Τορίνο: Στην κορυφή της Serie A μετά από 47 χρόνια - Η ομάδα του Πάολο Βανόλι μεγάλη έκπληξη της σεζόν στην Ιταλία

Τορίνο: Στην κορυφή της Serie A μετά από 47 χρόνια - Η ομάδα του Πάολο Βανόλι μεγάλη έκπληξη της σεζόν στην Ιταλία

Η «γκρανάτα» απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής του βαθμολογικού στο καμπιονάτο για πρώτη φορά μετά από τον Φεβρουάριο του 1977 και την Grande Torino που είχε στεφθεί πρωταθλήτρια

torino

Η Gran Torino του 1976 δεν είναι κάποιο αυτοκίνητο της Ford. Όχι. Ήταν ο τελευταίος «Ταύρος» πρωταθλητής της Serie A. Η μυθική ομάδα της Τορίνο που διέθετε τους «δίδυμους του γκολ» Γκρατζιάνι και Πουλίτσι, με τον Κλαούντιο Σάλα και τον Ραντίτσε στον πάγκο.

Η τελευταία Τορίνο που κατέκτησε το πρωτάθλημα... ξεπερνώντας τη Γιουβέντους. Μερικούς μήνες αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου 1977, έκλεισαν την αγωνιστική ως πρωτοπόροι της Serie A, την οποία τελικά έχασαν από τη «Γηραιά Κυρία» για έναν βαθμό. Δεν το γνώριζαν τότε, αλλά αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα τελείωναν μια αγωνιστική στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος... μέχρι τώρα. 47 χρόνια και 7 μήνες μετά, ο «Ταύρος» ηγείται ξανά στην Ιταλία.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4beyaw2v5tl)


«Είμαι περήφανος για αυτά τα παιδιά. Η καθημερινή δουλειά θα δείξει πού μπορούμε να φτάσουμε, γιατί πρέπει ακόμα να βελτιωθούμε σε πολλούς τομείς και τώρα έχουμε μπροστά μας την Έμπολι», λέει ο Πάολο Βανόλι, ο οποίος δεν εφησυχάζει. Ο «άνθρωπος-θαύμα» που καθοδηγεί την Τορίνο από τον πάγκο.

Κλείσιμο

Πήγε στο Τορίνο το καλοκαίρι μετά την αποχώρηση του Ίβαν Γιούριτς (ο οποίος βρίσκεται τώρα στη Ρόμα) και αφού κατάφερε να ανεβάσει τη Βενέτσια στη Serie A. Πριν από αυτό, είχε θητείες στη Μόσχα με τη Σπαρτάκ ή ως βοηθός του Αντόνιο Κόντε στην Ίντερ και την Τσέλσι, μετά την παρουσία του ως προπονητής της Ιταλίας Κ-18 και Κ-19.

Ο ίδιος, έχοντας χτίσει πάνω σε αυτά που δημιούργησαν ο Γιούριτς και ο Βανιάτι, προχωράει προσεκτικά: «Η πρώτη θέση έχει σχετική αξία γιατί επενδύω περισσότερο στην ανάπτυξη της ομάδας... αν και προφανώς το ότι φτάσαμε στην κορυφή του πρωταθλήματος είναι μεγάλη ικανοποίηση».

Ισπανική προφορά στην Τορίνο

Η Τορίνο λειτουργεί εξαιρετικά. Έχει πάρει τρεις νίκες (κόντρα σε Αταλάντα, Βενέτσια και Βερόνα) και δύο ισοπαλίες (κόντρα στη Μίλαν στο Σαν Σίρο και τη Λέτσε). Είναι αήττητη. Στηρίζεται σε μια καλή άμυνα, έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα (Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς), ένα κέντρο υψηλού επιπέδου και μια πολύ αποτελεσματική επίθεση στην αρχή της σεζόν. Τώρα έχουν μπροστά τους την Έμπολι (στο Κύπελλο Ιταλίας) και δύο δύσκολα παιχνίδια στο πρωτάθλημα: τη Λάτσιο και την Ίντερ στο Μεάτσα.

Αλλά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνου, με μέσο όρο 25.000 θεατές, μιλούν ισπανικά. Εκεί βρίσκεται ο Πάου Κεσάδα, βοηθός του Βανόλι που ήρθε αυτό το καλοκαίρι αφού ανέβασε τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης στη Segunda RFEF. Εκεί είναι επίσης ο Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (αδερφός του Σέργκεϊ), ο πρώην παίκτης της Λας Πάλμας Σαούλ Κόκο, ο Γκιγιέρμο Μαριπάν (Χιλιανός), ο πρώην της Μπέτις Αντόνιο Σανάμπρια (Παραγουανός) και ο Ντουβάν Ζαπάτα (Κολομβιανός) που ζει μια τρίτη νιότη στα 33 του χρόνια.

Στηριζόμενοι στο 3-5-2 που σε κάποιο βαθμό καθιέρωσε ο Γιούριτς, η Τορίνο δείχνει μια πολύ επιθετική ομάδα. Πίεση ψηλά, ατομικά μαρκαρίσματα και ένταση στα όρια. Οι Σαμουέλε Ρίτσι και Ίβαν Ίλιτς κυριαρχούν στο κέντρο δίπλα σε έναν παντός καιρού μέσο όπως ο Ταμέζε, ενώ οι Ζαπάτα και Σανάμπρια-Τσέ Άνταμς συνθέτουν μια πολύ σκληρή επίθεση.

Αλλά η Τορίνο δεν είχε τέτοιες φιλοδοξίες. Όχι στα προγνωστικά. Πολύ λιγότερο μετά την απώλεια δύο Ιταλών διεθνών όπως οι Αλεσάντρο Μπουοντζόρνο (Νάπολη) ή Ραούλ Μπελανόβα (Αταλάντα) στην αγορά. Και οι δύο άφησαν πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ στο Τορίνο, από τα οποία ξοδεύτηκαν μόλις 25. Δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο.

Οι Κόκο, Βαλουκιέβιτς, Μαριπάν, Μασίνα, Μπόρνα Σόσα και Πέρντερσεν ανανέωσαν πλήρως την άμυνα και η μεταγραφή του Άνταμς ήταν η έκπληξη, φτάνοντας από την Αγγλία. Ένας Σκωτσέζος στο Τορίνο. Έχει ήδη σημειώσει δύο γκολ.

Η Τορίνο του Βανόλι λειτουργεί. Ο βασιλιάς του Τορίνο επέστρεψε... και για μια φορά ξεπερνάει τη Γιουβέντους. Τουλάχιστον προς το παρόν. Η ελπίδα, όμως, δεν αφαιρείται από την ιστορική ομάδα των «Γκρανάτα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ρέθυμνο: Βίντεο από την παράσυρση του 75χρονου τουρίστα από μηχανή - Σκληρές εικόνες

Πιο φθηνό το γρήγορο Ίντερνετ και ελεύθερο WiFi στο δίκτυο του μετρό

Μπεκτασήδες: Η μυστικιστική ισλαμική αίρεση που θα αποκτήσει αυτόνομο κράτος στην Αλβανία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης