«Χρυσωρυχείο» η Ντόρτμουντ - Τα απίστευτα μεταγραφικά έσοδα από τις πωλήσεις Μπέλιγχαμ, Χάαλαντ, Ντεμπελέ

Η Ντόρτμουντ είναι ο σύλλογος με τις περισσότερες πωλήσεις στη Γερμανία λόγω των ποσών που εισέπραξε από το 2015 – Οι Βεστφαλοί έβαλαν στα ταμεία τους κοντά στο 1 δισ. ευρώ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών σε εννέα χρόνια

Στο ξεκίνημα του μιλένιουμ η Ντόρτμουντ έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα της οποίας η μετοχή εισήχθη στο χρηματιστήριο της χώρας. Οι Βεστφαλοί άκμαζαν τότε αγωνιστικά, φτάνοντας δύο χρόνια μετά υπό τις οδηγίες του πρώην παίκτη τους Ματίας Ζάμερ, στην κατάκτηση του έκτου εγχώριου πρωταθλήματος τους, αλλά και στον τελικό του τότε Κυπέλλου UEFA.

Οι αγωνιστικές ωστόσο επιτυχίες δεν αποτυπώθηκαν και στα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου με αποτέλεσμα οι Βεστφαλοί να φτάσουν σε σημείο να μην έχουν χρήματα ούτε για τις δόσεις συμβολαίων των ποδοσφαιριστών.

Η Ντόρτμουντ έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και αναζητούσε λύσεις που τελικά ήρθαν με ανέλπιστο τρόπο, καθώς ήταν η Μπάγερν αυτή που της πρόσφερε οξυγόνο: Οι Βαυαροί πρόσφεραν δάνειο δύο εκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκάλυψε ο τότε πρόεδρος των Βαυαρών, Ούλι Χένες, τον Φεβρουάριο του 2012 σε εκδήλωση με οπαδούς στο Αμβούργο και επιβεβαιώθηκε αργότερα από τους Βεστφαλούς.

Το πάθημα αυτό φαίνεται πως έγινε μάθημα στην Μπορούσια η οποία στην πορεία μεταβλήθηκε σε πραγματικό ποδοσφαιρικό χρυσωρυχείο. Σε σημείο που τα τελευταία χρόνια να καταρρίπτει κάθε ρεκόρ εισπράξεων από πωλήσεις ποδοσφαιριστών.

Έτσι, η Μπορούσια Ντόρτμουντ έφτασε να έχει εισπράξει το ποσό μαμούθ των 876 εκατομμυρίων λιρών σε πωλήσεις παικτών από το 2015, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι Γερμανοί γίγαντες είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να συγκεντρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά για ταλαντούχους παίκτες που απέκτησαν με πολύ λίγα χρήματα ή και να αναπτύσσουν οι ίδιοι.

Για να διασφαλίσουν ότι θα διεκδικήσουν το κορυφαίο επίπεδο τόσο του γερμανικού όσο και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Ντόρτμουντ πάντα επέτρεπε στα μεγαλύτερα αστέρια της να αποχωρήσουν έναντι μεγάλων χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσε για να ξαναχτίσει μια ομάδα.

Πριν από αυτό το καλοκαίρι, είχαν βγάλει 994 εκατ. ευρώ (839 εκατ. λίρες) από την πώληση παικτών, σε μόλις εννέα χρόνια. Σύντομα έσπασαν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη μεταγραφική περίοδο, αφού επέτρεψαν στον Νίκλας Φούλκρουγκ να φύγει για τη Γουέστ Χαμ έναντι 22,8 εκατ. λιρών.

Αυτό σημαίνει ότι χάρη στην πώληση σούπερ σταρ όπως ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ακόμα και ο Ουσμάν Ντεμπελέ, η Ντόρτμουντ έχει γίνει ο σύλλογος της Γερμανίας με τις περισσότερες πωλήσεις τα τελευταία εννέα χρόνια, σύμφωνα με την BILD.

Το απίστευτο ποσό για Ντεμπελέ

Ίσως η πιο απίστευτη πώληση από τις πολλές που έχει εγκρίνει η Ντόρτμουντ, είναι αυτή του Ντεμπελέ που έφυγε για την Μπαρτσελόνα το 2017.

Ο Γάλλος επιθετικός υπέγραψε στην BVB μόλις ένα χρόνο πριν ως μία από τις πιο καυτές προοπτικές στην Ευρώπη σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Τα 10 γκολ και οι 20 ασίστ του σε 49 αγώνες στη Γερμανία δελέασαν τους Ισπανούς γίγαντες να χτυπήσουν ένα θηριώδες ποσό 96 εκατ. λιρών στο τραπέζι για να εξασφαλίσουν την υπογραφή του.

Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν όλοι. Η BILD υποστηρίζει τώρα ότι το τελικό ποσό για τη μεταγραφή του Ντεμπελέ ήταν 124,9 εκατ. λίρες, καθιστώντας τον εξτρέμ την τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία πίσω από τον Νεϊμάρ Τζούνιορ και τον Κιλιάν Εμπαπέ, οι οποίοι μετακόμισαν στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2018.

Πιστεύεται ότι όλες οι πληρωμές μπόνους έχουν πλέον ολοκληρωθεί από την Μπαρτσελόνα στην Ντόρτμουντ. Τα 16,9 εκατ. λίρες από το συνολικό τίμημα προήλθαν από τους Καταλανούς που κατέκτησαν το Champions League δύο φορές όσο ο Ντεμπελέ αγωνιζόταν σε αυτούς.

Το χρυσό αγόρι της Αγγλίας

Μια άλλη περιβόητη πώληση στην πρόσφατη ιστορία της ομάδας της Μπουντεσλίγκα ήταν αυτή του Μπέλιγχαμ, ο οποίος μεταπήδησε στη Ρεάλ Μαδρίτης το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Βρετανός έφτασε στο Signal Iduna Park ως φρέσκος 17χρονος από την ομάδα της παιδικής του ηλικίας, την Μπέρμιγχαμ Σίτι, για κάτι περισσότερο από 25 εκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους.

Χρόνο με το χρόνο, η αξία του μέσου εκτοξεύτηκε στα ύψη, προτού οι Μαδριλένοι τον καλέσουν τρία χρόνια μετά την επιτυχημένη θητεία του στην Bundesliga.

Το χρυσό αγόρι της Αγγλίας δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια μετακίνηση στον αναμφισβήτητα μεγαλύτερο σύλλογο του κόσμου και η Ντόρτμουντ αρχικά εισέπραξε 88 εκατομμύρια λίρες από την πώλησή του.

Ωστόσο, η Mail Sport ανέφερε τότε ότι η τελική αμοιβή θα ανέβαινε στα 113 εκατ. στερλίνες λόγω προσαυξήσεων ύψους 25 εκατ. στερλινών που σχετίζονται με την απόδοση και πιστεύεται ότι ένα μέρος αυτών των μπόνους έχει επιτευχθεί.

Η περίπτωση Χάαλαντ

Ενώ οι πωλήσεις των Ντεμπελέ και Μπέλιγχαμ αποδείχθηκαν καρποφόρες για τη Ντόρτμουντ, δεν έφυγαν όλα τα κορυφαία ταλέντα της με την τιμή που θα ήθελαν.

Όταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ αποχώρησε από τον σύλλογο το 2022 για να υπογράψει στην πρωταθλήτρια της Premier League Μάντσεστερ Σίτι, θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο, αν όχι ο καλύτερος.

Ωστόσο, η Ντόρτμουντ εισέπραξε μόνο λίγο πάνω από 50 εκατομμύρια λίρες για τη “μηχανή” των γκολ. Ένα μικρό ποσό για κάποιον που είχε πετύχει 86 γκολ σε μόλις 89 αγώνες με τη φανέλα της.

Ο λόγος για τη χαμηλή αμοιβή έχει πλέον αποκαλυφθεί. Ο Χάαλαντ και η ομάδα του ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο συμβόλαιό του ρήτρα αποχώρησης το καλοκαίρι του 2021, μόλις 18 μήνες μετά την άφιξή του στη Γερμανία, αναφέρει η BILD.

Αλλά η γερμανική ομάδα δεν ήταν αρχικά ικανοποιημένη με το αίτημα, δεδομένου ότι δεν είχε συμπεριλάβει τέτοια ρήτρα από το 2013. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, όμως, η επιθυμία του Χάαλαντ έγινε δεκτή.

Ο πίνακας με τις 10 μεγαλύτερες πωλήσεις της Ντόρτμουντ από το 2015

                      Αθλητής               Ποσό (εκ. ευρώ)             Ομάδα

1 Ουσμάν Ντεμπελέ 147.88 Μπαρτσελόνα
2 Τζουντ Μπέλιγχαμ 133.79 Ρεάλ Μαδρίτης
3 Τζέιντον Σάντσο 86.43 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
4 Κρίστιαν Πούλισικ 68.67 Τσέλσι
5 Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ 63.70 Άρσεναλ
6 Έρλινγκ Χάαλαντ 60.03 Μάντσεστερ Σίτι
7 Ένρικ Μχιταριάν 42.03 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
8 Ματς Χούμελς 34.93 Μπάγερν Μονάχου
9 Αμπού Ντιαλό 31.97 Παρί Σεν Ζερμέν
10 Ιλκάι Γκουϊντογκάν 26.05 Μάντσεστερ Σίτι


 
Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν φέρει όλα τα χρήματά τους επιτυχία. Κατά την ίδια περίοδο, ο σύλλογος έχει δαπανήσει σχεδόν 800 εκατ. λίρες για εισροές - λιγότερο από 100 εκατ. λίρες λιγότερες από αυτές που έχουν φέρει.

Σε αυτό το διάστημα, η Ντόρτμουντ έχει κατακτήσει μόλις τρία εγχώρια τρόπαια και ήταν πέντε φορές φιναλίστ στην Μπουντεσλίγκα, ενώ δεν κατάφερε να την κατακτήσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ντομινίκ Πελικό ισχυρίζεται ότι είχε πέσει κι αυτός θύμα βιασμού - Γιατί παντρεύτηκε τη Ζιζέλ δύο φορές

Η κακοκαιρία Boris δεν θα προκαλέσει επικίνδυνα φαινόμενα στη χώρα, ξεκαθαρίζει ο Κολυδάς - Εγρήγορση μόνο στα βορειοδυτικά


Απόστολος Λύτρας μετά την αποφυλάκισή του: Ζητώ ξανά συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr