Από το «μηδέν» στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του breakdance η Ρέιτσελ Γκαν

Από το «μηδέν» στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του breakdance η Ρέιτσελ Γκαν

Απέτυχε στο Παρίσι αλλά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο WDSF Oceania Championships 2023, εξασφαλίζοντας τους 1.000 βαθμούς της κατάταξης που την έφεραν στην κορυφή του κόσμου 

arthrou-rachael-gunn

Η Αυστραλή αθλήτρια του breakdance  Ρέιτσελ Γκαν, γνωστή και ως B-Girl Raygun που έγινε viral μετά εμφάνιση και την παταγώδη αποτυχία στους Αγώνες του Παρισιού, κατατάσσεται πλέον στην 1η θέση των breaker στον κόσμο.

Η 37χρονη κατέκτησε την πρώτη θέση στην τελευταία κατάταξη των γυναικών που δημοσίευσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χορευτικών Αθλημάτων (WDSF) - το διοικητικό όργανο του breakdance και άλλων χορευτικών αθλημάτων.

Κλείσιμο

Η Γκαν επικρίθηκε κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι καθώς βαθμολογήθηκε με τρία μηδενικά στις προσπάθειές της εναντίον αθλητριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Λιθουανία, χάνοντας 18-0 και στους τρεις γύρους.

Ωστόσο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο WDSF Oceania Championships 2023, εξασφαλίζοντας τους 1.000 βαθμούς της κατάταξης που την έφεραν στο Νο. 1 - ισόβαθμη σε βαθμούς με το Νο. 2 στον κόσμο B-Girl Riko από την Ιαπωνία - μπροστά από τις αθλήτριες που την νίκησαν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σε μια περίεργη ανατροπή, καμία από τις Ολυμπιονίκες δεν βρίσκεται μέσα στην πρώτη 10άδα. Η Ami της Ιαπωνίας, η Nicka της Λιθουανίας και η 671 της Κίνας κέρδισαν χρυσό, ασημένιο και χάλκινο αντίστοιχα.

Σε ανακοίνωσή της, η WDSF διευκρίνισε την Τρίτη ότι η κατάταξή της ενημερώνεται με βάση τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις κάθε αθλήτριας μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Οι βαθμοί που κερδίζονται σε αυτούς τους αγώνες παραμένουν έγκυροι για 52 εβδομάδες από την ημερομηνία της διοργάνωσης.

Η διοργανώτρια αρχή επιβεβαίωσε επίσης ότι οι προκριματικές διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στη Σαγκάη και τη Βουδαπέστη, καθώς και οι ίδιοι οι Αγώνες του Παρισιού, δεν συνεισφέρουν στη λίστα κατάταξης λόγω των περιορισμένων ποσοστώσεων αθλητών. Επιπλέον, η WDSF δήλωσε ότι οι διοργανώσεις που παραδοσιακά δίνουν πόντους κατάταξης δεν πραγματοποιήθηκαν για να επιτραπεί στους αθλητές να επικεντρωθούν πλήρως στην προετοιμασία για τους Αγώνες.

«Σε ευθυγράμμιση με το Σύστημα Ολυμπιακής Πρόκρισης, οι αγώνες κατάταξης σκόπιμα δεν διεξήχθησαν μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου 2023 και των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Αυτός ο στρατηγικός προγραμματισμός επέτρεψε στους αθλητές να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο τελευταίο μέρος της Ολυμπιακής τους πρόκρισης χωρίς την πρόσθετη πίεση των πρόσθετων αγώνων κατάταξης.

«Μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλά από τα αγωνιστικά αποτελέσματα που συμπεριλαμβάνονταν στην κατάταξη είχαν λήξει, οδηγώντας στην τρέχουσα κατάσταση όπου πολλοί αθλητές έχουν μόνο ένα αγωνιστικό αποτέλεσμα που συμβάλλει στην κατάταξή τους».

Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα κατάταξη θα πρέπει να εξεταστεί «σε συνδυασμό» με πιο πρόσφατα αποτελέσματα και ότι ο κατάλογος θα αλλάξει όταν λήξει η επόμενη παρτίδα 12μηνων βαθμών και διεξαχθεί το Breaking for Gold World Series στη Σαγκάη τον Οκτώβριο.

Η Raygun έγινε διάσημη μετά το μοναδικό της πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες που τράβηξε την προσοχή του κόσμου.

Ντυμένη με την πράσινη και χρυσή φόρμα της Αυστραλίας, παρουσίασε κάποιες ανορθόδοξες κινήσεις, όπως ένα άλμα καγκουρό, διάφορες περιστροφές με το σώμα της ενώ ήταν ξαπλωμένη ή σερνόταν στο πάτωμα.

Δέχτηκε κριτική στο διαδίκτυο για την εμφάνισή της, με έναν χρήστη στο X, πρώην Twitter, να αποκαλεί τις ρουτίνες της «ξεκαρδιστικά γελοίες» και έναν άλλο να αναρωτιέται πώς έφτασε μέχρι εδώ.

Το πήραν είδηση και διασημότητες - η τραγουδίστρια Adele βρήκε χρόνο από τη συναυλία της στο Μόναχο για να ρωτήσει αν το όλο θέμα ήταν «αστείο», ενώ η ηθοποιός Ρέιτσελ Ντρατς μιμήθηκε κάποιες από τις κινήσεις στο «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon».

Η Raygun -που είναι καθηγήτρια Πανεπιστημίου- ζήτησε πρόσφατα συγγνώμη από την κοινότητα του breaking, λέγοντας ότι «λυπάται πολύ για τις αντιδράσεις που βίωσε η κοινότητα» μετά την εμφάνισή της. Την υπερασπίστηκαν ορισμένοι μέσα στο άθλημα.

«Το θέμα είναι η πρωτοτυπία και το θέμα είναι να φέρεις κάτι νέο και να εκπροσωπήσεις τη χώρα ή την περιοχή σου», δήλωσε ο Martin Gilian, ο επικεφαλής κριτής breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γνωστός και ως Mgbility.

«Δημιούργησε κάποιες πρωτότυπες κινήσεις που μπορεί να είναι ίσως αστείες ή διασκεδαστικές για άλλους, αλλά για εμάς, ουσιαστικά εκπροσώπησε το breaking και το hip hop. Προσπαθούσε να είναι πρωτότυπη και να φέρει κάτι νέο στο τραπέζι. Από τη δική μας οπτική γωνία, αυτό δεν ήταν κάτι πραγματικά σοκαριστικό».

Ο Raygun περιέγραψε τις διαδικτυακές αντιδράσεις ως «καταστροφικές», αλλά παρέμεινε αισιόδοξος για την όλη εμπειρία.

«Ήξερα ότι ο κόσμος δεν θα καταλάβαινε το στυλ μου και αυτό που θα έκανα», δήλωσε σε συνέντευξή της στην αυστραλιανή ενημερωτική εκπομπή The Project. «Οι πιθανότητες ήταν εναντίον μου, αυτό είναι σίγουρο».

«Θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να επικεντρωθώ στα θετικά από αυτό, και στις θετικές αντιδράσεις και στη χαρά που έδωσα στους ανθρώπους», είπε. «Είναι να βγαίνεις εκεί έξω και απλά να διασκεδάζεις και να πηγαίνεις όσο πιο σκληρά μπορείς μπροστά, ξέρεις, στο να χάνεις».

Το breakdance έκανε το Ολυμπιακό του ντεμπούτο στους Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, αλλά δεν θα συμμετάσχει στο Λος Άντζελες το 2028.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στον Πλατανιά Χανίων κοντά σε ξενοδοχεία και σπίτια - Εστάλη μήνυμα εκκένωσης

Ντόναλντ Τραμπ - Κάμαλα Χάρις: Η ψυχρή χειραψία στην εκδήλωση μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου - Ανάμεσά τους ο Μπάιντεν, δείτε βίντεο

Έλον Μασκ: Η χυδαία πρόταση στη Σουίφτ μετά την στήριξή της στη Χάρις - «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης