Μην πάτε για φαγητό, πληρώστε τη συνδρομή για τα τηλεοπτικά - Το χάος στη Ligue 1 και οι οικονομικές δυσκολίες των συλλόγων

Μην πάτε για φαγητό, πληρώστε τη συνδρομή για τα τηλεοπτικά - Το χάος στη Ligue 1 και οι οικονομικές δυσκολίες των συλλόγων

Σε κρίση βρίσκονται οι περισσότεροι σύλλογοι του κορυφαίου γαλλικού πρωταθλήματος, οι οποίοι ψάχνουν πόρους μετά την κακοδιαχείριση της λίγκας όσον αφορά τα τηλεοπτικά - Το «Netflix του αθλητισμού» και το «πώς κάνετε έτσι για 30€» του προέδρου της Μονπελιέ, Λοράν Νικολέν

Μην πάτε για φαγητό, πληρώστε τη συνδρομή για τα τηλεοπτικά - Το χάος στη Ligue 1 και οι οικονομικές δυσκολίες των συλλόγων
Δεν έχει περάσει παρά ένας μήνας και κάτι από τότε που δόθηκε μια σχετική λύση για τα τηλεοπτικά της Ligue 1 στη Γαλλία, ζήτημα που ήταν στον αέρα μετά την προσπάθεια της λίγκας να κλείσει ένα deal που ξεπερνούσε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το προϊόν της, την ώρα που το μεγάλο asset της έφυγε κι αυτό μαζί με τους υπόλοιπους σταρ.

Μετά τους Λιονέλ Μέσι και Νέιμαρ, με τον Βραζιλιάνο να κουβαλάει για αρκετά χρόνια την ταμπέλα της μεγάλης γαλλικής ατραξιόν και τον Αργεντινό να χρειάζεται απλώς να... εμφανίζεται για έναν χρόνο, τα μπογαλάκια του μάζεψε και ο Κιλιάν Εμπαπέ (για διαφορετικούς λόγους) ολοκληρώνοντας επιτέλους τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο πρόεδρος της LFP, Βενσάν Λαμπρουνέ, προσπάθησε να βάλει τους κολοσσούς να... τσακωθούν μεταξύ τους για το ποιος θα κάνει τη δελεαστικότερη προσφορά έτσι ώστε να μπουν τα χρήματα στα ταμεία, αλλά λογάριαζε χωρίς τους ξενοδόχους.

Οι «πόρτες» και η ακριβή λύση

Όπως ήταν λογικό όταν οι ενδιαφερόμενες πλευρές κάθισαν στο τραπέζι, οι διαπραγματεύσεις κυμάνθηκαν γύρω από τα προαναφερθέντα και κάποια περισσότερα δεδομένα, όπως η γενικότερη απήχηση που (δεν) έχει το γαλλικό πρωτάθλημα στις χώρες εκτός της ίδιας. Πώς γίνεται χωρίς κάποιον παγκόσμιο σταρ, έστω έναν για τα προσχήματα, να δοθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ; Η απάντηση είναι απλή. Ούτε γίνεται, ούτε δόθηκαν.

Το Canal+ έμεινε εκτός μεταδόσεων για πρώτη φορά από το 1984 και στο παιχνίδι έμεινε το beIN Sports, που έχει δικαιώματα από το 2011, και το 2018 ήταν τρόπον τινά συνυπεύθυνο για ανάλογες οικονομικές καταστάσεις όταν η συμφωνία με τον όμιλο Mediapro «έσπασε» ούτε μισό χρόνο μετά, αφήνοντας τους συλλόγους σε αβεβαιότητα κατά μια περίοδο που τα πράγματα έκανε ακόμη πιο δύσκολα η Covid-19.

Εν τέλει μερική λύση δόθηκε στα μέσα Ιουλίου όταν το κύριο πακέτο πήγε στην βρετανική πλατφόρμα streaming DAZN (Da Zone) αλλά και το beIN Sports, που συνολικά δεσμεύονται να πληρώσουν 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα μισά από αυτά που ήλπιζε ότι θα πάρει ο Λαμπουρνέ. Αλλά κάπου εκεί άρχισαν νέα προβλήματα, και για τους παρόχους που δεν παίρνουν αμέσως τα λεφτά που έριξαν, αλλά κυρίως για τους τηλεθεατές, με το κόστος για τους τελευταίους να υπερτριπλασιάζεται συγκριτικά με άλλες χρονιές.

Για την ακρίβεια, η βρετανική πλατφόρμα που χαρακτηρίζεται και ως «Netflix του αθλητισμού» έχει δύο συνδρομές για τους Γάλλους, κατά τις οποίες αυτοί καλούνται να πληρώσουν είτε 30 ευρώ για 12 μήνες είτε 40 ευρώ ανά μήνα χωρίς δέσμευση παραμονής, επιλογές που ελαχιστοποιούν τη ζημία για τον πάροχο και δεν προσφέρουν εναλλακτικές στον τηλεθεατή που θα δώσει πάνω-κάτω τα ίδια λεφτά για το 9μηνο στο οποίο παίζεται ποδόσφαιρο. Το «αστείο» είναι πως ο Γάλλος τηλεθεατής θα έχει τη δυνατότητα να δει τα οκτώ από τα εννέα ματς ζωντανά μέσω του DAZN (θα προβάλλεται και το τελευταίο αλλά σε μαγνητοσκόπηση) και εάν θέλει να παρακολουθήσει και το άλλο ματς live τότε θα πρέπει να πληρώσει συνδρομή άλλων 15 ευρώ/μήνα στο beIN Sports.

Όπως ήταν λογικό ο κόσμος αντέδρασε, με τους περισσότερους να καλούν και τους υπόλοιπους να αναζητήσουν πειρατικές οδούς, καλώντας παράλληλα σε μποϊκοτάρισμα της πλατφόρμας, αφού εάν θέλουν να διατηρήσουν και το αθλητικό πακέτο του Canal+ (το οποίο θα προβάλει ένα ματς, αυτό του beIN Sports το Σάββατο στις 17:00 τοπική ώρα μιας και έχει τα δικαιώματα προβολής του προγράμματός του) θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 76 ευρώ τον μήνα.

Με απλά λόγια: Α. 8/9 ματς ζωντανά και το ένα μαγνητοσκοπημένο με DAZN στα 30 ευρώ - Β. 9/9 ματς ζωντανά με DAZN και beIN Sports στα 45 ευρώ - Γ. 9/9 ματς ζωντανά με DAZN και όλο το αθλητικό πακέτο του Canal+ (που περιλαμβάνει το beIN Sports) στα 76 ευρώ.

Η... συμβουλή του Νικολέν για το φαγητό τα βράδια Παρασκευής

Ο γιος του Λουί Νικολέν, Λοράν, φαινόταν πως δεν μοιάζει σε όλα με τον πατέρα του. Το αυτό επιβεβαίωσε και με τις δηλώσεις του τόσο για το χάος και όσο τη ζημία στο πορτοφόλι του φίλαθλου και οπαδού, προχωρώντας σε μια εξωφρενική δήλωση, σκεπτόμενος με τα δικά του (επιχειρηματικά) στάνταρντς. Έχοντας στενές σχέσεις και με τον πρόεδρο Λαμπρουνέ τον οποίο προφανώς και θέλει στη θέση του, ο πρόεδρος της Μονπελιέ τα έβαλε με τους «γκρινιάρηδες» για τις τιμές, λέγοντας:

«Γνώμη μου είναι ότι είναι ασυνάρτητο να παραπονιέσαι συνεχώς για κάτι. Για το DAZN θα έλεγα ότι 30 ευρώ είναι το ποσό που θα δώσει κανείς για να πάει να φάει σε ένα εστιατόριο ένα βράδυ Παρασκευής. Οπότε μιλάμε για μία Παρασκευή στις τέσσερις που έχει ο μήνας. Μία Παρασκευή μην πάτε για φαγητό και πληρώστε τη συνδρομή στο DAZN. Αυτή είναι η σύγκριση. Όλα είναι σχετικά».

Μάλιστα ο Νικολέν προσπάθησε να χτυπήσει στο φιλότιμο και την αγάπη του κόσμου προς τον σύλλογό του, λέγοντας μέσες-άκρες ότι «εάν θέλετε να μοιραστούμε οι σύλλογοι ένα ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει οι συνδρομές να φτάσουν στο 1.5 εκατομμύριο για να ενεργοποιηθεί το μπόνους του DAZN»! Long story short, μια διαφήμιση σε κοινή θέα...

Το αντίκτυπο στους συλλόγους

Κλείσιμο
Σε μια χώρα όπου τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν από σεζόν σε σεζόν με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται συνεχώς το τοπίο με τις ομάδες που πρωταγωνιστούν ή αυτές που εξαφανίζονται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Μπορντό που κήρυξε πτώχευση αλλά και εκείνο της Λυών που έκανε ρυθμίσεις πέρυσι τον χειμώνα και κατάφερε να κάνει μεταγραφές για να μην υποβιβαστεί αγωνιστικά και στη συνέχεια αφανιστεί από τα χρέη, προφανώς τεράστιο θέμα με αυτή την κατάσταση είχαν και οι σύλλογοι μιας και δεν ήξεραν από πού θα εισπράξουν, παρά τη συμφωνία με τον νέο χορηγό (αλλάζουν σαν τα πουκάμισα) της λίγκας, τα Mc Donald's.

Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο οι σύλλογοι που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τη δεδομένη χρονική στιγμή, με μόνον την Παρί Σεν Ζερμέν (παρά τα 150 εκατομμύρια που είναι «μέσα» από τις φετινές μεταγραφές) να μοιάζει εντελώς ασφαλής για την ώρα. Από πίσω, με βάση τα χρήματα που έχουν μπει/βγει στα ταμεία την καλοκαιρινή περίοδο, βρίσκονται οι Λιλ - Ρεν, με την πρώτη να ευχαριστεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για ζεστά 50 εκατομμύρια ευρώ (συν μπόνους) που έδωσε για τον Λένι Γιορό, μιας και στο ισοζύγιο το συν οφείλεται σε ακριβώς αυτό το ποσό.

Όσον αφορά τη Ρεν, είναι στα +65 εκατομμύρια ευρώ έχοντας το know-how στη μεταγραφική αγορά τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας με οικονομικότερες και αρκετά ελπιδοφόρες για το μέλλον κινήσεις τα κενά παικτών όπως του (παικταρά) Μαρτάν Τεριέ που έστειλε στη Μπάγερ Λεβερκούζεν στα 27 του και του αξιόπιστου Ένζο Λε Φε που έστειλε στη Ρόμα. Αυτές οι δύο κινήσεις όπως και τα 30 εκατομμύρια που «τσίμπησε» από την Παρί για τον αδιανόητα καλό 19χρονο αριστερό εξτρέμ Ντεζιρέ Ντουέ, είναι αυτές που της προσφέρουν ηρεμία για την ώρα.

Σε καλή μοίρα είναι και η Τουλούζ, που σκόρπισε τα ταλέντα της δεξιά κι αριστερά, δεν έδωσε πάνω από 8 εκατομμύρια για προσθήκες και εισέπραξε περί τα 55.

Στη χειρότερη κατάσταση όλων βρίσκεται η Λυών, που για την ώρα έχει ζημία 100 εκατομμυρίων ευρώ από τις μεταγραφές (όπως προαναφέρθηκε μόλις λίγο καιρό μετά ενώ αντιμετώπιζε ακόμη και αφανισμό) και ψάχνει απεγνωσμένα να πουλήσει κάποιους από τους δυνατούς της παίκτες, χωρίς ωστόσο να βλέπει τους άλλους συλλόγους να ενδιαφέρονται, ούτε καν ακόμη για το δυνατότερό χαρτί της, τον Ράιαν Σερκί, ο οποίος μπορεί όντως να φύγει (και να πάει στη Φούλαμ) αλλά για ένα ποσό που δεν θα ξεπερνάει τα 25-30 εκατομμύρια.

Κι αν έχουν στερέψει από παίκτες που μπορούν να μοσχοπουλήσουν οι «λιονέ», εξαιρουμένου βεβαίως του Μπράντλεϊ Μπαρκολά τον οποίο να είναι καλά η Παρί που αγόρασε πέρυσι με 45 εκατομμύρια ευρώ και έδωσε πάτημα για να περιμένουν τα ευχάριστα νέα του χειμώνα, τότε τα πράγματα είναι σκούρα. Κατά συνέπεια η ομάδα του Ρον Αλπ είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση για κάθε ποδοσφαιριστή της, χωρίς ωστόσο να τους έχει βγάλει όλους στο σφυρί, ανακοινώνοντας παράλληλα νέες μεταγραφές, όπως αυτή της Παρασκευής με τον τερματοφύλακα Ρεμί Ντεσάν ως ελεύθερο από τη Ναντ, για να καθίσει πίσω από τον βασικό, Λούκας Πέρι.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης