Super League 1: Το ρεκόρ του Δομάζου, ο "φονιάς" Μαύρος και οι τρεις ομάδες που δεν απουσίασαν ποτέ από τα σαλόνια

Δέκα συν ένα επιτεύγματα για το πρωτάθλημα που αρχίζει το Σάββατο

Το πρωτάθλημα της Stoiximan Super League ανοίγει την αυλαία του στις 17 Αυγούστου και είναι η 66η διοργάνωση με το σύστημα που καθιερώθηκε από το 1959-60 και η 19η ως Super League.

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θα κάνουν την 66η συμμετοχή τους, ενώ η νεοφώτιστη Athens Kallithea θα βρεθεί για 5η φορά στην μεγάλη κατηγορία. Έχει τη λιγότερη “εμπειρία” από όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους, με το Βόλο να συμμετέχει για 6η χρονιά.



Η πρώτη σέντρα θα γίνει στις 17 Αυγούστου, ημερομηνία που είχε ξεκινήσει και το πρωτάθλημα της σεζόν 2013-14 και είναι το πιο νωρίς που έχει γίνει ποτέ σε διοργάνωση από το 1959-60. Αυτό είναι το 23ο πρωτάθλημα που θα αρχίσει Αύγουστο, ενώ Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει 37 διοργανώσεις. Υπάρχουν ακόμη πέντε που έκαναν σέντρα τον Οκτώβριο και μια που η 1η αγωνιστική έγινε τον Νοέμβριο.

Τέσσερις ποδοσφαιριστές μετρούν πάνω από 500 παιχνίδια στην ιστορία της Α’ Εθνικής/Super League. Ο Μίμης Δομάζος (538), ο Νίκος Νιόπλιας (509), ο Γιώργος Κούδας (504) και ο Θωμάς Μαύρος (501).

Τέσσερις είναι και οι ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει το ορόσημο των 200ων γκολ σε αυτά τα 65 χρόνια του πρωταθλήματος. Ο Θώμας Μαύρος (260), ο Κριστόφ Βαζέχα (244), ο Μίμης Παπαϊωάννου (235) και ο Γιώργος Σιδέρης (224).

Ο Asteras AKTOR συμμετέχει για 18η διαδοχική σεζόν στην Super League και είναι η ομάδα με τις περισσότερες σερί συμμετοχές στα χρόνια της Super League μετά τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ που δεν έχουν χάσει καμία από τις διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί από το 2006, ενώ παράλληλα βρίσκονται σταθερά στην κατηγορία από το 1959-60.

Ο Γιώργος Κολτσίδας με 15 κόκκινες κάρτες είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες αποβολές στην ιστορία της κατηγορίας, από τις οποίες οι τέσσερις είναι με απευθείας κόκκινη και οι άλλες έντεκα με δεύτερη κίτρινη. Τις περισσότερες απευθείας κόκκινες έχει ο Δημήτρης Ελευθεριάδης με οκτώ, ενώ τις περισσότερες κίτρινες έχει ο Ματίας Ιγκλέσιας με 105.

Ο Γιώργος Μασούρας είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει βγει ως αλλαγή τις περισσότερες φορές στην ιστορία της Α’ Εθνικής/Super League, με 151 αντικαταστάσεις και ξεπέρασε τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη που είχε 149. Συνολικά ο Μασούρας έχει 292 συμμετοχές με τις 205 να είναι ως βασικός και από αυτές να έχει αντικατασταθεί στις 151.

Ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει τις περισσότερες συμμετοχές ως αλλαγή στο πρωτάθλημα με 130. Ακολουθεί ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με 127 και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Ναλιτζής με 112, ενώ τριψήφιο αριθμό έχει πιάσει και ο Ηλίας Ιωάννου με 103.

Οι περισσότερες επεμβάσεις σε εκτελέσεις πέναλτι έχουν γίνει από τον Φώτη Στρακόσια, ο οποίος έχει σταματήσει 14 φορές τους αντιπάλους του και ακολουθεί ο Γιώργος Δαύκος με 13, ενώ στην τρίτη θέση είναι οι Νίκος Σαργκάνης και Κώστας Χαλκιάς με έντεκα.

Η σεζόν 2000-01 με 2,987 γκολ ανά αγώνα είναι η πιο παραγωγική στην ιστορία του πρωταθλήματος, ρεκόρ που πλησίασε η περσινή κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League με μέσο όρο ανά αγώνα 2,978 γκολ.

Πηγή: SL 

Ειδήσεις σήμερα:

Άνδρος: Ένιωσα ότι θα πέσω στη θάλασσα - Τι λέει η οδηγός του ΙΧ που βρέθηκε στον «αέρα» ενώ αναχωρούσε το πλοίο

Μάθιου Πέρι: «Κάνε μου μία μεγάλη δόση κεταμίνης και ετοίμασε το τζακούζι» - Τα τελευταία λόγια στον βοηθό του

Μπρούνο Τσερέλα και Αθηνά Οικονομάκου διασκεδάζουν στη Μύκονο - Η καουμπόισσά μου, γράφει σε νέα τους φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr