Ο Red Bull αθλητής, Lennart Neubauer, και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο PWA World Freestyle Windsurf 2024 μιλά στο protothema.gr

Ο 20χρονος αθλητής από τη Νάξο έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά τον σχετικό τίτλο – Διαβάστε τη συνέντευξή του στο protothema.gr

Ξεκίνησε από τη Νάξο και έφτασε στην κορυφή του κόσμου. Ο λόγος για τον Red Bull αθλητή, Lennart Neubauer (Λέναρτ Νοϊμπάουερ), ο οποίος κατέκτησε το ένα από τα πιο απαιτητικά και γνωστά events στο καλεντάρι του παγκόσμιου windsurfing, το Fuerteventura PWA World Cup, στην κατηγορία freestyle.

Ο Lennart έδειξε από την αρχή του πρωταθλήματος ότι ήταν έτοιμος για μεγάλες επιδόσεις, με την αποφασιστικότητα και την τεχνική του να τον φέρνουν σταθερά στις πρώτες θέσεις, αφήνοντας πίσω του μερικούς από τους πιο έμπειρους και καταξιωμένους αθλητές του χώρου.

Στο Men's Single Elimination Heat 5, ο Red Bull αθλητής (Starboard / Severne Sails / Maui Ultra Fins) σημείωσε το υψηλότερο σκορ της ημέρας - 39,5 πόντους όντας ο μοναδικός windsurfer που κατάφερε ένα Shifty, ενώ έκανε επίσης εξαιρετικούς συνδυασμούς, όπως ένα Spock σε Kono και ένα Double Burner. Ο single elimination τελικός έληξε με τον Adrien Bosson στην πρώτη θέση και τον Lennart στη δεύτερη.

Ο Lennart κατέκτησε τη νίκη αφού πήγε στον Double Elimination τελικό με τον Adrien Bosson, όπου τον νίκησε δύο φορές. Στον τελικό γύρο, ο Lennart έδωσε μία πραγματική παράσταση, εκτελώντας με ακρίβεια και στυλ τα πιο απαιτητικά tricks.

Τα αποτελέσματα Fuerteventura PWA World Cup - Men’s Freestyle:

• 1ος Lennart Neubauer (GRE | Starboard / Severne Sails / Maui Ultra Fins)
• 2ος Adrien Bosson (FRA | Duotone Windsurfing / Maui Ultra Fins)
• 3ος Yentel Caers (BEL | JP / NeilPryde)
• 4ος Balz Müller (SUI | Severne / Severne Sails)
• 5ος Sam Esteve (FRA | JP / NeilPryde)

Μιλώντας στο protothema.gr, ο Red Bull αθλητής έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, από την παιδική του ηλικία στις ναξιώτικες παραλίες μέχρι και τον τραυματισμό του προ διετίας, έδωσε συμβουλές στα παιδιά για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να μην βάζουν ποτέ όρια στον εαυτό τους, ενώ αποθέωσε και τη μητέρα του για τη στήριξή της όλα αυτά τα χρόνια.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Red Bull αθλητή, Lennart Neubauer:

Το είπες και το 'κανες. Είχες δηλώσει ότι θα κάνεις τα πάντα για να πάρεις τον τίτλο του παγκόσμιου φέτος, και το πέτυχες. Είναι σίγουρα ωραίο συναίσθημα όταν επιβεβαιώνεις εαυτόν, ειδικά σε κάτι που αγαπάς, αλλά πώς ακριβώς το σκέφτεσαι εσύ;

«Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να πάρω έναν τίτλο. Πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά που το πίστεψα και είπα: "Οκ, φέτος είναι η χρονιά που έχω πολλές πιθανότητες να τα καταφέρω". Τα τελευταία τρία χρόνια, η προπόνηση ήταν πολύ σοβαρή, έγιναν θυσίες και δαπανήθηκε άπειρος χρόνος προετοιμασίας. Το συναίσθημα δεν περιγράφεται. Τώρα που τελείωσαν όλα, νιώθω μια ηρεμία, μια ανακούφιση».

Έχεις τον τραυματισμό σου το 2022. Σου λένε ότι μετά από δυο χρόνια θα έχεις μια πρωτιά σε ευρωπαϊκό, μια δεύτερη θέση σε παγκόσμιο και θα επιστρέψεις για την πρώτη. Τι τους λες;

«Δεν θα το πίστευα! Αν μου έλεγαν ότι τη χρονιά μετά τον τραυματισμό θα κέρδιζα το Πανευρωπαϊκό και θα ήμουν 2ος στον κόσμο, όχι, δεν θα το πίστευα. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση. Εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος απλά αν έβγαινα υγιής και δεν είχα προβλήματα με το γόνατό μου. Για τη θέση στην κατάταξη, δεν είχα βάλει στόχο. Ήθελα να τερματίσω τη σεζόν χωρίς τραυματισμούς. Η υγεία μου ήταν η απόλυτη προτεραιότητα και αυτό συνέβη, με bonus τα καλά αποτελέσματα.

Τώρα που έχουν περάσει δύο χρόνια από τον τραυματισμό, βλέπω πόσο με βοήθησε, κάτι που τότε δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Έγινα ψυχολογικά πολύ δυνατός. Σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να με επηρεάσει αρνητικά. Έμαθα πράγματα που πιστεύω ότι δεν θα είχα μάθει ούτε στα 30 μου. Έχω πολλή υπομονή, και αυτά τα μαθήματα με βοηθούν πολύ στην καθημερινότητά μου».

Κατέκτησες τον τίτλο περίπου δυο εβδομάδες πριν τους αγώνες στη Νάξο. Τι σημαίνει για σένα να γυρνάς στα μέρη σου με αυτή τη διάκριση;

«Τώρα γυρνώντας στη Νάξο είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Αυτός ο τίτλος δεν είναι μόνο δικός μου, ανήκει σε πολλούς ανθρώπους που με στήριξαν, ειδικά στην αρχή. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να φέρω τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο PWA στην Ελλάδα. Νομίζω δεν έχει υπάρξει κάποιος Έλληνας που έχει κερδίσει παγκόσμιο τίτλο. Θα πάω στη Νάξο να το γιορτάσω με τους φίλους μου και ανυπομονώ για το Πανευρωπαϊκό».

Τι συναισθήματα κυριαρχούν μέσα σου επιστρέφοντας στον τόπο που μεγάλωσες με έναν παγκόσμιο τίτλο και ποια εικόνα σου έρχεται πιο έντονα στο μυαλό από την παιδική σου ηλικία; Παραδείγματος χάριν στην ιστοσελίδα της Red Bull βλέπουμε μια αναφορά σε έναν χειμώνα που έτρωγες μανιωδώς για να πιάσεις το όριο των 30 κιλών και να πέσεις στο νερό.

«Ως παιδική ανάμνηση, μου έχουν μείνει οι ώρες προπόνησης που έκανα τον χειμώνα, όταν έβρεχε, όταν έκανε κρύο, όταν ήμουν μόνος μου. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο σε αυτόν τον τίτλο, γιατί όταν σκέφτομαι τα παιδικά μου χρόνια, σκέφτομαι ακριβώς αυτά. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πέρασα δύσκολα. Εκείνη την περίοδο, μου άρεσε τόσο πολύ το άθλημα, αλλά ήμουν σε μια ηλικία όπου δεν μπορούσα να βλέπω τους φίλους μου σχεδόν καθόλου. Δεν είχα πολλούς φίλους στη Νάξο τότε, οι περισσότεροι φίλοι μου ήταν στους αγώνες. Δεν είχα και τόσο κοινωνική ζωή, αλλά είχα βρει το άθλημα που αγαπούσα και συνεχίζω να αγαπώ τόσο πολύ, και δεν το έβλεπα σαν θυσία.

Πέρυσι δεν το πίστευες όταν πήρες το ευρωπαϊκό, παρά τη στήριξη των φίλων σου. Είδαμε και στα βίντεο ότι ήταν και πάλι εκεί οι δικοί σου άνθρωποι για να πανηγυρίσετε μαζί. Αν και είσαι συνηθισμένος στις επιτυχίες από μικρός, μήπως φέτος... αρχίζεις να το πιστεύεις περισσότερο;

Μετά την περσινή χρονιά, το πίστευα πολύ. Όταν πήρα τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ήμουν 100% σίγουρος ότι φέτος θα τα καταφέρω. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάρω τον τίτλο φέτος. Αν και πολλά μπορούν να συμβούν – από τραυματισμό μέχρι κακή ψυχολογία την ημέρα του αγώνα – το είχα πιστέψει απόλυτα».

Ποια ήταν η εμπειρία σου σ' αυτούς τους αγώνες; Πώς προετοιμάστηκες, τι σε δυσκόλεψε, και τι θα ξεχώριζες πέρα από την επιτυχία;

«Φέτος έγιναν δύο αγώνες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο πρώτος ήταν στην Fuerteventura, όπου κατάφερα να κερδίσω. Είχα ξεκινήσει προετοιμασία 1,5 μήνα νωρίτερα στα Κανάρια Νησιά, σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του αγώνα, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, έκανα προπονήσεις με άλλους αθλητές από το πρωτάθλημα, και βλέπαμε ο ένας τον άλλον, γεγονός που λειτούργησε ως μεγάλο κίνητρο.

Στον δεύτερο αγώνα, που έγινε στο Sylt, δυστυχώς οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Ξεκινήσαμε έναν γύρο, αλλά δεν ήταν αρκετός για να βγουν αποτελέσματα, οπότε το αποτέλεσμα του καλοκαιρινού αγώνα στην Fuerteventura μέτρησε για το Πρωτάθλημα. Για την προετοιμασία μου, ακολούθησα την ίδια διαδικασία, γνωρίζοντας ότι στη Νάξο θα έχει κρύο. Είχα αρχίσει να χρησιμοποιώ πιο χοντρή στολή, για να μου φαίνεται πιο οικείο όταν αγωνιστώ στη Γερμανία, αλλά τελικά ο άνεμος δεν ήταν αρκετός.

Πέρα από την επιτυχία, θα έλεγα ότι φέτος ένιωθα πάντα πάρα πολύ σίγουρος και χαρούμενος με κάθε heat (γύρο) που έτρεξα, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο. Συνήθως, μπορεί να έχω έναν δύσκολο γύρο ή έναν αγώνα όπου να μην πήγαν καλά τα πράγματα για μένα, είτε λόγω ψυχολογίας είτε άλλων παραγόντων. Φέτος, όμως, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Σε κάθε αγώνα ήμουν 100% ικανοποιημένος με τον τρόπο που έτρεξα. Αυτό μου έμεινε πραγματικά, γιατί ακόμα και αν δεν κέρδιζα, θα ήμουν εξίσου χαρούμενος, καθώς ήξερα ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα και πέτυχα ό,τι είχα θέσει ως στόχο από την αρχή. Αυτή η αίσθηση είναι κάτι που θα κρατήσω ως πολύ καλή ανάμνηση».

Ποιο είναι το πρόγραμμά σου για το επόμενο χρονικό διάστημα;

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στον δρόμο για τη Νάξο, καθώς το επόμενο διάστημα έχουμε τον τελευταίο σταθμό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα γίνει στο home spot μου. Ανυπομονώ πάρα πολύ να ξεκινήσει ο αγώνας, νιώθω απόλυτα έτοιμος.

Είναι οι συνθήκες που γνωρίζω, και για πρώτη φορά όλοι οι φίλοι μου από τους αγώνες θα έρθουν στο νησί μου. Ανυπομονώ να αγωνιστούμε στα νερά μου και στην παραλία όπου μεγάλωσα και έμαθα τα περισσότερα από τα κόλπα μου».

Τι συμβουλή θα έδινες στα πιτσιρίκια, τώρα που είσαι στην κορυφή του κόσμου;

«Στα παιδιά θα έλεγα κάτι που θα έλεγα και στον ίδιο μου τον εαυτό όταν ήμουν 10-11 χρονών: Να βρουν κάτι που τους γεμίζει και πραγματικά τους αρέσει και να ασχοληθούν με αυτό, είτε πρόκειται για αθλητισμό - είτε για οτιδήποτε άλλο. Θα έλεγα στον εαυτό μου να μην σκέφτεται πολύ το μέλλον, γιατί δεν χρειάζεται.

Βρήκα κάτι που μου άρεσε, το λάτρευα από μικρός, και έτσι έγινα καλός σε αυτό. Δεν χρειάστηκε καμία πίεση ή κάτι άλλο. Μόνος μου, επειδή απολάμβανα την προπόνηση και τον αγώνα, δεν ένιωσα ποτέ πίεση, ούτε από γονείς, ούτε από φίλους. Πάντα το έκανα επειδή αγαπούσα το άθλημα. Οπότε, θα έλεγα στα παιδιά να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να μην βάζουν ποτέ όρια στον εαυτό τους.

Νούμερο 1 θαυμαστής; Η μητέρα σου;

Ναι, χωρίς τη μητέρα μου σίγουρα δεν θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Είναι από τους ανθρώπους που με στήριξε σε μια περίοδο που ήταν δύσκολη και για εκείνη, τόσο οικονομικά όσο και από άποψη χρόνου. Έκανε τα πάντα για να μπορώ να ταξιδεύω και να είμαι χαρούμενος, και αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στην πρόοδό μου. Οπότε, ναι, σίγουρα ο Νο1 θαυμαστής μου είναι η μητέρα μου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr