Σβεν Γκόραν Έρικσον: Πέθανε ο σπουδαίος προπονητής σε ηλικία 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο

Σβεν Γκόραν Έρικσον: Πέθανε ο σπουδαίος προπονητής σε ηλικία 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο

Ο σπουδαίος προπονητής είχε προ εβδομάδας συγκλονίσει με συνέντευξή του - «Ελπίζω ότι θα με θυμάστε ως έναν θετικό τύπο, που προσπαθούσε να κάνει ό, τι μπορούσε, μην λυπάστε, χαμογελάστε», έλεγε

sven_goran_erickson_xr
Πέθανε μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο ο Σουηδός σπουδαίος προπονητής ποδοσφαίρου, Σβεν Γκόραν Έρισκον σε ηλικία 76 ετών.

«Ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον απεβίωσε», ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της. «Μετά από μακρά ασθένεια, ο SGE πέθανε κατά τη διάρκεια του πρωινού στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του».

Ο Σουηδός έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής της ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας το 2001, προπονώντας τη λεγόμενη «χρυσή γενιά» παικτών, όπως οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, Στίβεν Τζέραρντ, Γουέιν Ρούνεϊ και Φρανκ Λάμπαρντ.



Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, διαχειρίστηκε μια σειρά από ευρωπαϊκούς συλλόγους υψηλού προφίλ, όπως η Μπενφίκα, η Ρόμα, η Φιορεντίνα, η Σαμπντόρια και η Λάτσιο.

Ο Έρικσον εγκατέλειψε τον ρόλο της Αγγλίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και αργότερα θα προπονούσε το Μεξικό και την Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς και τις αγγλικές ομάδες Μάντσεστερ Σίτι και Λέστερ.
 

Λόγω των προβλημάτων υγείας του, παραιτήθηκε από αθλητικός διευθυντής στη σουηδική ομάδα Karlstad τον Φεβρουάριο του 2023.

Μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του καρκίνου του, ο Έρικσον πραγματοποίησε την επιθυμία της ζωής του να καθίσει στον πάγκο της Λίβερπουλ, όταν οδήγησε τους Liverpool Legends σε φιλανθρωπικό αγώνα εναντίον του Άγιαξ στο Άνφιλντ τον περασμένο Μάρτιο.


H αποκάλυψη για το πρόβλημα της υγείας του είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Σουηδός δήλωσε πως πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και έχει έναν χρόνο ζωής στην καλύτερη περίπτωση. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχω μια ασθένεια που δεν είναι ιάσιμη. Όλοι μαντεύουν ότι πρόκειται για καρκίνο και έτσι είναι. Αλλά πρέπει να παλέψω όσο περισσότερο μπορώ», ανέφερε τότε για την υγεία του.
 

«Φροντίστε τη ζωή σας και ζήστε την, αντίο!»

Ο σπουδαίος προπονητής και άνθρωπος του ποδοσφαίρου λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, αποφάσισε να ανοιχτεί στον κόσμο. Συγκεκριμένα, σ' ένα ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του Amazon Prime με τίτλο «Sven» και θέμα τη ζωή του, ο 76χρονος Σουηδός έστειλε μηνύματα ζωής και στο τέλος αποχαιρέτησε τον κόσμο.
 

«Είχα μια καλή ζωή, ναι. Νομίζω ότι όλοι φοβόμαστε τη μέρα που θα τελειώσει η ζωή, όταν θα πεθάνουμε. Αλλά η ζωή έχει να κάνει και με τον θάνατο. Πρέπει να μάθεις να τον αποδέχεσαι για αυτό που είναι.

Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος, ο κόσμος θα πει ''Ναι, ήταν καλός άνθρωπος'', αλλά δεν θα το πουν όλοι αυτό. Ελπίζω ότι θα με θυμάστε ως έναν θετικό τύπο, που προσπαθούσε να κάνει ό, τι μπορούσε. Μην λυπάστε. Χαμογελάστε. Σας ευχαριστώ για όλα, προπονητές, παίκτες, το κοινό. Ήταν όλα φανταστικά. Φροντίστε τον εαυτό σας, φροντίστε τη ζωή σας και ζήστε την. Αντίο!», είπε μεταξύ άλλων, ανατριχιάζοντας άπαντες.


Μετά την ανακοίνωση του σοβαρού προβλήματος υγείας του, ο Σβεν Γκόραν Έρικσον ταξίδεψε στην Ευρώπη επισκεπτόμενος και γήπεδα πρώην ομάδων του, όπως οι Λάτσιο, Σαμπντόρια και Μπενφίκα. Βέβαια, ξεχωριστή στιγμή στην καρδιά και στο μυαλό του -όπως και σ' όλων των ποδοσφαιρόφιλων- αποτελεί εκείνη του περασμένου Μαρτίου, όταν σε αγώνα Legends της Λίβερπουλ και του Άγιαξ εκπλήρωσε το όνειρό του να καθίσει στον πάγκο των αγαπημένων του «κόκκινων».

Μια καριέρα με πολλούς σταθμούς και πολλούς τίτλους

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον γεννήθηκε στις 5/2 του 1948 στο Σούνε της Σουηδίας. Επαιξε ποδόσφαιρο για τις Torsby IF, SK Sifhälla και KB Karlskoga FF.

Τη μεγάλη καριέρα, όμως, την έκανε ως προπονητής. Η διαδρομή του στους πάγκους ξεκίνησε το 1977 από την Ντέγκερφορς και το 1979 πήγε στην Γκέτεμποργκ για να έρθει το 1982 το πρώτο του ταξίδι εκτός Σουδίας για την Πορτογαλία και την Μπενφίκα.

Μετά ακολούθησαν οι Ρόμα, Φιορεντίνα. Το 1989 επέστρεψε στην Μπενφίκα και την 5ετία 1992-1997 την πέρασε στη Σαμπντόρια. Από εκεί μετακόμισε στην Λάτσιο και στη συνέχεια, ήρθε η πρόκληση της εθνικης Αγγλίας (2001-2006).

Η Μάντσεστερ Σίτι τον έκανε να επιστρέψει σε σύλλογo τη σεζόν 2007-2008. Μεξικό και Ακτή Ελεφαντοστού προστέθηκαν στο βιογραφικό του. Γκουανγκζού, Σανγκάη και Σένζεν ήταν οι ομάδες του στην Κίνα και τελευταίος του σταθμός ήταν τη σεζόν 2018-2019 στην εθνική των Φιλιππίνων.

Η λίστα με τους τίτλους που κατέκτησε:

Ντέγκερφορς
Division 3 Västra Svealand: 1978

Γκέτερμποργκ

Svenska Cupen: 1978–79, 1981–82
UEFA Cup: 1981–82

Μπενφίκα
Primeira Divisão: 1982–83, 1983–84, 1990–91
Taça de Portugal: 1982–83
Supertaça Cândido de Oliveira: 1989

Ρόμα

Coppa Italia: 1985-86

Σαμπντόρια
Coppa Italia: 1993–94

Λάτσιο
Serie A: 1999–2000
Coppa Italia: 1997–98, 1999–2000
Supercoppa Italiana: 1998, 2000
UEFA Cup Winners' Cup: 1998–99
UEFA Super Cup: 1999

Ειδήσεις σήμερα:

«Στις 19 του μήνα τη βίασε και στις 20 είχε ραντεβού μαζί μου για δουλειά» λέει ο πατέρας της 16χρονης στον Κολωνό

Παρέμβαση εισαγγελέα εφετών για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής


Έγκυος η σύντροφος του Γιώργου Πατούλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης