Κλοντ Μακελελέ: Ένας θρύλος στον Μοριά - H σπουδαία ποδοσφαιρική διαδρομή του νέου τεχνικού του Αστέρα Τρίπολης

Κλοντ Μακελελέ: Ένας θρύλος στον Μοριά - H σπουδαία ποδοσφαιρική διαδρομή του νέου τεχνικού του Αστέρα Τρίπολης

Μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που έχουν πατήσει το πόδι τους στην Ελλάδα, ανέλαβε και επίσημα την τεχνική ηγεσία του Αστέρα Τρίπολης

makelele-xr

Ο Κλοντ Μακελελέ, ο «καλύτερος συμπαίκτης για κάθε ποδοσφαιριστή», σύμφωνα με τον τεράστιο Ζιναντίν Ζιντάν είναι πλέον κάτοικος Τρίπολης αναλαμβάνοντας τις τύχες του Αστέρα για την συνέχεια της σεζόν στην Super League.

Ο 51χρονος Γάλλος είπε το «ναι» στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Αρκάδων και ανακοινώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ το βράδυ της Παρασκευής (13/9).

Ο Μακελελέ που υπήρξε μεγάλος σταρ σε Ρεάλ, Τσέλσι και Παρί, ως προπονητής αλήθεια είναι πως δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο πέρα από τις πολλές συνεργασίες του και βέβαια τη γνώση και την πείρα του όλα αυτά τα χρόνια από τα γήπεδα.

Κλείσιμο

Ο πρώην μέσος των «μπλε» έφυγε από το Στάμφορντ Μπριτζ τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από τέσσερα χρόνια στο προπονητικό τιμ της Τσέλσι με αρμοδιότητα να ελέγχει την πρόοδο των δανεικών ποδοσφαιριστών των «μπλε».

Η προπονητική του διαδρομή

Ο Μακελελέ ξεκίνησε την προπονητική δίπλα στον Κάρλο Αντσελότι και τον πρώην συμπαίκτη του στη Γαλλία, Λορέν Μπλάν, στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Επιστρέφει στους πάγκους έχοντας προηγουμένως αναλάβει την Μπαστιά στη Γαλλία (σεζόν 2014/15) και την Έουπεν στο Βέλγιο (2017-2019), παράλληλα με άλλους προπονητικούς ρόλους στην Παρί Σεν Ζερμέν και τη Σουόνσι Σίτι. Στην Μπαστιά έμεινε μόλις για 13 ματς καθώς είχε απολογισμό 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες και άφησε την ομάδα στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας. Σε δυο σεζόν στο Βέλγιο είχε ρεκόρ 21-11-38.


Οι σταθμοί της καριέρας του

Η ποδοσφαιρική καριέρα του Μακελελέ ξεκίνησε επαγγελματικά στη Ναντ (2 σεζόν) και τελείωσε στην Παρί Σεν-Ζερμέν (3 σεζόν).

Γεννήθηκε στην Κινσάσα του Κονγκό και σε ηλικία τεσσάρων ετών βρέθηκε στη Γαλλία. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Γαλλία με τη Μπρεστ, αλλά γρήγορα μετακόμισε στη Ναντ, όπου κέρδισε τον τίτλο στη Ligue 1 και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του UEFA Champions League.

Μετά τα “καναρίνια” πέρασε ένα χρόνο στη Μασσαλία. Το 1998 μετακόμισε στην Ισπανία, υπογράφοντας στη Θέλτα Βίγκο, βοηθώντας τον άγνωστο σύλλογο της Γαλικίας να τερματίσει στην πέμπτη θέση στην πρώτη του σεζόν και να φτάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τη δεύτερη.

Οι καλές του εμφανίσεις με τη Θέλτα τράβηξαν την προσοχή της Ρεάλ. Ο Μακελελέ μετακόμισε στο Μπερναμπέου όπου κέρδισε δύο φορές τον τίτλο της La Liga (2000/01, 2002/03) και το Champions League το 2002.


Στα τρία χρόνια παρουσίας του στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Γάλλος μέσος αποτέλεσε τον «αφανή ήρωα» μιας ομάδας γεμάτης σούπερ σταρ. Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονταν στους επιθετικούς και τους δημιουργικούς παίκτες, εκείνος δούλευε ακούραστα ως το «μηχανάκι» του κέντρου, εξασφαλίζοντας την ισορροπία και την άμυνα της ομάδας. Παρά την τεράστια προσφορά του, λίγοι ήταν εκείνοι που του απέδωσαν την αναγνώριση που άξιζε.

Το συμβόλαιο του ήταν χαμηλό σε σύγκριση με τους αστέρες γύρω του, και οι συμπαίκτες του τον προέτρεπαν να ζητήσει αύξηση. Όταν το έκανε, η διοίκηση της Ρεάλ αρνήθηκε. Έτσι, ο Γάλλος μέσος αποφάσισε να αποχωρήσει από το Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ, εκτίμησε λανθασμένα την απώλεια του παίκτη, προβλέποντας πως «θα ξεχαστεί γρήγορα». Ωστόσο, οι συμπαίκτες του διαφωνούσαν έντονα και όχι άδικα. Η απώλεια του Μακελελέ ήταν η αρχή του τέλους για τους Galacticos.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Ρεάλ, ο σύλλογος κατέκτησε συνολικά επτά τίτλους σε τρία χρόνια. Ένα Τσάμπιονς Λιγκ (2001-02), δύο πρωταθλήματα (2000-01, 2002-03), ένα UEFA Super Cup (2001-02), δύο Super Cup Ισπανίας (2001-02, 2002-03). Ο Γάλλος ήταν το κλειδί για αυτήν την επιτυχία, προσφέροντας την αμυντική σταθερότητα και την κεντρική ισορροπία που χρειαζόταν η ομάδα.

Μετά την αποχώρησή του, η Ρεάλ Μαδρίτης γνώρισε μια περίοδο αγωνιστικής παρακμής. Στην πρώτη σεζόν χωρίς αυτόν, η ομάδα κατέληξε στην 4η θέση της La Liga, ενώ για τρία συνεχόμενα χρόνια έμεινε χωρίς τίτλους. Η απώλεια της «μηχανής» του κέντρου αποδείχθηκε καταστροφική και το κενό που άφησε πίσω του δεν μπόρεσε να καλυφθεί.

Ο Μακελελέ εγκατέλειψε τη Μαδρίτη το 2003 για μια πιο προσοδοφόρα συμφωνία με την Τσέλσι. Στο Στάμφορντ Μπριτζ έμεινε για πέντε σεζόν κερδίζοντας δυο τίτλους (2004-05, 2005-06), που ήρθαν για τους μπλέ μετά από 50 χρόνια.


Κρέμασε τα παπούτσια του στην Παρί Σεν Ζερμέν (2008-2011), όπου ξεκίνησε και την προπονητική του ως βοηθός του Κάρλος Αντσελότι όταν ο Ιταλός ανέλαβε την ομάδα.

Η παρουσία με την Εθνική

Ο Μακελελέ υπήρξε, επίσης, βασικό στέλεχος της Εθνικής Γαλλίας για πάνω από δέκα χρόνια, με την οποία συμμετείχε δύο Euro, το 2004 και το 2008, καθώς και σε δύο Μουντιάλ, το 2002 και το 2006, μάλιστα στο τελευταίο έφτασε και ως τον τελικό. Το 1996, συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έκανε το ντεμπούτο του στη Γαλλία το 1995, αλλά καθιερώθηκε στην ομάδα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.

Δεν ήταν καν στην αποστολή ούτε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 ούτε για το Euro 2000 λόγω του ανταγωνισμού για τις θέσεις της κεντρικής μεσαίας γραμμής, συμπεριλαμβανομένων των Βιειρά, Πετί, Ντεσάμπ, Μπογκοσιάν και Καρεμπέ.

Έπαιξε μόνο ένα παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, πριν γίνει βασικός από τον Ζακ Σαντίνι και έκανε τρεις εμφανίσεις στο Euro 2004 στην Πορτογαλία.

Ο Κλοντ Μακελελέ, μαζί με τους άμεσους συνεργάτες του, Νάιτζελ Γκιμπς, Ραφαέλ Φεβρ θα πάρουν μια πρώτη γεύση από τον Αστέρα το Σάββατο στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης", όπου θα βρεθούν για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των Αρκάδων κόντρα στον Ατρόμητο. Η επίσημη παρουσίασή τους θα γίνει τη Δευτέρα (16/9, 13:00) στην αίθουσα Τύπου του "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης".




Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τον Γκλέτσο, υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται και ο Παπανώτας

Νέες αποκαλύψεις για τη φρικτή δολοφονία στην Ελβετία - Η Κριστίνα ήθελε να εγκαταλείψει τον άνδρα της αλλά δεν πρόλαβε πριν τη δολοφονήσει


Βρέθηκε το διάσημο έργο του Banksy «Το κορίτσι με το μπαλόνι» που εκλάπη από γκαλερί του Λονδίνου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ!

Δείτε Επίσης