Γερμανία: Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο προπονητής Κριστόφ Ντάουμ

Ο Ντάουμ, ο οποίος κάθησε στον πάγκο της Λεβερκούζεν την τετραετία 1996-2000, είχε προσβληθεί από καρκίνο στον πνεύμονα

Την τελευταία πνοή του σε ηλικία 70 ετών άφησε ο Κριστόφ Ντάουμ, όπως γνωστοποίησε σήμερα το πρωί η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα (DFL). Ο Γερμανός προπονητής, ο οποίος κάθησε στον πάγκο της Λεβερκούζεν την τετραετία 1996-2000, είχε προσβληθεί από καρκίνο στον πνεύμονα.

«Το γερμανικό ποδόσφαιρο θρηνεί μετά τον θάνατο του Κριστόφ Ντάουμ. Ο πρώην προπονητής και πρωταθλητής Γερμανίας πέθανε σε ηλικία 70 ετών μετά από μακροχρόνιο καρκίνο» αναφέρει η DFL στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ο Κριστόφ Ντάουμ είχε σημαντικό αντίκτυπο στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Ήταν ένας πρωτοπόρος του σύγχρονου παιχνιδιού και, όσον αφορά το ποδόσφαιρο, ήταν μαχητικός και παθιασμένος μέχρι το τέλος» δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB), Μπερντ Νόιεντορφ.



Τον Οκτώβριο του 2022, ο Ντάουμ αποκάλυψε ότι έδινε μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα, λέγοντας ότι ήθελε με τον αγώνα του να δώσει θάρρος στους καρκινοπαθείς. «Προσπαθώ να ζήσω και να μην αφήσω τον καρκίνο να κυριαρχήσει» είχε πει στην παρουσίαση ενός ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 2023 από το δίκτυο Sky για τα 70 χρόνια του. «Δεν μπορώ παρά να απευθύνω έκκληση σε όλο τον κόσμο: κάντε εξετάσεις!» πρόσθεσε.



Ο Ντάουμ άρχισε την προπονητική καριέρα του στην Κολωνία στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, οδηγώντας τους «τράγους» στην δεύτερη θέση της Bundesliga το 1989 και το 1990, μένοντας και τις δύο χρονιές πίσω από την Μπάγερν Μονάχου.



Το διάστημα Νοέμβριος 1990-Δεκέμβριος 1993 κάθησε στον πάγκο της Στουτγκάρδης και πανηγύρισε με τους Σουηβούς την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1992. Αφού μετακόμισε στην Τουρκία για να εργαστεί στην Μπεσίκτας, το καλοκαίρι του 1996 ανέλαβε τα «ηνία» της Λεβερκούζεν. Τη σεζόν 1999-2000 η Μπάγερ, η οποία διέθετε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Μίκαελ Μπάλακ, έχασε τον τίτλο της Bundesliga στην τελευταία αγωνιστική, μετά την εκτός έδρας ήττα της από την Ουντερχάχινγκ με 2-0, μολονότι ένας βαθμός αρκούσε για να πανηγυρίσει τη... σαλατιέρα.

Το καλοκαίρι του 2000, ο Ντάουμ ήταν ο υποψήφιος που επιθυμούσε η DFB, προκειμένου να διαδεχθεί τον Έριχ Ρίμπεκ στην τεχνική ηγεσία της «νατσιοναλμανσάφτ», ύστερα από το αποτυχημένο EURO. Η Λεβερκούζεν και η ομοσπονδία συμφώνησαν να αναλάβει ο Ντάουμ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα το καλοκαίρι του 2001, μετά από μια πέμπτη και τελευταία σεζόν με την Μπάγερ, και ο Ρούντι Φέλερ θα αναλάμβανε -στο διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι- προσωρινά την τεχνική ηγεσία των «πάντσερ».

Όμως, το φθινόπωρο του 2000 ο Ντάουμ ενεπλάκη σε μια υπόθεση κοκαΐνης. Προκειμένου να δείξει την καλή πίστη του, έδωσε τρίχες από τα μαλλιά του στις αρχές, η εξέταση των οποίων αποκάλυψε την κατανάλωση κοκαΐνης.

Στη συνέχεια απολύθηκε από τον σύλλογό του και έφυγε στο εξωτερικό, όπου εργάστηκε σε Μπεσίκτας, Αούστρια Βιέννης και Φενερμπαχτσέ. Ακολούθως ανέλαβε την Κολωνία (2006-2009), τη Φενερμπαχτσέ και την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (2011), που ήταν ο τελευταίος «σταθμός» της καριέρας του στη Γερμανία, καθώς στη συνέχεια κάθησε στον πάγκο της Μπριζ και της Μπούρσασπορ. Η τελευταία ομάδα στην προπονητική καριέρα του Ντάουμ ήταν η εθνική Ρουμανίας, στην οποία εργάστηκε από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Βίαζε την 16χρονη πρώην κοπέλα του γιου του: Οι απειλές και η παγίδα που της έστησε

Ανάλυση Sky News: Τι δείχνει η αντίδραση του Ισραήλ στην ευρεία επίθεση της Χεζμπολάχ - «Πυριτιδαποθήκη» η Μέση Ανατολή

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν μια πιο αυστηρή σαρία και απαγορεύουν τη γυναικεία φωνή σε δημόσιους χώρους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr