Βαγγέλης Παυλίδης: Ποιος είναι ο ήρωας του Γουέμπλεϊ - Το ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη, η θητεία σε Ολλανδία, Γερμανία και η απογείωση στη Μπενφίκα

Η ιστορία του «χρυσού» σκόρερ της Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ και του πιο... ακριβού Έλληνα ποδοσφαιριστή, σύμφωνα με το transfermarkt - Η μεταγραφή στα 16 στη Μπόχουμ, η Ντόρτμουντ, η καριέρα στην Ολλανδία, το «μπαμ» με τη Μπενφίκα και η γυναίκα της ζωής του

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. Η Ελλάδα στη σκιά του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ κερδίζει 2-1 στο Γουέμπλεϊ την Αγγλία για το Nations League και γράφει ιστορία.

Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ και ήρθε με υπογραφή Βαγγέλη Παυλίδη. Ο 25χρονος διεθνής Έλληνας φορ σκόραρε 2 φορές, στο 49' (0-1) και στο 94' (1-2), χάρισε τη νίκη στην Ελλάδα και την αφιέρωσε μαζί με τους συμπαίκτες του στον Τζορτζ Μπάλντοκ. 




Ποιος είναι όμως ο Βαγγέλης Παυλίδης; 

 

Αυτό που θα πρέπει να ξέρει κάποιος για τον Έλληνα φορ είναι πως δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε ελληνική ομάδα. Κατάγεται από την Πιερία αλλά γεννήθηκε (21/11/1998) και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. 



Ξεκίνημα από τους Μπέμπηδες του Κερμανίδη 

Μπάλα έμαθε από μικρός στους «Μπέμπηδες 2000» μια από τις καλύτερες ακαδημίες ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη, την οποία έχει ο παλαίμαχος άσος του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Κερμανίδης. 



«Δεν είναι τυχαία και συμπτωματική η ραγδαία εξέλιξη του Βαγγέλη Παυλίδη κι εμείς που τον γνωρίζουμε και εργαστήκαμε μαζί του, ήταν κάτι που το περιμέναμε. Πρόκειται για χαρισματικό επιθετικό ποδοσφαιριστή που παίζει σαν φορ, χρησιμοποιεί και τα δυο του πόδια και βλέπει δίχτυα και με... κλειστά μάτια. Είναι επίσης ένα πολύ καλό και προσγειωμένο παιδί, με σωστές βάσεις και καθοδήγηση και θα φτάσει ψηλά. Είμαι σίγουρος για αυτό και χαίρομαι για την πρόοδό του» είχε πει λίγα χρόνια αργότερα ο Κερμανίδης για τον Παυλίδη.


Έπαιξε μπάλα στην συγκεκριμένα ακαδημία από τα 4,5 του χρόνια έως τα 16! Τότε τον ζήτησε και τον πήρε η γερμανική Μπόχουμ. Πέρασε δύσκολα ο Βαγγέλης και άλλαζε τρία λεωφορεία για να πάει προπόνηση στη Θεσσαλονίκη. 



Ο ύψος 1.86μ φορ που έχει ως πρότυπο τον Σουάρες έχει και έναν αδελφό, τον Βασίλη (γενν. 2002) ο οποίος παίζει ποδόσφαιρο, είναι αμυντικός και έχει θητεύσει στη Σάλκε αλλά και στην ΑΕΚ Β'. 

Ο μεγάλος αδελφός, ο Βαγγέλης, δοκιμάστηκε στα 15 του στη Μπόχουμ και έπρεπε να κλείσει τα 16 για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Ταξίδεψε στη Γερμανία μαζί με τους γονείς του και το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησε. 

Ο πατέρας του Κώστας είχε μεταφορική στη Θεσσαλονίκη. Τόσο εκείνος όσο και η μητέρα Εύη δεν είναι άνθρωποι των media και έχοντας ως έδρα την Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν για να δουν τον γιο τους. 



Μιλώντας για τον πρώτο καιρό του στη Μπόχουμ ο Βαγγέλης είχε πει: «Στην αρχή ήταν δύσκολο γιατί ήμουν μακριά από την οικογένειά μου και τους φίλους μου, αλλά ήθελα να φύγω. Εγώ το διάλεξα και ήμουν χαρούμενος για την επιλογή που έκανα.

Με δυσκόλεψε η γλώσσα τον πρώτο χρόνο, αλλά μετά έμαθα τα γερμανικά και όλα ήταν πιο εύκολα. Πήγαινα και στο ελληνικό σχολείο που ήταν μακριά από το σπίτι μου και έπρεπε να παίρνω τρία τρένα και να κάνω μιάμιση ώρα να πάω και άλλη τόση να γυρίσω. Έκανα όμως αυτό που ήθελα».


«Έμενα σε γερμανική οικογένεια, με έναν συμπαίκτη μου και με βοήθησαν πολύ, μου τα είχαν όλα έτοιμα. Ήταν πολύ καλοί άνθρωποι, δεν υπήρχε κανένα θέμα μαζί τους, περνούσα κι εγώ καλά και με βοήθησαν να μάθω πιο γρήγορα τη γλώσσα» είχε συμπληρώσει. 

Στη Μπόχουμ έπαιξε στην Κ-17, στην Κ-19 και έκανε... παπάδες. Πέτυχε 29 γκολ σε 45 αγώνες. Το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το έκανε στις 15 Μαΐου του 2016, στο νικηφόρο εκτός έδρας παιχνίδι με την Χάιντενχαϊμ (4-2). Τον Ιανουάριο του 2018 άφησε την Μπόχουμ για να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ (στη Β'), όπου έμεινε έναν χρόνο, καταγράφοντας 32 συμμετοχές και 7 γκολ.

Από την Γερμανία στην Ολλανδία 

Οι εμφανίσεις του με τους Βεφσταλούς τον οδήγησαν στην Ολλανδία και στη Βίλεμ (πρώτα ως δανεικό). Η ρήτρα ήταν μόλις 250.000 ευρώ και οι Ολλανδοί τον άρπαξαν από τους Γερμανούς. Από την 4η κατηγορία της Γερμανίας βρέθηκε στην πρώτη της Ολλανδίας. 

«Αν μου έλεγε κάποιος ότι η σεζόν μου θα ξεκινούσε με το να παίζω στην τέταρτη κατηγορία της Γερμανίας και θα τελείωνε με το να παίζω στον Τελικό Κυπέλλου Ολλανδίας, ναι, θα απορούσα, αλλά θα σκεφτόμουν πως πρέπει να δουλέψω, αν θέλω αυτό να γίνει πραγματικότητα» είχε πει στο Athletestories και συμπλήρωσε: «Ναι, μπορεί να βρισκόμουν σε ένα μεγάλο κλαμπ, όπως η Ντόρτμουντ, αλλά έπαιζα στην δεύτερη ομάδα και η τέταρτη κατηγορία Γερμανίας δεν έχει καμία σχέση με την Eredivisie.

Στην πρώτη του χρονιά στη Βίλεμ (2019) η ομάδα φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας. Στον ημιτελικό με την Άλκμααρ δίνει ασίστ και η ομάδα του προκρίνεται στον μεγάλο τελικό. Εκεί χάνει 4-0 από τον Άγιαξ. 

Στη Βίλεμ έχει 82 αγώνες, 33 γκολ και 14 ασίστ. Πριν φύγει από τη Βίλεμ ήταν υποψήφιος για το «βραβείο Πούσκας» για ένα γκολ που πέτυχε κόντρα στην Φορτούνα Σιτάρντ. 




Το 2021 θα πουληθεί στην Άλκμααρ όπου θα κάνει σπουδαία πράγματα για 3 χρόνια. Στην Άλκμααρ είχε 137 αγώνες, 80 γκολ και 27 ασίστ. 



Τη σεζόν 2023-24 ήταν πρώτος σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, είμαι εδώ γιατί ήμουν ο πρώτος σκόρερ, είμαι χαρούμενος για αυτό», είπε ο Παυλίδης μετά την παραλαβή του βραβείου του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης την περασμένη σεζόν. Ο 25χρονος φορ ολοκλήρωσε την περυσινή σεζόν με 29 γκολ σε 34 αγώνες με την φανέλα της Άλκμααρ.


Η μεταγραφή στη Μπενφίκα και η εκτόξευση



Το 2024 ήρθε η μεγάλη μεταγραφή. Η Μπενφίκα τον θέλει σαν τρελή. Η Άλκμααρ ζητά 20 εκατ. ευρώ και τελικά παίρνει 18 εκατ. από τους Πορτογάλους. Ο Έλληνας στράικερ υπογράφει πενταετές και παίρνει καθαρά 1,8 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο Παυλίδης που ανήκει στην Μπενφίκα έως το 2029 με τους "αετούς" παίζει για πρώτη φορά στο Champions League. 



Κάνει ντεμπούτο στη League Phase απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα ενώ έχει ασίστ στο 4-0 κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Με την μεταγραφή του στην ομάδα της Πορτογαλίας θα εκτοξευτεί η αξία του στο transfermarkt.

 

Με αξία 25 εκατ. ευρώ είναι ο πιο... ακριβός Έλληνας! Άφησε 2ο τον Τσιμίκα της Λίβερπουλ με 22 εκατ. ευρώ  και 3ο τον Μαυροπάνο με 20 εκατ. (Γουέστ Χαμ). Στην 4η θέση με 18 εκατ. είναι ο Φώτης Ιωαννίδης του ΠΑΟ. 

Κεφάλαιο Εθνική Ελλάδας 

Ο Βαγγέλης Παυλίδης ξεκίνησε να παίζει στις μικρές εθνικές από το 2014. Ξεκίνησε από τις Μικτές και κλήθηκε στην Κ-16 με την οποία έκανε σπουδαία πράγματα σε τουρνουά στη Μολδαβία. 



Ακολούθησε η Κ-17, η Κ-19 και το 2019 έκανε ντεμπούτο στην Εθνική Ανδρών σε ένα παιχνίδι με τη Φιλανδία για τα προκριματικά του Euro. Τον κάλεσε ο Ολλανδός Τζον Φαν Σιπ, παλιά μεγάλη δόξα του Άγιαξ. 

Στο 3ο του παιχνίδι απέναντι στη Βοσνία σκοράρει. 
«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη αρχικά και μετά για το γκολ μου. Το να βάζεις γκολ για την πατρίδα σου είναι κάτι το διαφορετικό με το να σκοράρεις στην ομάδα σου» είχε πει τότε. Ο Παυλίδης είχε ανοίξει το σκορ (1-0) στο ΟΑΚΑ στο παιχνίδι της 15ης Οκτωβρίου 2019. 



«Το κεφάλαιο αυτό είναι κάτι το ξεχωριστό, κάτι το τιμητικό για εμένα. Όταν σε καλούν στην Εθνική ομάδα, νιώθεις περηφάνια και, ξαφνικά, μπαίνει ένα μεγάλο στοίχημα. Το να μπορέσεις να είσαι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να κρατήσεις τη θέση σου.

Την πρώτη μου κλήση την είχα χαρεί πολύ και, από τότε, η παραμονή μου στην ομάδα είναι κάτι, για το οποίο παλεύω κάθε φορά, σε κάθε αγώνα. Ειδικά, όταν είσαι σε μια Εθνική ομάδα που θέλει να επιστρέψει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, να ξαναβρεθεί, δηλαδή, σε τελικές φάσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπάρχει πίεση και άγχος, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθεις να το διαχειριστείς. Άλλωστε, είναι μεγάλη υπόθεση για κάθε ποδοσφαιριστή να βάλει στην καριέρα του ματς σε τέτοιες διοργανώσεις.

Έχεις το άγχος και την πίεση, για να το πετύχεις, αλλά έχεις και το μεγάλο «θέλω», για να το παλέψεις» είχε πει για την Εθνική ομάδα ο Παυλίδης. 

Συνολικά με την Εθνική Ελλάδας έχει 41 συμμετοχές. Έχει βρει δίχτυα 8 φορές και έχει 3 ασίστ. Το σπουδαιότερο παιχνίδι της ζωής του δίχως αμφιβολία είναι εκείνο με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ.

Με δύο δικά του γκολ η Ελλάδα κερδίζει 2-1 την Αγγλία σε μια νίκη που θα μνημονεύεται για δεκαετίες. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είχε τον Φώτη Ιωαννίδη στη διάθεσή του, επέλεξε για την κορυφή της επίθεσης τον Βαγγέλη Παυλίδη και δικαιώθηκε. 

«Ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος αγώνας για εμάς... Οι σκέψεις ήταν με τον Τζόρτζ, δώσαμε και την ψυχή μας γι' αυτόν... Συλλυπητήρια στην οικογένεια του», ήταν τα πρώτα του λόγια, ενώ όταν ρωτήθηκε για τα δύο γκολ, χαμήλωσε το κεφάλι και πρόσθεσε με νόημα: «Σήμερα δεν είναι μέρα να μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο... Ο Γιώργος ήταν μέλος της ομάδας μας και θα μας λείψει πάρα πολύ... Είμαστε επαγγελματίες αλλά ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας. Να ευχηθούμε καλή δύναμη στους δικούς του»

Κι η τελευταία ερώτηση είχε να κάνει με τον βουβό πανηγυρισμό του ιδίου και των συμπαικτών του με τον Θεσσαλονικιό επιθετικό να σημειώνει: « Όλη η μέρα ήταν βουβή. Κερδίσαμε και δεν το χαιρόμαστε! Μια εικόνα χίλιες λέξεις πραγματικά... Όσο μπορέσαμε κοιμήθηκαμε χθες το βράδυ για να δώσουμε τα πάντα για τον Τζόρτζ. Κι αυτός ο αγώνας θα μείνει στην ιστορία για τον Γιώργο μας. Ήταν μισός Άγγλος και μισός Έλληνας, αλλά πιστέψτε με ήταν 100% Έλληνας. Ελπίζω να μας είδε από εκεί ψηλά».

Ο Βαγγέλης Παυλίδης είναι για πολλά χρόνια σε σχέση με την Μαριάννα Σολκίδου.


Είναι ο έρωτας της ζωής του, τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του σε κάθε χώρα, και είναι το στήριγμα του. 



Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται ο Δακτύλιος - Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, πώς εκδίδεται η άδεια εισόδου

Τυφώνας Milton: Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές των συνωμοσιολόγων - «Θέλουν να μας σκοτώσουν»

Diddy: Οι εισαγγελείς κατέσχεσαν 100 συσκευές με αποδεικτικό υλικό εναντίον του ράπερ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr