Κληρώσεις UEFA: Έτσι θα μάθουν τους αντιπάλους τους Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός

Το μεσημέρι της Παρασκευής και οι τρεις ελληνικές ομάδες θα μάθουν τους αντιπάλους τους στις League Phase -  Στις 14:30 οι Πειραιώτες και οι Θεσσαλονικείς θα μπουν στην κληρωτίδα του Europa League και μια ώρα αργότερα, στις 15:30 θα έρθει η ώρα του Τριφυλλιού

Τρεις ομάδες της Super league θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στις League Phase των διοργανώσεων της UEFA στην ιστορική πρώτη σεζόν της εφαρμογής των νέων format. Ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική εξ αυτών που είχε κλειδώσει ήδη ευρωπαϊκή παρουσία για τον χειμώνα, καθώς θα είναι δεδομένα στο Europa League χάρη στον ευρωπαϊκό του θρίαμβο με την κατάκτηση του Conference League, ενώ μέσω των προκριματικών εξασφάλισαν την πρόκριση τους ο ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, σε Europa και Conference League, αντιστοίχως.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (30/8) και οι τρεις ελληνικές ομάδες θα μάθουν τους αντιπάλους τους στις League Phase. Στις 14:30 οι Πειραιώτες και οι Θεσσαλονικείς θα μπουν στην κληρωτίδα του Europa League και μια ώρα αργότερα, στις 15:30 θα έρθει η ώρα του Τριφυλλιού. Αμφότερες οι κληρώσεις θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από το Cosmote Sport 1.

Η διαδικασία της κλήρωσης

Στο Europa League οι 36 ομάδες θα είναι χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ανάλογα με τον συντελεστή των ομάδων. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι κάθε γκρουπ δυναμικότητας έχει πλέον εννιά ομάδες και όχι οκτώ, αφού μετέχουν 36 και όχι 32 ομάδες στο νεοσύστατο League Phase.

Η κλήρωση και στις δυο διοργανώσεις θα ξεκινήσει από τις ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας (των πιο ισχυρών σε συντελεστή) και από τη γυάλα του Pot 1 θα βγαίνουν μία – μία οι ομάδες με τον παραδοσιακό τρόπο. Θα ανοίγεται δηλαδή το μπαλάκι και θα ακούγεται το όνομα κάθε ομάδας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Αμέσως μετά θα ακολουθεί το πάτημα του κουμπιού και το σύστημα της UEFA θα αποφασίζει ποιες θα είναι οι δυο αντίπαλοι της ομάδας από το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο γκρουπ. Δηλαδή οι οκτώ διαφορετικοί αντίπαλοι με τους οποίους -ανά γκρουπ- θα παίζει εντός και εκτός. Δηλαδή από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας με τη μία ομάδα εντός και την άλλη εκτός και το ίδιο και από τα υπόλοιπα τρία γκρουπ, όπως αποφασίσει o υπολογιστής.

Στη συνέχεια θα βγουν από τη γυάλα με τα παραδοσιακά μπαλάκια οι ομάδες του δεύτερου γκρουπ δυναμικότητας μέχρι και το τέταρτο. Η μόνη διαφορά είναι όταν θα βγουν οι ομάδες του δεύτερου γκρουπ θα γνωρίζουν ήδη τους δύο αντιπάλους τους από το πρώτο γκρουπ που θα έχει προηγηθεί, όταν βγουν οι ομάδες από το τρίτο γκρουπ θα γνωρίζουν τους τέσσερις αντιπάλους τους από το πρώτο και το δεύτερο γκρουπ κ.ο.κ.

Η μόνη διαφορά που υπάρχει στις κληρώσεις αφορά αυτην του Conference League, αφού εκεί οι αντίπαλοι κάθε ομάδας θα είναι έξι και όχι οκτώ. Οι 36 ομάδες του League Stage θα είναι χωρισμένες σε έξι γκρουπ δυναμικότητας των έξι ομάδων και κάθε ομάδα θα παίρνει έναν αντίπαλο από κάθε γκρουπ. Απλώς ανά δυο γκρουπ (πρώτο/δευτερο, τρίτο/τέταρτο, πέμπτο/έκτο) θα παίζει το εντός και το εκτός έδρας ματς, όπως θα αποφασίζει το σύστημα.

Δεν μπορούν να πέσουν μαζί στη League Phase Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Το πρόγραμμα, δηλαδή η σειρά των οκτώ αγωνιστικών και για τις τρεις διοργανώσεις, θα βγει και θα ανακοινωθεί από την UEFA το Σάββατο (31/8). Δεν είναι απαραίτητο ότι οι ομάδες θα παίζουν εναλλάξ εντός και εκτός έδρας. Η μόνη εγγύηση που υπάρχει είναι ότι στις δυο πρώτες και στις δυο τελευταίες αγωνιστικές δεν θα έχουν σερί εντός ή εκτός έδρας παιχνίδια αλλά ένα εντός και ένα εκτός με τυχαία σειρά.

Σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης υπάρχουν δύο περιορισμοί. Δεν πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα (δηλαδή Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στο Europa δεν γίνεται να παίξουν μαζί) και καμία ομάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει περισσότερες από δύο ομάδες από την ίδια χώρα.

Το country protection παύει να ισχύει από την πρώτη νοκ άουτ φάση, οπότε αν για παράδειγμα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ τερματίσουν σε θέσεις 17/18 ή 15/16 (η κλήρωση στα νοκ άουτ είναι μερικώς προαποφασισμένη ανάλογα με τις θέσεις τερματισμού στην ενιαία βαθμολογία των 36 ομάδων) μπορούν από την επόμενη κιόλας φάση να βρεθούν αντιμέτωποι είτε στα play off για μία θέση στους «16», είτε στους «16».

Η πρώτη αγωνιστική του Europa League θα διεξαχθεί Τετάρτη και Πέμπτη στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, που θα είναι επίσης εβδομάδα αποκλειστικά για αυτή τη διοργάνωση, χωρίς αγώνες άλλου τουρνουά της UEFA. Όσον αφορά την πρεμιέρα της League Phase του Conference θα διεξαχθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, σε εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας επίσης δεν θα υπάρχουν αγώνες άλλης διοργάνωσης.

Οι πιθανοί αντίπαλοι Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

Pot 1:

Ρόμα
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Πόρτο
Άγιαξ
Ρέιντζερς
Άιντραχτ
Λάτσιο
Τότεναμ
Σλάβια Πράγας

Pot 2:

Σοσιεδάδ
Άλκμααρ
Μπράγκα
Ολυμπιακός
Λυών
ΠΑΟΚ
Φενέρμπαχτσε
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Φερεντσβάρος

Pot 3:

Καραμπάγκ
Γαλατάσαραϊ
Βικτόρια Πλζεν
Μπόντο Γκλιμτ
Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ
Ντιναμό Κιέβου
Λουντογκόρετς
Μίντιλαντ
Μάλμε

Pot 4:

Μπιλμπάο
Χόφενχαϊμ
Νις
Άντερλεχτ
Τβέντε
Μπεσίκτας
Στεάουα Βουκουρεστίου
Ρίγας
Έλφσμποργκ

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού

Pot 1

Τσέλσι
Κοπεγχάγη
Γάνδη
Λίντσερ
Φιορεντίνα
Μπέτις

Pot 2

Μπασακσεχίρ
Μόλντε
Λέγια Βαρσοβίας
Χάιντενχαϊμ
Τζουργκάρντεν
ΑΠΟΕΛ

Pot 3

Ραπίντ Βιέννης
Ομόνοια
Ελσίνκι
Βιτόρια Γκιμαράες
Αστάνα
Ολίμπια Λιουμπλιάνας

Pot 4

Σερκλ Μπριζ
Σάμροκ Ρόβερς
Δε Νιου Σέιντς
Λουγκάνο
Μλάντα Μπόλεσλαβ
Χαρτς

Pot 5

Πέτροκουμπ
Σεν Γκάλεν
Παναθηναϊκός
Γιαγκελόνια
Μπόρατς Μπάνια Λούκα
Μπάτσκα Τόπολα

Pot 6

Τσέλιε
Λαρν
Ντινάμο Μινσκ
Πάφος
Βίκινγκουρ
Νόα


Ειδήσεις σήμερα:

Εντυπωσιακή φωτογραφία από πτώση κεραυνού στη Θεσσαλονίκη

Υπέρ της συνέχισης της στήριξης στο Ισραήλ η Κάμαλα Χάρις - Τι είπε στη συνέντευξή της για τη μετανάστευση και τον Τραμπ

Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι σήμερα και αύριο - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr