Λούκας Χραντέτσκι: Αυτή είναι η πιο ταλαντούχα Εθνική Ελλάδας που έχω αντιμετωπίσει - Ο Τσάμπι Αλόνσο έφερε τη νοοτροπία μεγάλης ομάδας στη Λεβερκούζεν

Ο διεθνής Φινλανδός τερματοφύλακας μίλησε στο protothema.gr για τα όσα είδε στον αγώνα κόντρα στην Εθνική μας ομάδα, αλλά και το θαύμα της Μπάγερ Λεβερκούζεν

Στις 18 Μαΐου 2024 η «Bay Arena» δεν θύμιζε σε τίποτα ποδοσφαιρικό γήπεδο… Λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα με την Άουγκσμπουργκ, ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε μια απέραντη μπυραρία με τους παίκτες και τους οπαδούς της τοπικής Μπάγερ να πανηγυρίζουν το πρώτο ιστορικό πρωτάθλημα Γερμανίας (όταν η μοναδική που το κατέκτησε αήττητη).

Κι όταν λίγα λεπτά αργότερα ο αρχηγός Λούκας Χραντέτσκι σήκωσε την περίφημη «σαλατιέρα» (όπως αποκαλείται το τρόπαιο της Bundesliga) στον ουρανό του Λεβερκούζεν μια ολόκληρη πόλη ξεσπούσε σε κλάματα καθώς η κατάρα τόσων ετών είχε σπάσει και μαζί είχαν εξαφανιστεί και τα περιπαικτικά παρατσούκλια του στιλ «Νεβερκούζεν» ή «Νεβερκούπεν».

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο 34χρονος Φιλανδός (αλλά με σλοβακικές ρίζες όπως προδίδει και το επίθετο του) τερματοφύλακας βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με την αποστολή της Εθνικής ομάδας της χώρα για τον αγώνα της πρεμιέρας του Nations League κόντρα στην Εθνική Ελλάδας.

Η ελληνική ομάδα επικράτησε με 3-0 με τον Χραντέτσκι να είναι ο μοιραίος, καθώς το 1-0 ήταν δικό του δώρο (το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Ιωαννίδης) με τον ίδιο μιλώντας στο protothema.gr μετά το τέλος του αγώνα να βγάζει το καπέλλο στην Ελλάδα και τον Φώτη Ιωαννίδη

Την ώρα που κάποιοι κατά πολύ νεότεροι συνάδελφοι του περνούσαν από τη μικτή ζώνη, αποφεύγοντας να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που περίμεναν υπομονετικά παρά το περασμένο της ώρας, ο γιος του βολεϊμπολίστα Βλάντιμιρ Χραντέτσκι (που πήγε στη Φινλανδία το 1990 υπογράφοντας στην ομάδα του Τούρκου) που έγινε τερματοφύλακας για βαριόταν να… τρέξει και τώρα είναι διάσημος παντού, απάντησε με χαμόγελο σε όλες τις ερωτήσεις που του θέσαμε, ενώ φυσικά μίλησε τόσο για το θαύμα της Λεβερκούζεν, όσο και για τον Τσάμπι Αλόνσο.



Να ξεκινήσουμε πρώτα με το παιχνίδι… Μια βαριά ήττα για την ομάδα σας αν και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα δεν έδειχνε κάτι τέτοιο...
«Από το δικό μου λάθος στο πρώτο γκολ ξεκίνησαν όλα… Αυτό ‘έριξε’ την ομάδα’ αν και μετά ήμασταν καλά, αλλά αντιμετωπίσαμε μία πολύ καλή Ελλάδα η οποία άξιζε να κερδίσει και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις και νομίζω έχουμε πολλά να αναλύσουμε μετά από αυτό το παιχνίδι. Δεν ήταν το καλό πρόσωπο της Φινλανδίας αυτό που είδατε σήμερα!»

Έχεις αντιμετωπίσει πολλές φορές με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια… Είδες κάτι διαφορετικό σήμερα;
«Ναι! Ήταν μια από τις καλύτερες ελληνικές ομάδες που έχω αντιμετωπίσει… Μια ομάδα με ταλέντο, αλλά και πολύ συμπαγής.
Αυτό το σύνολο ήταν κοντά στο να προκριθεί στο προηγούμενο Euro και ένιωσα σήμερα ότι είναι μία πολύ σταθερή ομάδα. Αξίζαμε να χάσουμε σήμερα».

Υπήρχαν ποδοσφαιριστές που δεν γνώριζες και σου προκάλεσαν εντύπωση;
«Ναι… Δεν γνώριζα τον επιθετικό σας, τον Ιωαννίδη. Φυσικά ξέρω τον τερματοφύλακα τον Βλαχοδήμο και τον Τσιμίκα, αλλά γενικά σήμερα είδα πολύ ταλαντούχους παίκτες. Όπως είπα ήταν δύσκολο για εμάς και δεν θέλαμε να ξεκινήσουμε έτσι τη διοργάνωση του Nations League».

Να αλλάξουμε λίγο το θέμα και να μιλήσουμε για την Μπάγερν Λεβερκούζεν καθώς την περσινή χρονιά κάνατε κάτι απίστευτο. Έχεις συνειδητοποιήσει το τι πετύχατε;
«Σιγά, σιγά ναι... Μου πήρε λίγο χρόνο αλλά όταν μετά από αυτή την σεζόν πήγα διακοπές και με αναγνώριζαν όλοι και με ρώταγαν πως είναι δυνατόν να το κάναμε αυτό.»

Εννοείς όταν γύρισες στην πατρίδα σου;
«Όχι μόνο στην πατρίδα μου, αλλά ακόμα και όταν πήγα στην Ισπανία για διακοπές! Ήταν φανταστικό κι ο Τσάβι Αλόνσο έχει ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της επιτυχίας. Είμαστε μία τρομερή ομάδα και εύχομαι να συνεχίσουμε έτσι και αυτή την χρονιά. Φυσικά, τώρα χάσαμε στο τελευταίο παιχνίδι, αλλά έχουμε και το Champions League και θέλουμε να ρίξουμε βάρος σε αυτό.

Υπήρχε κάποιο μυστικό, κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο στην περσινή σας πορεία; Υπήρχαν τόσα πολλά ματς που βάλατε γκολ στις καθυστερήσεις που δεν μπορεί να ήταν σύμπτωση. Ήταν κυρίως θέμα αυτοπεποίθησης από ένα σημείο και μετά;
«Σίγουρα ήταν θέμα αυτοπεποίθησης και συνδυασμού με τον τρόπο που παίζαμε γιατί κάναμε τον αντίπαλο να κουραστεί και είναι φυσιολογικό να τα καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε πολλά γκολ την τελευταία στιγμή.
Αλλά όλο αυτό ήταν μια καθημερινή ρουτίνα που ο Τσάβι Αλόνσο προσάρμοσε στην ομάδα μεταφέροντας την νοοτροπία των μεγάλων κλαμπ. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουν κλαμπ, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ. Κάθε μέρα είχαμε υψηλό επίπεδο στην προπόνηση και ξεκινήσαμε να το πιστεύουμε και να ελέγχουμε τα παιχνίδια. Ξεκινάς να κερδίζεις περισσότερο και συνειδητοποιείς ότι μπορείς να το κάνεις! Κάναμε μία σεζόν χωρίς ήττα, φυσικά μας βοήθησε και η θετική ενέργεια που είχαμε από τις νίκες.

Λένε ότι είναι πιο εύκολο να ανέβεις στην κορυφή, από το να κρατηθείς ς’ αυτήν; Μπορείτε να κάνετε το repeat;
«Την προηγούμενη αγωνιστική γνωρίσαμε την πρώτη μας ήττα… Δεν είμαστε ρομπότ είμαστε άνθρωποι, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε αυτή την νοοτροπία ξανά. Χάσαμε ένα παιχνίδι, αλλά δεν χάσαμε σημαντικούς παίκτες, πήραμε κάποιους πολύ ταλαντούχους παίκτες στην ομάδα. Το πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ όμορφα πράγματα και αυτή την σεζόν. Ο στόχος είναι να κρατήσουμε τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό έχοντας ως αντίπαλο μια ομάδα όπως η Μπάγερν».

Ξέρω ότι δεν θα ακουστεί ωραία αυτό αλλά μήπως ήταν ανακούφιση που επιτέλους χάσατε ένα ματς;
«Ίσως μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε ξανά στα σημαντικά… Στο ότι πρέπει να βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι. Ήταν ένα θέμα που συντηρούσαν καιρό τα media, ενώ εμείς στα αποδυτήρια δεν το συζητούσαμε τόσο έντονα. Τώρα που έγινε ξέρουμε ότι στο ποδόσφαιρο είναι απίθανο να είσαι αήττητος σε όλα τα παιχνίδια. Οκ, έγινε τώρα πριν φύγουμε για την Εθνική ομάδα, όταν γυρίσω πίσω θα δούμε πώς θα είναι το κλίμα αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουμε.

Πως μπορείς να περιγράψεις τον Τσάβι Αλόνσο;
«Ανέφερα ήδη κάποια πράγματα για την νοοτροπία του στην προπόνηση. Στην προπόνηση έχει την ίδια ενέργεια κάθε φορά σε σημείο που να σκέφτομαι ‘πότε ξεκουράζεται και ηρεμεί αυτός ο άνθρωπος;’. Το επίπεδο στην προπόνηση είναι τόσο υψηλό... Ήμουν στην ομάδα της Λεβερκούζεν πριν έρθει και δεν ήταν έτσι τα πράγματα, αλλά έτσι ανεβαίνεις επίπεδο. Επίσης, έχει πολύ καλή επικοινωνία με τους παίκτες, τους κρατάει όλους χαρούμενους στην ομάδα το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό ταλέντο. Είναι κύριος! Όλοι οι παίκτες το νιώθουν και θέλουν να παίξουν για αυτόν, θέλουν να παίξουν για την ομάδα και να κάνουν το καλύτερο δυνατό».

Πίστευες ότι θα ζούσες όλα αυτά όταν ερχόταν στην ομάδα στα μέσα της σεζόν 2022-2023;
«Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι νομίζω ότι κανείς δεν περίμενε! Τον ήξερα από την εποχή που ήταν ποδοσφαιριστής και ήταν πάντα κύριος. Είχαμε ανταλλάξει  φανέλες όταν παίξαμε αντίπαλοι και είχαμε μιλήσει λίγο. Δεν άλλαξε από τότε. Είναι πολύ προσγειωμένος, πολύ δραστήριος, εργασιομανής και αξίζει πραγματικά όλη η αυτή την επιτυχία που έχει πετύχει με τη Λεβερκούζεν».

Ειδήσεις σήμερα:

Την αποφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα ζητά με υπόμνημα η Σοφία Πολυζωγοπούλου

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Le Rosey: Η μεγάλη της ελίτ σχολή - Πώς είναι η ζωή στο πιο διάσημο οικοτροφείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr