H ΟΥΕΦΑ απειλεί με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της την Αγγλία αν ο Στάρμερ παρέμβει στο ποδόσφαιρο

Οι αγγλικές ομάδες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός από το Euro, το Champions League, αλλά και τους προκριματικούς αγώνες του Μουντιάλ - Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής

Η Αγγλία «αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποκλεισμού από το Euro 2028 εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρέμβει στο αυτοδιοίκητο προχωρώντας στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για το ποδόσφαιρο στην χώρα, προειδοποιεί η UEFA.

Σε επιστολή του γενικού γραμματέα της UEFA, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, προς τη Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι, τονίζεται ότι η κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας του αθλήματος, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Σύμφωνα με το αντίγραφο της επιστολής που διέρρευσε, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προειδοποιεί για τα σχέδια που ξεκίνησε ο Μπόρις Τζόνσον μετά την αποτυχημένη έναρξη της ευρωπαϊκής Super League το 2021. Μέσα στα σχέδια της Βρετανικής κυβέρνησης είναι να μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να επιτρέπει στην ρυθμιστική αρχή να παρακάμπτει αποφάσεις των συλλόγων για τα τηλεοπτικά έσοδα.

«Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προστατεύουν από [κρατική παρέμβαση] προκειμένου να εγγυηθούμε την αυτονομία του αθλητισμού και τη δικαιοσύνη των αθλητικών αγώνων. Η τελική κύρωση θα ήταν ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας από την UEFA και των ομάδων από τους αγώνες», αναφέρει η επιστολή.

Οι νέες ρυθμίσεις μπορεί να εμποδίζουν ομάδες να διοργανώνουν φιλικούς αγώνες σε ορισμένες “εχθρικές” χώρες ή να αποθαρρύνουν ξένους επενδυτές. Εάν παραβιαστούν οι κανόνες της UEFA, η Αγγλία κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το Euro - το οποίο φιλοξενείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία-, το Champions League, αλλά και τους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η ιδέα για τη ρυθμιστική αρχή ποδοσφαίρου ξεκίνησε όταν έξι αγγλικοί σύλλογοι απείλησαν να αποχωριστούν για να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή Super League για να ανταγωνιστούν το Champions League.

Η διαμάχη ξέσπασε - με τους οπαδούς να αντιτίθενται ευρέως στην ιδέα και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η FA να απειλούν να εκδιώξουν τους συλλόγους από την Premier League.

Οι σύλλογοι ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ.


Ειδήσεις σήμερα

Πήρε εξιτήριο το αγοράκι που παρασύρθηκε στη Θέρμη - Δεν ξέρει τι έχει συμβεί στους γονείς του

Καιρός: Επελαύνει η κακοκαιρία εξπρές Boris - «Βουτιά» της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Κρήτη: «Αν τον αφήσουν ελεύθερο θα την σκοτώσει» - Κραυγή αγωνίας για την 40χρονη που ξυλοκόπησε ο πρώην σύζυγός της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr