Super Cup μπάσκετ, Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 85-86: Ερυθρόλευκη η πρώτη κούπα της χρονιάς - Δείτε βίντεο

Ο Ολυμπιακός με τους Βεζένκοβ, Ντόρσεϊ, Πετρούσεφ οδηγούς στην επίθεση λύγισε τον Παναθηναϊκό - MVP ο Βεζένκοβ 

Σ' ένα ντέρμπι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι εφάμιλλο με κάποιο μεσούσης της χρονιάς και όχι στο ξεκίνημά της, ο Ολυμπιακός έφτασε στην κατάκτηση του Super Cup κερδίζοντας στον τελικό τον «αιώνιο» αντίπαλό του, Παναθηναϊκό με 86-85. Αν μη τι άλλο ήταν ένα ντέρμπι που τα είχε όλα. Ανατροπές, σερί, παίκτες-προσωπικότητες, σασπένς και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ντέρμπι μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων στην Ελλάδα. Ο Βεζένκοβ ψηφίστηκε MVP. 










Το ματς: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
Σε αντίθεση με τον ημιτελικό με το Περιστέρι, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς με μεγάλη ευστοχία έξω από τα 6.75 έχοντας 3/4 τρίποντα (2/2 Ντορσεϊ, 1/2 Φουρνιέ), κάτι που έδωσε την ώθηση στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ώστε να προηγηθεί με double score (6-12) ύστερα από τέσσερα λεπτά αγώνα. Όμως σ' εκείνο το σημείο ένα κάρφωμα του Μόουζες Ράιτ στράβωσε τη στεφάνη με αποτέλεσμα να υπάρξει μισάωρη διακοπή μέχρι να επισκευαστεί.



Οι «ερυθρόλευκοι» διατηρούσαν το προβάδισμα με +7 (14-21) έχοντας πάρει τους 18 πόντους από Ντόρσεϊ (12π. με 4/4τρ.) και Φουρνιέ (6π.) με το δεκάλεπτο να κλείνει στο 16-21. Ένα διάστημα όπου είχαν 2/8 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 2/3 βολές, 7-2 ριμπάουντ και μόλις μία ασίστ για δύο λάθη. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Παναθηναϊκός είχε 2/5 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 3/4 βολές, 9-2 ριμπάουντ και 3 ασίστ για 2 λάθη.



Στην 2η περίοδο ο Ολυμπιακός συνέχισε να ελέγχει το ματς έχοντας αλλάξει πλάνο ο Μπαρτζώκας δίνοντας τη μπάλα στον Φιλίπ Πετρούσεφ ο οποίος έκανε και τη μεγαλύτερη ζημιά στην «πράσινη» άμυνα. Παρόλα αυτά, ο Κέντρικ Ναν μαζί με τον Γκριγκόνις έφεραν τους «πράσινους» σε απόσταση δύο πόντων (27-29 στο 15') αλλά και με τις δύο ομάδες να είχαν μπει από εκείνο το σημείο και μετά στο «μπόνους» των βολών.



Ο Αμερικανός γκαρντ των «πρασίνων» ωστόσο φορτώθηκε σ' εκείνο το σημείο με τρία φάουλ, δημιουργώντας διαφορετικές καταστάσεις στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός μείωσε στον πόντο (33-34) τρία λεπτά πριν από το ημίχρονο με γκολ-φάουλ του Σλούκα, αλλά ο Τάιλερ Ντόρσεϊ που είχε επιστρέψει στο παρκέ, συνέχιζε από εκεί που είχε σταματήσει αποτελώντας την «σταθερή αξία» στην επίθεση του Ολυμπιακού. Αποτέλεσμα; Οι «ερυθρόλευκοι» να πραγματοποιήσουν σερί 7-0 και να προηγηθούν για πρώτη φορά με +8 πόντους (33-41) πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μισό με το σκορ στο 38-45 υπέρ των Πειραιωτών.



Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με 16 πόντους και 4/5 τρίποντα ήταν εκείνος που είχε κάνει την (μεγαλύτερη) διαφορά για τον Ολυμπιακό έχοντας και τη συμπαράσταση του Φίλιπ Πετρούσεφ (9π., 7ριμπ.). Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μετρήσει στο σύνολο 7/17 δίποντα, 7/16 τρίποντα, 10/11 βολές, 13-6 ριμπάουντ και 5 ασίστ για 4 λάθη. Για τον Παναθηναϊκό ο Κώστας Σλούκας είχε 9 πόντους με 1/1 δίποντο, 2/3 τρίποντα και 1/1 βολή, ενώ συνολικά το «τριφύλλι» είχε μετρήσει 8/15 δίποντα, 5/14 τρίποντα, 7/11 βολές (σ.σ. 1/4 ο Λεσόρ), 14-4 ριμπάουντ, όπως επίσης 4 τελικές πάσες για ισάριθμα λάθη.



Το σκηνικό του τελικού δεν άλλαξε ούτε στην 3η περίοδο. Ο Ολυμπιακός είχε σταθερά το πάνω χέρι στο παιχνίδι και διατηρούσε την διαφορά των οκτώ πόντων (44-52 στο 24') αλλά ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 62-57 στο 28' έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 18-5 σε διάστημα πέντε λεπτών! Ο Μάριους Γκριγκόνις (15π., 4/6τρ.) και ο Ματίας Λεσόρ (9π., 5ριμπ.) ήταν οι παίκτες οι οποίες είχαν οδηγήσει τους «πράσινους» στο σκοράρισμα.

Μάλιστα σε αυτό το διάστημα η άμυνα των «πρασίνων» τσάκιζε κόκαλα, αλλά μέσα σ' ένα λεπτό η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έφερε τα πάνω-κάτω. Με εξαιρετικές συνεργασίες έχοντας ως τελικό αποδέκτη τον Βεζένκοβ, πραγματοποίησε σερί 6-0 και προηγήθηκε εκ νέου με 62-63 με τη λήξη του 3ου δεκαλέπτου.



Το σερί του Ολυμπιακού έφτασε στο 10-0 με αποτέλεσμα να μετατρέψει το -5 του 29' σε +5 στο 32' (62-67). Παρά την άμεση απάντηση για το 67-67 ένα λεπτό αργότερα, οι Πειραιώτες βρήκαν εκ νέου λύσεις με τον Πετρούσεφ ο οποίος πήρε και πάλι την επιθετική σκυτάλη για το 67-72 στο 35'. Και πάλι. Το σασπένς συνεχίστηκε, με τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει εκ νέου στο παιχνίδι (73-74 στο 37'). Όμως ένα τρίποντο του Βεζένκοβ και δύο βολές του Ντόρσεϊ έφεραν και πάλι τους «ερυθρόλευκους» στο +6 το οποίο έμελλε να αλλάξει άρδην το μομέντου του αγώνα έως και το τέλος με την «ερυθρόλευκη» κατάκτηση του Super Cup για 3η σερί χρονιά.



Τα δεκάλεπτα: 16-21, 38-45, 62-63, 85-86.


Γιώργος Αγγελόπουλος: «Οι τίτλοι στην Ελλάδα είναι 8-1 από όταν επιστρέψαμε»

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του Stoiximan Super Cup, επικρατώντας στον τελικό του Παναθηναϊκού και ο εκ των προέδρων της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, Γιώργος Αγγελόπουλος ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ: «Σήμερα κρίθηκε ο πρώτος τίτλος.

Είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Απ' όταν επιστρέψαμε, στην Ελλάδα οι τίτλοι είναι 8-1. Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός είναι υψηλός και δύσκολος. Είδατε πώς εξελίχθηκε ο τελικός. Θα έχουμε καλά ματς. Πανηγυρίσαμε τον πρώτο τίτλο, το σημαντικό είναι να δούμε τι θα γίνει στο τέλος και να το απολαύσει ο κόσμος. Όλη η ομάδα κερδίζει, ο κόουτς χτίζει την ομάδα, είναι μία ομαδική προσπάθεια».

Σε ερώτηση για το αν επόμενος στόχος είναι το διπλό στη Φενέρμπαχτσε ή να έχει ο Ολυμπιακός δικό του γήπεδο, είπε: «Και τα δύο, όλα θα γίνουν. Υπομονή και όλα θα γίνουν. Συγχαρητήρια σε όλους, συνεχίζουμε δυνατά».

Βεζένκοβ: «Γιατί όχι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στον τελικό της EuroLeague, αφιερωμένος στην κοπέλα μου ο τίτλος»

Ο Βούλγαρος φόργουορντ επέστρεψε και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου απέναντι στον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ, τονίζοντας πως ο τίτλος είναι πολύ σημαντικός αλλά από αύριο ξεκινάει μία καινούργια ημέρα. Ενώ ακόμα τόνισε πως θα ήθελε να παίξει απέναντι στους «πρασίνους» στον τελικό της EuroLeague.

«Ξέρουμε ότι οι ομάδες δεν είναι έτοιμες, από τις τέσσερις είναι η πιο πίσω σε ιεραρχία κούπα, αλλά σε ένα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός υπάρχει ένταση. Είμαστε χαρούμενοι για την πρώτη κούπα, πρέπει να συνεχίσουμε, η EuroLeague ξεκινάει και θέλουμε να μείνουμε στον στόχο μας».

Για τις διακυμάνσεις στο παιχνίδι: «Θεωρώ ότι υπάρχουν διακυμάνσεις γιατί δεν είναι οι ομάδες στο 100%. Εμείς κάναμε αρκετά καλή δουλειά, χάσαμε φάσεις αλλά είμαστε μαχητικοί στο τελευταίο δεκάλεπτο και κερδίσαμε την κούπα».



Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Το ότι συζητάμε με τον Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε - Μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για Ελλάδα

Η στιγμή που απογειώνονται τα ισραηλινά μαχητικά για να σκοτώσουν τον Νασράλα - Τι είναι οι βόμβες «bunker buster» που έριξαν


«Το ευχαριστήθηκα... και καλά της κάναμε» - Σοκάρουν οι διάλογοι για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr