Eurobasket 2005: Η επιστροφή της «επίσημης αγαπημένης» στην κορυφή - Από το βάλτο αγόρι μου, στον θρίαμβο κόντρα στον Νοβίτσκι

Eurobasket 2005: Η επιστροφή της «επίσημης αγαπημένης» στην κορυφή - Από το βάλτο αγόρι μου, στον θρίαμβο κόντρα στον Νοβίτσκι

Το 2ο χρυσό της Ελλάδας σε Eurobasket ήρθε μια ημέρα σαν τη σημερινή πριν από 19 χρόνια στο Βελιγράδι - Το τρίποντο του Διαμαντίδη, τα αποφθέγματα του Γιαννάκη και η δήλωση του Παπαλουκά για το 1987

863859__1_

Σαν σήμερα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2005, η Εθνική μπάσκετ κατέγραψε στο Βελιγράδι μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, κατακτώντας για δεύτερη φορά την κορυφή της Ευρώπης.

Τέτοιες ημέρες πριν από 19 χρόνια, η «επίσημη αγαπημένη» έβγαζε τους Έλληνες στους δρόμους, με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Eurobasket, καταγράφοντας θριαμβευτική νίκη στον τελικό απέναντι στη Γερμανία με σκορ 78-62.

Κλείσιμο



🏀 Ελλάδα - Γερμανία: 78-62 (Highlights) | Τελικός Eurobasket 2005

Η ελληνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Γιαννάκη, έδειξε από την αρχή του αγώνα στην “Μπεογκράτσκα Αρένα” την κυριαρχία της απέναντι στη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Με ατσάλινη άμυνα και εξαιρετική ομαδική δουλειά, ο τελικός στο Βελιγράδι εξελίχθηκε σε θρίαμβο για την Ελλάδα. Με πρωταγωνιστές όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Νίκος Ζήσης, η Εθνική έδειξε πάθος και αποφασιστικότητα, συνεχίζοντας έτσι έναν υπέροχο κύκλο που την καθιέρωσε ως μία από τις κορυφαίες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η επιστροφή στην κορυφή

Από το χρυσό Ευρωμπάσκετ του 1987 και το ασημένιο του 1989, η Ελλάδα προσπαθούσε ανεπιτυχώς να επαναλάβει την επιτυχία της σε επόμενες διοργανώσεις, φτάνοντας μεν κοντά αλλά χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει ξανά ένα μετάλλιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι τέταρτες θέσεις το 1993, 1995 και 1997, ενώ το 1999, 2001 και 2003 οι αποτυχίες αποδείχθηκαν ακόμα πιο έντονες.

Η Εθνική ομάδα φαινόταν να έχει χάσει την αίγλη της, μέχρι τη στιγμή που το Ευρωμπάσκετ του 2005 στη Σερβία άλλαξε τα πάντα. Η νέα γενιά Ελλήνων παικτών, με ηγέτη τον Παναγιώτη Γιαννάκη, είχε ήδη «ψηθεί» μέσα από μεγάλες διοργανώσεις και ήταν έτοιμη για τη μεγάλη υπέρβαση.


«Βάλτο αγόρι μου»

Το Ευρωμπάσκετ του 2005 δεν άφησε μόνο τον τελικό χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων, αλλά και τον δραματικό ημιτελικό που έγραψε ιστορία. Η Εθνική Ελλάδος, αντιμετωπίζοντας τη Γαλλία, κατάφερε μια επική ανατροπή στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα του αγώνα, που θα μείνει αξέχαστη. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, με ένα αποφασιστικό τρίποντο, έστειλε την Εθνική στον τελικό, χαρίζοντας στους Έλληνες μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία του μπάσκετ.

Γαλλία - Ελλάδα 66-67 (βάλτο αγόρι μου)



Αυτό το τρίποντο, με τον θρυλικό σχολιασμό του Βασίλη Σκουντή «Βάλτο αγόρι μου», έγινε σύνθημα και εμβληματική στιγμή του ελληνικού αθλητισμού. «Δεν σκέφτηκα τίποτα, ούτε το σκορ, αλλά ούτε και τι θα γινόταν αν το χάσω», δήλωνε αργότερα ο Διαμαντίδης...

🏀 Ελλάδα - Γαλλία: 67-66 (Highlights - Post Game) | Ημιτελικός Eurobasket 2005

Ο τελικός με τη Γερμανία δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την ανωτερότητα της Εθνικής. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη σάρωσε την ομάδα του Ντιρκ Νοβίτσκι, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με το εντυπωσιακό 78-62. Ο Νοβίτσκι, αν και ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ομαδικότητα και το πάθος της ελληνικής ομάδας.

Η πορεία προς το χρυσό

Η πορεία προς την κορυφή είχε ξεκινήσει με νίκη επί της Γαλλίας στον όμιλο (50-64), ενώ η μοναδική ήττα της διοργάνωσης ήρθε από τη Σλοβενία (56-68). Ωστόσο, οι Έλληνες διεθνείς κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση, επικρατώντας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία.

Στα νοκ-άουτ παιχνίδια, η Ελλάδα νίκησε το Ισραήλ σε έναν αγχωτικό αγώνα, χάρη στους 23 πόντους του Νίκου Ζήση, ενώ στη συνέχεια επικράτησε της Ρωσίας, με τον Θοδωρή Παπαλουκά να σημειώνει 23 πόντους και να εξασφαλίζει την πρόκριση στα ημιτελικά.

Η κορύφωση ήρθε στον μεγάλο τελικό της 25ης Σεπτεμβρίου, με χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους να γεμίζουν το γήπεδο στο Βελιγράδι. Η Ελλάδα, με την εντυπωσιακή της εμφάνιση, έδειξε ότι το 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ανήκε δικαιωματικά. Η «επίσημη αγαπημένη» επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 18 χρόνια, κατακτώντας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της.

Η σύνθεση της ομάδας που σήκωσε το κύπελλο περιλάμβανε τους Θοδωρή Παπαλουκά, Βασίλη Σπανούλη, Νίκο Ζήση, Γιάννη Μπουρούση, Αντώνη Φώτση, Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Νίκο Χατζηβρέττα, Δήμο Ντικούδη, Κώστα Τσαρτσαρή, Δημήτρη Διαμαντίδη, Λάζαρο Παπαδόπουλο και Μιχάλη Κακιούζη.

Στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης ψηφίστηκαν ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς, ενώ ο Γιαννάκης έγινε ο πρώτος που κατάφερε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

«Όλοι ονειρευόμασταν αυτή τη στιγμή. Ήμουν 10 ετών όταν η ομάδα του 1987 κατέκτησε το Eurobasket. Τώρα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για τα επόμενα ελληνόπουλα» είπε μετά τον τελικό Θοδωρής Παπαλουκάς.

Παπαλουκάς και Διαμαντίδης θυμήθηκαν το «Βάλτο αγόρι μου!» στα γήπεδα του Α.Ο. Λεοντείου

Το χρυσό στο Βελιγράδι ήταν προάγγελος γι’ αυτό που θα ακολουθούσε έναν χρόνο αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Με σχεδόν ίδιο ρόστερ η Ελλάδα θα έβγαινε δεύτερη στον κόσμο, νικώντας στον ημιτελικό την Team USA, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον μύθο της…


Οι συνθέσεις του τελικού 

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ασ.), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2.


Τα αποφθέγματα  του «Δράκου»

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης που το 1987 σήκωσε το τρόπαιο ως αρχηγός σήκωσε το τρόπαιο στο ΣΕΦ, το 2005 είδε τα παιδιά του να κερδίζουν την κούπα στο Βελιγράδι. Ο «Δράκος» ήταν πλέον ο προπονητής αυτής της σπουδαίας ομάδας και είχε δίπλα του τον Λευτέρη Κακιούση. 

Ο μύθος του ελληνικού μπάσκετ είχε μαζέψει τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ και έφτιαξε μια σπουδαία ομάδα. Για να εμπνεύσει τους παίκτες στα αποδυτήρια υπήρχαν και κάποιες αγαπημένες του φράσεις. 

863875__1__2
863859__1__2
864002
863834
863921
863956
863942
863377
863375
863840
863836
861187
862786
862852


«Τα μεγάλα έργα επιτυγχάνονται, όχι με τη δύναμη, αλλά με την υπομονή»

«Η μόνη διέξοδος της ομάδας είναι να είμαστε αυτό που είμαστε και να γίνουμε αυτό που μπορούμε να γίνουμε».

«Μόνο όταν είσαι πρόθυμος να περάσεις τα όρια, μπορείς να γίνεις νικητής».

Γιαννάκης: Δεν ήταν τυχερό το τρίποντο 

Μιλώντας χρόνια αργότερα για το τρίποντο του Διαμαντίδη στον ημιτελικό με τη Γαλλία ο κόουτς Γιαννάκη είχε πει: 

«Δεν ήταν τυχερό το τρίποντο της νίκης. Ήταν ένα σουτ που ήρθε από τις συνήθειες των προπονήσεών μας. Το έκανε ένας εξαιρετικός σουτέρ μετά από διείσδυση ενός πολύ ταλαντούχου γκαρντ, του Ζήσης, ο οποίος ήταν πολύ νεαρός αλλά πολύ ώριμος για την ηλικία του. Τράβηξε πάνω του δύο αμυντικούς, εκείνος διάβασε καλά το παιχνίδι και έδωσε την πάσα στον Διαμαντίδη πίσω του.


862853
863831
977813
863381


Είχαμε δουλέψει αυτή τη φάση, γιατί σχεδόν πάντα σου προσφέρει ελεύθερο σουτ. Ακόμη κι αν αστοχούσε ο Διαμαντίδης, το σχέδιο είχε δουλέψει. Όμως ευστόχησε γι’ αυτό το ματς αυτό έγινε θρυλικό. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παιχνίδια στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας, γιατί διαμόρφωσε και το DNA που μας χαρακτήριζε τα επόμενα χρόνια και αποδείχτηκε μια από τις πιο σημαντικές νίκες στην ιστορία μας».

Για τον τελικό είχε δηλώσει: «Πήγαμε στον τελικό με μεγάλη αυτοπεποίθηση μετά τις προκρίσεις μας στις προηγούμενες φάσεις. Είχαμε φουλ ενέργεια, πάθος και κίνητρο. Κυρίως όμως η ομάδα πίστευε στον τρόπο παιχνιδιού μας. Πάντως είχαμε στο μυαλό μας τη δυσκολία της αποστολής μας. Ο Νοβίτσκι έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά και με δικό του καλάθι η Γερμανία είχε νικήσει την Ισπανία στον ημιτελικό.


Η αντιμετώπισή του θα ήταν κλειδί για τη διαχείριση του αγώνα, αλλά είχε 6/17 σουτ. Το μότο μας ήταν ότι η άμυνα είναι σα να βάζεις λεφτά στην τράπεζα και η επίθεση σαν να τα παίζεις στο χρηματιστήριο. Η φιλοσοφία μας είναι να παίζουμε στο ρυθμό που μας ταίριαζε. Είχαμε 11 παίκτες που μπορούσαν να παίξουν σε 2-3 θέσεις, μόνο ο Λάζαρος ήταν κλασικός σέντερ. Είχαμε μεγάλο ροτέισον και οι παίκτες κέρδιζαν χρόνο στο παρκέ λόγω της αμυντικής τους συνεισφοράς».

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκάρει η φωτογραφία με τα τραύματα του 16χρονου μετά την επίθεση από ομάδα ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη

Δείτε την τελευταία φωτογραφία της 64χρονης πριν μπει στον θάλαμο Sarco για να αυτοκτονήσει στην Ελβετία


Reuters: Πάνω από 1.500 μέλη της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τις επιθέσεις με τους βομβητές




















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης