Europa League - Conference: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Πόρτο και Γαλατά στον δρόμο Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΠΑΟ

H ακτινογραφία των 22 αντιπάλων των ελληνικών ομάδων στη League Phase του Europa League και του Conference League - Το νέο σύστημα

Τρεις από τις τέσσερις ελληνικές ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης της σεζόν 2024-25 συνεχίζουν στη League Phase του Europa League και του Conference League. 

Η ΑΕΚ αποκλείστηκε από τη Νόα και «χαιρέτησε» από τον Αύγουστο την Ευρώπη αλλά ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός θα γευτούν την εμπειρία της συμμετοχής σε Europa League και Conference League τα οποία άλλαξαν ριζικά. 







Οι τρεις ελληνικές ομάδες που έμαθαν και τους αντιπάλους τους στο League Phase έχουν αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης στα play offs που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία συμμετοχής στη φάση των «16». 

Το σύστημα διεξαγωγής και πρόκρισης 

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις άλλαξαν και πλέον υπάρχει για όλες ένας όμιλος των 36 ομάδων με κοινή βαθμολογία. Οι ομάδες που θα είναι στις θέσεις 1 έως 8 πηγαίνουν απευθείας στους «16». Αυτές που θα είναι στις θέσεις 9-24 θα παίξουν στα play offs με εκείνες που θα είναι στο 9-16 να έχουν τα δεύτερα παιχνίδια στην έδρα τους. Όσες μείνουν στις θέσεις 25-36 δεν συνεχίζουν στην Ευρώπη και πηγαίνουν στο ... σπίτι τους. 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PAOK FC (@paok_fc)


Στο Europa League o Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν από 8 διαφορετικούς αντιπάλους, 4 εντός έδρας και 4 εκτός έδρας. Ο Παναθηναϊκός στο Conference League έχει 6 διαφορετικούς με 3 παιχνίδια εντός και 3 εκτός. 

Το Europa League αρχίζει στις 25 Σεπτεμβρίου και το Conference στις 3 Οκτωβρίου. Η σειρά των αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις θα ανακοινωθεί το Σάββατο. Θυμίζουμε για να προκριθεί ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ απέκλεισε την Σάμροκ Ρόβερς από την Ιρλανδία και ο Παναθηναϊκός την Λανς από τη Γαλλία. 

Ο Ολυμπιακός ως νικητής του Conference League 2024 προκρίθηκε χωρίς αγώνες στη League Phase του Europa League. 

Πόρτο, Μπράγκα και Λιόν στον δρόμο του Ολυμπιακού

Τους οκτώ αντιπάλους που θα βρει στο δρόμο του, στη νεοσύστατη League Phase του Europa League, έμαθε ο Ολυμπιακός, μετά την κλήρωση που διενεργήθηκε στο Μονακό. Οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχθούν στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη Ρέιντζερς από τη Σκωτία, την Μπράγκα από την Πορτογαλία, την Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν και την Τβέντε από την Ολλανδία, ενώ θα ταξιδέψουν στην Πορτογαλία για την αναμέτρηση με την Πόρτο, στη Γαλλία για να παίξουν με τη Λιόν, στη Σουηδία για το ματς με τη Μάλμε και στη Ρουμανία, όπου θα αντιμετωπίσουν τη Στεάουα Βουκουρεστίου.



Από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τη Ρέιντζερς και θα αντιμετωπίσει στο «Ντραγκάο» την Πόρτο. Η ομάδα της Γλασκώβης ξεκίνησε φέτος από τα προκριματικά του Champions League, όπου αποκλείστηκε στον 3ο προκριματικό γύρο (League Path) από τη Ντιναμό Κιέβου, με αποτέλεσμα να «υποβιβαστεί» στο Europa League. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν αντιμετωπίσει ομάδα από τη Σκωτία εδώ και 50 χρόνια, από την περίοδο 1974-75, όταν είχαν πετύχει σπουδαία πρόκριση επί της -πολύ ισχυρής τότε- Σέλτικ στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.








Αντίθετα, με την Πόρτο ο Ολυμπιακός... γνωρίζεται πολύ καλά, καθώς την έχει αντιμετωπίσει συνολικά οκτώ φορές, όλες στη φάση των ομίλων του Champions League, με συνολικό απολογισμό τρεις νίκες, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες. Επί πορτογαλικού εδάφους, πάντως, η πειραϊκή ομάδα έχει καταφέρει να αποσπάσει μόλις μία ισοπαλία σε τέσσερις αγώνες. Τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν τη σεζόν 2020-21, με τους «δράκους» να πετυχαίνουν δύο νίκες με το ίδιο σκορ (2-0). Η Πόρτο κατέκτησε πέρυσι το κύπελλο στην Πορτογαλία και μπήκε απευθείας στη League Phase.

Από το 2ο γκρουπ, στο οποίο βρισκόταν και ο ίδιος, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί μία άλλη πορτογαλική ομάδα, την Μπράγκα (με την οποία δεν έχει συναντηθεί ποτέ), που πέρασε τρεις προκριματικούς γύρους, αποκλείοντας διαδοχικά τη Μακάμπι Πετάχ Τίκβα από το Ισραήλ (2-0 και 5-0), τη Σερβέτ από την Ελβετία (0-0 και 2-1 εκτός έδρας) και τη Ραπίντ Βιέννης (2-1 εντός και 2-2 στην Αυστρία).

Επίσης, ο περσινός θριαμβευτής του Conference League θα ταξιδέψει στη Γαλλία για την αναμέτρηση με την «ξεπεσμένη» Λιόν, επισκεπτόμενος για πρώτη φορά το καινούριο γήπεδό της. Στο παρελθόν είχε γνωρίσει τρεις ήττες σε ισάριθμες επισκέψεις στο στάδιο «Ζερλάν», ενώ σε έξι συνολικά αγώνες (τέσσερις στο Champions League και δύο πολύ παλιά, στο Κύπελλο Κυπελλούχων), οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν δύο νίκες και τέσσερις ήττες. Η Λιόν τερμάτισε έκτη πέρυσι στο γαλλικό πρωτάθλημα και πέρασε απευθείας στη League Phase, αλλά φέτος έχει ξεκινήσει με δύο ήττες σε ισάριθμα ματς, ενώ ταλαιπωρείται από πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Από το 3ο γκρουπ δυναμικότητας, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί στο Φάληρο την Καραμπάχ, με την οποία είχε παίξει στους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης την περίοδο 2022-23 και έχει... τραυματική εμπειρία, καθώς γνώρισε βιαρά ήττα με 3-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (το εκτός έδρας ματς είχε λήξει 0-0). Η πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε φέτος από τον 2ο προκριματικό του Champions League, όπου απέκλεισε εύκολα τη Λίνκολν Ρεντ Ιμπς από το Γιβραλτάρ (2-0 και 5-0). Στη συνέχεια ξεπέρασε και τη Λουντγκόρετς, από την οποία ηττήθηκε 2-1 εντός αλλά τη νίκησε στη Βουλγαρία 7-2 στην παράταση (!), όμως στα πλέι-οφ λύγισε με δύο ήττες (3-0 και 2-0) από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.



Μετά τον ΠΑΟΚ, θα είναι σειρά του Ολυμπιακού να ταξιδέψει στη Σουηδία για αντιμετωπίσει τη Μάλμε, η οποία απέκλεισε τους πρωταθλητές Ελλάδας στον 3ο προκριματικό του Champions League (2-2 στη Σουηδία, 4-3 στην παράταση στην Τούμπα), πριν αποκλειστεί στα πλέι-οφ από τη Σπάρτα Πράγας με δύο ήττες (2-0). Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στους ομίλους του Champions League πριν δέκα χρόνια (2014-15), με τους «ερυθρόλευκους» να νικούν 4-2 στον Πειραιά, αλλά να χάνουν 2-0 στο «Eleda Stadion».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FC Twente (@fctwente)



Τέλος, από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας ο Ολυμπιακός κληρώθηκε να φιλοξενήσει την Τβέντε, που πέρυσι τερμάτισε τρίτη στο ολλανδικό πρωτάθλημα και συμμετείχε στα προκριματικά του Champions League, όπου όμως αποκλείστηκε στον 3ο γύρο από τη Σάλτσμπουργκ (2-1 και 3-3). Οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εξαιρετικό ρεκόρ όταν υποδέχονται ομάδες από την Ολλανδία (πέντε νίκες και μόλις μία ισοπαλία σε έξι παιχνίδια).

Όσον αφορά το ταξίδι στο Βουκουρέστι, θα είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός θα παίξει με τη Στεάουα και η πρώτη συνάντηση με ομάδα από τη Ρουμανία μετά από 40 χρόνια (την περίοδο 1984-85 είχε αντιμετωπίσει την Κραϊόβα στο Κύπελλο UEFA). Η FCSB, όπως λέγεται πλέον η ιστορική ομάδα (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1986), ξεκίνησε από τον 1ο προκριματικό του Champions League, απέκλεισε διαδοχικά τη Βίρτους από το Σαν Μαρίνο (7-1 και 4-0) και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-1 και 1-0), αλλά αποκλείστηκε από τη Σπάρτα Πράγας, αν και απέσπασε ισοπαλία 1-1 στην Τσεχία, αφού ηττήθηκε 3-2 στο Βουκουρέστι. Στα πλέι-οφ του Europa League, η Στεάουα απέκλεισε την αυστριακή Λίντσερ, με ισοπαλία 1-1 εκτός και νίκη 1-0 εντός, χάρη σε γκολ του Ολάρου στις καθυστερήσεις.

Με Γιουνάιτεντ, Σοσιεδάδ και Γαλατά ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ

Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα υποδεχθούν τις Σλάβια Πράγας (Τσεχία), Φερεντσβάρος (Ουγγαρία), Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) και Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία), ενώ θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία), Σοσιεδάδ (Ισπανία), Γαλατασαράι (Τουρκία) και RFS (Λετονία).



Η κλήρωση μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ καλή για τον «Δικέφαλο του βορρά», καθώς θα δώσει στην Τούμπα τέσσερα παιχνίδια κόντρα σε ομάδες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν... μεγαθήρια, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να διεκδικήσει το «4 στα 4», ενώ οι Θεσσαλονικείς θα αντιμετωπίσουν στη Λετονία την RFS που είχε συμπεριληφθεί στο τέταρτο και τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης. Επίσης, ο ΠΑΟΚ θα δώσει εκτός έδρας τα πολύ δύσκολα παιχνίδια του στη League Phase, κόντρα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σοσιεδάδ και Γαλατασαράι. Και μολονότι -θεωρητικά τουλάχιστον- αυτές οι αναμετρήσεις είναι... χαμένες για τους πρωταθλητές Ελλάδας, εξαιτίας της δυναμικότητας των αντιπάλων του, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να... ονειρεύονται ότι θα διεκδικήσουν (και θα αποσπάσουν) ένα θετικό αποτέλεσμα στο «Ολντ Τράφορντ», το «Ανοέτα» (σ.σ. νυν "Reale Arena") και το «Αλί Σαμί Γεν» ("Rams Park").




Από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», ενώ θα υποδεχθεί τη Σλάβια Πράγας. Ο «Δικέφαλος του βορρά» θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του με τη φημισμένη αγγλική ομάδα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πέρασαν απευθείας στη League Phase του Europa League, καθώς κατέκτησαν την παρελθούσα σεζόν το Κύπελλο Αγγλίας. Όσον αφορά τη Σλάβια Πράγας, ο ΠΑΟΚ την αντιμετώπισε στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 2002-03. Οι Θεσσαλονικείς νίκησαν 1-0 στην Τούμπα, αλλά ηττήθηκαν 4-0 στην Τσεχία και αποκλείστηκαν. Η Σλάβια τερμάτισε δεύτερη στο περυσινό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να «βγει» στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Απέκλεισε τη Στεάουα Βουκουρεστίου με συνολικό σκορ 4-3, αλλά το «εμπόδιο» της Λιλ στα πλέι οφ αποδείχθηκε πολύ... ψηλό για την ομάδα από την Τσεχία.

Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας είναι η Σοσιεδάδ και η Φερεντσβάρος. Ο «Δικέφαλος του βορρά» δεν έχει... προϊστορία με την ομάδα από την Ισπανία. Η ομάδα από το Σαν Σεμπαστιάν «μπήκε» απευθείας στη League Phase του Europa League, καθώς κατετάγη έκτη στο περυσινό ισπανικό πρωτάθλημα. Επίσης, οι Θεσσαλονικείς θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τη Φερεντσβάρος. Η ουγγρική ομάδα κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα και ξεκίνησε το εφετινό ευρωπαϊκό ταξίδι της από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, όπου απέκλεισε τους Ουαλούς της Δε Νιού Σέιντς. Στον 3ο γύρο η Μίντιλαντ από τη Δανία απέκλεισε τη Φερεντσβάρος, η οποία... συνέχισε στα πλέι οφ του Europa League, όπου νίκησε στα πέναλτι την Μπόρατς Μπάνια Λούκα από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Η Γαλατασαράι και η Βικτόρια Πλζεν είναι οι αντίπαλοι των Θεσσαλονικέων από το 3ο γκροουπ δυναμικότητας. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη Γαλατασαράι. Η «Τσιμπόμ» στέφθηκε πέρυσι πρωταθλήτρια στην Τουρκία και πήρε το «εισιτήριο» για τα πλέι οφ του Champions League, όπου γνώρισε δύο ήττες από την ελβετική Γιουνγκ Μπόις, με αποτέλεσμα να... υποβιβαστεί στη League Phase του Europa League. Επίσης, δεν υπάρχει προϊστορία ούτε στο «ζευγάρι» του ΠΑΟΚ με τη Βικτόρια Πλζεν, η οποία κατετάγη τρίτη στο περυσινό πρωτάθλημα Τσεχίας, με αποτέλεσμα να πάρει το «εισιτήριο» για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Εκεί απέκλεισε με δύο νίκες την ουκρανική Κρίβμπας, ενώ στα πλέι οφ ξεπέρασε το «εμπόδιο» της Χαρτς από τη Σκωτία.


Τέλος, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη Στεάουα Βουκουρεστίου και την RFS από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας. Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν με τη Στεάουα Βουκουρεστίου, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1986. Η ομάδα του (σ.σ. πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ) Ηλία Χαραλάμπους κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα στη Ρουμανία και «βγήκε» στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League. Συνέτριψε με συνολικό σκορ 11-1 τη Βίρτους από το Σαν Μαρίνο, ενώ στον 2ο γύρο απέκλεισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με συνολικό σκορ 2-1. Όμως, στον 3ο γύρο αποκλείστηκε από τη Σπάρτα Πράγας με συνολικό σκορ 4-3 και συνέχισε στα πλέι οφ του Europa League, όπου ξεπέρασε το «εμπόδιο» της αυστριακής Λίντσερ με συνολικό σκορ 2-1. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει... παρελθόν ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την RFS, η οποία ιδρύθηκε το 2016. Πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Λετονία και «βγήκε» στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League. Απέκλεισε με συνολικό σκορ 7-0 τη Λαρν από τη Βόρεια Ιρλανδία, ωστόσο στον 2ο γύρο υπέκυψε στην ανωτερότητα της νορβηγικής Μπόντο Γκλιμτ με δύο ήττες (4-0 και 3-1), με αποτέλεσμα να... ξεπέσει στον 3ο προκριματικό του Europa League. Εκεί απέκλεισε με συνολικό σκορ 9-0 τη UE Σάντα Κολόμα από την Ανδόρα, ενώ στα πλέι οφ απέκλεισε στα πέναλτι τον ΑΠΟΕΛ.

Η Τσέλσι και οι άλλοι στο μονοπάτι του Παναθηναϊκού 

Ένα μεγάλο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, με αντίπαλο την Τσέλσι, αλλά και μία σειρά θεωρητικά βατών αγώνων επιφύλαξε για τον Παναθηναϊκό η κλήρωση της League Phase του Conference League, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/8) στο Μονακό. Εκτός της αγγλικής ομάδας, οι «πράσινοι» θα υποδεχθούν τη φινλανδική Ελσίνκι και τη Ντιναμό Μινσκ από τη Λευκορωσία, ενώ οι εκτός έδρας αγώνες τους θα είναι στη Σουηδία με την Τζουργκάρντεν, στην Ουαλία με τους Δε Νιου Σέιντς και στη Βοσνία με την Μπόρατς Μπάνια Λούκα.



Η αναμέτρηση με την Τσέλσι θα αποτελέσει σίγουρα το «κλου» της συμμετοχής του Παναθηναϊκού στη League Phase. Οι «μπλε» ξεκινούν τη σεζόν ως ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης και, αν καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό του Βρότσλαβ και να κατακτήσουν το τρόπαιο, θα γίνουν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που θα έχει στο παλμαρέ της όλους τους ευρωπαϊκούς τίτλους. Ο σύλλογος του Λονδίνου έχει κατακτήσει δύο φορές το Champions League (2012, 2021), άλλες δύο το Europa League (2013, 2019) και το Σούπερ Καπ Ευρώπης (1998, 2021), καθώς και επίσης δύο φορές το παλιό Κύπελλο Κυπελλούχων (1971, 1998). Η ομάδα του Έντσο Μαρέσκα απέκλεισε στα πλέι-οφ της διοργάνωσης τη Σερβέτ, με νίκη 2-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και ήττα 2-1 στην Ελβετία, ενώ στην Premier League έχει ξεκινήσει με μία νίκη και μία ήττα. Το «τριφύλλι» δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν την Τσέλσι και συνολικά, σε 18 αναμετρήσεις με αγγλικές ομάδες, έχει πανηγυρίσει μόλις μία νίκη, επί της Αρσεναλ. Επιπρόσθετα, οι «μπλε» είναι αήττητοι σε αναμετρήσεις με ελληνικές ομάδες, έχοντας τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες σε αγώνες με τον Αρη, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)


Υποδεχόμενος την Ελσίνκι, ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί για πρώτη φορά στην πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία του αντιμέτωπος με ομάδα από τη Φινλανδία. Η 33 φορές πρωταθλήτρια της χώρας και κάτοχος του τίτλου έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση των εντός συνόρων κεκτημένων, όπου το πρωτάθλημα βαίνει προς την ολοκλήρωσή του και η Ελσίνκι υπολείπεται τεσσάρων βαθμών της πρωτοπόρου Κουόπιο. Στην Ευρώπη, αποκλείστηκε στον 1ο προκριματικό του Champions League από τη λιθουανική Πανεβέζις (1-1 και 3-0) και συνέχισε στο Conference League, όπου απέκλεισε διαδοχικά τη Ντέτσιτς από το Μαυροβούνιο (1-0, 1-2 και 4-3 στα πέναλτι) και την Κλάκσβικ από τα Νησιά Φαρόε (2-2 και 2-1, με γκολ στο 90΄ και στις καθυστερήσεις στη ρεβάνς). Πέρυσι, στη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης, η Ελσίνκι αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ και γνώρισε δύο ήττες, 3-2 στη Φινλανδία και 4-2 στην Τούμπα.



Οι «πράσινοι» θα παίξουν για πρώτη φορά και με ομάδα από τη Λευκορωσία, υποδεχόμενοι τη Ντιναμό Μινσκ, που κι αυτή προέρχεται από το Champions League. Εκεί μάλιστα πέρασε ένα γύρο σε βάρος της Πιούνικ Ερεβάν (0-0 στην Ουγγαρία, όπου δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της, και 1-0 στην Αρμενία), πριν αποκλειστεί από τη Λουντογκόρετς (ήττα 2-0 στη Βουλγαρία, νίκη 1-0 στην Ουγγαρία). Ακολούθως έπαιξε στο Europa League, όπου ξεπέρασε το εμπόδιο της Λίνκολν Ρεντ Ιμπς από το Γιβραλτάρ (2-0 και 1-2), αλλά στα πλέι-οφ γνώρισε δύο ήττες με 1-0 από την Αντερλεχτ. Πριν δέκα χρόνια, η Ντιναμό Μινσκ είχε παίξει με τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League, γνωρίζοντας δύο ήττες (6-1 στην Τούμπα και 2-0 στη Λευκορωσία).



Σε ό,τι αφορά τα εκτός έδρας παιχνίδια του, η πιο δύσκολη θεωρητικά αποστολή του Παναθηναϊκού είναι στη Σουηδία κόντρα στην Τζουργκάρντεν, της οποίας η χρονιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και διεκδικεί τον τίτλο από τη Μάλμε (βρίσκεται στο -7, αλλά με αγώνα λιγότερο). Στο Conference League, η ομάδα της Στοκχόλμης απέκλεισε διαδοχικά την Προγκρές από το Λουξεμβούργο (3-0 και 0-1), την Ιλβες από τη Φινλανδία (1-1 και 3-1) και τη Μάριμπορ από τη Σλοβενία (1-0 και 1-0) για να περάσει στη League Phase. Η Τζουργκάρντεν δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ελληνική ομάδα, ενώ από την πλευρά του το «τριφύλλι» έχει πολύ καλή παράδοση με αντιπάλους από τη Σουηδία, μετρώντας τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες σε έξι αγώνες με Γκέτεμποργκ και ΑΪΚ Στοκχόλμης.

Οι πρωταθλητές Ουαλίας Δε Νιου Σέιντς έχουν αγωνιστεί φέτος και στις τρεις διοργανώσεις της UEFA. Αρχικά στο Champions League, όπου απέκλεισαν την Ντέτσιτς από το Μαυροβούνιο (3-0 και 1-1) και αποκλείστηκαν στον 2ο προκριματικό από τη Φερεντσβάρος με δύο ήττες (5-0 στη Βουδαπέστη και 2-1 στο Οσουέστρι). Ακολούθως, έπαιξαν στο Europa League όπου αποκλείστηκαν από την Πετροκούμπ (ήττα 1-0 στη Μολδαβία, ισοπαλία 0-0 στη ρεβάνς) και στα πλέι-οφ του Conference League απέκλεισαν την Πανεβέζις, την οποια νίκησαν 3-0 στη Λιθουανία και έφεραν 0-0 εντός έδρας. Η πολυνίκης του ουαλικού πρωταθλήματος (16 τίτλοι) δεν έχει παίξει ποτέ με ελληνική ομάδα, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη Σουόνσι, στο Κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1989-1990, αποκλείοντάς την δύσκολα με 3-2 και 3-3.

Τέλος, η Μπόρατς Μπάνια Λούκα ειναι γνώριμη στους Ελληνες φιλάθλους από τις πρόσφατες αναμετρήσεις της με τον ΠΑΟΚ, στον 2ο προκριματικό του Champions League, όπου ο «Δικέφαλος του βορρά» πέρασε με δύο νίκες (3-2 στην Τούμπα και 1-0 στη Βοσνία). Νωρίτερα, η Μπόρατς είχε αποκλείσει την Εγκνατία από την Αλβανία (1-0, 1-2 και 4-1 στα πέναλτι), ενώ στη συνέχεια μετείχε στο Europa League, όπου ξεπέρασε την Κλάκσβικ από τα Νησιά Φαρόε (1-2 και 3-1 στην παράταση), αλλά στα πλέι-οφ αποκλείστηκε στα πέναλτι (3-2) από τη Φερεντσβάρος, μετά από δύο ισοπαλίες (0-0 στη Βουδαπέστη και 1-1 στην Μπάνια Λούκα).


Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του League Phase του Europa League

1η αγωνιστική: 25-26 Σεπτεμβρίου 2024
2η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου 2024
4η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου 2024
7η αγωνιστική: 23 Ιανουαρίου 2025
8η αγωνιστική: 30 Ιανουαρίου 2025


Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του League Phase του Conference League 

1η αγωνιστική: 3 Οκτωβρίου 2024
2η αγωνιστική: 24 Οκτωβρίου 2024
3η αγωνιστική: 7 Νοεμβρίου 2024
4η αγωνιστική: 28 Νοεμβρίου 2024
5η αγωνιστική: 12 Δεκεμβρίου 2024
6η αγωνιστική: 19 Δεκεμβρίου 2024


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ









Ειδήσεις σήμερα:

Πλειοδότρια και στο πανηγύρι του Αλμυρού η επιχειρηματίας που είναι υπόδικη για τον θάνατο της Σεράινα το 2019

Κακοκαιρία: Προβλήματα στους δρόμους της Αττικής, αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ώρες - Δείτε live την κίνηση

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Με λίαρ τζετ και ελικόπτερα στην Καλαμάτα οι καλεσμένοι - Ξεκινά σήμερα το τριήμερο γαμήλιο γλέντι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr