στην τελευταία περίπτωση το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται τόσο σε βάρος του κατόχου όσο και σε βάρος του πραγματικού δικαιούχου.

Οι έλεγχοι, μάλιστα, δεν θα έχουν συνέπειες μόνο για τους παραβάτες, αλλά και για τις ομάδες, αφού, όπως προβλέπεται, η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να ενημερώνει τη ΔΕΑΒ για τη διαπίστωση τέτοιων παραβάσεων μετά από κάθε αγώνα.

Αν οι παραβάσεις βεβαιωθούν εντός του γηπέδου και εντοπίζονται σε μία συγκεκριμένη θύρα, τότε η ΔΕΑΒ οφείλει να επιβάλει κύρωση κλεισίματος της συγκεκριμένης θύρας για 1 έως 2 αγωνιστικές.

Αν διαπιστωθούν εκτεταμένες παραβάσεις σε μία ή περισσότερες θύρες κατά τον ίδιο αγώνα, τότε η ΔΕΑΒ οφείλει να επιβάλει κύρωση διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για 1 έως 2 αγωνιστικές.

Αν διαπιστωθούν τέτοιες παραβάσεις σε 3 τουλάχιστον αγώνες της ίδιας ομάδας εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, τότε η ΔΕΑΒ οφείλει να επιβάλει ποινη διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για 2 αγωνιστικές.

Οι παραπάνω ποινές θα επιβάλλονται και σε περιπτώσεις μαζικής και βίαιης εισόδου στην εξέδρα (τα λεγόμενα ντου), όταν αυτές διαπιστώνονται από τις κάμερες και καταγράφεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο νέος νόμος, όμως, έρχεται να βελτιώσει και να ρυθμίσει το, όπως αποδείχθηκε, ατελές πλαίσιο λειτουργίας των καμερών στα γήπεδα που έπρεπε να υπάρχουν και προ της θέσπισής του. Η πρώτη αλλαγή που επέρχεται με τον νέο νόμο είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων ζωνών - σημείων κάλυψης των καμερών εντός και εκτός ενός γηπέδου.

Η δεύτερη αλλαγή του νέου νόμου είναι η θεσμοθέτηση ενός σφιχτού και αυστηρού συστήματος προελέγχου των καμερών λίγες ημέρες πριν από κάθε αγώνα, αλλά και επανελέγχου (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη κάθε αγώνα).

Η σύννομη λειτουργία των καμερών θα γίνεται τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και η Αστυνομία που θα κάνει τον έλεγχο θα πρέπει να αναφέρει στη ΔΕΑΒ τόσο το «καλώς έχειν» όσο και τυχόν διαπίστωση προβλημάτων στη λειτουργία τους.

Αν διαπιστώνεται πρόβλημα, η ομάδα θα έχει στη διάθεσή της 12 ώρες για να το αποκαταστήσει και, εφόσον αυτό συμβεί, ο αγώνας θα διεξάγεται κανονικά με θεατές. Αν, όμως, δεν το αποκαταστήσει, τότε ο αγώνας θα διεξάγεται χωρίς θεατές με απόφαση της ΔΕΑΒ. Και στην περίπτωση αυτή η κύρωση θα επιβάλλεται από τη ΔΕΑΒ μέσα σε 2 ημέρες από την παραλαβή της έκθεσης της Αστυνομίας, διαφορετικά θα επιβάλλεται από τον υπουργό Αθλητισμού.

Εξαίρεση οι διεθνείς αγώνες

Τέλος, σημειώνεται ότι η παραπάνω διαδικασία των προελέγχων και των επανελέγχων των καμερών, αλλά και οι κυρώσεις που τυχόν θα επιβληθούν με τις συγκεκριμένες διατάξεις δεν θα εφαρμόζονται όταν θα πρόκειται για διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διεθνείς αγώνες διοργανώνονται υπό την εποπτεία των διεθνών ομοσπονδιών και διέπονται από το κανονιστικό πλαίσιο των ομοσπονδιών αυτών.

Ετσι, κρίθηκε σκόπιμο να εξαιρεθούν από τις συγκεκριμένες διατάξεις που προβλέπουν τους προελέγχους και τους ελέγχους των καμερών κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη τους. Θα συνεχίσουν να ακολουθούνται οι διαδικασίες που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα από τις ομοσπονδίες που επιβλέπουν τους διεθνείς αγώνες των ομάδων.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI, Shutterstock
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr