ΑΕΚ: Οι συνέπειες του σοκαριστικού ευρωπαϊκού αποκλεισμού

Χτύπημα στο πρεστίζ και πρόβλημα στη διαχείριση του ρόστερ - Ελεύθερη πτώση στο ευρωπαϊκό ranking

Πριν τρία καλοκαίρια το φιάσκο είχε την ονομασία Βελέζ. Τώρα το κάζο είχε την ονομασία Νόα. Η ΑΕΚ τον Δεκαπενταύγουστο αποχαιρέτησε με οδυνηρό τρόπο την Ευρώπη σε έναν σοκαριστικό αποκλεισμό. Το κακό είχε αρχίσει από την Αρμενία και ολοκληρώθηκε στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας με τους κιτρινόμαυρους να μην βρίσκουν το καθαρό μυαλό για να ανατρέψουν τη δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από το πρώτο παιχνίδι. Και κάπως έτσι να γνωρίζουν ένα τεράστιο αγωνιστικό στραπάτσο ξεκινώντας με το πιο άσχημο σενάριο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τη νέα σεζόν. Μια εξέλιξη που έχει σημαντικές συνέπειες.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο ευρωπαϊκό ranking

Η μεγαλύτερη ίσως από όλες έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν παραμένει απλά βαλτωμένη στην ειδική βαθμολογία της UEFA, αλλά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Φέτος θυμίζουμε πως μπήκε από την 144η θέση στο ranking με 10.000 βαθμούς και όπως είχαμε αναλύσει από τα τέλη της περσινής σεζόν στο Gazzetta, η αναρρίχησή της με μια καλή ευρωπαϊκή παρουσία αρχής γενομένης από φέτος ήταν κάτι αδιαπραγμάτευτο.

Αυτό όχι μόνο δεν θα συμβεί, αλλά αποχαιρετώντας την Ευρώπη καλοκαιριάτικα, η ΑΕΚ αντί να φτιάχνει, καταστρέφει το ευρωπαϊκό της μέλλον καθώς προσθέτει ακόμα μια πολύ φτωχή σεζόν σε συγκομιδή και θα συνεχίζει και τις επόμενες χρονιές να ψάχνει υπερβάσεις για να μπει σε League Phase διοργανώσεων. Η ΑΕΚ με τους 2.000 βαθμούς που συγκεντρώνει δεν ματσάρει καν τη σεζόν 2019-2020 των 2.500 βαθμών του ευρωπαϊκού αποκλεισμού από τα play off του Europa League που αφαιρείται φέτος στην πενταετία και από του χρόνου μπαίνει με 9.500 βαθμούς που την κρατάνε πάρα πολύ χαμηλά και την φέρνουν σε δεινή θέση στις κληρώσεις.

Χτύπημα στο πρεστίζ και πρόβλημα στη διαχείριση του ρόστερ

Σε αγωνιστικό επίπεδο, το πλήγμα είναι φυσικά τεράστιο. Η ΑΕΚ πέρυσι είχε επιστρέψει σε ευρωπαϊκό όμιλο του Europa League και είχε φανεί ανταγωνιστική απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους, όπως η Μπράιτον, ο Άγιαξ και η Μαρσέιγ. Η καλή ευρωπαϊκή παρουσία φέτος ήταν ένας από τους βασικότατους στόχους της ομάδας, ειδικά με τη δυναμική του ρόστερ το οποίο έχει διαμορφωθεί. Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρεστίζ έπειτα από αυτόν τον αποκλεισμό-σοκ από τη Νόα στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League έχει υποστεί ένα πολύ ισχυρό χτύπημα, με τον Ματίας Αλμέιδα να αναγνωρίζει τον πόνο, τη λύπη και τον θυμό που έχει προκαλέσει στην ομάδα.

Από εκεί και πέρα αυτή η συνθήκη δημιουργεί και πρόβλημα όσον αφορά τη διαχείριση του ρόστερ. Αυτό χτίστηκε ποιοτικά και ποσοτικά με προοπτική να συμμετέχει στη League Phase της διοργάνωσης και να έχει ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρόσωπο εκεί. Ο αποκλεισμός πλέον αναγκάζει την ΑΕΚ να περιοριστεί κατά βάση στο ελληνικό Πρωτάθλημα με ένα παιχνίδι την εβδομάδα και σε κάποια παιχνίδια του Κυπέλλου που θα προστεθούν αργότερα. Και ο αριθμός των παικτών του ρόστερ το οποίο έχει συνθέσει η ΑΕΚ δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος με ένα ματς ανά επτά μέρες καθώς δεν γίνεται να παίζουν όλοι. Άρα ίσως πρέπει να προκύψουν αποχωρήσεις με πωλήσεις παικτών.

Απώλεια και στα οικονομικά δεδομένα από τα εγγυημένα έσοδα

Φυσικά υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας που δεν μπορεί να μην τονιστεί, ασχέτως αν η ΑΕΚ όπως και με την προηγούμενη διοίκηση του Δημήτρη Μελισσανίδη, έτσι και τώρα με τον Μάριο Ηλιόπουλο είναι ισχυρή σε αυτό το κομμάτι. Ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η ΑΕΚ μένοντας εκτός Ευρώπης καλοκαιριάτικα δεν θα μπορεί να προσδοκά στα έσοδα που θα είχε σε περίπτωση που έμπαινε τουλάχιστον στη League Phase του Conference League. Αν τα κατάφερνε, τότε θα είχε εγγυημένα έσοδα 5 με 6 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να τα αυξήσει κι άλλο ανάλογα με την παρουσία που θα είχε στη διοργάνωση. Αυτά πλέον δεν υπάρχουν μπροστά, ενώ στην εξίσωση είναι συνολικά και η οικονομική ζημιά της μη συμμετοχής στο League Stage της διοργάνωσης.

Συν τοις άλλοις η ΑΕΚ χάνει και τα έσοδα των εισιτηρίων που θα είχε από τουλάχιστον τέσσερα ακόμα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια που θα έπαιζε σε περίπτωση που έφτανε ως τη League Phase. Ένα στα play off και τρία στην κεντρική φάση της διοργάνωσης δηλαδή. Ματς στα οποία η ΑΕΚ θα γέμιζε την OPAP Arena. Άλλωστε να θυμίσουμε πως οι ευρωπαϊκοί αγώνες δεν συμπεριλαμβάνονταν στο πακέτο των διαρκείας τη φετινή σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοχοι, έχοντας την προτεραιότητα, θα έπρεπε να αγοράσουν εισιτήριο για να κλείσουν θέση.

Πηγή: gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Η ιατροδικαστική εξέταση ανατρέπει τα δεδομένα για τον θάνατο της 8χρονης σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική

Συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου μετά τις εικόνες με το ΙΧ που έμεινε στον αέρα στο λιμάνι της Άνδρου

Οι Ουκρανοί κατέλαβαν πόλη-κλειδί σε ρωσικό έδαφος - «Βρείτε τα» λέει ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr