Εθνική Ελλάδος: Πώς μπορεί να εξασφαλίσει την πρωτιά στο Nations League

Με τα γκολ των Μπακασέτα και Μάνταλου η γαλανόλευκη κεφαλαιοποίησε το μυθικό διπλό στο «Γουέμπλεϊ» που την έχει φέρει σε θέση ισχύος απέναντι στην Αγγλία

Το «τρένο» της Εθνικής του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέρασε χωρίς βαθμολογική απώλεια από τέταρτη διαδοχική στάση. Η γαλανόλευκη «ντούμπλαρε» τις νίκες απέναντι στην Ιρλανδία επικρατώντας 2-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» κι έκανε τεράστιο βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλο του Nations League που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική ενόψει Μουντιάλ 2026.

Με τα γκολ των Μπακασέτα και Μάνταλου η γαλανόλευκη κεφαλαιοποίησε το μυθικό διπλό στο «Γουέμπλεϊ» που την έχει φέρει σε θέση ισχύος απέναντι στην Αγγλία και πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στο επερχόμενο ματς κορυφής απέναντι στους φιναλίστ Ευρώπης, τον ερχόμενο Νοέμβριο στο «ΟΑΚΑ» (14/11).

Ένα ματς στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να σφραγίσει την πρωτιά με δύο αποτελέσματα, ενώ θα μείνει ζωντανή ακόμα και σε ενδεχόμενη ήττα. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα σενάρια.

Εθνική Ελλάδος: Τα σενάρια για την πρωτιά

Μετά τη νίκη κόντρα στην Ιρλανδία η Ελλάδα έκανε το 4X4 και διατήρησε τη διαφορά της από την Αγγλία στους τρεις βαθμούς. Μάλιστα, υπερέχει και σε διαφορά τερμάτων με +8 γκολ έναντι +5 των Τριών Λιονταριών. Ωστόσο, το πρώτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων είναι τα μεταξύ τους ματς, για αυτό η Εθνική θα κοιτάξει πρωτίστως να διαφυλάξει το προβάδισμά της μετά το διπλό στο Λονδίνο παίζοντας για τουλάχιστον δύο αποτελέσματα.

Σενάριο Α: Νίκη Ελλάδας

Αν η Εθνική μας κάνει το 2X2 απέναντι στην Αγγλία τότε θα μεγαλώσει τη διαφορά στο +6 και θα τσεκάρει πανηγυρικά το απευθείας εισιτήριο για τη League A μία αγωνιστική πριν το φινάλε, χωρίς να τη νοιάζει το αποτέλεσμα στο τελευταίο ματς του ομίλου εκτός έδρας με τη Φινλανδία.

Σενάριο Β: Ισοπαλία

Με δεδομένο ότι μετρούν τα μεταξύ τους αποτελέσματα, η ισοπαλία θα είναι αρκετή για την Εθνική μας προκειμένου να εξασφαλίσει και πάλι την πρωτιά, διατηρώντας τη διαφορά με την Αγγλία στο +3. Ακόμα κι αν η Ελλάδα ηττηθεί την τελευταία αγωνιστική από τη Φινλανδία και η Αγγλία νικήσει την Ιρλανδία, στην ισοβαθμία η Εθνική μας θα είναι το αφεντικό.

Σενάριο Γ: Ήττα με 0-1

Ακόμα και στο σενάριο της ήττας, η Ελλάδα έχει και πάλι πιθανότητες για την πρωτιά. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει η Αγγλία να νικήσει αποκλειστικά με ένα γκολ διαφορά, καθώς η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ μας ματς είναι το δεύτερο κριτήριο ισοβαθμίας. Αν η Εθνική μας ηττηθεί λοιπόν αλλά με μόλις ένα γκολ παθητικό, τότε θα βρίσκεται και πάλι πάνω από την Αγγλία στην ισοβαθμία, αφού το τρίτο κατά σειρά κριτήριο ισοβαθμίας είναι η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ μας παιχνίδια. Η Ελλάδα σκόραρε δύο φορές στο «Γουέμπλεϊ», συνεπώς το 0-1 θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε πρώτοι, αλλά φυσικά αυτό θα θέσει το «πρέπει» της νίκης στην έδρα της Φινλανδίας την τελευταία αγωνιστική.

Σενάριο Δ: Ήττα με 1-2

Αν η Εθνική ηττηθεί με το ίδιο σκορ που νίκησε στο «Γουέμπλεϊ», τότε φτάνουμε στο σημείο απόλυτης ισορροπίας στα μεταξύ τους παιχνίδια όπου μπαίνει στην εξίσωση το κριτήριο της συνολικής διαφοράς τερμάτων. Με αυτό το σκορ, η Εθνική θα διατηρήσει καλύτερη διαφορά έναντι της Αγγλίας, συγκεκριμένα θα βρεθεί στο +7 με τους Άγγλους να έχουν +6. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σημαίνει ότι την τελευταία αγωνιστική η Ελλάδα ενδέχεται να χάσει την πρωτιά ακόμα και με νίκη επί της Φινλανδίας, στο σενάριο που η Αγγλία υπερκαλύψει το χάντικαπ στη δική της αναμέτρηση με την Ιρλανδία. Οποιαδήποτε άλλη νίκη της Αγγλίας πλην του 1-0 και του 2-1 μας φέρνει αυτόματα σε μειονεκτική θέση στην ισοβαθμία.

Αναλυτικά τα κριτήρια ισοβαθμίας:

1. Περισσότεροι βαθμοί στα μεταξύ τους ματς
2. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς
3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς
4. Συνολική διαφορά τερμάτων στον όμιλο
5. Καλύτερη επίθεση στον όμιλο
6. Περισσότερα εκτός έδρας γκολ στον όμιλο
7. Περισσότερες νίκες στον όμιλο
8. Περισσότερες εκτός έδρας νίκες στον όμιλο
9. Λιγότεροι πόντοι στον πειθαρχικό έλεγχο στον όμιλο (1 πόντος για κάθε κίτρινη, 3 για αποβολή με δεύτερη κίτρινη, 3 για απευθείας κόκκινη, 4 για κίτρινη που ακολουθεί κόκκινη κάρτα)
10. Υψηλότερη θέση στο ranking του Nations League

Nations League: Τι κερδίζει η Εθνική με την πρωτιά

Αρχικά, αν όντως η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τερματίσει πρώτη στο γκρουπ, θα εξασφαλίσει την απευθείας άνοδό της από το League B, στο League A του Nations League, το κορυφαίο «σκαλοπάτι» του θεσμού. Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη έκδοση της διοργάνωσης θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα τρόπαιο, αφού από το League A προκύπτουν τα Finals και ο μετέπειτα νικητής της διοργάνωσης.

Πέρα από το παραπάνω, το δεύτερο - και πιθανότατα σημαντικότερο - ενδεχόμενο κέρδος της Εθνικής Ελλάδος σε περίπτωση πρωτιάς έχει να κάνει με το Μουντιάλ. Κι αυτό διότι το Nations League εξασφαλίζει μια δεύτερη ευκαιρία, ένα «μαξιλαράκι» για το πολυπόθητο εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2026 και την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις.

Πηγή: Gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πλήγμα με drone στο βόρειο Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Ήταν μια πρόγευση

Η Ελλάδα 2-0 την Ιρλανδία, αφιέρωσε τη νίκη στον Μπάλντοκ και παίζει την πρωτιά με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ - Δείτε τα γκολ

Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από δύο άνδρες στη Λέσβο - Την απειλούσαν ότι θα ανεβάσουν βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr