Ξεκινάει η ακρόαση για τις 115 κατηγορίες εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι - Η επικρατέστερη ενδεχόμενη ποινή και ο υποβιβασμός

Ξεκινάει η ακρόαση για τις 115 κατηγορίες εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι - Η επικρατέστερη ενδεχόμενη ποινή και ο υποβιβασμός

Οι «πολίτες» κάθονται στο εδώλιο για παραβίαση του Financial Fair Play από το 2009 έως και το 2018

guardiola
Η αυλαία στην πολυαναμενόμενη ακρόαση της Μάντσεστερ Σίτι αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα 14/9, ώστε να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει τιμωρία προς τον σύλλογο για παραβίαση των κανονισμών του Profit and Sustainability Rules (PSR) αλλά και του Financial Fair Play (FFP) κατά την εννιαετία 2009-2018.

Οι «πολίτες» βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές ποινές εδώ και 20 μήνες, όταν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2023, ωστόσο έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη επί του θέματος.

Το PSR και το FFP

Παρά την τάση οι παραβάσεις της Σίτι να ονομάζονται «παραβάσεις του FFP» που αφορά κατηγορητήριο από την UEFA, η υπόθεση από τη μεριά της Πρέμιερ Λιγκ αφορά κυρίως κατηγορίες για παραβιάσεις των κανόνων Κέρδους και Αειφορίας (PSR), με μέρος της υπόθεσης να περιλαμβάνει κατηγορίες για παράβαση των κανονισμών FFP της UEFA.

Ουσιαστικά, και οι δύο αυτές δέσμες κανόνων έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τις υπερβολικές δαπάνες μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων, είτε περιορίζοντας τις απώλειες, είτε προσαρτώντας τις στα συνολικά έσοδα.

Τι αφορούν οι κατηγορίες

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, οι σχεδόν μόνιμοι πρωταθλητές Αγγλίας τα τελευταία χρόνια, κατηγορούνται για 115 παραβάσεις, με τις περισσότερες εξ αυτών (54) να αφορούν «αποτυχία παροχής ακριβών οικονομικών πληροφοριών το διάστημα 2009-10 έως 2017-18».

Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα του «Der Spiegel», που μεταξύ άλλων το 2018 έκανε λόγο για χρηματικές ροές οι οποίες ωφέλησαν αγωνιστικά τη Σίτι αλλά δεν έγιναν βάσει συμφωνίας, παρά με άλλες τεχνικές όπως πλασματικές χορηγικές συμφωνίες, πληρωμές στον προπονητή Ρομπέρτο Μαντσίνι ενώ φαινόταν ως σύμβουλος σε σύλλογο του Άμπου Ντάμπι και πληρωμή παικτών με περισσότερα χρήματα από αυτά που φαίνονταν στους λογαριασμούς τους. Η γερμανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει και έγγραφα τα οποία είχαν διαρρεύσει.

Όλες οι κατηγορίες της Σίτι

54x Αποτυχία παροχής ακριβών οικονομικών πληροφοριών 2009-10 έως 2017-18
14x Αποτυχία παροχής ακριβών στοιχείων για πληρωμές παικτών και προπονητών από το 2009-10 έως το 2017-18
5x φορές Μη συμμόρφωση με τους κανόνες της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του Financial Fair Play (FFP) 2013-14 έως 2017-18
7x παραβίαση των κανόνων PSR της Premier League 2015-16 έως 2017-18
35x Αποτυχία συνεργασίας με τις έρευνες της Premier League Δεκέμβριος 2018 - Φεβ 2023

Από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, οι 35 σχετίζονται με την αποτυχία του συλλόγου να συνεργαστεί με την έρευνα της Premier League από το 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Ποιοι είναι οι τέσσερις που βρίσκονται στο επίκεντρο

Το διοικητικό στέλεχος Σάιμον Πιρς, ο εκτελεστικός διευθυντής Φεράν Σοριάνο, ο πρόεδρος Χαλντούν αλ-Μουμπαράκ και φυσικά ο ιδιοκτήτης Σεΐχ Μανσούρ είναι αυτοί που κατηγορούνται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και κίνησαν όλα τα νήματα.

Απόφαση την άνοιξη - Πιθανές τιμωρίες

Ό,τι και να ακουστεί τόσο τη Δευτέρα όσο και τις επόμενες ημέρες δεν θα είναι τελικό μέχρι και την ερχόμενη άνοιξη, με τη διαδικασία να αναμένεται να κρατήσει αρκετά. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η υπόθεση θα εκδικάζεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες, πριν περάσει και ένα χρονικό διάστημα για να βγει η απόφαση.

Στις πιθανές τιμωρίες για τους «πολίτες» επικρατέστερο σενάριο μοιάζει η επιβολή αφαίρεσης βαθμών από τη νέα χρονιά και επιβολή προστίμου, αλλά εάν έχουν όλον τον άνεμο κόντρα, δεν είναι απίθανο να δούμε και αποκλεισμό της από την Πρέμιερ Λιγκ, που ίσως να σηματοδοτήσει το τέλος της μίνι δυναστείας της. Φυσικά από την πλευρά της η Σίτι δηλώνει αθώα και εκφράζεται η αισιοδοξία πως δεν θα τιμωρηθεί καθόλου.

Χαρούμενος ο Γκουαρδιόλα

Δοθείσης της ευκαιρίας οι ρεπόρτερς ρώτησαν για ακόμη μία φορά τον Πεπ Γκουαρδιόλα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη δικιά του περίπτωση, σε ενδεχόμενο υποβιβασμού.

Για ακόμη μία φορά ο Καταλανός κόουτς ήταν κατηγορηματικότατος και αν μη τι άλλο διπλωματικός.

«Είμαι χαρούμενος που ξεκινάει τη Δευτέρα η ακρόαση. Θα απαντήσω ξανά για το μέλλον μου όταν ανακοινωθεί η απόφαση. Με ρωτάτε σαν να έχουμε τιμωρηθεί ήδη. Για την ώρα είμαστε αθώοι μέχρι αποδείξεως της ενοχής μας.

Ξέρω ότι ο κόσμος το θέλει. Το νιώθω. Θα περιμένω να δω τι θα γίνει και μετά την απόφαση θα έρθουμε εδώ και θα τα εξηγήσουμε όλα. Αλλά σίγουρα δεν θα σκεφτώ το μέλλον μου εδώ ή στην League One. Σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνω εάν είμαστε στη League One παρά από το να είμαστε στο Champions League
», ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης