Σαλβατόρε Σκιλάτσι: Η Ιταλία αποχαιρετά τον αγαπημένο της Τότο - «Αδέρφια της Ιταλίας για πάντα» έγραψε ο Ρομπέρτο Μπάτζιο

Σαλβατόρε Σκιλάτσι: Η Ιταλία αποχαιρετά τον αγαπημένο της Τότο - «Αδέρφια της Ιταλίας για πάντα» έγραψε ο Ρομπέρτο Μπάτζιο

Ο Σκιλάτσι άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο ιταλικό ποδόσφαιρο, με σημαντικές στιγμές τόσο με τη φανέλα της Γιουβέντους όσο και της Ίντερ, ενώ η προσφορά του στην εθνική ομάδα της Ιταλίας τον κατέστησε ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της εποχής του - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του στο Παλέρμο – Μηνύματα από την πολιτική ηγεσία και τον ποδοσφαιρικό κόσμο

toto

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στον κόσμο του ποδοσφαίρου η είδηση του θανάτου του Σαλβατόρε Σκιλάτσι, του Ιταλού πρώην επιθετικού που είχε αναδειχθεί σε ήρωα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990. Σε ηλικία 59 ετών, ο Σκιλάτσι άφησε την τελευταία του πνοή, δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης πως πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο Σκιλάτσι είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός στο Μουντιάλ του 1990, όταν οδήγησε την Ιταλία στην κατάκτηση της τρίτης θέσης. Με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις και τα έξι γκολ που σημείωσε στη διοργάνωση, ο Σκιλάτσι κέρδισε το «Χρυσό Παπούτσι» ως πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Ανάμεσα στα τέρματά του, ξεχώρισαν αυτά στον ημιτελικό εναντίον της Αργεντινής και στον αγώνα κατά της Αγγλίας για την τρίτη θέση.

Η καριέρα του Σκιλάτσι άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο ιταλικό ποδόσφαιρο, με σημαντικές στιγμές τόσο με τη φανέλα της Γιουβέντους όσο και της Ίντερ, ενώ η προσφορά του στην εθνική ομάδα της Ιταλίας τον κατέστησε ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της εποχής του. Οι ποδοσφαιρόφιλοι, τόσο στην Ιταλία όσο και παγκοσμίως, θα τον θυμούνται για τις ξεχωριστές του στιγμές και τη μεγάλη του συνεισφορά στο άθλημα.

«Μία εικόνα του ποδοσφαίρου μας εγκαταλείπει, ένας άνθρωπος που έχει μπει στις καρδιές των Ιταλών και των φιλάθλων σε όλο τον κόσμο», ανάρτησε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στο X.

«Ο Σαλβατόρε Σκιλάτσι, γνωστός σε όλους ως "Τοτό", ο επιθετικός από τις μαγικές νύχτες της Ιταλίας του '90 με την εθνική μας ομάδα. Ευχαριστούμε για τα συναισθήματα που μας έδωσες, που μας έκανες να ονειρευόμαστε, να γιορτάσουμε, να αγκαλιάσουμε και να κυματίσουμε την εθνική μας σημαία. Καλό ταξίδι, πρωταθλητή».

Ήδη η σορός του Τοτό Σκιλάτσι, έφτασε λίγο μετά το μεσημέρι στο στάδιο «Renzo Barbera» στο Παλέρμο

Τα ορθάνοιχτα μάτια του Σικελού καθώς πανηγύριζε τα γκολ του έγιναν μια από τις διαρκείς εικόνες εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το όνομά του ήταν στα χείλη όλων των Ιταλών, ξεπερνώντας πιο γνωστούς παίκτες όπως ο Τζιανλούκα Βιάλι και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Κλείσιμο

«Γεια σου αγαπητέ μου φίλε, και αυτή τη φορά ήθελες να με εκπλήξεις. Οι μαγικές νύχτες του Italia 90 που περάσαμε μαζί θα μείνουν για πάντα αποτυπωμένες στην καρδιά μου. Αδέρφια της Ιταλίας για πάντα», έγραψε ο Ρομπέρτο Μπάτζιο στο Instagram, δημοσιεύοντας επίσης μια κοινή τους φωτογραφία να χαίρονται με τη «μπλε φανέλα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990.

Ο Σκιλάτσι τιμήθηκε με τη «Χρυσή Μπάλα» ως παίκτης του τουρνουά και αργότερα ονομάστηκε δεύτερος για το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» του 1990 ως παίκτης της χρονιάς, πίσω από τον νικητή του Παγκόσμιου Κυπέλλου αρχηγό Λόταρ Ματέους της Δυτικής Γερμανίας.

Salvatore Schillaci - Italia 1990 - 6 goals

Είχε ξεκινήσει τον πρώτο αγώνα της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως αλλαγή, αλλά ήρθε από τον πάγκο για να σκοράρει στη νίκη με 1-0 επί της Αυστρίας.

Μετά τον ενθουσιασμό του 1990, ο Σκιλάτσι σημείωσε μόνο ένα ακόμα γκολ για την Ιταλία και δεν εμφανίστηκε για αυτήν σε καμία άλλη μεγάλη διοργάνωση.

Πέρασε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του παίζοντας στα κατώτερα πρωταθλήματα για την ομάδα της Σικελίας Μεσίνα.

Ήταν ο πρώτος σκόρερ της Serie B, της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας, το 1988-89, με αποτέλεσμα να μετακομίσει στη Γιουβέντους.

«Ερωτευτήκαμε αμέσως τον «Τοτό». Με την επιθυμία του, την ιστορία του, το πάθος του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γιουβέντους.

«Εμείς στη Γιουβέντους είχαμε την τύχη να ενθουσιαστούμε μαζί του πριν, εκείνο το απίστευτο καλοκαίρι του 1990 που το έκανε ολόκληρη η Ιταλία».

Ο Σκιλάτσι βοήθησε τη Γιουβέντους να κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας (Coppa Italia) και το Κύπελλο UEFA το 1989-90 πριν κατακτήσει το τελευταίο τρόπαιο ξανά τέσσερα χρόνια αργότερα με την Ίντερ.

Ο πρόεδρος της Serie A Λορέντσο Καζίνι απέτισε φόρο τιμής στον Σκιλάτσι :

«Ήταν ένας πρωταθλητής που φώτισε τις "μαγικές νύχτες" του Italia 90», είπε.

«Η επιθυμία του να φτάσει στα κορυφαία επίπεδα στο ποδόσφαιρο ήταν και θα παραμείνει πηγή έμπνευσης για τόσους πολλούς νέους που κυνηγούν το όνειρό τους να παίξουν στη Serie A».

Στη συνέχεια έγινε ο πρώτος Ιταλός παίκτης που έπαιξε στην J.League της Ιαπωνίας και κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος με την ομάδα του Τζούμπιλο Ιβάτα το 1997.

Ο ιαπωνικός σύλλογος δήλωσε «βαθιά λυπημένος για τον θάνατο του Σαλβατόρε Σκιλάτσι. Είθε η ψυχή σου να αναπαυθεί εν ειρήνη. Ο Σκιλάτσι ήταν μέλος του συλλόγου μας από το 1994 έως το 1997. Κορυφαίος σκόρερ στην Italia 1990 έβαλε γκολ με μεγάλη δεξιοτεχνία και ενστικτώδες παιχνίδι. Έχοντας σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στην Τζούμπιλο αλλά και στους Ιάπωνες επιθετικούς με το παρατσούκλι Τοτό, και εξακολουθεί να είναι θρύλος της Τζούμπιλο, και θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».

View this post on Instagram

A post shared by Juventus (@juventus)

Και η FIFA αναφέρθηκε στον Σαλβατόρε Σκιλάτσι:

«Τα μάτια ορθάνοιχτα μετά τα γκολ. Οι αγώνες με τα χέρια υψωμένα. Ένα άλμα καριέρας, από το Παλέρμο στην αιωνιότητα. Αγαπητέ Τοτό Σκιάλτσι, ήσουν ένας μεγάλος βασιλιάς που προερχόταν από τον λαό, ένα άτομο που παρέμεινε απλό παρά το μεγαλείο του. Άνοιξε ξανά τα μάτια σου, όπου κι αν βρίσκεσαι. Τρέξε. Εν τω μεταξύ, σφυρίζουμε τον ύμνο εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μαγικές Νύχτες, ακριβώς», είπε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Μάλιστα στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη, η ιταλική σημαία είναι μεσίστια στη μνήμη του Τοτό Σκιλάτσι.

Ο Σλαβατόρε Σκιλάτσι αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το 1999.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIGC) Γκαμπριέλε Γκραβίνα είπε ότι ο Σκιλάτσι ήταν σύμβολο θέλησης και λύτρωσης:

«Ακριβώς αυτό το αδάμαστο πνεύμα είναι που... θα τον κάνει αθάνατο», πρόσθεσε.


Ειδήσεις σήμερα:

BAC Consulting KFT: Η εταιρεία φάντασμα που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Άννα Σόροκιν: Με βραχιολάκι στο πόδι στο Dancing with the Stars η «κληρονόμος» που εξαπάτησε μεγιστάνες

Titan: Βίντεο δείχνει το κατεστραμμένο υποβρύχιο στον βυθό του ωκεανού

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης