Εθνική Ποδοσφαίρου: Συνεχίζει αήττητη στο Nations League - η συγκίνηση για τον Μπάλντοκ και η πρωτιά που συνδέεται με το Μουντιάλ

Στις 14 Νοεμβρίου στο ΟΑΚΑ το ντέρμπι πρωτιάς με την Αγγλία - Το ξέσπασμα του Γιοβάνοβιτς και τα δάκρυα του Γιαννούλη για τον Μπάλντοκ

Αήττητη συνεχίζει μετά το βράδυ της Κυριακής η εθνική Ελλάδος στο Nations League καθώς έκανε το 4Χ4 κόντρα στην Ιρλανδία (2-0), ένα αποτέλεσμα που τη διατήρησε στην κορυφή του ομίλου με 12 βαθμούς στο +3 από την Αγγλία που την καταδιώκει και την οποία περιμένει στο ΟΑΚΑ στις 14 Νοεμβρίου, σε ένα ντέρμπι που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει την πρωτιά.



Οι διεθνείς μας μετά την υπερπροσπάθεια του Λονδίνου και τον θρίαμβο επί της Αγγλίας και παρά την έντονη συναισθηματική φόρτιση από την ξαφνική και άδικη απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ, έκαναν κατάθεση ψυχής και με γκολ από Μάνταλο και Μπακασέτα πέρασαν το εμπόδιο της Ιρλανδίας με μια εμφάνιση που επιβεβαίωσε την πρόοδο της ομάδας επί Γιοβάνοβιτς.

Ο ίδιος πανηγύρισε έντονα τη νίκη εξηγώντας το ξέσπασμά του στη συνέντευξη τύπου: «Γιατί την ήθελα πάρα πολύ αυτή τη νίκη. Την ήθελα πάρα πολύ. Δύο μέρες μιλούσαμε μόνο για αυτό το παιχνίδι σε σημείο που να σκεφτόσουν ότι είναι υπερβολή και ότι βάζω πολλή πίεση στα παιδιά. Αλλά για να έχει αξία μία νίκη πρέπει να έχει συνέχεια. Όχι ήμασταν ομάδα στην Αγγλία και έπρεπε να είμαστε και σήμερα. Ναι αυτές ήταν οι συζητήσεις. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και πρέπει όταν θα σου παρουσιάζεται να είσαι έτοιμος να τις εκμεταλλευτείς».



Η συγκίνηση για τον Μπάλντοκ

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αναφορές στον Τζορτζ Μπάλντοκ κυριάρχησαν στις δηλώσεις των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο 31χρονος δεν θα είναι πια μαζί τους.



Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της ομάδας, Τάσος Μπακασέτας, αφιέρωσε το γκολ στον αδικοαμένο Μπάλντο φιλώντας το μαύρο περιβραχιόνιο που φορούσαν όλοι οι Έλληνες διεθνείς.



«Με βάση των συνθηκών και του παιχνιδιού ήταν από τα πιο ωραία γκολ της καριέρας μου και δεν θα το ξεχάσω ποτέ» δήλωσε στη συνέχεια για το γκολ ενώ αναφέρθηκε και στην ομιλία του πριν το ματς με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ.

«Τα λόγια μου στο Γουέμπλεϊ έρχονται μέσα από την καρδιά μου και ήθελα να πω στα παιδιά αυτά που νιώθω και να τους δώσω ένα έξτρα κίνητρο, αν και νομίζω δεν χρειαζόντουσαν εμένα. Η παρουσία μας ήταν αυτό που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα το πώς διαχειριστήκαμε την θλίψη μας σε λίγες ώρες. Θεωρώ, ότι περάσαμε αρκετά μαθήματα ως ομάδα και έχουμε γνωρίσει πολλές απογοητεύσεις και τα μηνύματα που περάσαμε και ο κόσμος ταυτίστηκε με αυτά είναι η μεγαλύτερη νίκη για εμάς τα τελευταία χρόνια».


Εμφανώς συγκινημένος ήταν και ο Δημήτρης Γιαννούλης στις δηλώσεις του λέγοντας «το κλίμα ήταν και συνεχίζει να είναι βαρύ. Δεν ξεχνιέται εύκολα αυτό που έγινε. Μπορεί να μην το ξεπεράσουμε ποτέ. Όλα τα παιχνίδια από εδώ και πέρα είναι αφιερωμένα στον Τζορτζ».



«Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την κατάθεση ψυχής. Άπειρα τα συναισθήματα. Με το που μπήκε το δεύτερο γκολ, έκατσα στο κέντρο και άρχισα και βούρκωσα. Έβλεπα βιντεάκια του Τζορτζ και μετά το τέρμα, λύθηκα. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί. Καταθέσαμε την ψυχή μας και τα δώσαμε όλα για τον Γιώργο εκεί ψηλά. Έχουν έρθει μεγάλα ταλέντα στην ομάδα και έχουμε κουμπώσει με αυτά. Ο κόουτς μας έχει βγάλει μία νοοτροπία νικητή και πιστεύω θα έρθουν ακόμα καλύτερες βραδιές στο μέλλον για την Εθνική μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Μανώλης Σιώπης



«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ για τον Τζορτζ. Θέλω να πω στην οικογένειά του ότι πάντα θα παίζουμε για τον φίλο μας» ήταν το μήνυμα του Λάζαρου Ρότα ο οποίος αναφέρθηκε στην υποστήριξη των Ελλήνων φιλάθλων λέγοντας «ο κόσμος είναι εκπληκτικός. Δεν το έχω ξανασυναντήσει και δεν το λέω για την ΑΕΚ. Η Εθνική είναι κάτι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ομάδα. Ανατρίχιασα».



Άνοδος στο League A του Nations League

Αν η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τερματίσει πρώτη στο γκρουπ, θα εξασφαλίσει την απευθείας άνοδό της από το League B, στο League A του Nations League, το κορυφαίο «σκαλοπάτι» του θεσμού. Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη έκδοση της διοργάνωσης θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα τρόπαιο, αφού από το League A προκύπτουν τα Finals και ο μετέπειτα νικητής της διοργάνωσης.

Από το Nations League, στο Μουντιάλ 2026

Πέρα από το παραπάνω, το δεύτερο - και πιθανότατα σημαντικότερο - ενδεχόμενο κέρδος της Εθνικής Ελλάδος σε περίπτωση πρωτιάς έχει να κάνει με το Μουντιάλ. Κι αυτό διότι το Nations League εξασφαλίζει μια δεύτερη ευκαιρία, ένα «μαξιλαράκι» για το πολυπόθητο εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2026 και την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις.

Τα προκριματικά της UEFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο δίνουν δώδεκα εισιτήρια, ένα σε κάθε νικητή των δώδεκα προκριματικών ομίλων. Στα μπαράζ για το Μουντιάλ θα βρεθούν οι δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν δεύτερες στα προκριματικά και οι τέσσερις καλύτερες νικητές των γκρουπ τους στο Nations League. Αυτές οι 16 ομάδες λοιπόν θα χωριστούν σε τέσσερα Final 4 και θα παλέψουν για τις τέσσερις εναπομείνασες θέσεις για το Μουντιάλ.

Έτσι, αν η Ελλάδα τερματίσει στην κορυφή του γκρουπ της θα έχει τη δυνατότητα να είναι μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων νικητών (υπάρχει ξεχωριστό ranking για το Nations League) και να διεκδικήσει τη δεύτερη ευκαιρία της για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν όλα πάνε καλά και η «γαλανόλευκη» πάρει την πρωτιά, το παραπάνω δεν είναι διόλου απίθανο, αφού φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανό αρκετοί νικητές της League A και της League B (που θα βρίσκονται πιο ψηλά στο Nations League ranking) να έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στα γήπεδα της Αμερικής, του Καναδά και του Μεξικού μέσω των απλών προκριματικών και έτσι να... ανοίξουν θέσεις για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Μακροπρόθεσμα, αν η Ελλάδα βρεθεί στη League A, τότε θα έχει και καλύτερες πιθανότητες για μια πιο βατή δεύτερη ευκαιρία και για το Euro του 2028.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πλήγμα με drone στο βόρειο Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Ήταν μια πρόγευση

Η Ελλάδα 2-0 την Ιρλανδία, αφιέρωσε τη νίκη στον Μπάλντοκ και παίζει την πρωτιά με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ - Δείτε τα γκολ

Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από δύο άνδρες στη Λέσβο - Την απειλούσαν ότι θα ανεβάσουν βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr