Αντρές Ινιέστα: Από τη Μασία στην κορυφή - Ο άνθρωπος που έκανε τον Μέσι καλύτερο είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο στα 40 του χρόνια

Ένας από τους μεγαλύτερους χαφ στην ιστορία του ποδοσφαίρου αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια - Ο σταρ της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας αφήνει πίσω του μια πλούσια «κληρονομιά»

Σε έναν ποδοσφαιρικό κόσμο γεμάτο αστέρες που λάμπουν για την ταχύτητα, τη δύναμη ή την εκρηκτικότητά τους, ξεχώρισε για την ήσυχη αλλά απόλυτα επιδραστική παρουσία του στο γήπεδο. Η μοναδικότητά του δεν βρισκόταν στα εντυπωσιακά γκολ ή τις περίτεχνες ενέργειες (που κι αυτά υπήρχαν), αλλά στην ικανότητά του να ελέγχει το παιχνίδι με την αίσθηση του χώρου, του χρόνου και της κίνησης. Κάθε του πάσα ήταν μια στρατηγική επιλογή, κάθε του κίνηση μια ευκαιρία για τους συμπαίκτες του να διακριθούν.

Ο Αντρές Ινιέστα μεταμόρφωνε την απλότητα σε τέχνη. Ένας πλέι μέικερ που ήξερε πότε να περιμένει και πότε να δράσει, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ολοκληρωμένους μέσους όλων των εποχών κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και την Δευτέρα (7/10) ανακοίνωσε συγκινημένος την απόφασή του.

Η αποχώρηση από την ενεργό δράση του 40χρονου Καταλανού σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένας από τους σπουδαιότερους μέσους που εμφανίστηκαν ποτέ στα γήπεδα, ο Ισπανός μαέστρος είχε μια καριέρα που μόνο λίγοι μπορούν να ονειρευτούν.

Με περισσότερες από δύο δεκαετίες γεμάτες δόξα, στιγμές θριάμβων και επιτυχίες, ο Ινιέστα αποφάσισε να αποσυρθεί από την δράση, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που θα μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Το ξεκίνημα της καριέρας

Γεννημένος το 1984 στη μικρή πόλη Φουεντεαλμπίγια της Ισπανίας, ο Αντρές Ινιέστα μεγάλωσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όταν ήταν μόλις 12 ετών, άφησε την οικογενειακή του εστία για να ενταχθεί στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, μια απόφαση που καθόρισε το μέλλον του. Η προσαρμογή στη νέα του ζωή ήταν δύσκολη.

Ο ίδιος έχει εξομολογηθεί ότι στα πρώτα του χρόνια μακριά από το σπίτι ένιωθε μεγάλη μοναξιά και νοσταλγία, καταστάσεις που όμως τον διαμόρφωσαν ως χαρακτήρα και ποδοσφαιριστή.


Οι επιδόσεις του στα μικρά τμήματα της Μπαρτσελόνα ήταν εντυπωσιακές και γρήγορα τράβηξαν την προσοχή των προπονητών. Μέχρι το 2002, ο Ινιέστα έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Στην αρχή της καριέρας του, όπως ο συμπαίκτης του από τη Μασία, Σεσκ Φάμπρεγας, ο Ινιέστα αγωνιζόταν ως αμυντικός μέσος, αλλά η ικανότητά του με την μπάλα, η ισορροπία και η ψυχραιμία του τον βοήθησαν να προωθηθεί ως επιθετικός χαφ. Αυτό που έκανε τον Ινιέστα να ξεχωρίζει δεν ήταν μόνο το ακατέργαστο ταλέντο του, αλλά η ευελιξία του και η ικανότητα να προσαρμόζεται σε διάφορες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο.

Με την Μπαρτσελόνα, κατέκτησε τα πάντα, από πρωταθλήματα Ισπανίας έως και 4 Champions League, ενώ η σημαντική του συμβολή με την εθνική ομάδα της Ισπανίας τον καθιέρωσε ως παγκόσμιο αστέρα.

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε τον χαρακτήρισε ως έναν «πλήρη ποδοσφαιριστή», ικανό να επιτίθεται και να αμύνεται, ενώ ο πρώην προπονητής του, Φρανκ Ράικαρντ, τον επαινούσε για την ευελιξία του, σημειώνοντας ότι μπορούσε να παίξει από εξτρέμ μέχρι κεντρικός μέσος, και πάντα να είναι εξαιρετικός.

Η ικανότητα του Ινιέστα να ντριμπλάρει, να δημιουργεί και να ελέγχει την μπάλα, παρά το μικρό του ανάστημα, τον έκανε έναν από τους καλύτερους ντριμπλέρ της εποχής του. Η χαρακτηριστική του κίνηση, γνωστή ως "κροκέτα" – όπου μετακινεί γρήγορα την μπάλα από το ένα πόδι στο άλλο – είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της καριέρας του.

Όπως και άλλοι σπουδαίοι της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρδιόλα, Τσάβι, Ιβάν Ντε Λα Πένια, ο Ινιέστα ξεχώρισε ως ένας από τους κορυφαίους πλέι μέικερ της εποχής του, ο οποίος βασιζόταν στην τεχνική, το πάθος και την εφευρετικότητά του για να διαχειρίζεται τη ροή του παιχνιδιού.

Η ικανότητά του να ελέγχει τη μεσαία γραμμή με την πάσα του και να δημιουργεί χώρους και ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του ήταν κάτι που τον έκανε απαραίτητο σε κάθε ομάδα που αγωνιζόταν.

Η σύνδεσή του με τον Τσάβι, έναν άλλο θρύλο της Μπαρτσελόνα, ήταν σχεδόν τηλεπαθητική. Ο Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ, πρώην συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι οι δύο αυτοί παίκτες φαίνονταν να γνωρίζουν πάντα πού βρίσκεται ο άλλος στον αγωνιστικό χώρο. Η συνεργασία τους καθοδήγησε την Μπαρτσελόνα σε μεγάλες επιτυχίες, τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αν και ο Ινιέστα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τα πολλά γκολ του, είχε καταφέρει να αποκτήσει τη φήμη ενός παίκτη «μεγάλου αγώνα». Ήταν παρών σε κρίσιμες στιγμές και προσέφερε ασίστ σε τελικούς Champions League, όπως το 2009, 2011 και 2015. Φυσικά, το αποκορύφωμα της καριέρας του ήρθε το 2010, όταν σκόραρε το νικητήριο γκολ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χαρίζοντας στην Ισπανία το πρώτο της τρόπαιο στη διοργάνωση.

Ο Ινιέστα δεν ήταν απλώς ένας παίκτης. Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία, τόσο για την τεχνική του όσο και για το ήθος του. Οι ικανότητές του του χάρισαν παρατσούκλια όπως "El Ilusionista" (ο Μαθητευόμενος), "El Cerebro" (το Μυαλό) και "El Anti-Galáctico", λογοπαίγνιο στο παρατσούκλι Galácticos των παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και λόγω της αφοσίωσής του στο παιχνίδι χωρίς την εμπορική λάμψη που συνόδευε πολλούς άλλους παίκτες της εποχής.

Ο μαέστρος των γηπέδων

Αυτό που έκανε τον Ινιέστα τόσο ξεχωριστό ήταν η μοναδική του αντίληψη για το παιχνίδι. Στο γήπεδο, δεν ήταν απλά ένας παίκτης που ήξερε να πασάρει ή να σκοράρει. Ήταν η καρδιά και ο εγκέφαλος της ομάδας, ο συνδετικός κρίκος που έδινε ρυθμό σε κάθε φάση, σε κάθε στιγμή. Ήταν ο παίχτης που έβλεπε το παιχνίδι δύο βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους, ο οποίος με την ηρεμία και τη διαύγεια του μπορούσε να ανατρέψει οποιοδήποτε παιχνίδι.

Από την κατάκτηση του πρώτου του Champions League το 2006 μέχρι το αξέχαστο γκολ του στον τελικό του Μουντιάλ το 2010, ο Ινιέστα συνδύασε την καριέρα του με μεγάλες στιγμές.

Εκείνο το γκολ κόντρα στην Ολλανδία, που χάρισε στην Ισπανία το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της καριέρας του και πιθανότατα τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Τη ίδια χρονιά ήταν δεύτερος στην ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας της FIFA, σε μια επιλογή που παραμένει αμφιλεγόμενη, με τον νικητή Λιονέλ Μέσι να συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του θεσμού. Ο Ινέιστα ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012, όπου η Ισπανία θριάμβευσε εναντίον της Ιταλίας στον τελικό.

Ο «ήσυχος ηγέτης»

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Ινιέστα δεν υπήρξε ποτέ «κραυγαλέος» σταρ. Ήταν ένας ήσυχος ηγέτης, ένα πρότυπο ταπεινότητας και επαγγελματισμού. Δεν αναζητούσε τη δόξα ή την προσοχή, αλλά άφηνε τις ενέργειές του να μιλούν γι' αυτόν. Οι συμπαίκτες του και οι αντίπαλοι τον σεβάστηκαν όχι μόνο για τις ικανότητές του, αλλά και για τον χαρακτήρα του.

Είναι γνωστό ότι οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης, της αιώνιας αντιπάλου της Μπαρτσελόνα, τον καταχειροκρότησαν όταν αποχώρησε από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» το 2015, σε μια από τις σπάνιες στιγμές αναγνώρισης μεταξύ των δύο ομάδων.

Παρέμεινε ως βασικό στέλεχος της Μπαρτσελόνα που κέρδισε δύο ιστορικά τρέμπλ το 2009 και το 2015, χρονιά κατά την οποία ήταν ο καλύτερος παίκτης του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Γιουβέντους στο τελικό 3–1.

Με τον ισπανικό σύλλογο κατέκτησε 9 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 5 Κύπελλο Ισπανίας, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Διεθνή Κύπελλα Συλλόγων, 5 Σούπερ Καπ Ισπανίας και 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Ο άνθρωπος πίσω από τον παίκτη

Πίσω από τις αμέτρητες επιτυχίες, ο Ινιέστα έχει αντιμετωπίσει και τις δικές του προσωπικές μάχες. Μία άγνωστη πτυχή της ζωής του ήταν η μάχη του με την κατάθλιψη, την οποία αντιμετώπισε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010, αμέσως μετά το θάνατο του στενού του φίλου και συμπαίκτη, Ντάνι Χάρκε. Ο Ινιέστα έχει μιλήσει δημόσια για την περίοδο αυτή, δηλώνοντας ότι τον βοήθησε να ανακαλύψει τον εαυτό του και να βρει τη δύναμη να συνεχίσει.

Η αφοσίωση του στην οικογένεια και τους φίλους του ήταν πάντα κομβική στη ζωή του. Το πάθος του για το ποδόσφαιρο δεν επισκίασε ποτέ τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε, και αυτό τον έκανε ακόμη πιο αγαπητό σε συμπαίκτες και φιλάθλους.


Ο αποχαιρετισμός ενός θρύλου

Μετά από 16 χρόνια γεμάτα τίτλους με τη Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να φύγει από την Ευρώπη το 2018 για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιαπωνία, με τη Βίσελ Κόμπε. Ακόμα και σε αυτή την απόφαση, ο Ινιέστα έδειξε την ευφυΐα του, επιλέγοντας έναν ήσυχο δρόμο για το τέλος της καριέρας του, μακριά από την πίεση και τα φώτα της Ευρώπης.

Η τελευταία του σεζόν στη Βίσελ Κόμπε ήταν ένας συγκινητικός αποχαιρετισμός για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες που γνώρισε το ποδόσφαιρο. Παρά το γεγονός ότι η καριέρα του Ινιέστα έφτασε στο τέλος, η επίδραση του στο άθλημα και η κληρονομιά του θα συνεχίσουν να εμπνέουν τις επόμενες γενιές ποδοσφαιριστών.

Ο Αντρές Ινιέστα δεν ήταν απλώς ένας από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του – ήταν ένας καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου. Η αέρινη κίνηση, η αντίληψη του παιχνιδιού και η ικανότητά του να εμφανίζεται στις πιο κρίσιμες στιγμές τον έκαναν να ξεχωρίζει. Οι θρυλικές του εμφανίσεις με τη Μπαρτσελόνα και την εθνική Ισπανίας δεν θα ξεχαστούν ποτέ, όπως και το ήθος και η ακεραιότητά του ως άνθρωπος.

Ο Ινιέστα αποχωρεί από το άθλημα έχοντας κατακτήσει τα πάντα – από Παγκόσμια Κύπελλα μέχρι Champions League. Ωστόσο, η μεγαλύτερη κληρονομιά του δεν είναι οι τίτλοι. Είναι το γεγονός ότι δίδαξε σε όλους μας τι σημαίνει να είσαι σπουδαίος ποδοσφαιριστής και, ταυτόχρονα, σπουδαίος άνθρωπος.

Το παλμαρέ των τίτλων του Ινιέστα

Μπαρτσελόνα

Πρωτάθλημα Ισπανίας (9): 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018

Κύπελλο Ισπανίας (6): 2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018

Σούπερ Καπ Ισπανίας (7): 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016

Τσάμπιονς Λιγκ (4): 2006, 2009, 2011, 2015

ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ (3): 2009, 2011, 2015

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (3): 2009, 2011, 2015

Εθνική Ισπανίας

Παγκόσμιο κύπελλο: 2010

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2008, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2012

Κύπελλο Συνομοσπονδιών: φιναλίστ (2013)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-19: 2002

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-17: 2001

Ατομικές διακρίσεις

Πολυτιμότερος παίκτης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012

Κορυφαίος Ισπανός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος: 2008-09

Καλύτερη ενδεκάδα του Eυρωπαϊκού πρωταθλήματος: 2008

Ενδεκάδα της χρονιάς στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ: 2009, 2010, 2011



Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF - Μπαράζ ρουκετών από την Υεμένη στο κεντρικό Ισραήλ

ΠΑΣΟΚ, η μάχη του β΄ γύρου: Ψάχνει συμμάχους ο Δούκας, ανοίγματα στους άλλους υποψηφίους και από Ανδρουλάκη

Κιάνου Ριβς: Έκανε ντεμπούτο ως οδηγός αγώνων στην Ινδιανάπολη με τον «John Wick» στο καπό - Βίντεο και φωτογραφίες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr