41ος Μαραθώνιος Αθήνας: Ενώνουν δυνάμεις για τον αγώνα που αναμένεται να είναι ο καλύτερος στην ιστορία της διοργάνωσης

Η εκκίνηση για τον 41ο Μαραθώνιο Αθήνας (9-10/11) δόθηκε με τη συνέντευξη Τύπου στο στον “Φάρο” του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος -  Θεσμική συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με το ΚΠΙΣΝ

Ο 41ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός (9-10/11), άνοιξε σήμερα με την πρώτη συνέντευξη Τύπου στον “Φάρο” του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι διοργανωτές, οι θεσμικοί εταίροι, ο μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης, ήταν παρόντες και έδωσαν το στίγμα της απόλυτης συνεργασίας, που θα φέρει για μία ακόμη φορά ένα σπουδαίο αποτέλεσμα και θα αποζημιώσει τους περίπου 73.000 δρομείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε μία από τις φετινές αποστάσεις, το διήμερο 9-10 Νοεμβρίου.

Η είδηση που συνόδεψε το σημερινό γεγονός ήταν η έναρξη της θεσμικής συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΕΓΑΣ και το Κέντρο πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν αυτή της παρουσίασης του φετινού μεταλλίου, το οποίο σχεδίασε ο ζωγράφος Κώστας Τσόκλης.

Μάλιστα η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ λίγο πριν το φινάλε της συνέντευξης Τύπου κρέμασε στο λαιμό του κ. Τσόκλη το νέο μετάλλιο, το οποίο χάρισε και στους υπόλοιπους συνομιλητές της στο πάνελ.

Στο πάνελ των ομιλητών κάθισε η κ. Σοφία Σακοράφα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντηρού και ο υπεύθυνος χορηγιών του ΟΠΑΠ, Γιώργος Ζούμας.

Η ανακοίνωση της νέας συνεργασίας με το Κέντρο Πολιτισμού έγινε από τον γενικό διευθυντή του ΣΕΓΑΣ, Σωτήρη Κυρανάκο, που αμέσως έδωσε το λόγο στην διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού, Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου.

“Επισφραγίζεται σήμερα η θεσμική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΕΓΑΣ και το Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι΄ αυτή τη συνεργασία. Ξεναγήσεις, ομιλίες, αθλητικά προγράμματα, προπονήσεις είναι μόνο μερικά από αυτά που σχεδιάζουμε αυτό το Νοέμβριο την εβδομάδα του Μαραθωνίου. Στόχος μας είναι να υποδεχθούμε την κοινότητα του μαραθωνίου και να μεταφέρουμε το μήνυμα του στους επισκέπτες“, είπε η κ. Ανδριοπούλου και αναφέρθηκε και στο κύπελλο του Σπύρου Λούη, που εκτίθεται στο Κέντρο Πολιτισμού. “Έχουμε την τύχη να έχουμε στο ίδρυμα μας ένα κειμήλιο, το κύπελλο που έλαβε ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896. Το κύπελλο αποκτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο δεσμεύθηκε να το καταστήσει προσιτό στο ευρύ κοινό και να το μοιραστεί με όλους, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού“.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι στέκονται δίπλα στο έργο της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στη σημασία του αγώνα και σε όσα αναμένεται να γίνουν φέτος: “Καλημέρα σε όλους και αφού ευχαριστήσω πρώτα την οικοδέσποινα και διευθύνουσα σύμβουλο του Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την κ. Έλλη Ανδριοπούλου για τη ζεστή φιλοξενία της, σας καλωσορίζω όλους και εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ. Να καλωσορίσω ιδιαίτερα τον καταξιωμένο εντός και εκτός Ελλάδας εικαστικό κ. Τσόκλη, που φιλοτέχνησε το φετινό μετάλλιο και μας τιμά σήμερα με την παρουσία του.

Δεν μπορώ να μη θυμάμαι τον πρώτο Μαραθώνιο που έγινε υπό την ευθύνη μου, στην πιο δύσκολη συγκυρία, το 2021, με τρομερά μέτρα ασφάλειας, λόγω Covid, και την αγωνία που μας διακατείχε όλους μας, όσοι συμμετείχαμε. Όπως αποδεικνύεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έχει πολλούς μα πάρα πολλούς εραστές, ερασιτέχνες με την πιο πλατιά και βαθιά σημασία των λέξεων και σήμερα βρισκόμαστε εδώ ακόμα περισσότεροι, εμπλεκόμενοι και υποστηρικτές, θεσμικοί φορείς και πρόσωπα και φυσικά αυτό που έχει μεγάλη σημασία για όλους εμάς, είναι ότι είναι πολλοί πολλοί περισσότεροι συμμετέχοντες δρομείς από όλο τον κόσμο. Με την ευκαιρία λοιπόν, της έναρξης της θητείας μου, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους από την αρχή συνταχθήκαμε και συνεργαστήκαμε θεωρώντας ότι η διοργάνωση είναι εθνικό στοίχημα και όχι απλά ένα ακόμα δρομικό γεγονός. Μπορώ να πω ότι νιώθω και ικανοποίηση, αλλά και υπερηφάνεια για κάθε χρόνο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, που “σπάμε” τα ρεκόρ του προηγούμενου και είμαστε βέβαιοι και νιώθω αυτή τη σιγουριά για όλους τους συνεργάτες μου, αλλά και για όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, ότι δηλαδή, έχουμε και τη διάθεση και τη γνώση να συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα της πρώτης δύσκολης χρονιάς.

Στο φετινό Μαραθώνιο θα διαπιστώσετε αρκετές καινοτομίες, οι οποίες έχουν στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών στους δρομείς, που είναι οι πρωταγωνιστές βεβαίως, αλλά και πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας, παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα της εβδομάδας του Μαραθωνίου. Ο ΣΕΓΑΣ και η Αθήνα φυσικά, φιλοξενούν το μεγαλύτερο συνέδριο των οργανωτών του Μαραθωνίου, αλλά και δρομικών γεγονότων σε όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της εξωστρέφειας της Ομοσπονδίας και είναι το European Running Business Conference, το οποίο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με τη συμμετοχή διοργανωτών από όλο τον κόσμο. Η καρδιά λοιπόν, του παγκόσμιου δρομικού κινήματος θα χτυπάει στην Αθήνα, παράλληλα με τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Θέλω να καλέσω όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, σε όλη τη διαδρομή να ενθαρρύνουν και να χειροκροτούν τους αθλητές και να γεμίσουν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο στον τερματισμό. Κλείνοντας, θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους αφανείς, ας μου επιτραπεί η έκφραση, συνεργάτες, στυλοβάτες αυτού του τεράστιου γεγονότος. Θα ξεκινήσω από τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα το ΑΣΑΕΔ και φυσικά τον επικεφαλής του και κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ, κ. Σπύρο Ανδριόπουλο, την Ελληνική Αστυνομία στο σύνολό της, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές γιατρούς, τις εθελοντικές διασωστικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, τους ραδιοερασιτέχνες, τον κ. Δήμαρχο Μαραθώνα και τους κ.κ. Δημάρχους της Μαραθώνιας διαδρομής και φυσικά κρατώ τελευταίους τους περίπου 5.000 εθελοντές μας. Δεν αναφέρθηκα σε όλους αυτούς, επειδή έτσι κι αλλιώς τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, αλλά για να υπενθυμίσω σε όλους μας, το τεράστιο μέγεθος του γεγονότος και αυτή την πρωτόγνωρη και άμεμπτη συνεργασία, σχεδόν όλων των κρατικών φορέων και του τόσου μεγάλου πλήθος εθελοντών. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι απλά ένα ακόμη αθλητικό γεγονός, που σας είπα, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας έχει μια ιδιαίτερη μαγεία και μεταφέρει μια τέτοια ένταση και περιεχόμενο, με πολύ μεγάλη ένταση, το μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των λαών, που μας εμπνέει όλους για να συνεχίσουμε. Σας ευχαριστώ από καρδιάς“.

Από τη πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε: “Ετοιμαζόμαστε για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας! Το εμβληματικό αυτό αθλητικό γεγονός που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, την ταυτισμένη με την Αττική σε βάθος αιώνων, αθλητική διαδρομή. Και ταυτόχρονα, ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Είναι αυτονόητη η στήριξη της Περιφέρειας με κάθε τρόπο και κάθε μέσον στο μοναδικό αυτό γεγονός, τη μεγαλύτερη και την πιο ιστορική διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αθλητισμός και πολιτισμός αποτελούν ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητας της Περιφέρειας Αττικής και γι’ αυτό είναι στρατηγική επιλογή μας να δώσουμε έμφαση στους τομείς αυτούς.

Στόχος μας να αναδείξουμε την Αττική ως τον ιδανικό τόπο για την επιτυχή φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας και να μεταδώσουμε στους πολίτες το μήνυμα της αξίας της άθλησης για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους αγώνες μαραθωνίου στον κόσμο. Γι’ αυτό και η πρόκληση και η αξία της συμμετοχής σ’ αυτόν, είναι μεγάλη. Για μια ακόμη χρονιά λοιπόν χιλιάδες δρομείς, αθλητές και φίλοι του Μαραθώνιου, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Και βέβαια την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της Αττικής, τις υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, την πλειάδα των πολιτιστικών θησαυρών της, τη μοναδική φιλοξενία της, τη θετική εικόνα της. Την εικόνα μιας Περιφέρειας που αναπτύσσεται, που εξελίσσεται και προχωρά στο μέλλον με αισιοδοξία.

Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω την άψογη συνεργασία που έχουμε με τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και προσωπικά την πρόεδρό του, Σοφία Σακοράφα. Μια συνεργασία που εγγυάται το αποτέλεσμα και ανοίγει νέους ορίζοντες. Και να στείλω το μήνυμα στους χιλιάδες δρομείς ότι η Μητροπολιτική Αττική είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί“.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αφού συνεχάρη την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, για την επανεκλογή της, δήλωσε: “Οφείλω να πω στη Σοφία Σακοράφα πολλά συγχαρητήρια, να της ευχηθώ να είναι καλοτάξιδη η νέα αυτή πορεία, και σε εκείνη και στους συνεργάτες της, και να της πω ότι άξιζε πραγματικά την επανεκλογή. Μετά από τον ένα χρόνο που είχα την τιμή να βρίσκομαι στο τιμόνι του Υπουργείου, συνδυαστικά και με την εμπειρία της γνώσης που είχα για την κυρία Σακοράφα από το Κοινοβούλιο, πρέπει να πω ότι επαξίως επανεκλέχθηκε, και για τη δουλειά της, για τη δράση της και για την ηθική της συγκρότηση.

Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία σε μια πορεία με γεμάτη προκλήσεις, σε μια πορεία που θα έρθει να συμμαχήσει μαζί μας και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Δεν είμαστε όλοι εδώ για ένα απλό, τυπικό αθλητικό γεγονός ή για ένα μεγάλο δρομικό γεγονός. Είμαστε εδώ για το μεγαλύτερο δρομικό αθλητικό γεγονός της ανθρωπότητας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο που γεννήθηκε στην πατρίδα μας, και για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ περήφανες και περήφανοι, όπως είμαστε αντίστοιχα και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με περηφάνια ακούμε τη λέξη “μαραθώνιος” στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου να συντελείται ως δρομικό γεγονός και να συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι οι συντελεστές από κοινού, ό,τι μπορούμε περισσότερο για να κάνουμε τον ΑΜΑ καλύτερο, ποιοτικότερο, μαζικότερο, γιατί οι αξίες και τα ισχυρά μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από αυτόν είναι πανανθρώπινα.

Είμαι αισιόδοξος ότι φέτος θα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι, κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε όπως προανέφερε η κυρία Σακοράφα, και η συμμετοχή του κόσμου αυξάνεται. Όλοι μαζί με συνδυασμό δυνάμεων, συντονισμένοι, νομίζω ότι θα κάνουμε ένα από τα καλύτερα αθλητικά γεγονότα, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και πάλι που θα νιώσουμε μεγάλη υπερηφάνεια. Θα είναι μεγάλη τιμή να είμαστε όλοι στο Καλλιμάρμαρο να υποδεχτούμε τους δρομείς που θα τερματίσουν, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, γιατί όλοι είναι νικητές“.

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε: “Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα, η Αττική, η Αθήνα θα καλωσορίσουν χιλιάδες δρομείς και επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την ευεξία που προσφέρει ο αθλητισμός με την εμπειρία του ταξιδιού στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, σε ένα κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός που αποτελεί ζωντανό σύμβολο της ανθρώπινης θέλησης, της προσπάθειας και της υπέρβασης. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στηρίζουμε διαχρονικά αθλητικά γεγονότα όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος.

Διοργανώσεις σαν αυτές προσφέρουν ξεχωριστές ευκαιρίες γνωριμίας με τη χώρα μας και βεβαίως προάγουν τον αθλητικό τουρισμό. Με αφορμή τον Μαραθώνιο, η χώρα μας προβάλλεται ως ένας φιλόξενος, πολυδιάστατος ταξιδιωτικός προορισμός που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους. Η διεθνής αυτή συνάντηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την προβολή της μακραίωνης ιστορίας της Αθήνας και της Αττικής, αλλά και την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού της. Ως γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος συμβάλλει καίρια στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας κατά την περίοδο εκτός τουριστικής αιχμής και αυτό συνιστά και κεντρικό στόχο της στρατηγικής μας για τον ελληνικό τουρισμό.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον ΣΕΓΑΣ με την άξια ηγεσία της Σοφίας Σακοράφα και όλων των συνεργατών της, τους εθελοντές και όλους τους συντελεστές που για μια ακόμα χρονιά εργάζονται για να πετύχουμε μαζί μια άρτια διοργάνωση, με την συνέπεια, το όραμα και το πάθος τους να αναδεικνύουν τη διοργάνωση αυτή μεταξύ των κορυφαίων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων στον κόσμο. Βεβαίως θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις αθλήτριες και τους αθλητές που θα μας τιμήσουν με τη συμμετοχή τους“.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, δήλωσε: “Θέλω να συγχαρώ τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και την πρόεδρο Σοφία Σακοράφα για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. Μας στέλνετε μια ολυμπιονίκη στην ΕΟΕ, μια αθλήτρια καταξιωμένη, την σπουδαία Τασούλα Κελεσίδου, και αυτό βοηθάει και το δικό μας έργο. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ και για την παρουσία του στίβου στους ολυμπιακούς αγώνες. Χάρη στους αθλητές στίβου είχαμε δύο μετάλλια στους ολυμπιακούς του Παρισιού. Μεγάλη επιτυχία γιατί ο στίβος είναι το Νο1 άθλημα στους Ολυμπιακούς. Η ΕΟΕ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον ΣΕΓΑΣ και τους αθλητές. Η ΕΟΕ στηρίζει και τον Μαραθώνιο Αθήνας. Είναι σημαντικό αυτό που γίνεται. Για την προβολή της χώρας μας. Παράλληλα γιγαντώνεται το μαραθώνιοι κίνημα. Συγχαρητήρια για τη συνεργασία σας με το ίδρυμα Νιάρχος. Να ευχαριστήσω κι εγώ την κ. Ανδριοπούλου, γιατί κι εμείς είχαμε συνεργασία με το ίδρυμα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Να ευχαριστώ τον φίλο Κώστα Τσόκλη για τη δημιουργία του μεταλλίου. Τέλος πρέπει να πω για δύο κατηγορίες ανθρώπων πέρα από Δημόσιο τομέα. Είναι οι χορηγοί και οι εθελοντές, χωρίς αυτούς δεν μπορεί να προχωρήσει ο αθλητισμός. Καλή επιτυχία στο έργο της νέας διοίκησης, καλή επιτυχία στον 41ο”.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας είπε: “Επιτρέψτε μου να συγχαρώ με τη σειρά μου τη μεγάλη νίκη της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, κυρίας Σοφίας Σακοράφα. Μετά από τα τελευταία τρία χρόνια που την παρακολουθώ και έχουμε συνεργαστεί μπορώ να πω ότι δικαίως είναι σε αυτή τη θέση και θα προσφέρει ακόμα περισσότερα.

Ως Δήμος κάθε χρόνο και εμείς με ανυπομονησία περιμένουμε να φιλοξενήσουμε τόσο κόσμο. Έχουμε βελτιώσει πολύ τα τελευταία χρόνια τις συνθήκες στο περιβάλλοντα χώρο, ώστε όλοι οι δρομείς να έρχονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για να ξεκινήσουν αυτά τα 42,195χλμ, 16 από τα οποία είναι μέσα στο Δήμο μας.

Ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία. Θα είναι στο δρόμο, θα τους χειροκροτήσει, θα τους ενθαρρύνει όσο μπορεί περισσότερο, ενώ θα προβάλλουμε τη διοργάνωση και με διάφορα events που θα κάνουμε με μικρά παιδιά τα σχολεία μας.

Ευχαριστώ πολύ και τον κύριο Περιφερειάρχη με τον οποίο συζητάμε για περαιτέρω βελτιώσεις στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου, ώστε να είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για το γενέθλιο μέρος που ξεκίνησε αυτό το ιστορικό γεγονός το οποίο στην πορεία έγινε δρομικό αγώνισμα. Καλή επιτυχία σε όλους.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ και εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Στηρίζουμε και φέτος τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Μαραθώνιο με τους υψηλούς συμβολισμούς που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγωνιστή και ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα ήθελα να δώσω και ιδιαιτέρως τα συγχαρητήρια μου στην πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα με την οποία έχουμε συνεργαστεί άριστα αρχικά από τον Ημιμαραθώνιο και έπειτα στον ΑΜΑ. Ιδιαιτέρως για εμάς τις γυναίκες είναι ξεχωριστή η παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και η κ. Σακοράφα είναι άξια.

Μεγάλο κομμάτι στην επιτυχία του αγώνα έχει ο μεγάλος χορηγός του, η ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, από τον υπεύθυνο χορηγιών, Γιώργο Ζούμα. “Αυτή η ξεχωριστή εκδήλωση είναι στην ουσία η αφετηρία της τελικής ευθείας προς τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε ο μέγας χορηγός της διοργάνωσης που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και εμπνέεται από τις υψηλές αξίες του αγώνα. Ο Μαραθώνιος είναι ένα σύμβολο πολιτισμού. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στηρίζουμε τη διαδρομή στην οποία συμμετέχουν οι φοιτητές. Θέλουμε να τους ωθήσουμε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής“.

Η Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νιόβη Ρίγκου, είπε : “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε και στον φετινό Μαραθώνιο της Αθήνας που υπενθυμίζει τις αξίες τις οποίες συμπυκνώνει η διαδρομή, τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Είναι ένας αγώνας κατά του δεσποτισμού και της υποδούλωσης.

Πέρυσι, συμμετείχαμε τη δημιουργία 92.000 τσαντών από ανακυκλώσιμο υλικό, γεγονός που βοήθησε στην εξοικονόμηση 12 τόνων πλαστικού. Προωθήσαμε παράλληλα ένα ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα εναρμονισμένο με τον αγώνα. Από τη δική μας πλευρά όλοι οι συνάδελφοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια μεγάλο ενθουσιασμό και ευθύνη.

Ο καταξιωμένος εικαστικός Κώστας Τσόκλης φιλοτέχνησε το φετινό μετάλλιο του Μαραθωνίου

Ένα κλαδί αγριελιάς. Πρώτη ύλη για τον κότινο, το ταπεινό και πολύτιμο στεφάνι – έπαθλο των Ολυμπιονικών στην αρχαιότητα, με το οποίο στέφθηκε και ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου Δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, ο Σπύρος Λούης. Κι είναι εκείνο το κλαδί που επέλεξε ως θέμα του μεταλλίου για το φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο δημιουργός του, ο διεθνώς καταξιωμένος εικαστικός, Κώστας Τσόκλης.

Ο σπουδαίος ζωγράφος έδωσε σήμερα το παρών στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για τον 41ο ΑΜΑ και η παρουσία του συγκίνησε τους παρευρισκόμενους.

“Μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι σήμερα εδώ. Έχω την αίσθηση πως όσο μπορούμε να βάζουμε το ένα μας πόδι μπροστά στο άλλο και να προχωράμε, αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε στον προορισμό μας αρκεί το μήνυμα που μεταφέρουμε να είναι τιμητικό για μας και παρήγορο για αυτούς που θα το λάβουν. Xαίρομαι που το μετάλλιο αυτό (που έχω την τιμή να φέρει το όνομά μου), θα απονεμηθεί σε όλους εκείνους που θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν έναν άθλο, χωρίς να έχουν ως πρόθεση το “νικᾶν”. Όσο για το μήνυμα, ας είναι: Όχι πια νικητές και νικημένοι.

Ας αφήσουμε στην άκρη τα χρονόμετρα και ας χαρούμε τη γιορτή, διδασκόμενοι από το παράδειγμα: επιθυμία, προσπάθεια, ολοκλήρωση. Έτσι είτε αλλιώς, στην εποχή μας, τα μηνύματα καλά ή κακά, μας έρχονται ηλεκτρονικά, ακαριαία”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσόκλης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έλαβε το μετάλλιο, από τα χέρια της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφίας Σακοράφα.

Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται ο Δακτύλιος - Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, πώς εκδίδεται η άδεια εισόδου

Τυφώνας Milton: Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές των συνωμοσιολόγων - «Θέλουν να μας σκοτώσουν»

Diddy: Οι εισαγγελείς κατέσχεσαν 100 συσκευές με αποδεικτικό υλικό εναντίον του ράπερ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr