Σεμπαστιάν Λέτο: Η γραφειοκρατία που τον έστειλε Ελλάδα, ο Ολυμπιακός και τα πέντε χρόνια στον Παναθηναϊκό

Σεμπαστιάν Λέτο: Η γραφειοκρατία που τον έστειλε Ελλάδα, ο Ολυμπιακός και τα πέντε χρόνια στον Παναθηναϊκό

Σαν σήμερα ο νυν προπονητής της Κηφισιάς έκανε ντεμπούτο στη Λίβερπουλ ως πάικτης, πριν η γραφειοκρατία τον στείλει στον Παναθηναϊκό, έπειτα από έναν μονοετή δανεισμό στον Ολυμπιακό

leto-pao
Ηχεί το «Seven Nation Army» των «White Stripes» και ο κόσμος εν Ελλάδι χωρίζεται στη μέση. Η μία πλευρά τραγουδάει το όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε και η άλλη απαντά με αυτό το Σεμπαστιάν Λέτο (και κάποιες... προσθήκες).

Ο Αργεντινός εξτρέμ γίνεται πάτημα για διχασμό, έχοντας μπει σε ένα κλειστό κλαμπ ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τις φανέλες και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, κάνοντάς το μάλιστα από τη μία σεζόν στην άλλη, χωρίς deal ανάμεσα στις δύο πλευρές -ωστόσο- μιας και αποτελούσε παίκτη της Λίβερπουλ και στον Πειραιά είχε βρεθεί με τη μορφή δανεισμού από τους «κόκκινους».

Το πώς φτάσαμε σ' αυτό το σημείο συνοψίζει σε αφιέρωμά της η «Liverpool Echo», το έγκυρο και έμπιστο Μέσο στο ρεπορτάζ του Μέρσεϊσαϊντ, που κάνει μια αναδρομή στο ταξίδι του Λέτο από τη Λανούς μέχρι και το Τριφύλλι.

Αργεντινός, «μαλλιάς», ψηλός και αέρινος, είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να τραβήξει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων, όπως οι Ρίβερ Πλέιτ - Ρασίνγκ όσον αφορά την Αργεντινή, και όπως η Ρεάλ Μπέτις στην από εδώ μεριά του πλανήτη. Άλλος ένας που τσέκαρε, το κάπως μακρινό πλέον 2007, ήταν ο Ράφα Μπενίτεθ, Μπενίτεθ, που καθόταν στον πάγκο της προσφάτως πρωταθλήτριας Ευρώπης, Λίβερπουλ, και έψαχνε απεγνωσμένα τρόπους για να εξασφαλίσει ο ποδοσφαιριστής τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να μπορεί να δηλωθεί.

Το αφιέρωμα στον Λέτο

Όπως θυμάται η «Echo», εκείνο το καλοκαίρι στο σύνολο του Ισπανού τεχνικού προστέθηκαν ένα τσουβάλι παίκτες, με τους νέους ιδιοκτήτες Τομ Χικς και Τζόρτζ Τζιλέτ να ρίχνουν αρκετά λεφτά για να αγοράσουν 12 συνολικά ποδοσφαιριστές, λίγους μήνες μετά τον δεύτερο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ σε τρεις σεζόν, ο οποίος χάθηκε από τη Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι στην Αθήνα. Ανάμεσά τους ήταν ο Φερνάντο Τόρες που άφησε ιστορία (και ποδοσφαιρικά και μεταγραφικά αφού τότε τα 26.5 εκατομμύρια λίρες που δόθηκαν ήταν ρεκόρ για τον σύλλογο), ο Λούκας Λέιβα που επιβίωσε μέχρι τη Γιούργκεν Κλοπ και πολλοί έκλαψαν όταν έφυγε, και οι Γιόσι Μπεναγιούν - Ράιαν Μπάμπελ, που το έκαναν το κομμάτι τους στην Αγγλία αλλά δεν είναι και από τους πρώτους που σου περνούν από το μυαλό.

Κλείσιμο
Στους υπόλοιπους που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ήταν ο Μάρτιν Σκρτελ και ο Αντρίι Βορόνιν, ενώ ειδική μνεία μπορεί να γίνει στο αιώνιο ταλέντο, Κρίστιαν Νέμεθ, που πέρασε από τον Ολυμπιακό και τον Ολυμπιακό Βόλου, τον τερματοφύλακα Σαρλ Ιτάνζ (Καβάλα, Ατρόμητος, ΠΑΟΚ) και τον Νταμιάν Πλεσί (Παναθηναϊκός).

Από την Αργεντινή στην Αγγλία

Πιο ιδιαίτερη περίπτωση απ' όλες ήταν εκείνη του Λέτο, περίπτωση που ξεκινάει ακόμα-ακόμα από το πώς κλείστηκε το deal με τη Λανούς, αφού είχε γίνει με την προηγούμενη ιδιοκτησία. Ο νυν προπονητής της Κηφισιάς είχε αποκτηθεί τον Ιανουάριο, αλλά έπρεπε να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι εξαιτίας κωλύματος με το διαβατήριό του. Όπως τονίζει η «Echo», «ήταν σημάδι για όσα θα επακολουθούσαν», παρά το ντεμπούτο του σαν σήμερα το 2007.

Το καλοκαίρι έφτασε αλλά ο τότε 20χρονος έχασε σχεδόν όλη την καλοκαιρινή προετοιμασία στο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας γραφειοκρατίας, αλλά όταν η ομάδα έφτασε στην Ολλανδία (Ρότερνταμ) ο Λέτο είχε δικαίωμα συμμετοχής, έχοντας πάρει ιταλικό διαβατήριο μιας και ο παππούς του ήταν από τη γειτονική μας χώρα. «Είναι πολύ θετική εξέλιξη για τον Λέτο γιατί είναι πολύ δύσκολο να μην παίζεις και μόνο να προπονείσαι», ανέφερε τότε ο Μπενίτεθ.

Έπαιξε στο Λιγκ Καπ, έπαιξε στα προκριματικά και τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά κάπου εκεί το όνειρο σταμάτησε.

Τον Δεκέμβριο του 2007 ανακλήθηκε το διαβατήριό του, με την ιταλική Αστυνομία να ξεκινά έρευνα για την εγκυρότητα αποφάσεων που αφορούσαν θέματα ιθαγένειας, και τη Λίβερπουλ να στρέφεται στο Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων για άδεια εργασίας, αφού δεν ήθελε να ρισκάρει κυρώσεις έως ότου ολοκληρωνόταν η έρευνα των Αρχών. Φτάνει καλοκαίρι του 2008 και οι «κόκκινοι» τρώνε πόρτα, προς απογοήτευση του Μπενίτεθ.

«Πρέπει να βρούμε λύση για τον Λέτο. Ίσως τον δανείσουμε κάπου. Τον ζητάνε κοντά στις δέκα ομάδες από Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Και δεν παίζει. Πάει να πει ότι είναι καλός», έλεγε τότε ο Ισπανός κόουτς, που όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις, ανέφερε:

«Έχει μεγάλο συμβόλαιο. Μπορεί να εντυπωσιάσει και του χρόνου θα έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Όπως και να ΄χει, μιλάμε για το μέλλον ενός ποδοσφαιριστή και δεν θεωρώ ότι το σύστημα είναι δίκαιο. Πρέπει να αλλάξει».

Sebastian Leto magic pass with Liverpool


Κεφάλαιο Ολυμπιακός

«Μίλησα με ανθρώπους της Λίβερπουλ και η απόφασή μας είναι να φύγω από τον σύλλογο και να παίξω δανεικός για μια σεζόν. Πρέπει να παίζω ποδόσφαιρο τη σεζόν που έρχεται.

Οι ατζέντηδές μου είναι στην Αθήνα. Μιλάνε με τον Ολυμπιακό. Ο προπονητής του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε, με κάλεσε στο τηλέφωνο. Μου είπε ότι τον ενδιαφέρω πάρα πολύ. Μοιράστηκε τις σκέψεις του, τα πάντα. Για μένα είναι πολύ σημαντικό που έχω έναν προπονητή να μιλάει τη γλώσσα μου. Μίλησα με κάποιους φίλους και μου είπαν τα πάντα για τον Ολυμπιακό, πως είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα, ότι πάντα κερδίζει το πρωτάθλημα και ότι παίζει πάντα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Έχω προσφορές από Ιταλία και Ισπανία, αλλά ο Ολυμπιακός είναι το καλύτερο μέρος για μένα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Περιμένω ακόμη το διαβατήριό μου και η Λίβερπουλ θα περιμένει κι αυτή μέχρι τις 31 Ιουλίου. Φυσικά το όνειρό μου είναι να παίξω εδώ. Μίλησα με τον Μπενίτεθ και μου είπε ότι με θέλει, αλλά δεν μπορώ να μείνω χωρίς διαβατήριο. Με συμβούλευσε να πάω κάπου αλλού. Έχει δίκιο», σχολίαζε τότε ο Σεμπαστιάν Λέτο, πριν μπει στο αεροδρόμιο με προορισμό την Αθήνα.

«Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι χρειάζεται, έχοντας κάνει προετοιμασία και με τη Λίβερπουλ. Ξέρω ότι θα είμαι εδώ για δυο χρόνια», έλεγε λίγο μετά τις υπογραφές. Η ομάδα έχει καλούς παίκτες, έναν γνωστό προπονητή και φανατικούς οπαδούς που αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης», δήλωνε μετά τις υπογραφές και παρά την τρομερή πρώτη σεζόν του και το νταμπλ, το τέλος αυτής θα άφηνε ανάμεικτα συναισθήματα ήταν σε διαφορετική συχνότητα από τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος αποφάσισε να τον τιμωρήσει μετά από αρκετά περιστατικά «επιλέγοντας πάνω απ' όλα την πειθαρχία και την ηρεμία του συνόλου».

Ενώ -όπως αναφέρει η «Echo»- η άδεια εργασίας δεν βγήκε και ο παίκτης ήλπιζε πως ο Ολυμπιακός θα του ξανά χτυπήσει την πόρτα, η Λίβερπουλ είχε αποφασίσει να τον πουλήσει.

Sebastian Leto Olympiacos debut


Με τρία εκατομμύρια λίρες στον Παναθηναϊκό και... ξανά στο Τριφύλλι

«Περίμενα τον Ολυμπιακό εδώ και εβδομάδες αλλά δεν έκανε καμία κίνηση. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Ήθελα να παραμείνω στον Ολυμπιακό αλλά από τη στιγμή που δεν με θέλουν εκεί, πρέπει να κοιτάξω το μέλλον μου. Είμαι πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό. Οι πιθανότητες να παίξω εκεί είναι πάνω από 90%», σχολίαζε και στη συνέχεια πανηγύριζε δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ στο πλάι του Τζιμπρίλ Σισέ, που τους ένωνε και η Λίβερπουλ.

Από την υπογραφή του στις 23 Ιουνίου και με την πάροδο μιας σχεδόν τετραετίας στον Παναθηναϊκό, πήγε να δοκιμάσει την τύχη του στην Κατάνια, της οποίας ο υποβιβασμός τον έστειλε δανεικό στην ομάδα που ξεκίνησε, τη Λανούς.

Κακοτυχία ή κάτι άλλο; Όλες κι όλες επτά συμμετοχές μέτρησε στο νέο του κεφάλαιο στην Αργεντινή μιας και κατά τις πρώτες του ημέρες εκεί έπεσε μια μπάρα με κιλά στο κεφάλι του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά. Αφότου πέρασε η σεζόν, η Ανόρθωση προσπάθησε να τον αποκτήσει, αλλά όπως είχε επιβεβαιώσει ο τότε προπονητής της Λανούς, Γκιγιέρμο Μπάρος Στσελότο, το μυαλό του όμως ήταν μόνο στον Παναθηναϊκό.

Με την προστατευτική του μάσκα ο Λέτο πέτυχε 16 γκολ και μέτρησε 14 ασίστ σε 47 εμφανίσεις μέσα σε 18 μήνες παρουσίας, ωστόσο σε μια δύσκολη περίοδο για τον αθηναϊκό σύλλογο κινήθηκε νομικά και ζήτησε τα δεδουλευμένα του (μαζί με τον Μάικλ Εσιέν, όπως λέει η «Echo») πριν αποχωρήσει μετά από συνολικά -περίπου- πέντε στον σύλλογο της Αθήνας.

Sebastian Leto 'Green Hero' - Skills,Assists & Goals | Panathinaikos FC


Αποσύρθηκε το 2019, πήγε δίπλα στον Στραματσιόνι και ανέλαβε την Κηφισιά

Με μια κουτσουρεμένη χρονιά στην Emirates Club, ο Λέτο αποφάσισε να αποσυρθεί το 2019 και πήγε να γίνει βοηθός του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, Αντρέα Στραματσιόνι, στην Εστεχλάλ του Ιράν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Αλ Γκαράφα ξανά ως βοηθός.

Για κάποιον λόγο το αφιέρωμα της «Echo» τον έχει αφήσει εκεί, ως βοηθό στην ομάδα που πλέον προπονεί ένας ακόμη παλιός γνώριμος στα ελληνικά γήπεδα, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Πέντρο Μαρτίνς.

Ωστόσο, ο Λέτο βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, έχοντας αναλάβει την Κηφισιά μετά από μία σεζόν ως βοηθός, και φέτος θα βάλει τα δυνατά του για ό,τι καλύτερο γίνεται στην πρώτη χρονιά της ομάδας μετά την πρώτη σεζόν στη Super League 1 και τον άμεσο υποβιβασμό της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης