Νικόλας Πλυτάς: Με μια σανίδα, εκεί που το νερό «φιλιέται» με τον αέρα

Μισή μέρα με τον Νικόλα Πλυτά αρκεί για να αναδείξει την αγάπη του για τα αθλήματα σανίδας και το ειδικά το foil, που δίνει την αίσθηση της πτήσης πάνω από το νερό

Ο Νικόλας Πλυτάς είναι 29 ετών και εδώ και 13 χρόνια ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με τα θαλάσσια σπορ όπως το waterski, το wakeboard το surfing και το wing foil, έχοντας έρθει σε επαφή με τη θάλασσα από βρεφική ηλικία.



Γέννημα-θρέμμα Βουλιαγμένης, ο Νικόλας βρήκε τον έρωτα από νωρίς στο νερό, την ώρα που τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, επηρεασμένα και από τις επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο, ασχολήθηκαν περισσότερο με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.



Βέβαια για την περιοχή το νερό -και συγκεκριμένα η πισίνα- μόνο αδιάφορα δεν περνούν, μιας και δεν είναι λίγοι οι αθλητές που έχουν κοσμήσει τις πισίνες κυρίως στο πόλο, αλλά τον Νικόλα τον κέρδισε η σανίδα και όχι η μπάλα.



Την έφεσή του στη σανίδα και την όρεξή του για δουλειά με αυτή παρατήρησε και η Red Bull, της οποίας είναι αθλητής για περίπου 15 χρόνια γεμίζοντας εμπειρίες από διάφορα μέρη τόσο εν Ελλάδι όσο και το εξωτερικό, όπως τις Μαλδίβες που ξεχωρίζει σαν προορισμό για να εξασκήσει τις ικανότητές του και να χαρεί το τοπίο. Όπως λέει άλλωστε, δεν είναι παρά μόνο επτά ώρες ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη και συγκριτικά το ίδιο κοστοβόρο με το να ταξιδέψεις στην Πορτογαλία (όπου θα βρεθεί σε λίγο καιρό - και συγκεκριμένα στη δημοφιλή για αθλητές του είδους Ναζαρέ ώστε να κάνει surf σε μεγάλα κύματα) για τον ίδιο σκοπό.



Ευδιάθετος και χαμογελαστός, ταιριάζοντας με τον ζεστό καιρό και την ήρεμη θάλασσα της Βουλιαγμένης (αν και τέλη Σεπτεμβρίου), ο Νικόλας Πλυτάς έδειξε ένα μέρος των ικανοτήτων του και της άνεσης με την οποία «περπατάει» πάνω στο νερό, ειδικά με τη foil σανίδα του. Τι σημαίνει αυτό. Κάτω από μια κλασική σανίδα για surf υπάρχει ενσωματωμένο ένα πτερύγιο, το οποίο δίνει όλη την ώθηση και την αεροδυναμική που χρειάζεται η σανίδα για να ταξιδέψει πάνω στο νερό χωρίς την υποστήριξη του σκάφους (και του σχοινιού), παρά με τη δύναμη του σώματος, τα απόνερα ή το κύμα και φυσικά την τακτική που απαιτείται.



Κι αν στο μάτι φαίνεται αρκετά εύκολο, αυτό δεν οφείλεται παρά στη σκληρή δουλειά που έχει ρίξει ακόμη-ακόμη από το 2015, όταν το foil δεν είχε προλάβει να γίνει ακόμη τόσο δημοφιλές όσο είναι τώρα, ένα χρονικό διάστημα φερειπείν στο οποίο παρατηρείται η εγκατάστασή του ακόμη και σε (ειδικά) σκάφη που δίνοντας την εντύπωση πως ίπτανται, προσφέρουν εντυπωσιακούς αγώνες και κούρσες. Εν ολίγοις, πολύ μπροστά από την εποχή του!

Αυτό φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο καθοδήγησε όσους βρέθηκαν την Πέμπτη στο ειδικό σκαφάκι (το οποίο όπως λέει «είναι φίλος σου, δεν πρέπει να το δεις σαν εχθρό σου», ειδικά με χειριστές όπως ο Γιάννης Σταμάτης) για αθλήματα όπως το waterski και το wakeboard, μεταλαμπαδεύοντας πολύ εύκολα μέρος της γνώσης του στον χώρο σε πρωτάρηδες (όπως εμάς).



Αν κάτι θέλει ο αθλητής της Red Bull με τις πάρα πολλές διακρίσεις και τα εντυπωσιακά στιγμιότυπα αυτό είναι σίγουρα να παρακινήσει κι άλλους να ασχοληθούν με τα θαλάσσια σπορ (αλλά και τη σανίδα γενικότερα αφού δεν θα μπορούσε να του... ξεφύγει ούτε το snowboard) έχοντας ως κύρια μότο του το να ζεις στα άκρα, καθώς επίσης πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να καταφέρεις αν το θες και το αγαπάς πραγματικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr